Utazás a fülhallgatóm körül (Sony Ericsson HBH-IS800)

Szerző:

kiskepEgyre többen csatlakoznak a bluetooth fülhallgatót használók táborához. Akik még nem tették, de a közeljövőben szeretnének belépni ebbe a csoportba, azoknak szeretnék egy jó alternatívát bemutatni ebben a cikkben.

 

 

cimkep

Nagyon kényelmes a madzagmentes világ. Sportoláshoz, vagy éppen munkához praktikusabb használata, vezetékes társáé. Nem akad össze zsinórja ruházatunkkal, nem ugrik ki fülünkből egy hirtelen mozdulatra. Lakáson belül akár le is tehetjük bárhová a PDA-t, így szabadon mozoghatunk. A Japán-svéd gyártó által fejlesztett HBH-IS800 fülhallgatót mutatom be kívülről, és belülről egyaránt. Másfél éve használom a fülest, és tapasztalataimat szeretném megosztani fülhallgató vásárlás előtt állókkal.
A kényelem rabja vagyok, eddigi füleseim itt buktak el, igaz a zsinóros fülhallgatók minősége felülmúlja a bluetooth-os változatokét, ennek ellenére egy kis minőségromlást megér a kényelem. Legnagyobb előnye ennek a fülhallgatónak, a kompakt felépítés. Nem terheli semmi felesleges súlynövelő alkatrész, a lehető legegyszerűbb a felépítse. A tipikus hallójáratba dugható fülhallgatók minden felépítésbeli előnyét, és hátrányát magán hordozza. Sokan idegenkednek az ilyen fülbe erőltetett szerkezetektől, és vannak olyanok is, akik szeretik. Előnyük a nagymértékű külső zajszűrés, és optikailag is jobban néznek ki utcai használatra.

kulso

Kicsomagolás:

A csomagban található három különböző méretű füldugó, így bárki kiválaszthatja füljáratának a legkellemesebbet.  Egy szabványos Sony Ericcson töltőt, és egy elegáns hordozó dobozt is csomagoltak mellé.

csomagolas

Párosítása egyszerű, a műveleti gombot lenyomva tartjuk (öt másodpercig), és a visszajelző LED fehéren kezd villogni. A jobb fülhallgatón lévő visszajelző LED-je pirosra és zöldre váltakozva villog.

visszajelzo_led

Ekkor kész a párosításra. A PDA-n bekapcsoljuk a bluetooth-t és már fel is fedezik egymást, majd eltárolás után többé nem kell végrehajtanunk ezt a műveletet.

Ismeri a legtöbb bluetooth profilt:
Bluetooth Handsfree, Bluetooth Headset, Bluetooth Advanced Audio/ Video

Telefonálás:

Nyomógombokkal nem kényeztetnek bennünket, hisz ebből csak egy jutott az egész fülhallgatóra.

gombocska

Így sajnos a hangerő kényelmes változtatásáról le kell mondjunk, ehhez elő kell venni a PDA-t, és azon beállítani. Elég kényelmetlen, ez hibás döntés volt a tervezők részéről, de a miniatürizálásnak is megvan a maga ára. Ezen kívül szinte minden funkciót ellát ez a magányos gombocska. Egy nyomásra hívást kezdeményez, másikra megszakítja azt. Hosszú nyomásra elutasítja a hívást. Két rövid nyomásra az utoljára tárcsázott számot újra hívja. A telefonálási hangminőséget kicsit rontja a mikrofon szájtól való túl nagy távolsága, de ennek ellenére megfelelő minőségűnek érzem.

Zenehallgatás:

A nyomógombbal elindíthatjuk, illetve leállíthatjuk a zenét. A számok között csak a PDA-n tudunk léptetni, ez a funkció sajnos ugrott. A minősége nem vetekedhet egy zsinóros (pl. Sennheiser) vetélytárssal, vájt fülűeknek nem ajánlom megvásárlását. A PDA készülékek mellé adott gyári fülhallgatókat viszont lealázza hangminőségével. Aki MP3-as zenéket hallgat, és nem igényli a csúcstechnológia adta High-End hangképet, de a jó minőséget szereti, annak bátran ajánlom. A mélyei kissé visszafogottak a közép és magas jól teljesít. A „duc-duc" zenékhez nem ez a füles való, a többi zenei stílusban otthon érzi magát.

Boncoljuk fel:

Ne gondolja senki, hogy feláldozom kis kedvencem a teszt kedvéért, de egy kis belekukkantásra azért kész vagyok. Mindig is izgatott mi lapulhat a füldugókban, ezért fogtam magam, és röntgen alá dugtam kíváncsiságom tárgyát.
A jobb oldali füldugóba került a bluetooth elektronika miniatűr szerkezete. Olyan apró, hogy akár kettő is elfért volna belőle. Így néz ki belülről:

rtg1_-_brrel_a1_blue

A másikba pedig belepréselték az apró akkumulátort, ami szépen kitölti a rendelkezésre álló kisméretű belső teret.

rtg1_-_brrel_aks_a2

Dicséretes munkát végeztek kicsinyítés terén az alkotók.

Kényelem:

A füldugók anyaga kellemes puha tapintású, nem irritálja a hallójáratot. Strapabíró, a rendszeres használatból eredő próbatételeket is könnyedén átvészeli.

fulgumi

A fülhallgatón lévő apró csipesszel ingnyakunkhoz csíptethetjük, így csökken az elveszítés esélye.

csipesz

Fülbe helyezve a füldugókat, furcsán kiáll oldalra, marslakós kinézetet kölcsönöz fejszerkezetünknek. Súlya is nagyobb a többi agyba dugóshoz képest, de néhány óra használat után megszokható. A vezetékek minőségi szigetelést kaptak, naponta nyolc órát lóg a nyakamban, és anyagfáradásnak, töredezettségnek nyomát se látni rajta.

Töltés, üzemidő:

Töltése végtelenül egyszerű, a jobb oldali füles végén lepattintható a kupak.

toltonyilas

Ez alatt található a töltőnyílás, amihez egy szabványos Sony Ericsson töltő (CST-60/CST-70) csatlakoztatható.

cst-60

A teljes feltöltődéshez 2.5 óra szükséges, ezután 300 órát áll készenlétben. Folyamatos zenehallgatás mellett 3,5 órát bír. Hatótávolsága, kisebb, mint többi „madzagmentes" fülhallgatónak, kb. 5-7 méteren belül még jól használható.
Arra az esetre, ha nem vagyok elektromos hálózat közelében, készítettem egy kis elemes töltőt. Négy tölthető ceruza elemmel, és egy kis töltő zsinórral már kész is a nagy mű, így már független vagyok a hálózattól, akár egész nap is hallgathatom a zenét.

barkacstolto


Összegzés:

Az összeszerelés és anyagminőség kifejezetten példás. Kis mérete ellenére üzemideje, és hatótávolsága jónak mondható. Viselete kényelmes, sportoláshoz, munkához kiválóan használható. Hangminősége kielégíti az átlag zenehallgatók igényeit.
A hangerőgomb hiánya viszont, jelentős kényelmetlenséget okoz, és az ára (20000Ft) is elég magas.

Összességében elégedett vagyok vele, aki szereti a miniatürizált dolgokat annak kifejezetten jó vételnek számíthat. Ez a piac egyik legkisebb modellje, és egy vásárlásnál ez is fontos szempont lehet.

Vélemény, hozzászólás?