Toshiba Folio 100 teszt. 2. rész: root, romok, Honeycomb

Szerző:
Tesztem második részében a Toshiba Folio 100 mindennapi működését mutatom be. Válaszokat kapunk arra, hogy mennyire elégíti ki a különböző igényeket, és milyen extra dolgokat művelhetünk vele. Az első részben láthattuk a külsőségeket, olvashattuk a specifikációkat, megismerkedhettünk a hardverrel ebben a  részben pedig meglátjuk, hogy mindezek hogyan szolgálják ki a szoftvereket és ezen keresztül az igényeinket.
 
 
 
 
A Folio 100 egy erős processzorra épített (Tegra 250, 1 GHz, dual), de a lehető legtöbb helyen takarékosságra törekvő tábla, ezért az alacsony ára. E teszt írása alatt garanciálisan 64.000 HUF körül mozog.
 
 
Alap szoftver
 
Azt hiszem nem bántom meg a Toshibát, ha kijelenthetem, hogy gyalázatosra sikeredett a saját Android-Toshiba keverékük (inkább korcs), mivel feltételezhetően ez is az ár-érzékenység-taktika része. Első üzembe helyezéskor felajánlotta, hogy frissít 2.2.5.0131-ra, természetesen – vesztemre – engedélyeztem. Nos, annyit ‘nyertem’ vele, hogy nehezebb lett rootolni. Sok mindent nem írhatok az alap szoftverről, mert az első két napom arra ment, hogy hogyan cseréljem le valamelyik XDA-s főzött romra. 2.2.5.0131 fw előttiek egyszerűen csak recoveryből felpakolták pl. a FolioMod 1.4-et és kész, de a zseni “egyből frissítők” dolga nem volt ilyen egyszerű (pl. nekem…).
 
 
Az alap szoftverre nem nagyon emlékszem. Market nem volt rajta, nem is tudtam felpakolni és természetesen a Google app-ok sem működtek (gmail, maps, stb.). Úgyhogy két választásom volt: vagy rootolom, vagy vízbe fojtom.
 
 
Root megoldásának története
 
A fejezet címe következtetni enged arra, hogy a kis kedvencem nem a vízbefojtás műveletét élvezte.
Hála a keresőknek, az XDA-n pillanatok alatt ráakadtam, hogy hogyan is szerezzek root jogokat. Az általános módszer az volt, hogy az SDK letöltése után keressük meg az usb driver mappában a android_winusb.inf fájlt, írjuk bele a következő kiegészítőt a megfelelő helyre (Google.NTx86 alá):
;NVIDIA Tegra
%SingleAdbInterface% = USB_Install, USB\VID_0955&PID_7000
%CompositeAdbInterface% = USB_Install, USB\VID_0955&PID_7100&MI_01
és recovery módban máris ADB deviceként felismeri/feltelepíti. Utána jött a Superoneclik-es kavarodás, le sem írom, mert nem látta az eszközöm és nagyon nem akart működni.
Elkezdtem túrni a fórumokban, sok hozzászólást elolvastam, és fáradozásom gyümölcsöző volt, mert – mialatt már kezdtem azt hinni, hogy a világon egyedül én vagyok ilyen béna, vagy az én készülékem speciálisan hülye, rátaláltam a megoldásra.
A Folio bottoláskor reklámozza a recoveryjét, de a fastboot módba belépést nem.
 
 
Lényeg! Módosítottam az android_winusb.inf fájlt, a fentiek szerint, beléptem fastboot-ba (bekapcsoláskor, rezgés után 3x Power + Volume Up), és miután a módosított driverrel felismerte fastboot eszközként a Foliot, mindösszesen annyi dolgom volt, hogy egy rootolt recoveryt rápakoljak az eredeti törlése után (fastboot erase recovery, majd fastboot flash recovery…) és már mehet is a főzött rom. A megoldást ennek az XDA-s topiknak a 43. hozzászólásában találtam.
 
 
Rootolás
 
A root és a romok telepítésének a metódusát összefoglaltam a Toshoba Folio 100 root topikjának első hozzászólásában, kérem, figyelmesen olvassátok el, mielőtt nekiálltok, és a felelősség a Tiétek!
Szeretném, ha minél többen jönnétek megosztani a tapasztalataitokat, vagy ha segítségre van szükségetek.
Topikok:
 
 
Romokról
 
Mint láthatjátok több, mint két hét telt el az első rész publikálása óta. Próbáltam húzni az időt. Miért? Mert szerettem volna többféle romot bemutatni, beleértve a 2.2-t, a 2.3.x-et és a 3.0.x-et is, de türelmem most nem termett rózsát. Az egyetlen ma is használható roma FolioMod 1.4 Dextertől, amit megtalálhatunk a Tabletroms.com-on, vagy a korábbi tartózkodási helyén, az XDA-n.
Természetesen, mint azt láthatjátok, akár az említett fórumokon, akár a mi topikjainkban, létezik 2.3.5 és 3.0.1-es rom is, de ezek nem tökéletesek, túl sok a kompromisszum. Az általános probléma, hogy a Toshiba már nem fejleszt Foliora, így driverek hiányában szenvednek a Rommerek.
Akár CyanogenMod 2.3.5, akár a Folio3x felcsigáz minket a telepítés után, de általános hibájuk, hogy a videókat szaggatva játssza le, míg a FolioMod 2.2 elbír a HD 720p-s filmekkel, addig pl. a Cyanogen még 1200 MHz-ra húzva is szerencsétlenkedik vele. Ugyan ez érvényes a Honeycombra is. A Flash is ugyan ezt produkálja. Bizony, 1400 MHz-re húzva akár 4500 quadrant pontot is elérhetünk vele, de minek, ha közben sokszor kifagy. Ebből egyértelműen szoftveres hiányosságokra következtethetünk. A másik probléma, hogy a Rommerek nagy részének már nincs Folioja, de a fejlesztés nem áll meg, mert épp tegnap jött ki egy 3.0.1 update, ami szintén csak 50%-os, de már egy fokkal stabilabb, mint az elődje.
 
 
Dexter-féle 3.0.1 (Honeycomb)
 
Bár vannak hiányosságai, de egy próbát megér. Néhány funkcióról nem tudtam képernyőmentést készíteni, csak fotózni, így ezen képek minőségéért előre elnézést kérek. Telepítsünk 3.0.1-et a Táblánkra, és lássuk mi az ami működik, és mi az, ami nem, a kis kedvencünkön.
Képernyőmentést a Recent Apps gomb nyomva tartásával készíthetünk.
 
 
 
Én a legújabb frissítéssel próbálkoztam, viszonylag már stabilan működik: Dexter’s Folio3xv03a with VegaComb “FIXED BETA 1.6 to 1.7 Patch.
 
 
A telepítésnek nincs trükkje, csak annyi a lényeg, hogy ne Clockworkmod recoveryvel telepítsük, mert az nem igazán csinálja meg nekünk tökéletesen a factory resetet.
 
 
 
Ha minden rendben lezajlott, akkor az alábbi főképernyő fogad minket, persze pár widgettel már bővítve:
 
 
Bal alul láthatjuk a hardvergombokat helyettesítő szoftver-gombokat, melyek megfelelően működnek, és gyakorlatilag a notification bar alulra került. Jobb felül nyomjunk rá az Apps-ra:
 
 
Tökéletesen működik az ikonok mozgatása, az uninstall, a widgetek kipakolása.
 
 
Az egyik kedvencem, az üzenetek, értesítések megjelenítése, viszont erről nem lehetett képernyőmentést csinálni:
 
 
A beállítások sem hagytak kifogásolni valót maguk után, egyedül a hangerő-szabályozót nem lehet megnyitni, mert force close-val bezár.
 
 
Markettel sincsenek gondok, minden funkció működik:
 
 
 
Böngésző is hozza a kötelezőt …
 
 
 
 
 
… de sajnos a flash tartalmakkal nem boldogul, a Flashplayer feltelepítése ellenére sem.
 
 
Dolphin Browser HD-vel is próbálkoztam, az eredmény ugyan az. Az Opera Browsert Rátok bízom, mert én személy szerint nem szeretem.
 
Az alap androidos billentyű tökéletes méretű, de mivel táblagépet használunk, úgy gondolom, el kell férnie az ékezetes karaktereknek is, így én az Anysoft Keyboardot használom, magyar pluginnel:
 
 
 
Multimédia
 
A beépített zenelejátszó és a Youtube app is gyönyörűen sikerült. Az audio fájlok lejátszásával semmi probléma nincs, de a videók (beleértve a Youtube-onlinet is) szaggatnak, akadoznak lejátszás közben, szinte függetlenül a minőségtől és a fájltípustól. Ez szoftveres gond, remélhetőleg a megoldás nem várat már sokáig magára.
 
Media player:
 
 
 
Youtube:
 
 
 
 
Google Apps
 
A Google saját szoftverei (Gmail, Talk, Maps, stb…) tökéletesen funkcionálnak, a Maps működése kissé tuningolható a Fake GPS nevű szoftverrel, ami próbálja ellensúlyozni (elvileg) a Folio GPS hiányát. Bevallom még nem próbáltam, hogy pontosan mire is jó. A szoftvert a ROM tartalmazza. A Honeycombra készített Gmail nekem kifejezetten tetszik.
 
 
 
 
A ROM hibái
 
A fentebb említetteken kívül sajnos még akad egy-két probléma a ROM működésében. Ha kikapcsol a képernyő, akkor, ha rövid időn belül nem kapcsoljuk vissza, már nem ébreszthető. Nálam ez a gond tegnap este megszűnt, egyelőre nem tudom mitől. A másik problémám a WiFi. Hiába állítottam never-re a WiFi Sleep Policy-t, mégis, ha kikapcsol a kijelző, akkor a kapcsolatot is bontja (szintén kis idő elteltével – max. 1 perc), amivel elesünk az üzeneteink fogadásától. A memóriakezelés is gyenge, néha eléggé belassul, ilyenkor indítsuk újra. Szerencsére ez ritka.
 
Összefoglalva, a problémák ellenére az 1.7-es update már használható, javaslom mindenkinek kipróbálásra.
 
Tesztem következő részében a FolioMod ROM lesz bemutatva, valamint a készülék bővebb funkciói.
 
PDA Fan Club

Vélemény, hozzászólás?