Titanium Backup #3 avagy mindenkiszeretitibit3

Szerző:

tibipAz eddigiekben beállítottuk a Titanium Backup-ot az igényeink szerint, valamint megismertük a szűrés és a címkék által nyújtotta előnyöket. Kezdjük el használni a maga teljességében a TB fő funkcióját, a Backup/Restore-t, azaz a mentés és visszaállítást. Elvégre ezért vettük meg!  😉

 

 

Mivel a program folyamatosan frissül, a cikk is frissítve lett a megírása óta eltelt időben született újdonságokkal! 2012-09-25

 

Backup/Restore

 

Titanium Backup Pro Wiki

 

forrás: Titanium Backup Wiki

 

A fordítás a fenti linken megtalálható azonos című segédletről készült, a teljesség igénye nélkül. Ki lett hagyva néhány olyan alap dolog, amit a fórum közössége javarészt már egyébként is tud. A leírás során szándékosan az angol elnevezéseket használtuk, mivel a magyar fordítás (választható a programban magyar nyelv) sajnos a legritkább esetben fér ki a „gombokra”.

Bármilyen javítást, kiegészítést szívesen veszünk!

 

Az alapok

1. Mi a rendszeralkalmazás?

A rendszer alkalmazások a „/system/app/” mappában találhatóak, részét képezik a ROM-odnak.

2. Mi a felhasználói alkalmazás?

A felhasználói alkalmazásokat a „/data” partíción találod a telefonod belső memóriájában, vagy az SD kártyádon.

3. Mi a „system data”?

Az esetek nagy részében a „system data” egyszerűen azok az adatok, amik a rendszeralkalmazásokhoz és szolgáltatásokhoz tartoznak.

Mi piros? – a rendszer alkalmazás

Mi zöld? – a biztonságosan menthető , leghasznosabbnak tartott rendszeralkalmazás/beállítás

Mi fehér? – a felhasználói alkalmazások

Mi sárga? – Az XML-be menthető rendszeradatok

TB – felhasználói útmutató

 

Biztonsági mentés – Több lehetőségünk is van mentés elkészítésére. Tudunk menteni egy alkalmazást, az összes felhasználói alkalmazást, az összes beállítást, stb.

Hogyan készítsük az első mentést:

 • győződjünk meg róla, hogy a TB hibaüzenet nélkül elindult (busybox, super user engedély, esetleg USB-hibakeresés bekapcsolása)
 • Katt a „Backup/Restore” fülre
 • Katt a telefon menü gombjára, felugró menüben válasszuk a „Batch”-t
 • Katt a „Backup all user apps”-ra, ha csak a felhasználói alkalmazásokat akarod menteni. Katt a „Backup all user apps+system data”-ra, ha mindent szeretnél menteni. Ez nem mindig menti az SMS előzményeket és a hívásnaplót.
 • Hagy futni és térj vissza az kezdő fülre.
 • Egyénileg mentheted a rendszer adatokat, beállításokat. Ezek zöld színűek. Ilyenek például a könyvjelzők, hívásnapló, WiFi hozzáférési pontok, felhasználói szótárak, naptár, fiókok, alkalmazás widgetek, BT párosítások, stb.
 • Ezek után a mentésed megtalálod a „Titanium Backup” mappában az SD kártyádon.( Belső SD-vel rendelkező készülékeknél, ez rendszerint a belső SD, hacsak át nem állította a felhasználó.)

Attól függően, hogy mennyi program van a készüléken telepítve, ez a folyamat némi időt vesz igénybe. A képernyő kikapcsolása miatt nem kell aggódni, nem szakítja meg a folyamatot, a TB szépen lefut a háttérben.

 

1 

Újabb mentések:

Ahogy a képen látható több mentési lehetőség is létezik. Ha már az első mentésen túl vagyunk, nem biztos, hogy mindig mindent újra akarunk menteni, ha valami megváltozik. Éppen ezért lehetőség van menteni csak a módosított adatokat vagy akár az új alkalmazás verziókat, stb.
Kérlek, figyelj oda, mert néhány alkalmazás tartalmazhat számodra fontos adatokat, amik gyakran változnak. Talán szeretnél ezekhez „Label”-t rendelni.
(Menu->Filers->Create label) Időzítheted is akár ezeknek a címkéknek a rendszeres mentését.
Ha PRO verziód van, akkor beállíthatod a mentések maximális számát. (Menu->Preferences->Max backup history)

5.3 Mentés megerősítés (Backup Verification)

Vajon honnan tudjuk, hogy a mentés teljesen elkészült? Az első elem a (Batch) mentési listában futtat egy ellenőrzési folyamatot. Ez csak a PRO verzióban elérhető.

 

 

 

 

 

 

2 

 

 

 

5.4 Ütemezett mentések (Scheduled Backups)

Ez a funkció lehetővé teszi, hogy ütemezett mentéseket készíts. Ahogy a kép bal oldalon mutatja, több elemet is beállíthatsz egyszerre. Kielégítendő még a legparanoiásabbakat is, lehetőség van például óránként menteni a beállításaidat, plusz egy napi mentés a felhasználói alkalmazásoknak. Plusz a híváslista és az SMS-ek mentése minden 3 órában, ha úgy szeretnéd. Vagy ami csak megfordul a fejedben. 😉

 

 

 

 

 

 

 

6. Visszaállítás (Restore)

 

6.1. Hogyan állítsuk vissza a mentéseinket, ROM telepítés után (ha WIPE volt)?

 • ha leformáztad az SD-t is, ne felejtsd el visszamásolni a TB könyvtárat (és a licenszedet) a PC-ről
 • töltsd le a TB-t a Market-ről
 • ha rendszeradatokat akarsz visszatölteni egy eltérő telefonról/ROM-ról, engedélyezd a „System data migration”-t
 • Klikk a Backup/Restore fülre
 • klikk a Menu gombra, „Batch” kiválasztása
 • klikk „Restore all missing apps + system data
 • indítsd újra a telefont
 • KÉSZ! 😉 Az egyetlen dolog, amit még mindig be kell állítanod, a háttered, és a widgetek.

 

6.2. Egyetlen alkalmazás visszaállítása

Egyetlen alkalmazás visszaállításáról majd később az „Alkalmazások kezelése” részben.

 

6.3. Az SMS-ek visszatöltése.

Az SMS/MMS-ek visszatöltéséhez a „Backup/Restore” fülre kattintva, görgesd a listát addig, amíg meg nem találod ezek adatait zöld betűvel írva, szögletes zárójelben. Ugyan úgy dolgozhatsz vele, mint egyetlen alkalmazás visszaállításánál. (ja, még nem írtam le? 😛 ) Ismételten kiemeljük, ha más készülékről/ROM-ról vannak az adatok, akkor kapcsold be a „System data migration”-t
Ha nem találnád a listádban, győződj meg róla, hogy nem szűrted ki valamilyen szűrővel!

7. Alkalmazások kezelése (Manage Applications)

 

 backup_restore_tab 3

 

 

 

 

 

 

Ha kattintasz a B/R fülön, az megjeleníti neked az alkalmazások listáját, vagy az éppen elérhető alkalmazásokat. Itt láthatod, hogy melyik alkalmazás és beállítás érhető el a telefonodon, és lett-e már mentve, vagy sem. Hogy milyen mentés készült róla, azt elárulja az app neve mellett jobb oldalon látható szimbólum. Jelentéseit megtalálod a „Menu->Help&support->Legend” alatt.

Ha rákattintasz egy alkalmazásra, felugrik egy ablak, amiben kiválaszthatod, hogy milyen műveletet kívánsz végrehajtani az alkalmazáson, valamint jobbra csúsztatva az ablakot, megjelenik a speciális műveletek fül. Tudod pl. futtatni, menteni, visszaállítani az alkalmazást, vagy csak az adatait. Akár törölheted is, még akkor is ha ez egy rendszer alkalmazás, de ez utóbbival legyetek nagyon óvatosak! Ha rossz alkalmazást távolítasz el, akkor akár az is lehet, hogy be sem fog kapcsolni a telefonod. Éppen ezért mielőtt eltávolítasz egy rendszer app-ot, először fagyaszd inkább le!

Fagyasztás

A fagyasztás „Freezing” csak a PRO verzióban érhető el. Ez elérhetetlenné teszi az alkalmazást a rendszer számára az alkalmazást, annak törlése nélkül. Ha a telefonod hibákkal, nehezen indul, akkor egyszerűen felolvasztod az alkalmazást, és tudod, hogy azt nem szabad törölni.

Ha hosszan nyomsz egy alkalmazásra, akkor egy másik menü ugrik fel, más választási lehetőségekkel. Itt kereshetsz az alkalmazáshoz tartozó összes fájlra, megnézheted az alkalmazást a Marketen, megújíthatod a Market linket, ha nem találod a Marketes letöltési listádban (vagy éppen ellenkezőleg, eltávolíthatod onnan). Esetleg mozgathatod a belső memória és az SD között akkor is ha az alkalmazás eredetileg nem támogatná az SD-re való telepítést.

 

9. Tippek és javaslatok a TB használatához

 

 1. Ha először indítod a TB-t egy új romon, és problémád van a root hozzáféréssel, akkor próbálj először kattintani a „Problems?” gombon.
 2. Ne felejtsd ellenőrizni a mentéseidet, hogy biztos legyél benne, hogy minden rendben van velük.
 3. Újra kell indítanod a telefont, miután egy rendszer beállítást állítottál vissza (pl.: SMS, call log), hogy a változások életbe lépjenek. Ha merőben más ROM-ról állítasz vissza, azt javasoljuk, hogy csak olyan rendszer adatot próbálj visszatölteni, ami valóban nélkülözhetetlen számodra.
 4. Egyszerűen készíthetsz egyedi alkalmazás listát, ha készítesz „Label”-t az „Apps Organizer”-ben, majd visszatérve TB-ba „Menu”-> „Filter”->és kiválasztod, hogy melyik címke alkalmazásait szeretnéd látni. (Halkan jegyzem meg tapasztalatom szerint a „Menu”-> „Filters” oldal legalján szinté van lehetőség „Label” létrehozására, ilyenkor az összes alkalmazás közül kell szépen kipipálgatni, hogy melyik tartozzon az adott címkéhez.)
 5. Ha ugyan azt az alkalmazást mented több alkalommal, a TB helytakarékossági okokból csak egy-egy mentést tárol le minden különböző verzióból.
 6. Visszaállítás után futtathatod a Market Doctort, hogy érvényesítse a Market linket. Ha a market doki azt írja, hogy minden oké, de az alkalmazás még mindig nem lesz benne a „My Downloads” listában, akkor keresd meg az alkalmazást a Marketen. Ha azt látod, hogy „Installed”, az azt jelenti, hogy a link rendben van, csak a Marketnek van szüksége egy újra töltésre/frissítésre. Telepíts bármilyen programot a Marketről és a letöltési listád frissülni fog.
 7. Ha el akarsz távolítani egy rendszeralkalmazást, először csak fagyaszd le! Ha meggyőződtél róla, hogy minden rendben dolgozik így is (újraindítás után is), egyszerűen térj vissza és töröld.
 8. Ha DropBoxot használsz és ott szeretnéd a mentéseidet célzott helyre tenni (nem gyökérbe), akkor használd a következő formátumot a „DropBox target location” menüpontban: / pl.: ‘Android/Titanium’ beírásával, a Dropboxodban lévő Android mappán belül található Titanium mappába szinkronizálja a mentéseket.

 

További cikkek a témában:

Titanium Backup #1

Titanium Backup #2

Titanium Backup #4

 

Ha kérdésed van a TB-vel kapcsolatban, ITT felteheted!

Jó romolást!

Vélemény, hozzászólás?