Sony PSP emulátor Androidra – a PPSSPP csodái

Szerző:

kiskepAz emulátorok kipróbálása mindig is a szenvedélyeim közé tartozott, már a Symbian korszakban is volt telefonom ZX Spectrum mikroszámítógép. Aztán jött a WindowsMobil, amelyen már futott a Sony PS1 emulátor, majd később Androidos verzió is készült belőle. Ügyes programozók az Atarit is ilyen módon hozták vissza a hardveres halálból. Most a Sony PSP-t is sikerült a PPSSPP programnak emulálnia, ami sok-sok rajongónak szerezhet nosztalgikus perceket. Ennek az emulátornak szeretném bemutatni működösét, beállításait, sőt még egy videót is készítettem, amelyben egymás mellé került az eredeti PSP és szoftveres vetélytársa működés közben.

cimkep

Ahogy nő az okostelefonok teljesítménye, úgy készülnek az egyre számításigényesebb emulátorok is. Néhány éve még, a hatalmas processzor-igény miatt elképzelhetetlen lett volna egy program, amely a PSP-t próbálja emulálni. A tavalyi telefonos csúcsmodellek hardvere elérte azt a küszöböt, ahol már játszhatóvá válnak a PSP-s játékok. A 2,3 GHz-es négymagos procik, a 2-3 GB RAM, Adreno 330-as GPU együttesen segítik a folyamatos játékemulálást. Jogtiszta módon játékhoz csak akkor juthatunk hozzá, ha van saját Sony PSP-nk amelyhez tartozik néhány UHD lemez is. Ezekről lerippelhetjük kedvenc játékainkat egy PC segítségével, amelyek .ISO, vagy .CSO (tömörített ISO) formátumban kerülnek telefonunkra. Ezután irány a market, ahonnan ingyen letölthetjük a PPSSPP emulátort.

play

A programból van fizetős arany verzió is, de komolyabb különbség nincs az ingyenes és a fizetős között. Ha feltelepítettük, azonnal játszhatunk vele, mert nem igényel BIOS fájlt működéséhez. A kezdőoldalon betallózzuk a játékot, és már indulhat is a szórakozás. A következő videón egymás mellé tettem a jó öreg Sony PSP konzolt és a Samsung Galaxy Note 3-at, és mindkettőn Tekkent futtattam. Így mindenki eldöntheti, érdemes-e bíbelődni a programmal vagy sem.

A PSP hagyományos TFT-je már nem veszi fel a versenyt az AMOLED-del, viszont a mozgás még mindig folyamatosabb az öreg vason. Ennek ellenére úgy gondolom teljesen élvezhető a játék a Note 3-on is, vagy éppen bármely felső kategóriás csúcsmodellen. Abban az esetben, ha darabosnak érezzük a játékmenetet, érdemes a beállításokhoz folyamodni, ahol rengeteg paraméter állítható. A következő képen bepillantást nyerhetünk a beállítások közé.

beallitas

A Note 3 esetében bekapcsoltam a bufferelt renderelést, és két képkockát eldobattam a progival a folyamatosabb játékmenetért.

A kijelzőn lévő virtuális nyomógombok elrendezése követi az eredeti PSP-s elrendezést.

nyomogomb

Aki nem tudja megszokni ezt a vezérlési formát vagy pusztán zavarja, hogy kitakarja ujjaival a kijelzőt, annak ajánlott PS3 vagy más bluetooth játékvezérlőt használni, már ha kompatibilis a programmal.

Négy játékkal próbáltam ki az emulátort, és mindegyiket hibátlanul futtatta.

negyfele

Az emulátort feltelepítettem néhány régebbi, egy és két magos telefonra is, de azokon inkább lassított felvételnek tűnt a játék, amely így élvezhetetlen volt.

 

Összegzés:

Elégedett vagyok a programmal, jól kihasználja a hardveres környezetet, játék-kompatibilitása megfelelő, fagyásokat nem produkál és a játékállások is menthetők. Egy-két éven belül a mai csúcshardveres telefonok lesznek az alsó kategóriások és akkor már bárki nosztalgiázhat a PPSSPP emulátoron.

2 hozzászólás a cikkhez

  1. […] a múltat. A szoftver beállításáról és használatáról már készült cikk, amit itt olvashattok. Tapasztalataim szerint, minden játéknak más és más beállításra van szüksége […]

Vélemény, hozzászólás?