Setting Profiles – programteszt

Szerző:

A Setting Profiles egy olyan program, amire rábízhatjuk Androidunkat, fogalmazta meg Mqmeszi barátom nagyon tetszetősen a cikkében, ezért engedelmetekkel én inkább a pro usereket céloznám meg egy két probléma gyakorlati megvalósításával, lépésről lépésre. Először is azért le szeretném írni, hogy miben is változott a program, mióta a cikk megjelent.

Jó pár Force Close-t kijavítottak a fejlesztők. Egy-két dialógust is hozzáadtak, mint például mikor elmented a háttérképet ez által is kicsit barátságosabbá téve a programot. A Changelog között megtalálhatjuk, hogyan applikálták a cyanogenmodhoz szükséges firmvareket. Az 1.0.19 verzióban található meg először egy nagyon hasznos beállítás, ami pont nekünk való, akik szeretünk, kísérletezgetni nevezetesen az alapértelmezett beállítások visszaállítása, mert ugye van, hogy néha félre sikerül ez vagy az. Az 1.0.20-tól érhető el egy igen érdekes menüpont, a Tweaks. Egy, már előzőleg beállított szabályhoz az idő függvényében új, az előzőtől akár különböző szabályokat is definiálhatunk a programban. Nagyon jó ötletnek tartom, mert igencsak megkönnyíti a PDA automatizálását. De sajnos – amiért a cikk megszületett – az a tapasztalatom, hogy erre ráfér még egy kis csiszolás itt-ott, mert nekem vagy nem fut le, vagy Force Close-al elszáll.
 
 
Az egyik problémánk, vagyis inkább a kívánság, amit egy fórumtársunk vetett fel: olyan programot keresett, amivel a Wifi-t tudja automatikusan vezérelni, de úgy ha a képernyő ki van kapcsolva, akkor a Wifi se legyen aktív, és fél óránként azért magától ellenőrizze az emailt, már ha tud valahova csatlakozni.
 
 
Ehhez egy külső programra van szükségünk, mégpedig a Free Wing által gyártott Wifi On/Off Toggle programra, amit ingyenesen letölthetünk a marketből, és nem utolsó sorban még Bluetoothra is van alkalmazásuk. Azért kell feltelepíteni a programot, mert sajnos a Setting Profiles nem tud widget meghívni.
 
Két fő részre bontanám a dolgokat. Kell egyszer egy olyan fő szabály, ami akkor érvényesül, ha a képernyő kikapcsol és kell egy másik olyan fő szabály, ami viszont minden 30 percben végrehajtódik függetlenül az első fő szabálytól, azaz a képernyő állapotától.
 
Kezdjük a képernyő állapotának definiálásával!

Menjünk a “Rules” főmenübe, majd nyomjuk meg a menü gombot és tapizzunk a “New Rule”-t. Ezután nyomjuk meg menü gombot, majd “add condicion” és válasszuk ki a “Screen Status”-t.

 

 

Pipáljuk be az “inver condition logic”-ot, mivel – ahogy a szöveg is írja – a kondíció akkor igaz, ha a képernyő be van kapcsolva.. Szóval pipa után “ok”
Most már az akciót kell hozzá adni. Menü gomb, majd “add action”. Válasszuk ki a listából a Run Application-t!

Tapizzunk a kis ikonra és várjuk, meg amíg betölti az installált programokat. Menjünk a lista aljára és keressük meg a telepített programunkat  a “Wifi OnOFF”-ot, majd válasszuk az egyetlen alkalmazását “.WifiOnOff”-ot. További teendőnk nincs. Amit opcióként választhatunk még az, hogy mit csináljon az action kezdetekor és végén, de ezt hagyjuk úgy ahogy van.

Most már meg fogja hívni a WiFi programot, hogyha inaktív lesz a kijelző. Itt természetesen egy kitétel van, hogy először aktív legyen a WiFi, mert a program azt csinálja, hogy pont ellentétes módba teszi.

 

Félóránkénti email ellenőrzés

Jöjjön a kérés másik része, hogy a PDA félóránként ellenőrizze az emailt úgy, hogy csatlakozik egy WiFire, akár mi is az állapota a képernyőnek. Ez természetesen csak akkor lehetséges teljesen automatizáltan, ha nyílt WiFi van a közelünkben, illetve olyan WiFi, amire már egyszer csatlakoztunk.

Menjünk a “Rule” főmenübe, és nyomjuk meg a menü gombot. A szokásos módon előbb a condition-t definiáljuk, szóval nyomjuk meg a menü gombot majd “add condition”. Válasszuk a “Schedule Period” opciót. Ekkor két csúszka fog megjelenni előttünk. A felső csúszka jelenti, hogy mennyi időre legyen valami aktív az alsó, hogy minden x percben. Felső csúszkát alítsuk két-három percre (ha véletlen nagyobb emailt kapnánk) az alsót pedig 30 percre. Ezzel megvolnánk, akkor adjuk hozzá, hogy mit is akarunk mi minden 30 percben 3 perce aktiválni.

Ezt ugye a már jól ismert menü gomb majd “add action” gombbal lehet. A felugró listából válasszuk a “Run Application”, és a droid jelre tapizva hozzuk elő a telepített programok listáját. Menjünk a lista legaljára, ahol is van a Wifi OnOff programocskánk.
Ezzel elértük, hogy ha törik, ha szakad minden 30 percben 3 percre aktív Wifi-vel rendelkezünk.

Jöjjön az, hogy lekérjük a maileket. Elvileg, ha nincs internet és ez lesz az első aktív kapcsolat, akkor a PDA magától le fogja kérni az emailt, de menjünk biztosra! Esetleg, aki használ valami email figyelő programot, ami nem widget, Ő természetesen inkább azt rakja be a Gmail helyett, mert úgy mégis csak elegánsabb.

Tehát megint a “Rule” főmenübe vegyük az irányt. Menü gomb, majd “new rule”.

Ezek után először definiáljuk az actiont: menü gomb majd “add condition”. A listából válasszuk a Connected to Wifi lehetőséget. Most nem kell megfordítanunk az igazságtáblát, szóval ne(!) pipáljuk be a “Invese condition logic”-ot. Oké gomb lenyomása után nyomjuk meg a menü-t majd “add action”. A listából válasszuk a “Run application”-t. A logóra kattintva a lista betöltése után keressük meg a Gmailt, majd a sok lehetőség közül válasszuk a “(.ConverstatioListActivity)”-t. A szokásos enter és exit rule-okat hagyjuk alapértelmezetten. Ezen utolsó lépést cserélhetjük le egy általunk használt Notifier programra.

Egy másik érdekes szabályt is megosztanék, amire nekem volt szükségem. A cél, hogy a listámban található egy-két ember el tudjon érni, még ha éjszaka, van akkor is. Sajnos nem tökéletes, de a célnak megfelel. Bejövő hívásnál aktív lesz az “Általános” profilom, de sajnos arra még nem jöttem rá, hogy hogyan válthatna vissza az “Éjszaka” profilba automatikusan. De gondolom, nem poénból hívnak, mikor éppen alszol, szóval utána valamit úgyis kell tenned, tehát felkelsz.

Van egy olyan profilom, ami a már említett meglehetősen bonyolult nevet kapta: “Éjszaka”. Ez egy olyan profil ahol minden néma kivétel az “alarm” mert ugye néha korán kell kelni és nem 11:00-kor posztolni Google Plus a többieknek, hogy “jó reggelt neked is” 🙂

Szóval, itt mire van szükségünk? Először is egy Éjszakai profilra és egy Általános profilra. Valamint kell egy VIP lista, amikor is az action végrehajtódik. Hozzuk létre a szabályokat. “Rules” főmenü majd menü és “New Rule”. Először szokás szerint az “Add actiont” válasszuk és a listából az “Incoming Call”-t.

Ha a névjegyzékünk csoportokra (group) van osztva és a lista ezzel egybe esik, akkor nagyon könnyű dolgunk van, mert csak kiválasztjuk, amit szeretnénk. Ha csak bizonyos személyeket szeretnénk, vagy nincs Group-ra osztva a névjegyzék, akkor a “Select individual contact” kis plusz jelére tapintva választhatjuk ki a névjegyzékből egyesével a kívánt személyeket. Természetesen, egy névhez tartozó több telefonból ki lehet választani, hogy melyikre is akarjuk aktiválni az eseményt. Szóval nem csak a nevet figyeli.

Ha megvan, akkor menü gomb, majd “Add Action”, és válasszuk ki az “Active Profile”, valamint a listából válasszuk ki az “Általános” profilt. Fent állítsuk a prioritást “highest”-re biztos, ami biztos. Ez eddig mind szép és jó, de mi van akkor, ha nem éjszaka van és mi egy tárgyaláson vagyunk, vagy órán, és akkor hív valaki a VIP listáról? Szóval, hogyha nem akarunk kellemetlen helyzetet, akkor valahogy be kéne állítani, hogy ez csak akkor legyen igaz, amikor az “Éjszaka” profilunk fut. Nálam jelen esetben 23:30-tól reggel 5:59-ig tart. Semmi gond ezt egy sima kondícióval meg lehet oldani, és ki mondta azt, hogy nem adhatunk egy szabályhoz több kondíciót? Szóval megvan az első Condiction a bejövő hívásra és egy Action hogy átvált “Általánosra”. Most megint “menü”, majd “add conditioin” a már létrehozott dolgokhoz, és most válasszuk a “Time Period”-ot. Itt kényünk kedvünkre megadhatjuk, hogy mint szeretnénk, hogy biztos fehér lista legyen, azaz biztosan kicsörögjön. Nekem pontosan megegyezik az “Éjszaka” profilnál definiáltakkal.

Ennyi az egész! Elviekben a már említett harmadik opció menü gomb megnyomása után az “add tweak” erre hivatott – mint említettem-, hogy az “éjszaka” menünél bizonyos másodpercig kivételt tegyen, de sajnos nekem minden próbálkozásnál Force Close lett az eredmény, valamint elszállt a Setting Profiles és egy “No Profile” lett aktív. Persze akinél működik, annak nem kell ilyen kitekert szabályokat létrehoznia. 🙂

 

PDA Fan Club

Vélemény, hozzászólás?