Sanity – Amit az elme diktál egy telefonhívásnál – programteszt

Szerző:

sanityEzt a programot azoknak ajánljuk, akik szeretnék a telefonhívásaikat kényelmesebbé és automatizálttá, valamint egyedivé is tenni. Hatalmas segítség lehet a mindennapok során, hiszen rengeteg olyan funkciót foglal magába, amely csak és kizárólag azt a célt szolgálja, hogy a telefonunkkal és a telefonálással töltött idő egy kellemes emlékként maradjon meg a fejünkben…

 

 

 

A beállítások rész rengeteg menüből és almenüből áll, szám szerint 13 fő részből tevődik össze. Ebből egy – számomra érdekes – menüpontot emelnék ki, s foglalkoznék vele kissé részletesebben: azt, amivel kicsit személyesebbé tehetjük a telefonunkat illetve verbálisan informálódhatunk a minket hívó félről. Mert ugye aranyszabály, hogy mindig lehetetlen helyeken és időben tudnak minket hívni, mikor például tele van a kezünk, és még a másik kettő sem elég további teendők bonyolításához!  Valamint nem beszélve ugye arról, hogy ilyenkor az estek igen nagy hányadában maga főnök hív, amit ugye célszerű lenne felvenni. A cikk lényegében erre a menüpontra fókuszál, a többi 12 csak megemlítés szintjén lesz benne a tesztben.

 

General

Mint ahogy a neve is sugallja, ebben a menüben találkozhatunk az alkalmazás fő beállításaival.

 

 

 • Enable Sanity: Itt lehet ki-, illetve bekapcsolni a programot.
 • Quik Start: Elindítja a programot SMS-írás, illetve hívás közben. Ha kipipáljuk, akkor a Services között marad mint futó szolgáltatás.

 

Manage Phone State

 

 • SMS Alert: Minden egyes bejövő új szöveges üzenetnél megkérdezni, hogy szeretnél-e rá válaszolni.
 • Silent mode Timeout: Amikor néma üzemmódba rakod a telefont, megkérdezi a program, hogy mennyi idő múlva aktiválja a normál üzemmódot.
 • Airplane mode Timeout: Amikor repülőgép profilt állítasz be a telefonon, megkérdezi az alkalmazás, hogy mennyi idő múlva kapcsolja vissza a GSM modult.

 

 

Troubleshoots

 

 • Administrator: Ha a füled mellé rakod a telefont hívás közben, akkor kikapcsolja a képernyőt, nehogy valamit elnyomkodj rajta.
 • Force BT audio: Kicsit rásegít, hogy a hangok BT-fülesre küldésére.
 • Reverse proximity: Felcseréli a pxoimity szenzor eredeti funkcióit. Azaz akkor sötétül el a kép, ha a készüléked nincs a fülednél, és akkor kapcsol be, ha odateszed.

 

 

Manage Preferences

 

 • Profiles: Profilokat hozhatunk létre vele.
 • Backup and Restore: Ha végre beállítottunk mindent, csinálhatunk biztonsági mentést, illetve vissza is tölthetjük azt.
 • Delete Filters: törölhetjük a létrehozott szűrőket.
 • Restore default: mindent alapértelmezettre állíthatunk.

Security

 

 • Password: levédhetjük jelszóval, hogy csak annak birtokában tudjunk bármit is módosítani.
 • Visilbe Passwords: láthatóvá tesszük a beviteli mezőben a jelszavunkat.

 

 

Recorder

Az általános dolgok után máris egy igen fontos menüvel találkozhatunk: a hangrögzítéssel. Ez főleg olyan emberek számára hasznos, mint amilyen én is vagyok, hogy mikor bemutatkozok, akkor a saját nevemre kell figyelnem! Így utólag vissza lehet a tárgyalást, beszélgetést hallgatni.

 

 

 

Be tudjuk állítani, hogy minden hívást rögzítsen-e a program és forrásként a mikrofont, a telefonhívást vagy a camcoder-t használja-e. Sajnos elmentésnél az audio formátumból kicsit gyér a felhozatal mert csak MPEG4, 3GP és AMR között választhatunk. Az igencsak elterjedt mp3 nincs a listán, de már a régi Nokiák is megbíróztak az AMR-rel szóval nem kell kétségbe esni. Nálam néha nem akarta az igazságot, mert csak egy 5 kb-os fájlt hozott, létre amit nem lehetett lejátszani. Sajnos nem jöttem rá, hogy miért.

 

 

 

Ha valakinek jobb a névmemóriája, mint az enyém, akkor beállíthatja, hogy hány másodperces késéssel kezdje el rögzíteni a felvételt. Hasznos opció, hogy definiáljuk melyik irányban történő hívást szeretnénk rögzíteni vele. Ha valaki szeret a telefonon ülni, akkor ugye rengeteg hangfájl tud keletkezni. A program erre is ad megoldást, ugyanis beállítható, hogy a hét melyik napján és konkrétan mikor szeretnénk csak rögzíteni a hívást, ráadásul még csoportbontásra is van lehetőségünk (anonymus, névjegyzék, ami nincs a névjegyzékben, saját lista és még van egy pár kombináció). Ha még így is rengeteg fájlunk keletkezik, akkor is lehet automatikusan törölni a régi felvételeket, de természetesen mi határozhatjuk meg, hogy mihez, és mihez nem nyúlhat a program.

 

Nálam néha nem akarta az igazságot, mert csak egy 5 kb file-t hozott létre amit nem lehetett lejátszani. Sajnos nem jöttem rá, hogy miért.
 

Mivel az applikáció a hands free elvet vallja, ezért természetesen gondoltak azokra is, akiknek a headsetet flexel sem lehet eltávolítani a fülükről. Smile

 

Be lehet külön szabályt állítani arra, hogy mikor érvényesüljön a definiált szabály annak függvényében, hogy a headset csatlakoztatva van-e, avagy nincs. Korlátozhatjuk, ha akarjuk, hogy hány alkalommal induljon el automatikusan a felvétel egy szimpla hívásnál, és ha akarjuk, automatikusan megállítja a felvételt nekünk, ha nem szeretnénk manuálisan elvégezni azt (időkorlát beállítására is van mód).

 

 

Call Blocker

Ha már megvannak a számunkra fontos emberek, akkor ebben a menüben pedig a számunkra nem fontos embereket szűrhetjük ki illetve blokkolhatjuk.

 

Ugyanazokat tudja, mint egy átlagos call blocker, ezért engedelmetekkel nem részletezném különösebben. Természetesen nem csak a hívást, hanem az SMS-t is képes blokkolni, illetve különböző módon értesít is róla bennünket.
 

Announce Caller

 

 

És el is érkeztünk a számomra legérdekesebb menüponthoz, amiért én ezt a programot feltelepítettem: ez pedig nem más, mint az Announce Caller. Az opció, ahol is be tudjuk állítani azt, hogy kicsit személyesebb legyen a PDA azzal, hogy beszélget velünk úgy, hogy bemondja a hívó, SMS küldő nevét. Még a Symbianos Nokia 6600-nál tetszett meg a hasonló opció, hogy felolvasta ki küldte az sms-t és ha akartam magát az sms-t is elmondta.

Ahhoz, hogy alkalmazni tudjuk a program e szolgáltatását, telepíteni kell a pda-ra a Text-To-Speech (TTS) alkalmazást és annak is a magyar nyelvi részét. Ezeket a Marketből érhetjük el:

Alap Engine: https://market.android.com/details?id=com.svox.classic&feature=search_result
Magyar Engine ami Judit hangján szólal meg: https://market.android.com/details?id=com.svox.classic.langpack.hun_hun_fem&feature=search_result

Sancho barátom a blogjában leírta hogyan is kell feltelepíteni a programot. Nem egy nagy „was ist das” de ha mégsem boldogulnátok, akkor olvassátok el a blogot (első 3 bekezdés a számunkra fontos rész): http://blog.sancho.hu/2010/11/weboldal-felolvasasa-magyar-nyelven.html

Ha ez a két program megvan, akkor nézzük is meg, hogy ez a menüpont hogyan épül fel és mi mire való benne:

 

 

 

 • Enable announce: Ezzel tudjuk magát a szolgáltatást engedélyezni.
 • Global Settings: Itt tudjuk alkalmazni a hívás bejelentésre a Text-To-Speech-el kapcsolatos lehetőségeket.
 
 
 • Listen to an example: Meghallgathatjuk hogyan is fog szólni a bejövő hívás.
 • Default Engine: A szinti motorját tudjuk kiválasztani. Itt válasszuk a „SVOX Classic TTS”-t.
 • Install voice data: Itt (is) tudjuk telepíteni Juditot, a magyar hangot.
 • Speech rate: A sebességet tudjuk beállítni, hogy milyen gyorsan beszéljen hozzánk a PDA.
 • Language: Azt hiszem magától érthetődik, hogy a beszélt nyelvet lehet kiválasztani.

 

 • Pico TTS: Egy másik beszéd szintetizátor, de véleményem szerint olyan borzalmas, hogy beszélni sem érdemes róla
 • SVOX Classic TTS-hez tegyünk egy pipát, hogy a program tudja melyik szintit akarjuk használni
 • SVOX Classic TTS: Az általunk használt szintetizátort tudjuk egy kicsit testreszabni ebben a menüpontban
 • SVOX TTS Volume: A szintetizátor hangerejét tudjuk állítani. Nekem 110% van, ami kellemes, érthető és még nem is torzít
 • SVOX TTS Pitch: A beszéd sebességét lehet állítani, én 100%-on hagytam
 • Language Override: Ezzel lehet felüldefiniálni az alapértelmezett nyelvet. Mivel csak a magyar van, ezért sok haszna nincsen jelen esetben, de elfér a pipa a sor végén
 • Hungarian Voices: Egyelőre Judit magányos, de bízom benne, hogy idővel több szinti hang is megjelenik,  akár csak annó WM-nál az iGO navigációs programmal. Most már Győzikétől kezdve minden van, amit csak akarunk.
 • Headset only: Csak akkor működjön a program, ha a PDA-hoz csatlakozik a headset.
 • Skip if silent: Ha be van pipálva, akkor még véletlenül sem fogja bemondani néma üzemmódban a bejövő fél nevét.
 • Mute Ringtone: Lenémítja a csengőhangot addig, amíg bemondja a nevet. Egy ideig így használtam, aztán valamiért kivettem és most már úgy marad. Szóval meg lehet szokni, érthető még csengőhanggal együtt is.
 • Announcement volume: Itt is a hang erősségével játszhatunk. Én nem nyúltam hozzá.
 
 
 • Voice tone: Ehhez az opcióhoz se nyúltam hozzá, a hangszínt befolyásolja magasabb illetve mélyebb spektrum felé.
 • Repat: Megismétli a bejövő fél nevét, annyiszor amennyiszer mi szeretnénk.
 • Pause between repeats: A program egy beszédtechnika tanár állásával is vetekszik, ugyanis ha ezt az opciót nem alkalmazzuk, akkor egy levegővel mondja folyamatosan a nevet.
 
 
 

Végre elérkeztünk ahhoz a 3-4 opcióhoz, ami miatt ezt a cikket elkezdtem írni: A prefix és a suffix!

 

 • Prefix: Ez határozza meg, hogy mit mondjon a névjegyzékben szereplő név előtt. Fonetikusan írjuk be amit szeretnénk (és ez vonatkozik a suffix-re is).
 • Suffix: Ez határozza meg, hogy mit mondjon a névjegyzékben szereplő név után.

Az én estemben ez így néz ki: (prefix … sufix):

 

„Szeva Morfi” ……. „keres téged”

 

 • Anonymous: Az ide beírt szavacskát akkor fogja mondani, mikor olyan személy hív minket, aki elküldi ugyan a számát, de a névjegyzékünkben nem szerepel.
 • Unknown: Ez az opció arra van fenntartva, hogy ha olyan ember hív minket (márha nem tíltottuk le a call blocker-ben)  aki nem küldi el a számát.
 
 
 • Alternate audio: Az opció leírása szerint akkor kell alkalmaznunk, ha valami bibi van és nem akar megszólalni a telefonunk. Szerencsére nekem nem kellet kipróbálni, pöccre ment minden.
 • Test: Letesztelhetjük amiket beállítottunk, hogy hogyan is fog szólni ez a valóságban.
 • Call filter: Nem feltétlen kell mindenkire alkalmazni a szolgáltatást. A menüpontban rengetek almenü található, ahol különböző szabályokat állíthatunk fel, hogy mikor is szeretnénk hallani a Sanity-t.
 • Enable announce SMS: Bemondja az SMS küldőjének a nevét. Magát az sms-t nem olvassa fel. Gondolhatnánk, hogy “de kár, milyen jó lenne”, de a már említett N6600-val jártam úgy, hogy igencsak leizzadtam, mert olyan SMS-t kaptam, amit a barátnőm írt és én meg épp a postán voltam néhány emberrel körülvéve. Röviden – furcsán néztek rám én meg nagyon gyorsan mentem kifelé. Embarassed
 

 

 • SMS Volume: hasonló opció mint az előbb, csak éppen itt az SMS hangerejére vonatkozik. Én ezt is alapértelmezetten hagytam.
 • Suffix(SMS), Prefix(SMS): Engedelmetekkel nem részletezném ezt se. Ugyan úgy kell eljárni, mint a bejövő hívásnál csak ez éppen az SMS-re vonatkozik.

 

Urgent Calls

 

Ez a menüpont azoknak lesz hasznos, akik sokat tárgyalnak, de közben fontos hívásokat is várnak – mert ugye mikor máskor hívnák az embert, mint tárgyalás közben? Smile Itt meg lehet adni, hogy néma üzemmódban is kicsörögjenek számunkra fontos személyek.
 

 

Auto answer

Nagyon hasznos azon felhasználók számára, akik sokat vezetnek és tartóban tárolják a telefonjukat, vagy azoknak, – mint amilyen én is vagyok – akik a zsebük legmélyéről bányásszák elő a készüléküket.

 

 

Anonymus calls

Legyünk anonimuszok, ha esetleg nem akarnak eljönni a tárgyalásunkra! 

 

Handsfree

Fel a kezekkel! Illetve akarom mondani el a kezekkel. Főként a headseteket használó userek életét könnyíti meg ez a menüpont.

Devices

 

Ez a program kellet volna a jó öreg WM-os Mio PDA-mra is, az ugyanis zúgott-búgott, ha ment a BT vagy a GPS telefonálás közben. Ennél a menüpontál arra adódik lehetőségünk, hogy különböző eszközöket tilthatunk le a hívás idejére.

 

Proximity

 

A közelség érzékelő szenzor előnyeit használhatjuk ki, hogy ne nyomkodjunk el az arcunkkal mindenféle dolgokat telefonálás közben.

Vibration

 

Különböző eseményeket definiálhatunk, amikor kutya kötelessége a telefonnak rezegni, akármilyen profilt is állítottunk be.

Notification

 

Jelzéseket állíthatunk be, hogy miről szeretnénk értesítéseket kapni.

 

Miután az összes beállítást elvégeztük, feltétlenül csináljunk róla egy biztonsági mentést!

A programnak nincsen widget része, de szerintem felesleges is, mert ezt egyszer kell beállítani és megy, mint az olajozott gép. Eddig nem fagyott ki egyszer sem.

Szóval dióhéjban ennyit erről a remek kis programról, ami igazán kényelmessé és egyedivé tudja tenni a mi kis droid életünket.
Remélem felkeltettem az érdeklődéseteket és most már nem az aktuális toplista TOP10 csengőhangjai fognak szólni a plázákban, hanem az idétlenebbnél idétlenebb becenevek, amit sajnos már soha nem vakarhat le az ember magáról, mint például „Szia pdadafanclub, Roller keres téged!”. Vagy az én kedvencem, a „Szia Charlie, Béla keres téged!”, ami valójában Charlie anyukáját jelenti! 

 

PDA Fan Club

Vélemény, hozzászólás?