Samsung SmartTag teszt – találd meg

Szerző:

Az emberi faj egyik jellemzője, hogy hajlamos elhagyni kedvenc tárgyait. Ezen tárgyak megkereséséhez eddig is kínáltak a gyártók mindenféle hasznos technikai eszközt, mint például a GPS-es  vagy Bluetooth-os nyomkövetők (pl. Tile). A Samsung is fantáziát látott ebben a technológiában, ezért kiadta első bluetooth nyomkövető kütyüjét a SmartTag-et.

 

 

Mostanság a nagy gyártók is fantáziát látnak a tárgykeresőkben, több pletyka is kering, hogy idén március környékén már az Apple AirTag is megjelenik, a Samsung beelőzött, és útjára bocsátotta saját megoldását. Két félét készítettek, a most kiadott SmartTag Bluetooth 5.0 alacsony energia fogyasztású technológiával kapcsolódik telefonunkhoz, míg a hamarosan megjelenő SmartTag Plus az ultra széles sávú (UWB) frekvencián fog működni, ami nagyobb hatótávot jelent majd és megnyitja az utat akár az autónk elindításához, vagy bejárati ajtónk kinyitásához is. Ezt az UWB hardvert jelenleg még csak az Samsung Galaxy S21-es sorozatába építették be, így a régebbi telefonok nem fogját tudni kezelni. A termék mellé néhány leíráson kívül semmit sem kapunk.

A tesztalanyom fekete színű és kb. 35×35 milliméter széles. Mérete pont megfelelő, még egy kisebb kutya sem bukik orra, ha a nyakába akasztjuk. Anyagminősége rendben van, szerencsére nem kell töltögetni sem, mivel 2032-es elemmel működik, amivel kb. 10 hónapig elvan. A szokásos nyomkövetőknél valamivel több dologra tudjuk használni. Sajnos csak Samsung telefonokkal kompatibilis. Ha megnyomjuk a SmartTag gombját azonnal feldobja a csatlakozás lehetőségét, majd a SmartThing alkalmazáson keresztül összes is párosíthatjuk telefonunkkal.

 

 

 

Keresés a közelben:

Ha ráakasztunk egy kulcsot és otthon véletlenül elkavarjuk azt valahová, akkor csak előkapjuk telefonunkat és a közelség detektor appal megkereshetjük.

Abban az esetben, ha pl. becsúszott az ágy mögé és nem látjuk, akkor a programból be tudjuk kapcsolni a hangjelzést, amely hatására a SmartTag jókora hangerővel elkezd csipogni. Ezzel a módszerrel nyílt terepen akár 120 méteres hatókörben is képesek vagyunk megtalálni az elveszett tárgyat. Praktikus tulajdonsága a SmarTag-nek, hogy az elkeveredett telefonunkat is meg tudja szólaltatni, vagyis, ha kétszer egymás után megnyomjuk a gombját, a mobilunk elkezd hangosan zenélni.

 

Keresés a távolban:

Nem mindig ilyen ideális a helyzet, van, hogy az utcán hagyjuk el kulcsunkat. Ilyen esetben a telefon megjegyzi az elhagyott tárgy utolsó kapcsolódási helyét, amit térképen is ábrázol, így nagyobb eséllyel találhatjuk meg. Van még egy eszközünk arra az esetre, ha valaki elmozdítja a helyéről és mondjuk hazaviszi, ilyenkor egy másik Samsung telefontól kapunk segítséget. Ha valaki Samsung telefonnal kerül a SmartTag közelébe, az érzékeli, hogy elveszett SmartTag van a közelben, és automatikusan jelet küld telefonunkra, elárulva nekünk ezzel kulcsunk hollétét. Erre a funkcióra nagyon kíváncsi voltam, ezért egyik ismerősömre rábíztam a SmartTag-et, elvitte magával munkába. Nekem azt mutatta, ahol utoljára még kapcsolatban volt a telefonommal, vagyis a lakásomtól néhány méterre.

Egész délelőtt vártam, hogy mikor fogja elárulni kulcsom hollétét, egy Samsung telefontól segítséget kérve. Néhány óra elteltével kaptam az üzenetet, hogy „Észlelte egy közelei Galaxy Eszköz” a SmartTag-et. Előkerestem a térképet és abból pontosan megtudhattam hol található az elveszett kulcs.

Nagyon meglepődtem, nem számítottam erre a kimenetelre. Annál nagyobb az esélyünk az elveszett tárgy megtalálására, minél nagyobb népsűrűségű helyen lakunk.

 

 

IoT-eszközök vezérlése egykattintással:

Az okosotthon praktikus segítője lehet, ha távvezérlőként használjuk lámpákhoz, TV bekapcsoláshoz, légkondihoz, de mielőtt nekiindulnánk beszerezni egyet, érdemes tájékozódni, hogy ismeri-e a terméket, amihez használni szeretnénk. Nekem szerencsém volt, egy TP-Link okoslámpám van és azt teljes mértékben támogatja a SmartThings app. A következő képen látható, milyen sok okosotthon lámpa rendszer támogatott.

 

 

 

Videós összefoglaló:

Készítettem egy összefoglaló videót is a termékről, a kicsomagolósáról, a telefonhoz kapcsolódásról, a szoftverről, sőt még röntgen alá is betettem.

 

 

Összegzés:

A Samsung SmartTag külső megjelenése rendben van, anyaghasználata megfelel a célnak, mérete és súlya is pont jó. A gyártónak megfelelően sikerült saját szoftveres környezetébe illeszteni, így több célú felhasználásra is alkalmas. Otthonunkban kisebb hatótávolságban, de nyílt terepen akár 120 méteres körben elveszett, kulcsok, táskák vagy telefonunk megtalálásában is biztonsággal segít. Abban az esetben, ha nagyobb távolságra kerülünk a SmartTag-től, és senki nem nyúl hozzá nagy eséllyel megtaláljuk, csak vissza kell mennünk az utolsó fellelési helyre. A Probléma akkor adódhat, ha elviszik a talált tárgyat, mert akkor várhatunk, amíg egy szemfüles Samsung telefon felnyomja a bujkáló SmartTag-et, és indulhatunk a nyomába. Okosotthon vezérlésre is praktikus tud lenni, például, ha kulcstartónkon lóg és hazaérkezünk, már a kapuban felkapcsolhatjuk a világítást. Az ára kb. 12 ezer körül van, amit kissé soknak gondolok, én kb. 3-5 ezret tartanék érte reálisnak. Valószínűleg megy ez még lejjebb is, úgy tűnik a Samsung tervezi több darabos csomagok forgalmazását is, ami vezethet alacsonyabb árhoz.

Vélemény, hozzászólás?