Samsung SB330 vezeték nélküli hangszóró teszt – kicsi a doboz, de erős a mélyhang

Szerző:

kiskepDivat lett mobiltelefon mellé vezeték nélküli hangszórót vásárolni, szinte minden gyártó kínál belőle néhány modellt, ez alól a Samsung sem kivétel. Az SB330 bluetooth hangszóró e család tagja, amelynek hangminőségére sem lehet panasz. Tesztemben kivesézem legfontosabb tulajdonságait, bekukucskálunk a hangdoboz belsejébe, mikroszkóppal az összeszerelés minőségére is fényt derítünk.

Megváltoztak zenehallgatási szokásaink, a múltban az otthoni hangrendszer különálló zenelejátszó volt, amelyet CD-vel, kazettával etettünk. A telefonon csak házon kívül hallgattunk zenét, vagyis hordozható médialejátszóként üzemelt. Így két független zenei készletünk volt, egyik a mobilon másik pedig az otthoni hangrendszerünkön. Mára összeolvadt a két használati szokás, vásárolunk egy jó minőségű vezeték nélküli hangszórót, amelyre rá tudunk csatlakozni telefonnal s így azokat az albumokat hallgathatjuk otthon is, amit napközben a telefonunkon. A régebbi külső hangszórók minősége csapnivaló volt, ám ez a helyzet megváltozott, ma már szinte minden komoly, hangtechnikával foglalkozó cég képviselteti magát ebben a szegmensben.

Külcsín:

A hangszóró formája letisztult, egyetlen bazári díszítési elemmel sem rontották el kinézetét. Az egér segítségével körbeforgatható a készülékház.

Az SB330 doboza egy tenyérben elfér, így a könnyen hordozható kategóriába tartozik. Súlya 600 gramm, amit vastag alumíniumból készült aljának és fedlapjának, valamint rozsdamentes acél rácsozatának köszönhet. Arányos készülékháza 164,3 x 69,2 x 62,3 milliméteresre készült, ami ideális a mobilitás szempontjából.

tenyerbenNem spóroltak a csomagoláson sem, igazi prémium dobozba tették a hangszórót, aminek a fedele mágnesekkel zárható.

csomagolas

A következő képre kattintva röntgennel világítjuk át a készülékházat s így bepillantást nyerhetünk a belsejébe is.

A kiváló minőségű felületekről mikroszkópos kép is készült, a képre kattintgatva közelebbről is megtekinthetjük az apró részleteket.

A készülékház minősége példásra sikerült, nagyon egybe van, műanyagot még csak mutatóban sem találunk, anyaghasználatában inkább az alumínium és a rozsdamentes acél dominál .

 

Használat:

Készítettem egy átfogó videót az SB-330-ról, amelyben  látható a csatlakozás menete, röntgenes felvétel a belsejéről, megszólaltatom bluetooth és vezetékes kapcsolat segítségével is, valamint hangerő mérésre is sor kerül.

Abban az esetben, ha telefonunk rendelkezik NFC szolgáltatással, könnyű a csatlakozás a külső hangszóróhoz.

nfcA telefont odaérintjük a hangszóró oldalán kialakított NFC vevő felületre, ami érzékelvén a kapcsolatot azonnal feldobja a csatlakozási ablakot.

csatlakozasKezelő gombjai a tetején helyezkednek el, szerencsére nincs túlbonyolítva mindenféle extra kapcsolókkal.

gombokA zenehallgatáson kívül még asztali kihangosítóként is funkcionál, ami hasznos szolgáltatás lehet akár munkahelyi konferencia hívás esetén. Extra zajszűrő és visszhangmentesítő elektronika is található benne, ami javít a hang minőségén. A doboz hátulján találunk még néhány kapcsolót, itt helyezkedik el a bluetooth (3.0) párosításért felelős gomb, a bekapcsoló gomb, a töltéshez szükséges mikro USB aljzat és a zsinóros csatlakozáshoz szükséges AUX bemenet 3,5 mm-es jack aljzata.

halapi_gombok

Töltés, üzemidő:

Tartozékként kapunk hozzá hálózati töltőt és mikroUSB töltő zsinórt, amellyel Li-Ion akkumulátorát  2,5 óra alatt tudjuk feltölteni. Alap hangerőn kb. 15 órányi zenét vagy ugyanennyi beszélgetési időt kapunk, készenléti ideje is kiváló, mivel 2000 óráig kitart.

Hangminőség:

Sztereó hangszóró párról van szó így elvárhatunk némi sztereó hangképet, ám a két  hangsugárzó túl közel van egymáshoz, így ez némi korlátot jelent. Kétféle módban használhatjuk, az egyik a normál hangzás a másik pedig a kiterjesztett 3D effekt, amellyel szélesebb hangképet hozhatunk létre, ám ez a hangminőség rovására történik. Normál beállításban viszont meglepően jól szerepel az SB330, kiválóan adja vissza az emberi hangokat, méretéhez képes pedig kellemes mély hangokat szólaltat meg. Amikor először szembesülünk hangjával, alig hihető, hogy az erős hang ebből a mini dobozból tör elő. Sokan megkérdőjelezik a bluetooth átvitel minőségét, ám a Samsung gondolt a kétkedőkre is, ezért a hangszóró aptX kodek segítségével fogadja a jeleket, jelentősen javítja a hangok reprodukálásának minőségét.

aptx

Az aptX kompressziós algoritmusa képes veszteségmentesen akár a 96 kHz-es mintavételezésű 24 bites felbontású anyagokat is továbbítani, s így akár CD minőségű hangzást is kaphatunk a zsinórmentes rendszertől. Ilyen aprócska hangszóró doboznál a mély-hangok keltése sem egyszerű feladat, mivel ebben a méretben a bassz-reflex nyílások behangolása nehézkes. A Samsung inkább a passzív meghajtós megoldást választotta, amelynél a hangszóró mágnes nélküli, ezért a membrán tömegével hangolják be a ládát, és így méretéhez képest ütős mélyeket produkál.

Összegzés:

Jó úton jár a Samsung, hogy nevet szerezzen magának az audio készülékek gyártásában is, amit ez a kis hangszóró is jól példáz. Nemcsak a minőségi külsőre, a hangminőségre is nagy gondot fordítottak, ami egy kiváló vezeték nélküli hangszóró létrehozásához vezetett. Természetesen a kiváló minősítés, kategóriájában a hordozható vezeték nélküli hangszórók családjában értendő. Egyetlen hibája borsos ára,  negyven ezrest kell kicsengetnünk érte, ami azért nem kis összeg.

Vélemény, hozzászólás?