Samsung Gear VR tuning – szabályozott hűsítő

Szerző:

kiskepA Samsung virtuális sisakjának fejlesztéséről eddig két cikket írtam, egyet a túlmelegedés elleni védelemről, egy másikat pedig a belső szemüveg készítéséről. Az aktív hűtés továbbfejlesztéséről és néhány kisebb újításról szeretnék beszámolni rövidke írásomban.

A VR sisakom fejlesztői verzió, ami sokat árul el a kiforratlanságáról, inkább csak piackutatásnak, és reklámnak szánta ezt a változatot a Samsung. Ezért sok gyermekbetegséggel jutott el vásárlóihoz. Ilyen a telefon túlmelegedése, ami extrém esetben, például egy számításigényes űrharc esetében jön létre. A játék legizgalmasabb részénél kiírja a telefon, hogy sajnos hűtésre van szüksége a további működtetéshez. Az általam készített VR sisakhűtést fejlesztettem most tovább. Először a maszkot könnyítettem meg néhány nyílással, amivel még a meleg levegő könnyebb távozását is elősegítettem.

fekete

Hűtésre egy processzor hűtőventilátort használtam, később pedig vásároltam egy alacsony fordulatszámú csendes ventilátort, hogy csökkentsem a rezonanciát.

fehér

Azután azon gondolkodtam el, hogy érdemes lenne a ventilátor sebességét mindig a játék erősségéhez igazítani, vagyis a processzor „forralók” esetében növelni a fordulatszámot. A hűtőventilátorok meghajtására normál 5 Voltos külső akkumulátort használok, így ehhez kellett valami egyszerű megoldást kieszelni. Itt jött az ötlet, a DC-DC átalakító, ami képes a bemenetére adott 5 Voltból, kimenetére akár 5 és 36 Volt közötti feszültséget küldeni. Megvásároltam az aprócska elektronikát, kimenetére egy USB lengő aljzat, a bemenetére pedig egy USB dugó került. Terveztem hozzá egy kisméretű dobozt, és ebbe építettem be az egészet.

dc_dc

A kimeneti feszültség állításához egy kis csavarhúzóra van szükség, amelyet a doboz fedelébe fúrt lyukba kell illeszteni, és az ott található potenciométert kell finoman csavarni a megfelelő feszültség eléréséig. Sajnos a feszültség átalakítónak nincs kijelzője, így a pontos beállításhoz szükség van egy digitális multiméterre is.  A méréshez, készítettem egy mérőzsinórt, két banándugó és egy USB dugó segítségével. A dugót a DC-DC átalakító kimenetébe dugva, a műszer már képes jelezni a megfelelő feszültséget.

meres

Így már igény szerint állítható a fordulatszám, és a ventilátort sem fogjuk tönkre tenni a 36 Volttal.

A következő fejlesztésre azért volt szükségem, mert fülhallgatót nem építettek a sisakra. Így minden alkalommal elő kellett kotorni a fülest, elrendezni a zsinórt, egyszóval kényelmetlen volt. Ekkor ötlött fel bennem, hogy érdemes lenne fülhallgató tartót szerkeszteni a sisak két oldalára. Terveztem két henger alakú kis tartót, az egyikbe két lyuk került, hogy a füles dugóját is megtartsa. A fülhallgató zsinórját sajnáltam elvágni, ezért inkább összehajtogattam és készítettem neki egy henger alakú tárolót, amiben jól elfért. A füles így mindig kéznél, illetve fejnél van, nem kell minden használatkor bíbelődni vele.

fules

Ha minden elkészült tuning cuccot rádugok a sisakra, úgy néz ki a sok zsinór miatt, mint egy agyszonda. Ennek ellenére megérte a fejlesztgetés, mivel javult az üzemidő és a kényelem is. A cikkben leírtakat videón is megtekinthetitek, ahol részletesebben is bemutatom apró újításaim.

2 hozzászólás a cikkhez

  1. frici szerint:

    Imádom ezeket az írásokat! 🙂

Vélemény, hozzászólás?