Samsung Gear VR teszt – tartsuk szem előtt a virtuális valóságot

Szerző:

kiskepLegújabb tesztalanyom Amerikából érkezett, késve kaptam kézhez, mert át kellett küzdenie magát az ottani zord hóviharokon, de végre ideért. Azért kellett onnan beszereznünk, mert európai forgalmazása még nem kezdődött meg. A Samsung Galaxy Note 4 Exynos processzoros változatait szoftveresen, még fel sem készítették fogadására. Valamikor március végén érkezik a hivatalos Lollipop frissítés, amelyben már benne lesz a VR sisak szoftveres támogatása is. Nagy kíváncsisággal fogtam neki a tesztelésnek, hogy megtudjam, milyen is a Samsung virtuális valósága.

cimkep

A kilencvenes években már készítettek VR sisakot, de az akkori számítógépek olyan fejletlenek voltak, hogy a virtuális világot csak kis felbontásban (276×372), tudták megjeleníteni.

a_multA VR eszközök újra divatba jöttek, sokat javult a hardverek sebessége, így képesek a virtuális tér, a valósággal majdnem egyező sebességű megjelenítésére. A Samsung az utóbbi években megpróbál olyan újdonságokkal előállni, ami a piacon még kuriózumnak számít. Szerencsére nem az alapoktól kezdték a fejlesztést, inkább a témában már tapasztalt Oculus-ra bízták megalkotását. A következő képen a Gear VR fejlesztésének néhány fázisa látható.

valtozatokAz Oculus csapat szoftveres környezetét építették a GearVR-be, második generációs saját gyártású sisakjukat (DK2) is ezzel dobták piacra. A tapasztalt gyártó ellenére sem szabad túlzottan szigorúnak lennünk a telefonos VR sisakkal szemben, mivel első generációs termékről van szó. A Gear VR megjelentetése igényfelmérés, amiből kiderül, ezen a területen mire is van szüksége a vásárlóknak és hogyan viszonyulnak a termékhez. Az átlag felhasználók megmutatják barátaiknak, ismerőseiknek mit is tud a Samsung új VR terméke, így ingyen terjesztik a sisak jó hírét. A termék valójában fejlesztői kiadás, olyan programfejlesztőknek készült, akik komolyabb alkalmazásokat is szeretnének alkotni hozzá.

Külcsín:

Forgassuk meg a készülékházat az egér segítségével.

Készítettem egy videót, amelyben bemutatom Gear VR kicsomagolását, külsejét, valamint kamera segítségével még a lencsén keresztül is bekukkanthatunk az Oculus világba.

A Gear VR csomagolása prémium minőségű, a masszív kartondobozon belül, formás kis bőröndbe rejtették a terméket, kapunk pótszivacsot a szemünkkel érintkező részhez, törlőkendőt, 16 GB-os mikroSD kártyát, ami az Oculus anyagokat tartalmazza, és egy füzetecskét a gyors beüzemeléshez.

csomagolasA Gear VR-t kellemes ívelt vonalak határolják, kissé futurisztikus hatást kelt a fejre téve. A sisak lelke egy Samsung Galaxy Note 4, a Gear VR nélküle élettelen „farsangi” maszk, ami semmire sem használható. Beépített kijelzője és komoly hardvere nincs, mindezt a Note 4-től kölcsönzi. A telefon a számára kialakított vájatba illeszkedik, ahol alul található egy microUSB aljzat, felül pedig egy csíptető, ami megóvja a kieséstől és négy vékonyka gumibak, a kijelző védelmére.

csati

A Note 4 kijelzője 1440×2560 pixeles felbontású, szemenként 1440×1280 pixel jut megjelenítésre, ami nem éri el még a Full HD felbontást sem. Sőt, még ennél is kevesebb képpontról van szó, mivel csak egy részét használja ki a megjelenítőnek a Gear VR.

kitoltes

Világosabb tartalmak esetében vehető észre, hogy ez a mennyiség kevés, sötétebb hátterű játékoknál viszont egész jól elfedi a homály a problémát. Sajnos ez a Gear VR gyenge pontja, ha kisméretű tartalmat nézünk vele, vagy túl világos a kép, akkor a pixelesedés erősen ront az illúzión. Virtuális mozijában a kisebb vászon pixelesebben jeleníti meg a képet, mint az óriási méretű. Külföldi fórumokon „szúnyogháló” effektusként is emlegetik, ami nagyon találó elnevezés, valóban olyan mintha azon keresztül néznénk a filmet. Ezen hibája ellenére is, jelenleg a legnagyobb felbontású VR termék a piacon, az Oculus DK2-es sisakja is, „csak” a Samsung Galaxy Note 3-ból kiszerelt Full HD kijelzőjét kapta meg. Ezért a Gear VR képpontjai kb. 25 százalékkal közelebb vannak egymáshoz, ami valamelyest jobb minőségű megjelenítést eredményez PC-s márkatáráshoz képest.

Dokkoljunk be:

A következő képen az egeret jobbról-balra mozgatva bedokkolhatjuk a Note 4-et a GearVR-be.

Ha a helyére kerül a telefon, rá kell pattintani egy füstszínű műanyag burkolatot, ami jótékonyan elfedi, hogy viselője telefont csatolt az arcára. Tetején található a fókuszgyűrű, amellyel élesre állíthatjuk a VR látnivalókat, szemüvegesek ennek segítségével hangolhatják szemükhöz a lencséket.

fokuszJobb oldalán egy aprócska érintőpanel található, amellyel irányíthatjuk az Oculus menüjét, fölötte egy vissza gomb, kicsivel előrébb pedig hangerő gombot építettek be.

touch_padBaloldalon, a barna műanyag borítón lévő lyukon át csatlakoztathatjuk fülhallgatónkat a Note 4-be, így válik teljessé a virtuális élmény.

fulesA felső és az oldalpántok kényelmesen beállíthatók bármely fejmérethez. A fejpánt leveszi orrunkról a 379 grammnyi teher egy részét, mivel javít a súlyelosztáson. Annak ellenére, hogy nagy kiterjedésű (90x198x116mm) a maszk, nem is olyan sok a kéttelefonnyi teher a fejünkön.

fejpantA sisak belsejét körülöleli egy puha szivacsos anyag, amely kényelmesen simul arcunkra és a kívülről érkező fényt is kizárja. Mivel nagyon puha, könnyen sérülhet, ennek pótlására kapunk egy plusz darabot is. A telefon megterhelt hardvere belülről fűti a sisakot, így a hosszabb használat során arcunk beizzad a maszk alatt, és ez időnként páralecsapódást okoz a lencséken, ami lerontja az éles képet.A tartozék törlőkendővel könnyedén orvosolhatjuk a problémát. A jobb lencse mellett található a proximity szenzor, amely érzékeli arcunkat és bekapcsolja a kijelzőt, ha feltesszük a sisakot, illetve ha levesszük, kikapcsolja azt.

proxiVirtuális szétszerelésre is van lehetőségünk, a képre kattintgatva belekukkanthatunk a sisak belsejébe. Túl sok dolgot nem találunk benne, igyekeztek mindenhol kikönnyíteni és leegyszerűsíteni a konstrukciót.

Életre keltés:

Az amerikai piacra Qualcomm procival érkezett a Samsung Galaxy Note 4, s mivel itt forgalmazták először a VR sisak fejlesztői verzióját, csak erre optimalizálták a Gear VR szoftverét. Sajnos a Samsung elhanyagolta saját fejlesztésű Exynos processzorát, így amely piacokra ez jutott, nem részesülhettek az újdonságból. Szerencsére akadt olyan ügyes felhasználó, aki megkerülte a korlátozásokat, s készített megoldást ezen akadály ledöntésére. A módszer eredetijét itt olvashatjátok. Ennek alapján sikerült rábírnom a Gear VR-t, az Exynos-os Note 4-gyel való együttműködésre. Egy rövidke leírást készítettem a megvalósításról.

  • Letölteni innen az 1.24 verziójú Gear VR SetupWizard-com.samsung.android.app.vrsetupwizard-1024-v1.0.24.apk-t
  • Felmásolni és telepíteni a Note 4-re
  • Ebben az állapotban még nincs ikonja a programnak, így létre kell hozni azt. Ehhez le kell tölteni a GooglePlay-ről a QuickShortcutMaker-t.
  • A QuickShortcutMaker-ben kikeressük a VR SetupWizard programot, és készítünk hozzá ikont.

quckshortcut

  • Az elkészült ikonra kattintva elindul az Oculus telepítési procedúrája, a regisztráció és a szoftverek letöltése, amelyek szükségesek a Gear VR működéséhez.

telepites

  • Többé már ne engedjük frissíteni az Oculus szoftvert, mert a 1.28-as verzió nem jó az Exynos processzorhoz. Persze, csak addig, amíg meg nem érkezik a Lollipop, mert onnantól szabad a pálya.

regisztralvaSajnos még nem tökéletes a módszer, időnként előfordul fekete kijlezővillódzás, ettől a VR sisak vissza gombjának megnyomásával, majd a visszalépést az alkalmazásba menüpontot választva szabadulhatunk meg. A szolgáltatós Note 4 tulajdonosok szerencsések, mivel ezek a telefonok Qualcomm procival érkeznek, így a támogatásuk is megoldott. Nekik nincs szükségük trükközésre a VR sisak szoftvereinek telepítéséhez.

Használatban:

A Gear VR legnagyobb előnye, hogy nem vagyunk a számítógéphez kötve, így bárhová magunkkal vihetjük, hosszú utazás esetén jól jöhet egy kis extra szórakozás. Nagyjából 96 fokos látómezőt garantál a Gear VR, ami csak 4 fokkal kevesebb, mint az Oculus DK2-é.

dk2Használata nagyon egyszerű, a telefont rádugjuk a sisakba épített microUSB dugóra, felső részére rácsíptetjük a szorítót, majd lezárjuk az árnyékoló műanyaggal. Sajnos használat közben nem tudjuk tölteni a Note 4-et, így üzemideje jelentősen rövidül a normál használathoz képest. Amúgy is érdemes időnként beiktatni szüneteket használata közben, elkerülve ezzel a telefon túlmelegedését. Javíthatunk üzemidején, ha levesszük hátlapját, és repülő üzemmódba tesszük bekapcsolt WiFi mellett a Note 4-et.

Irány a menü:

Amint arcunkhoz illesztjük a Gear VR-t, bekapcsol az Oculus főmenüje, melynek segítségével eldönthetjük milyen szórakozásra is vágyunk. A következő videóban bemutatom a menü működését, néhány demót is végignézhetünk és beülhetünk az Oculus moziba is pár percre.

Fejmozgatással irányított kurzorral közlekedhetünk a menüben , amely funkción hosszabban időzik a kurzor az indul el, vagy a tapipadra pattintva érvényesítjük akaratunkat. Abban az esetben, ha kényelmetlennek érezzük ezt a módszert, vásárolhatunk Samsungos játékvezérlőt, s azzal is irányítható a szoftver.

controller

Az alkalmazások jelzik is számunkra, hogy a tapipad már nem elégséges, gamepad ajánlatos az irányításhoz.

 

A tartalmak:

Jelenleg nem túl nagy a tartalom választék a VR sisakhoz, de annyi azért akad, ami a sisakban rejlő lehetőségeket érzékelteti. valasztekA napokban nyílt meg az USA-ban az Oculus Store, ahol végre megjelentek a fizetős tartalmak is. Reményeim szerint ez oda vezet, hogy egyre több  szoftvergyártó cég szánja rá magát a program fejlesztésre. Sajnos eddig csak kilenc fizetős játék van fent, ami elég gyér kínálat és csak amerikai hitelkártyával rendelkező személyek vásárolhatnak. Ha valaki nagyon vágyik rá, egy kis ügyeskedéssel azért megoldható a vásárlás. Bár, jelenleg nem sok értelme van a teljes verziónak, mert a rövidke üzemidő miatt úgyis rendszeresen meg kell szakítani a játékot, s ez jelentősen rombolja a játékélményt.

A Gear VR mellé különleges élménycsomagot kapunk,  elvisz a Cirque du Soleil’s Zarkana előadására, így szinte élő tanúi lehetünk a kiváló cirkuszi előadásnak.

circusDe utazhatunk Izlandra is, ahol helikopterből csodálhatjuk, az alant elsuhanó tájat. Merülhetünk tenger alá, ahol óriási bálnákkal úszhatunk együtt, vagy beülhetünk zenét hallgatni Patrick Wilson alkotó szobájába, s miközben hallgatjuk zenéjét, nézelődhetünk nála.

patrickSaját házimozit kaphatunk a Gear VR segítségével, van itt apró otthoni mozi, nagy férőhelyű pláza mozi, de akár a holdra is felköltözhetünk filmezésre, ahol a vászon mögött ott kukucskál a föld.oculus_cinemaA virtuális moziban ülve valóban úgy érezzük, mintha igazi filmvetítésen lennénk. Néhány perc után amit VR moziban töltöttem, már fel akartam rakni a lábam az előttem lévő ülés háttámlájára, amikor is rájöttem, hogy nincs is lábam ebben a világban. Saját családi videóinkat is megnézhetjük, ha bemásoljuk a felvételt a telefon erre kijelölt könyvtárába. A 3D-s filmeket is le tudja vetíteni, így a vásznon térben jelennek meg a szereplők.

Játsszunk:

Néhány Gear VR-re optimalizált játékot is kipróbálhatunk, legismertebb közülük a TempleRun VR, itt menekülés közben hátra vagy oldalra nézhetünk, hol is jár a minket üldöző szörny.

temple_runEz volt az egyetlen játék amelyben, nagyokat huppant a gyomrom, amikor akadályokat ugrottam át, és pár perc után émelyegni kezdtem. Ezt a problémát a játékkészítők számlájára írom, mivel a tájat mozgató motor teljesen idegen a valódi világtól. Igényesebb programozással, a világ valósághű modellezésével sokkal szórakoztatóbb lenne a játékos menekülés. Jelenleg 24 játék közül választhatunk, van köztük néhány lövöldözős, űrhajós és stratégiai is.

gamesEzek közül sok a demó, és az egyszerű grafikai megjelenésű, de szerencsére a kiválóan vezérelt gömbpanorámás nézet feledteti velünk ezt a hiányosságot.

Képnézegetés:

A galériában a telefonnal készített gömbpanorámás képeket is be tudjuk tölteni, így elidőzhetünk akár tavalyi nyaralásunk helyszínein is. Az Oculus  alkotásait szemlélve részt vehetünk búvár túrán, galaktikus utazáson, s ha kedvünk támad akár vízesésben is gyönyörködhetünk.

galeriaAz egyik legkülönlegesebb panoráma képet a Nasa Curiosity fotózta a Marson, körbenézhetünk a bolygón anélkül, hogy kockázatos űrutazáson vennénk részt.

marsRengeteg gömbpanorámás videót és képet lehet találni a neten, amelyeket berakva az SD kártya Oculus könyvtárba lejátszhatóvá válnak a Gear VR számára.

Összegzés:

Mire is jó a Gear VR? Jelenleg kockák és szakemberek játékszere, kevés tartalommal, a túlmelegedés miatt rövidke üzemidővel. Sok kritika éri a gyártókat a kijelzők túlzott felbontás növelése miatt, az indoklás szerint az emberi szem nem képes érzékelni külön-külön a pixeleket nagy felbontásnál. Abban az esetben, ha a Samsung komolyan gondolja a virtuális termékek fejlesztését, növelnie kell a felbontást minimum 4K-ig, mivel szemünkhöz közel, nagyítóüvegen keresztül már látszanak a pixelek. Szerencsére agyunk igyekszik elvonatkoztatni magát ettől a ténytől, mivel a tér mozgatása viszont valóságosnak tűnik számára. Gyermekbetegségei ellenére is nagyszerű élmény a sisak használata, képes átrepíteni bennünket egy másik világba, miközben a nappaliban ülünk. Amikor egy film megnézése után levesszük a fejünkről, agyunkban úgy marad meg az élmény, mintha tényleg moziban jártunk volna. Fanatikus kütyürajongóknak kötelező darab, a többieknek viszont még érdemes várni, amíg több tartalom érkezik rá, hosszabb üzemidőt produkál és a felbontását is megnövelik. Jelen pillanati állapotában a Samsung Gear VR-t a technikai érdekességek közé sorolnám, amely képes megmutatni a jövő multimédiás fogyasztásának egy lehetséges alternatíváját.

 

 

Ez a teszt nem jöhetett volna létre a Dóczi testvérek és Helmeczi Robi fórumtársunk segítsége nélkül, köszönjük áldozatos munkájukat.

Vélemény, hozzászólás?