Samsung Gear S2 teszt – így kerek a világ

Szerző:

kiskepAz ünnepekben sem állt le szerkesztőségünk, mivel megérkezett hozzánk a Samsung okosórája a Gear S2, amelynek tesztje végre elkészült. Összehasonlítottam elődjével és néhány ellenlábasával, majd vizes- és poros környezetben kellett bizonyítania, hogy kiérdemli az IP68 minősítést.

A koreai gyártó nem ma kezdte az okosóra bizniszt, első óráját a Gear sorozatból 2013-ban mutatta be. Azóta minden évben újabb modellel jelentkeztek, amelyek a szögletes formát követték.

gerek

Tavaly viszont kerek órákkal rukkolt elő, amelyek igazi karórára hasonlítanak, nem pedig kocka kütyüre. Az okosórák még nem terjedtek el tömegesen, sok gyártó mégis jelen van saját termékével. Úgy tűnik, bíznak a piac növekedésében, ezért nem merik megkockáztatni a késlekedést. Különös módon az Apple generálta az okosóra gyors megjelenését, pedig majdnem utolsóként mutatták be saját terméküket. Kiszivárogott, a Cupertino-i cégről, hogy hamarosan megjelenik saját okosórájával, ami motiválta a Samsungot, mert hamarosan piacra is dobta saját fejlesztését, a Gear első generációját. Pedig ekkor az Apple még fejlesztőlaborjában csiszolgatta termékét. Ezután elszabadult a pokol, rohamvágtában megindult a többi gyártó (LG, Asus, Huawei, Motorola) is, sorra bukkantak fel az újabb és újabb okosórák. A Samsung az eltelt három év alatt már a hetedik okosóránál jár, ami nem kis teljesítmény ilyen rövid idő alatt.

Külcsín:

A következő kép segítségével teljesebb képet kaphatunk a Gear S2 külleméről, az egér jobbra-balra mozgatásával forgathatjuk. (Az animáció lejátszásához néhány böngésző esetében Flashplugin szükségeltetik.)

Amikor elődjét a Gear S-t kézbe kaptam, nem kapott tőlem dicséretet a dizájner csapat, mivel a Gear Fit kiszélesített változatát építették meg, minden újítás nélkül.

szeles_fitBaloldali a Fit „megkétszerezve”, jobboldali pedig a Samsung Gear S.

Az új generációs Gear S2-re már szavam sem lehet, kiválóan kapták el a tökéletes karóraformát, amelyről sugárzik az óratok prémium minősége.Tesztelésre a sport változat jutott el hozzánk, így a cikkben legtöbbet róla tudhatunk meg. Első ránézésre méretei alapján meg sem lehet állapítani, hogy az okosórák családjába tartozik. A hagyományos karóra teljes jogú társának tűnik, elődjének (Gear S) monumentális méretei pedig még jobban megerősítik bennünk ezt az érzést.

ket_ora_01

A következő képen összehasonlíthatjuk külső méreteit a Gear elődökkel.

kulmeretKör formájú kialakítása kisebbnek mutatja többi társánál, pedig az első generációs órákat lehagyja szélességi méretével. Kézre csatolva nagyon kényelmes a viselete, súlya eltörpül a megtermett hagyományos analóg órákhoz képest. Az én karórám súlya 143 gramm, a Gear 2 csak 47, a Gear Classic 42, és a Gear 3G is csak 51 grammos, vagyis majdnem háromszoros súlya van a hagyományos óratoknak. Még a jól megtermett Samsung Gear S is, csak 67 grammot nyom a mérlegen, ami elhanyagolható súly a keményvonalas klasszikus karórák mezőnyében.

merlegÍgy néz ki egymás mellett Samsung Gear S2, a Gear S, a Gear fit és a Sony Smartwatch 2.

negy_orakAz okosórákhoz is készítettem kijelző-képernyő arány összehasonlító táblázatot, melynek segítségével megtudhatjuk,néhány konkurens termékhez viszonyítva mennyire is tölti ki a megjelenítő az előlapi felületet. Fontos paramétere az okosóráknak, mert nem csak a szemünkkel simogatjuk a számlapjukat, mint a hagyományos karórákét, ezeknél már ujjunkkal is kényelmesen el kell férnünk a kijelzőjükön, valamint látnunk is kell a kibővült tartalmakat. Kényes az egyensúly, nagyon nehéz megtalálni az ideális előlapi felületméretet, ha túl kicsi, akkor nehéz kezelni a szoftvert, ha túl nagy, akkor kényelmetlen a viselete, és még rosszul is mutat a csuklónkon. A következő táblázat bemutatja,hogyan is áll ezen a téren a Samsung Gear S2 és a Gear S2 Classic.

kijelz-ora_aranyA Samsung Gear S2 Classic a mezőny hatodik helyére elegendő 58 százalékot teljesít, a Gear S2 nagyobb mérete miatt viszont, csak 51,9 százalékot tudott produkálni. A lista első helyezettje a Motorola 360, sokkal jobban kihasználja az előlapi felületet 71,69 százalékával, pedig kijelzőjének alsó fele nem is világít. A Motorola 360-ról inkább sugárzik a „tech-kütyüség”, a Samsung Gear S2 sorozata, viszont jobban hasonlít a hagyományos órákhoz. Valószínűleg a leendő okosóra vásárlók fogják eldönteni, hogy merre haladjon az óratokok külsejének fejlesztése. Rengeteg fórumot olvastam át, amelyekből számomra az derült ki, hogy az emberek inkább a hagyományos megjelenésű óraformát részesítik előnyben.

A Samsung az óra hardverét erős rozsdamentes acéltokba bújtatta, ami láthatóan jól bírja a napi viseletből származó megpróbáltatásokat. Az acél pontos megjelölése 316L, kristályszerkezete szerint az ausztenit csoportba tartozik, amelynek minimum 16% krómot, 0,15% szenet és megfelelő mennyiségű nikkelt kell tartalmaznia. A Vickers keménységi teszten 140HV30 értéket tud, míg a normál vas csak 30-80HV5-ig teljesít. Az óra hátlapján is büszkén hirdeti, hogy a 316L-es rozsdamentes acélból készült.

315SLAz óratok oldalára két vezérlőgombot építettek, a vissza és a kezdőlap (bekapcsoló) gombot, és kettőjük közé ékelődik be a mikrofon nyílása. A gombok mérete és nyomáspontja tökéletes.

gombokA Samsung érezte, hogy az 1,2 hüvelykes képátlójú kijelzőt kissé körülményes ujjal kezelni, így bevezette az okosóráknál eddig még nem használt lünettát. Hagyományos búváróráknál a forgatható tárcsát a merülési idő mérésére használják, okosóráknál viszont újnak számít ez a megoldás.

lunetta_anim_01

A Gear S2 kiválóan integrálja a lünetta forgatását a szoftver vezérlésére, hamar rá lehet érezni használatára. Kiválóan működik a forgatható keret, bár az általam tesztelt órán sajnos már kicsit billegett a lünetta, szerencsére a szoftver kezelését ez nem befolyásolta. A Samsung Gear S forgatható kerete teljesen sima, így nedves vagy túl száraz bőrrel használva kissé csúszós a felülete, ami nehezíti a megbízható forgatást. A Gear S2 Classic recés lünettája biztosabb fogást eredményez.

sport_classicA fenti képen látható, hogy szíjcsatolási rendszerük is különbözik, a Classic-ra stifttel szabványos 20 milliméteres szíjat csatolhatunk. A sportosabb változatnál el kell fogadnunk, a Samsung saját szabványát, csak az általuk készített szíjakat pattinthatjuk rá. A nálam lévő óra már sok-sok tesztelő kezén járt, így gyakran kellett cserélni a hozzá adott S-es és L-es szíjakat, amit sajnos meg is sínylettek. Majdnem minden szíj rugós mechanikája, deformálódott vagy éppen darabjaira hullott.

hibas_csatA nyitó mechanika kemény műanyag testből, fémlapból és két csavarból, valamint a belsejébe rejtett rugóból áll. A jól működő szíjnál, csak lenyomjuk a gombot, és könnyedén eltávolíthatjuk a szíjat.

jo_csatKörbenéztem a világhálón, de a szíjjal kapcsolatban sehol sem találtam hasonló problémákat, így inkább a szakszerűtlen kezelésre gyanakszom. Mindenesetre, ha erre az órára esik választásunk, körültekintően cserélgessük rajta a szíjakat. Az elődökre pillangó csatot szereltek, ami praktikusabb, mint ez a hagyományos csat.

csatA Samsung Gear S2 sorozat kiváló óratokkal rendelkezik, külső megjelenése tökéletes, s ezt még megfejelték egy IP68-as por- és vízállósági minősítéssel. Így a zuhanyozás, vagy éppen a vízbepottyanást is kibírja. Kipróbáltam a víz- és porállóságát, amiről videót is készítettem.

A biztonság kedvéért Corning Gorilla Glass 3 üveggel védik a kijelzőt, ami valamelyest garancia a karcmentességre.A következő animáció segítségével bepillantást nyerhetünk az óra belsejébe.

óra belezés_05

forrás: Samsung.com

A kibelezett „digitális ketyegő” felépítésén látszik, nem volt egyszerű összehozni ezt a bonyolult órabelsőt.

 

Hardver:

A teljes Gear S2-es generációban a processzor kétmagos 1 GHz-es, de a Gear S2 és Gear S2 Classic sajátgyártású Exynos 3250-et használ, míg a GearS2 3G egy Qualcomm MSM8x26-ps központi aggyal rendelkezik. A Gear S2 képes virtuális SIM-mel kapcsolódni a mobilhálózathoz, és teljes értékű telefonálási lehetőséggel rendelkezik.

prociMindhárom óra megfelelő sebességgel hajtja a szoftvert, néhány letöltött alkalmazást leszámítva, döccenés mentesen teljesítenek. Az órák tartalmaznak gyorsulásmérőt, giroszkópot, pulzusmérőt, barométert, fényérzékelőt és megfejelve mindezt a 3G-s modellt még GPS chippel is ellátták. A fényérzékelést ötletesen oldották meg, nem készítettek az óratokra külön nyílást a szenzornak, inkább nemes egyszerűséggel a kijelző mögé rejtették. Extra funkciója, ha tenyerünkkel letakarjuk a megjelenítőt,elaltatja az órát. A processzort 512 MB RAM segíti, az adattároláshoz pedig 4 GB ROM jár, amiből sajnos csak 1,9 GB marad, mivel az operációs rendszer a nagy részét felfalja. Újdonságot is hozott a Gear S2 sorozat,már nemcsak a Samsung által gyártott telefonokkal lehet párosítani, képesek együttműködni más cégek mobileszközével is. A velük szemben támasztott követelmény:Andorid 4.4 vagy annál újabb verziójú oprendszer, és legalább 1,5 GB RAM. Ha amobilkészülék ennek az elvárásnak megfelel,akkor tulajdonosa nyugodtan megveheti a Gear S2 család bármely tagját. Itt található egy kompatibilitási lista. Előremutató döntés ez a Samsung részéről, már csak az Apple bástyáit kellene bevennie, ami óráik népszerűségén és eladási mutatóin is sokat javíthatna.

A kijelző:

A Gear S2 kijelzője kör alakú 1,2 hüvelykes sAMOLED, 360×360 pixeles felbontással. A következő táblázat segítségével összehasonlíthatjuk a Gear S2, kijelzőjének méretét, felbontását, pixelsűrűségét néhány konkurens termékkel.

ppi_tablazatA Gear S2, 302 ppi-s pixelsűrűsége az élvonalba juttatja, de dobogó első helyén álló LG Watch-ot már nem tudja legyőzni. Az okosóráknál bőven elég a 300 ppi pixelsűrűség, mivel az apró megjelenítők nem kerülnek túl közel a szemünkhöz. A Gear S2 megjelenítőjének minősége teljesen azonos elődjével, a következő videóban összehasonlítottam a Gear S és S2 kijelzőjét.

Az OLED-es technológia jól alkalmazkodik az okosórák igényeihez, egy fekete számlappal, néhány fehér mutatóval alig fogyaszt valamit.

Töltés és üzemidő:

A Tizen operációs rendszer fogyasztás szemszögéből nézve jó választás, pl. kisebb az energiaéhsége, mint az Andorid Wear operációs rendszernek. A 250 mAh-ás akkumulátor bőven elhajtja egy teljes napig az órát, ha kevesebbet piszkálgatjuk, akár három napot is kihúz. Elődjének a Samsung Gear S-nek töltési metódusa kifejezetten kényelmetlen volt, apró bepattintós fülecskéi, könnyen letörtek helyükről, jó néhány fórumban fogalmaztak meg kritikát ezzel kapcsolatban.

s1_dokkoloA cég tanult az elődök hibájából, végrea vezeték nélküli töltés mellett döntöttek. Az aprócska dokkolóra csak rádobjuk az órát, és megindul a regeneráció. A kisméretű dokkolóba mágnes is került, ami megbízhatóan rögzíti az órát.

dokk_02A teljes töltöttséget kb. két óra alatt éri el, ami nem kis idő, ezért érdemes inkább éjszaka a dokkolóra tenni. Amikor kevés energia maradt az akkumulátorban, bekapcsolhatjuk az energiatakarékos üzemmódot, ami a kijelzőt átállítja szürkeárnyalatosra, mindent kikapcsol, leszámítva a telefon és értesítés funkciókat, valamint korlátozza a processzor teljesítményét.

Szoftver:

Fontos az okosórák külső megjelenése is, hardverük erőssége, az operációs rendszer viszont mindenekfelett áll. Ez határozza meg, hogy használható lesz-e a fogyasztó számára, megszereti vagy sem az óra kezelését. Bármilyen erős vasat tehetünk az okosóra alá, ha szoftvere csapnivaló. A Samsung 2013 szeptemberében lépett be az okosóra bizniszbe, első Gear órájára még átalakított Android oprendszert tett, amelyet később leváltott a Tizennel. Abban az esetben, ha a Google ekkor már rendelkezett volna az órákra fejlesztett AnrdoridWear szoftverrel, a Samsung valószínűleg követte volna a hagyományt és saját óráira is ezt tette volna. Az AndroidWear kezdetlegessége miatt sajnos, nem volt más választása, házon belülről kellett megoldania a problémát, s így került elő a Tizen. Ennek a rendszernek óriási előnye a hatékony működés, amely alacsony fogyasztást eredményez,hátránya, hogy nem a Google ökoszisztéma része, így jóval kevesebb szoftver készül rá. A Gear S2 Bluetooth v. 4.1-et használ az órához való csatlakozásra, ami szinte jelentéktelen pluszfogyasztást eredményez a régebbi Bluetooth verziókhoz képest. Akkor sincs probléma, ha kikerülünk a Bluetooth hatótávolságából, mivel WiFi-n kapcsolódva, képes a Samsung Account-on keresztül üzeneteinket fogadni a mobilkészülékről, ezt nevezik Távoli Kapcsolatnak. Telefonunkra fel kell telepíteni a Samsung Gear szoftverét, ezzel tudjuk személyre szabni az óránkat, programokat tölteni rá vagy üzeneteinket kezelni.

ertesitesekA programot be tudjuk szerezni a GooglePlay-ről és a GalaxyApps-ról is. A beállításokat kezdhetjük az óraszámlap kiválasztásával, amelyből rengeteg áll rendelkezésünkre.

ora_szamlapokVálaszthatunk ingyenes és fizetős számlapot, de akár mi magunk is létrehozhatunk egyet. A gyári órák rendelkeznek a legtöbb beállítási lehetőséggel, változtathatjuk hátterüket, mutatóikat, a betűtípust, a kijelzett tartalmat s így egyetlen órából több félét is kihozhatunk. A következő képen egyazon órának néhány variánsa látható.

szamlapAz értesítések kezelése nagyon logikusan van felépítve, egyetlen pipával eldönthetjük, kapjunk-e az adott programtól üzenetet vagy sem. Az okosórák legpraktikusabb szolgáltatása ez, mert így nem kell előkapkodnunk, minden apró-cseprő dolog miatt telefonunkat. Ha tárgyaláson ülünk és üzenetet küld kedvenc játékprogramunk, hogy induljunk a csatába, csak rápillantunk az óra kijelzőjére és dönthetünk az üzenet fontosságáról.

ertesitesekA Gear S2 kör alakú menüjét, használati szokásaink szerint rendezhetjük, a funkciók sorendjét is könnyen megváltoztathatjuk.

alkalmazas_rendezesHa gyakran előfordul velünk, hogy nem találjuk mobilkészülékünket, akkor válik fontossá a telefon megkeresése menü, amelyre rányomva hangjelzést csikarhatunk ki az elbújt telefonból. Ha véletlenül az óránkat kevertük volna el valahová, akkor sincs baj, mivel a telefonról megtalálhatjuk a Gear megkeresése funkció segítségével.

telefonkeresesProgramokat is tudunk telepíteni a Samsung GearApps segítségével, szinte minden kategóriában találunk néhány hasznos alkalmazást.

gear_appsA telefonos szoftver után térjünk át az óra szoftverére, amely nagyszerűen kihasználja a kerek kijelzőből adódó lehetőségeket. Az AndroidWear első változatai nem tudtak mit kezdeni a megjelent kerek formájú kijelzőkkel, így a szoftveres tartalmak esetlenül néztek ki rajtuk. A Samsung igyekezett elkerülni ezt a bakit, így jól átgondolt, a körkijelzőre kihegyezett felülettel látta el a Gear S2-őt. Az óraszámlap a kiinduló pont, innen tudunk jobbra illetve balra mozogni a lünettával, vagy az ujjal simítós módszerrel.

ora_fomenuBalra simítva jutunk az értesítésekhez, itt jeleníti meg e-mail, SMS vagy Hangouts üzeneteinket. Jobbra simítva az alkalmazásokhoz jutunk, tovább haladva pedig lépésszámlálót, pulzusmérőt, időjárás és naptár widgetet, ébresztőórát, médiavezérlőt vagy akár folyadék beviteli mennyiség számlálót is láthatunk. A kijelzőt hosszan lenyomva, ezek közül bármelyik szerkeszthetővé válik, sorrendjüket átrendezhetjük, a szükségteleneket törölhetjük. Ujjunkkal felülről lefelé simítva, előtűnik az állapotjelző panel, amelynek segítségével konfigurálhatjuk a fényerőt, zenelejátszót, a ne zavarjanak funkciót, megtudhatjuk az akkumulátor töltöttségét és azt is, hogy milyen módon kapcsolódunk mobilkészülékünkhöz.

allapotjelzoBelépve az alkalmazás képernyőbe három körívnyi program vár bennünket, amelyeket a lünetta elforgatásával érhetünk el, pörgetés közben egy fehér pont halad körbe, ha a kiválasztott alkalmazáshoz érünk, ujjunkkal a kijelző közepére bökünk, és a program elindul. Van itt ébresztőóra, képnézegető, időzítő, stopper, határidőnapló, felsorolni is nehéz.

app_animNapi híreket a Bloomberg és a CNN alkalmazása is szolgáltat, “jó szokás” szerint természetesen angol nyelven.

cnn_bloombergHívást is tudunk kezdeményezni az óráról, de a beszélgetést a telefonon kell folytatnunk, mivel a Gear S2 nem rendelkezik hangszóróval (kivéve a Gear 3G-t). A Samsung Gear Fitnél már láttunk ilyen megoldást, elődjével a Gear S-sel viszont nyugodtan lebonyolítható egy beszélgetés. A telefonra érkező hívást rezgéssel jelzi, amelynek erőssége és rezgésmintázata is állítható.

tarcsazoAz üzenetírás korlátozott kissé, mivel a Google Gmail, vagy Hangouts csak üzenetet tud fogadni, ezekre válaszolni nem tudunk az óráról. Az e-mail írástazért megoldhatjuk, ha a Samsungos e-mail kliensét választjuk, SMS-re pedig alapból is tudunk válaszolni. Mondjuk ilyen apró billentyűzeten amúgy is művészet bepötyögni bármilyen szöveget.A Gear S2 beállítás menüje logikus felépítésű, innen minden paramétert vezérelhetünk.

beallitasA Kapcsolatok almenüben ott az NFC szolgáltatás, az óra felső részébe került az NFC antenna, amelynek segítségével érintéses fizetés is végrehajtható. Sajnos Magyarországon még nem érhető el ez a szolgáltatás, de idővel akár még aktiválhatják is. Az órában nincs GPS chip, (kivéve: Gear S2 3G) ezért a mobileszköz helymeghatározó rendszerére szorul. A Nokia Here térképrendszerét használja, amelyet le kell töltenünk telefonunkra, így a Gear S2 is hozzájut az információkhoz. Amint megtalálta tartózkodási helyünket, információt kérhetünk a közelünkben lévő szolgáltatásokról, közlekedésről, közigazgatási intézményekről, szállásról, étkezésről, stb. így könnyebben tájékozódhatunk a világban.

NavigA Samsung Gear S navigációs programjához képest sokat fejlődött a Gear S2-é, van autós navigáció, szemben az előddel, amelyhez csak gyalogos járt (nagyon elhanyagolják frissítését, még mindig nincs rá), az új felület könnyebben kezelhető, és gyorsabb a keresés az adatbázisában. A lünetta forgatásával tudunk nagyítani-kicsinyíteni a térképen.

Az okosóráknál ma már követelmény a sportfunkció és sportszenzorok használata. A Gear S2-ből sem maradt ki a pulzusmérő szenzor, amelyet elődjéhez képest sokkal gyorsabbra és megbízhatóbbra terveztek.

sziv_szenzorA pulzusmérő felülete egyszerűen működik, rányomunk a kijelzőre és elvégzi a mérést.

pulzusVéleményem szerint az optikai szenzorok nem túl megbízhatóak, és a folyamatos monitorozás sem az erősségük. Pontosságukat befolyásolja bőrünk vastagsága, vérünk sűrűsége, a szenzor távolsága bőrünktől, az időjárás és még sok más tényező. Ezért ha pontosabb méréseket szeretnénk, érdemes vásárolni egy pulzusmérő mellkasi pántot, ami szívünk elektromos jeleit küldi a telefonra, s így pontos és folyamatos monitorozást tesz lehetővé. Sporttevékenységünket a Samsung S-Health szoftvere regisztrálja: a futást, gyaloglást, kerékpározást, túrázást, ellipszisgépezést, szobakerékpárt, lépcsőgépezést ismeri.

sportSportolás közben mutatja a megtett utat, az elégetett kalóriákat, a sebességet, és pulzusunkat is. Ahhoz, hogy zenét hallgassunk közben, nem kell kilépnünk a mérésből, elég csak balra mozgatni a lünettát és a médialejátszóhoz jutunk. Az alvásfigyelés funkciót kihagyták a Gear S2-ből, így alvási adatainkat magunknak kell beírnunk.

Összegzés:

A Gear S2 és Classic nem törekszik a teljes értékű óratelefon funkcióra, inkább jól megtervezett okosóra lett belőlük. Néhány dolgot kihagytak az elődök jó tulajdonságaiból,inkább a napi használatra koncentráltak, és nem akartak belezsúfolni olyan szolgáltatásokat, amit csak kis létszámú vásárlói közösség díjaz. Ennek a szűk rétegnek adták a 3G modellt, amely teljes értékű telefonként is működik a virtuális SIM segítségével. A Gear S2 és S2 Classic készülékházának minősége kiváló, a rozsdamentes acél óratok jó választás volt, a forgató tárcsa (lünetta) pedig igazi újdonság az okosóra piacon. Ennek szoftverbeintegrálása példaértékűnek számít. A minőségi,kör alakú kijelzőre készített szoftveres felület kellemes animációkkal megfűszerezve, jól átgondolt tervezés eredménye. Ne feledkezzünk meg az IP68-as minősítésről sem, amelyet könnyedén megugrik az óra. A Samsungnak érdemes volt végigjárnia a hosszú fejlesztési útvonalat, mert sikerült létrehoznia egy kényelmesen hordható, szoftveresen jól megtámogatott okosóra generációt, amelyettalán a felokosított karóra ellenzői is elfogadnak. Véleményem szerint a tavalyi év legjobb órája a Samsung Gear S2.

A tesztkészüléket a   samsung_logobiztosította számunkra. Köszönjük.

 

 

 

 

Bónusz videó:

Hogyan készítsünk képernyőmentést a Samsung Gear S2-n.

1 hozzászólás a cikkhez

Vélemény, hozzászólás?