Samsung Gear S teszt – S se kicsi

Szerző:

kiskepÚjabb okosórát csatolhattam csuklómra a Samsung jóvoltából, végre eljutott hozzánk a Gear S. Kéthüvelykes kijelzőjével, széles gumiszíjával különleges látványt nyújt az egyre csökkenő méretű okosórák között. Tesztemben próbáltam rámutatni előnyeire, de hátrányait sem hallgatom el. Szokásomhoz híven külsejének, anyagminőségének, kijelzőjének is nagy figyelmet szenteltem, és szoftverét is kiveséztem alaposan.

Okosórák árasztják el a piacot, még annak ellenére is, hogy nincs igazi vásárlóerő erre a termékfajtára. Az igényteremtés mégis fontos dolog, mert elindíthat egy vásárlási lavinát, és amelyik cég ekkor a megfelelő termékkel rendelkezik, nagy hasznot remélhet.

note4elA GlobalWebIndex felmérést készített, 170 ezer felnőtt megkérdezésével arról, milyen technikai kütyüvel is rendelkeznek. A válaszadók mindösszesen kilenc százaléka visel magán okosórát, ami a jelenlegi óriási választék fényében elenyésző mennyiség. Ebbe a környezetbe érkezett a Samsung negyedik okosórája a Gear S, amibe igyekeztek belezsúfolni mindent, amit csak el tudunk képzelni egy intelligens karóráról.

Külcsín:

Külsejét tekintve szembe megy a többi gyártó klasszikus óraformájával, inkább tech-kütyüként mutat a Gear S. A következő kép segítségével teljesebb képet kaphatunk a Gear S külleméről, az egér jobbra-balra mozgatásával forgathatjuk.

Az előző generációk még karórára hasonlítottak méretükben és kinézetükben is, a Gear S inkább egy zanzásított, hengerített okos-telefonocskára hasonlít. Stílusjegyeit nem elődeitől, hanem a Gear Fit okos karperectől örökölte, amelyet ha kiszélesítenénk pontosan így nézne ki. A következő képen szét is húztam képszerkesztő programmal a Fitet, a hasonlóság szembeötlő.

szeles_fitA külsejéért felelős mérnöknek nem sok dolga volt elkészítésével, a Fit tervrajzán egy kicsit szélesített, majd görbített az ívén, s ezzel el is készült a következő Gear. A Gear Fittel elégedetlen voltam, mert hiába az ívelt kijelző, mégis egyenes az alja  tokozásának, a Gear S készülékházát már ívesre készítették, így szépen a csuklóra simul. A Gear Fit aljának rádiusza jelentősen nagyobb, mint a Gear S-é.

radiusHatalmas előlapi felületével kitűnik a többi a többiek közül.

harmanA díszes társaság mellé csapódott még a Sony második generációs SmartWatch 2okosórája is, ami kissé elavultnak hat a csapat többi tagjához képest. Ennyit számít néhány év az okosóra-evolúcióban. A hagyományos karóra formája viszont időtlen, ezért néhány cég veszi a fáradtságot és hasonló kör alakú óratok formákkal áll elő.

negyesbenA következő képen összehasonlíthatjuk a négy Gear külső méreteit.

külméret összehasonlító

Az új Gear szélessége és hosszúsága is nagyobb lett elődeinél, és egy millimétert vastagodott a tokja, ami nem csoda, hiszen bele kellett zsúfolni egy nano SIM kártya foglalatot. Az óra súlya meglepő módon színváltozattól függően változik, a fehéré 84 a feketéé pedig 67 gramm, a GalaxyGear 73,8 grammos tömegét nézve nem is tűnik olyan soknak. Kezünkön észre sem vehető a súlya, legfőképpen akkor, ha acélórához szoktunk, aminek jelentősen nagyobb a súlya (pl. 140 g).

Az óratok rugalmas, széles gumiszíjjal csatolható csuklónkra, amiből bármikor kifejthető és cserélhető.

szij_nelkulA szíjat pillangócsat zárja, ami kiváló minőségű rozsdamentes acélból készült, és biztonságosan záródik.

csat_01A csat oldalán lévő csapot a kívánt méret eléréséhez a megfelelő nyílásba kell tenni, így könnyen megtalálhatjuk a legkényelmesebb beállítást.

csat_02A Gear S-ről készült néhány mikroszkópos felvétel is, a képre kattintva, nagyítva láthatunk néhány részletet.

Röntgen segítségével a belsejébe is betekinthetünk, ha a következő képre kattintunk.

Az óra töltését kisméretű dokkolóval oldották meg, hálózatról ezen keresztül tudjuk táplálni, szabványos microUSB csatlakozón.

töltes_01A dokkoló különlegessége, hogy 350 mAh-ás akkumulátor rejtőzik belsejében, ami képes még néhány órányi plusz üzemidőt nyújtani a 300 mAh-s belső akkunak. A töltőbölcső az óra eredeti kapacitásának felét tudja visszatölteni. Szerencsére visszajelző LED is van rajta, így színjelzésekkel és villogással adja tudtunkra töltöttségi állapotát. A következő képen belekukkanthatunk belsejébe, ha a képre kattintunk. Középen a sötétszürke négyzet a 350 mAh-ás akkumulátor, balra lent pedig a microUSB aljzatot láthatjuk.

dokkolo 05Szükség is van erre a kis pluszra, ha bekapcsoljuk az órán az összes szolgáltatást, még egy napot sem biztos, hogy kihúzunk vele. Takarékos használat mellett viszont a három nap sem lehetetlen.

töltes_02Hasonlóan aGear család eddigi tagjaihoz, tokozása por- és vízálló (IP67), félórát félméteres vízben kibír.Néhány percre vízbe lógattam a próba kedvéért, erről videót is készítettem.

Nem zavartatta magát csont szárazon maradta belseje a vízbe merülés után. Zuhanyzásra és néhány percre még a fürdőmedencébe is magunkkal vihetjük, anélkül, hogy beázna.

vizesA Gear S kinézetének megítélése ízlés kérdése, aki inkább tech-kütyüt szeretne, nagy kijelzővel, ezt fogja választani, aki inkább az óraszerű kinézetet kedveli, az valószínűleg a régebbi modellek vagy a konkurencia kínálatából választ magának. A Gear S összeszerelésének minősége kiváló, ergonómiai szempontból rendben van, a levehető szíj nyújtotta szabadság sem megvetendő, GorillaGlass üveg védi a kijelzőt, és azt se feledjük, hogy por- és vízálló is egyben.

Kijelző:

A hordozható eszközökben elterjedőben vannak a hajlékony OLED kijelzők, mivel viszonylag vékonyak, és segítségükkel egyedi formájú készülékházakat tervezhetnek a gyártók. A Samsung is a saját gyártású hajlékony Super AMOLED kijelző mellett döntött, amely kéthüvelykes, 360×480 képpontos, felbontású, így eléri a 300 pixel/inch-es képpont sűrűséget. Néhány évvel ezelőtt még kézben hordtuk a kéthüvelykes méretű kijelzővel rendelkező telefonokat, ma már a csuklónkra is jut belőle. Lefotóztam a Nokia 7650 okostelefon mellett a Gear S-t.

7650A Nokia annak idején 2,1 hüvelykes színes kijelzőt épített, egy ma már bumfordinak ható készülékházba, és mellette ez a picurka doboz, amelyen közel akkora a kijelző. Mondja valaki, hogy nem fejlődik a mobiltechnológia. Érdemes volt meghajlítani a Gear S kijelzőjét, mivel így kisebb helyet foglal kezünkön, ám több tartalmat tud megjeleníteni. A kijelző részletgazdag képet mutat, ami ilyen apró betűs megjelenítés esetén kifejezetten jól jön. Színei, betekintési szögei kiválóak, kontrasztja is tökéletes. A Home gomb bal oldala mellé még fényérzékelőt is tettek, ami segíti a kijelző fényének környezethez való igazítását. A Samsungos mérnökök a Gear család tagjainál az RGB S-Stripe pixelelrendezést választották, amelynél a piros- és zöld alpixel egymás alatt helyezkedik el, a kék pedig mellettük hosszú csík formájában.

rgb_stripeA beállítások-ikon pixeleit folyamatos nagyítás mellett tekinthetjük meg a következő képen.

kijel 01

Hardver:

Az óra agymunkáját kétmagos 1GHz-es Qualcomm 400-as processzor végzi, amelyet 512 MB RAM és 4 GB beépített memória segít.

prociSebességével nincs gond, éppen megfelel erre a célra, bár számításigényes feladatoknál kissé melengeti kezünket a disszipált hő. A kétmagos proci bármely középkategóriás telefont könnyedén meghajtaná, ezért egy okosóra meg sem kottyan neki. A bluetooth 4.1-es verzió garantálja a kis fogyasztást, Wi-Fi-jepedig, megbirkózik a fontosabb szabványokkal (802.11b/g/n 2,4 GHz).

 

Használhatóság:

A Samsung saját operációs rendszere a Tizen került a Gear S­-be, ami jó döntés, mivel kiforrott és kis energiaigényű szoftverről beszélünk. Vetélytársa az AndroidWear, még gyerekcipőben jár, sok szolgáltatásbeli hiányossága van és a processzort is erősen terheli. Kezdjük azzal mire is jó, ha SIM kártyát is tehetünk a Gear S-be? A Samsung elképzelése szerint SIM kártya kerül a telefonba és az órába is, így két telefont hordozunk magunkkal egyszerre.

nanosimHa távol vagyunk mobilunktól, az átirányítja a beérkező hívásokat az okosórára, így nem maradunk le egyetlen fontos hívásról sem. Kihangosítva beszélhetünk telefonos partnereinkkel, ami csak otthon tűnik használható megoldásnak, mert családtagjaink legalább nem fognak ránk furcsán nézni, ha a csuklónkhoz beszélünk. Szerencsére az óra támogatja a bluetooth headsetet, így rácsatlakozva már fogadhatjuk utcán is hívásainkat, anélkül, hogy bárki is rájönne, az óránkkal telefonálunk.

headsetTelefonáláshoz nemcsak kontaktlista áll rendelkezésünkre, kapunk numerikus tárcsázót is, a hangvezéreléssel (S-Voice) nem érdemes próbálkozni,a magyar nyelv ismeretlen számára. Fontos tudnivaló, hogy ha nincs bluetooth kapcsolat az óra és a telefon között, akkor szükség van Samsung fiókra, mert anélkül a Gear S elbutul, és képtelen lesz fogadni Gmail, Hangouts, FaceBook üzeneteinket, vagy bármely program értesítéseit. Ha rendelkezünk Samsung fiókkal, SIM kártyát teszünk bele vagy Wi-Fi hálózat közelében vagyunk, akkor minden üzenetünket megkapjuk. Ezt a szolgáltatást távoli kapcsolatnak nevezi a Samsung, és az értesítési sávban megmutatja, éppen mely kapcsolódási formát választotta a Gear S.

tavoli_kapcsolatKépes az önálló navigálásra, de sajnos a beépített GPS chip visszaidézi számomra a régi időket, amikor még ezek a „digitális morzsák”gyengén működtek. Kissé lusta a jelfogásban, viszont ha beindul, akkor már tartja a jelet. Meglepő módon a Nokia Here térképét kapjuk hozzá, amit csak gyalogos üzemmódban tudunk használni, gondolom később még lesz autós üzemmód is.

nokia_hereJa, és ne feledjük, ha igazán komolyan beindítjuk a navigálást, folyamatos kijelző használat mellett, működő GSM funkciókkal, maximum a nap kétharmadát húzzuk ki vele. Ilyenkor vesszük hasznát a töltős dokkolónak, mivel kisegíthet bennünket szorult helyzetünkből és feltölti fél kapacitásig az órát.

Szoftver:

Készítettem egy videót amelyben bemutatom a Gear alkalmazás és az óra kapcsolatát, valamint a Gear S kezelői felületét.

AGear S-be nem tudunk életet lehelni Samsung Galaxy telefon nélkül, beállításához szükség van a Gear alkalmazásra is, amit a GALAXY Apps-ról letölthető. Fontos vásárlás előtt tájékozódni, mely Samsungos okostelefonokkal kompatibilis a Gear S.

gear softA Gear program segítségével tudjuk megtölteni az órát tartalmakkal, beállíthatjuk, mely program értesítéseit fogadjuk vagy formázhatjuk kezdőképernyőjének stílusát.

oravalasztekA változatos órakészletből könnyedén találhatunk kedvünkre valót és ehhez színben harmonizáló saját hátteret is beállíthatunk. A Samsung Apps-on már egész tisztességes programkínálat található minden témában és egyre több programfejlesztő lát lehetőséget a viselhető termékek piacában, így az alkalmazások száma folyamatosan gyarapodik.

samu_appsAz óra menüszerkezete egyszerű, ha fentről lefelé húzzuk ujjunkat, akkor az értesítési sávba jutunk, ahol állíthatjuk a fényerőt és hangerőt. Alulról felfelé csúsztatva ujjunkat eljutunk a programok közé, innen indíthatjuk a feltelepített alkalmazásokat is. Az ikonok nyomva tartásával megváltoztathatjuk helyzetüket, így a kedvenc programjainkat akár felülre is tehetjük. A kezdőképernyőtől balra helyezkednek el az üzenet widgetek és a nem fogadott hívásainkról is innen tájékozódhatunk. Jobbra pedig a multimédiás lejátszó, a sportfunkciók, a hírszolgáltató widget és az időjárás kijelzés, valamint fényképes kontaktlista található.

ora_kep_kirakoHa megszállottak vagyunk és szeretnénk mindenáron internetezni vele, akkor letölthetjük az Opera Minit, amely kiválóan funkcionál a kis kijelzőn. A szöveget képernyőre tördeli, így viszonylag nagy betűket jelenít meg, de sokat kell lapozni, mivel normál betűméret mellett alig fér rá néhány szó.

opera_miniAkkor ütközünk az első nehézségbe, amikor be kell írnunk a keresett honlap címét, mivel parányi billentyűzetén elég nehézkes a gépelés. Szerencsére három féle billentyűzetet kapunk és van olyan is közöttük, amelynek viszonylag nagyok a gombjai.

keyboardNetezés mellett sportoláshoz is használhatjuk a Gear S-t az S Health program segítségével.

sport 01Segítségével mérhetjük megtett napi lépéseink számát, pulzusunkat, figyelhetjük alvásunk minőségét vagy követhetjük és statisztikázhatjuk sportolási eredményeinket. Kiforrott program környezet ez, amelyet eddigi okosóráin tudott csiszolgatnia Samsung. Napimádók kedvéért UV fénymérőt is építettek be, amelynek érzékelője a Home gomb jobb oldalán helyezkedik el. Ha valaki nem szimpatizál a Samsungos S-Health programmal, akkor alternatív megoldásként ott számára a Nike Running programja vagy az Endomondo Sport Tracker.

Apróságok:

Számos praktikus funkció is belekerült a készülékbe, ilyen például az elkallódott telefon megkeresése az óráról, de telefonunk segítségével az eltűnt Gear S-t is becserkészhetjük. Egyéb felhasználóbarát apróságok, amelyeket a készítők beletettek az okosórába: Kétujjas kettős koppintásra a kijelzőn megjeleníti a fényerő szabályzó- és hangerő panelt. Abban az esetben, ha szeretnénk megtudni az időt, elég, ha magunk felé fordítjuk az órát, és bekapcsol. Bejövő hívásnál letakarva a kijelzőt elnémítja a hangját. A médialejátszóval vezérelhetjük az okosóra memóriájában lévő zenéket és a telefonra másoltakat is. A Gear S hangja kis méretéhez képest egész hangosan tud szólni, bár zajos környezetben azért elvérezne.

Összegzés:

A Gear S erődemonstráció a Samsung részéről, amely megmutatja, mennyi okosságot lehet belesűríteni egy ilyen kis eszközbe. Anyaghasználata, kijelzőjének minősége rendben van, szoftverezettsége kielégítő, a menürendszere könnyen átlátható. Hardvere, ha nem is rakéta gyors, de azért túlzott laggolás sem tapasztalható. Célközönségét nehéz meghatározni, extra SIM kártyás telefonfunkcióra és két telefonszámra nem túl sok embernek van szüksége. A Gear S árát csak akkor érdemes kifizetni, ha SIM kártyát is teszünk bele, mert így valóban többet tud, mint elődjei. Ha nem szánjuk rá a plusz költséget vagy nincs is szükségünk egy plusz telefonra, sokkal jobban járunk a régebbi modellekkel, amelyek ára jóval kedvezőbb, mint a Gear S-é.

A tesztkészüléket a samsung_logo biztosította számunkra. Köszönjük.

Bónusz:

 Az óra gyári állapotba való visszaállítása:

Képernyőmentés készítése:

Vélemény, hozzászólás?