Samsung Gear 360 kamera tartozékok házilag

Szerző:

kiskepMa már könnyen hozzájuthatunk egy 360 fokos kamerához, hiszen a technika fejlődése eljutott erre a szintre.  Ha már van kameránk, csak lenyomjuk a felvétel gombot és már rögzítjük is a körülöttünk lévő teret.  A 360-as kamerához egy kicsit más tripodra van szükség, mint a normál akciókamerákhoz, még nem készítenek ezekhez a speciális igényekhez tartozékokat.  Itt jön képbe a csináld magad mozgalom, az ember  saját magának megtervezi és kivitelezi a még nem létező tartozékokat.

Nincs irodalom arról, hogy milyen módon kell elkészíteni egy gömbpanorámás felvételt. Kézből fotózzunk, vagy esetleg állványról, milyen magasra tegyük a kamerát, hogy szépen mutasson az adathordozóra „költöztetett” táj. Szelfit is lehet vele készíteni, ami jól is mutat, ha csak telefonon vagy PC-n szeretnénk megnézni az elkészült képeket, videókat. Abban az esetben viszont, ha a képek visszanézéséhez VR szemüveget használunk, nem ez a legjobb megoldás, elég bizarr, amikor önmagunkkal nézünk szembe a VR szemüvegben.  Mivel nem sok információt találtam ebben a témában, saját magamnak kellett kikísérleteznem, hogyan tudom a 360 fokos kamerázást egy nyaralásba úgy beilleszteni, hogy ne zavarja meg túlzottan azt.  Ehhez szükség volt egy könnyen hordozható tripodra, amit bárhol és bármikor elő lehet kapni és hosszabb távon is kényelmesen szállítható. Erre a célra a Hama legolcsóbb tirpodját a Star 05-öt választottam ki, amihez kb. 3500 forintért már hozzá lehet jutni.

hama-star-05

Nem túl jó a minősége, egy kicsit vékonyka alkatrészekből áll, viszont ezért cserébe elég könnyű (520 gramm) így céljaimnak ez felelt meg a legjobban. A 360 fokos kamerának nincs szüksége előre-hátrabillentésre, körbeforgatásra, mivel az egész teret látják lencséi,  Így néhány alkatrészt leszereltem az állványról, mivel feleslegessé váltak.

leszerelt_cuccok

Ennyivel is kevesebb lett a súlya és az elkészült kép alján sem jelennek meg ezek a nagyméretű kilógó alkatrészek. A következő képen látható, hogy milyen kis nyomot hagy egy ilyen tripod a kép alján.

tripod_a-kepen

A Gear 360 kamerához kapunk egy aprócska tripodot, amit méretnél fogva, nem könnyű biztonságosan kezünkben tartani. Viszont ezt minden felvételnél le kell csavarni a kameráról, amikor a nagy állványra szeretnénk áttenni a Gear 360-at. Ez elég kényelmetlen és időt rabló elfoglaltság.

csuklopant

Különösen akkor kellemetlen ez, amikor társas úton vagyunk, és a csoport már rég továbbment, mire mi nagy nehézkesen átszereljük a kamerát és elkészítjük a fotót. Ezután rohanhatunk utánuk, és keresgélhetjük kis mellékutcákban, hogy merre is mentek. Erre találtam ki egy olyan tartót, amit a Hama állványra lehet rögzíteni, és egy mozdulattal bele tudjuk csúsztatni, a Gear 360 kamerát,  gyári tripodjával együtt,  és a Hama állványt körbeállva az egész család rajta lehet a felvételen. Majd amikor tartozék kistiropoddal  szelfizni akarunk, csak kikapjuk helyéről és exponálhatunk is.  A Gear 360 tartó elkészítése a gyári kis tripod megmérésével kezdődött. A mért értékek alapján terveztem meg a kameratartót.

terv

Egy barátom 3D nyomtatójával megalkotta a megtervezett tartozékot. Egy anyacsavart kellett csak beragasztani a foglalatba, és így csavarral tudjuk rögzíteni a beledugott tripodot.

kisfoglalat

Kétféle Hama fotóállványom van, és természetesen mindkettőnek más méretű a gyorscsatlakozója, így nekem is kétféle talpméretben kellett elkészítenem a kameratartókat. Ezután elhatároztam, hogy vásárolok egy komolyabb tripodot és hozzá egy távvezérlőt, mert akkor nem kell mindig az időzített felvétellel kínlódnom.  Erre legjobb megoldás a Samsung által gyártott Samsung 360 Value Kit tartozékkészlet, ami tartalmaz egy ergonomikus tripodot, egy távirányítót és két gyorscsatlakozót, amelyekkel például sisakra tudjuk rögzíteni a felvevőt.

value-kit

A csomag tartalmáról, a kicsomagolásról videó is készült.

Az új tripodhoz másik tartóra volt szükség, mivel ez jóval hosszabb, mint az, amit a Gear 360-hoz kaptam.

hosszu_tarto

Ezt annyiban módosítottam, hogy ráhúztam a külsejére egy olcsó ugrókötélről származó szivacshengert, így kényelmesebb hordozni a Hama tripodot.

kotel

A következő képen egybeszerelve látható a Hama tripod, a 3D nyomtatott tartó és a Value Kitből származó tripod.

egybe_allvany

A Hama állványon csak egyetlen csavar maradt, ennek kilazításával szelfibottá alakul át, mivel a három lábat könnyedén át tudjuk fogni egy kézzel is. Az elkészült tartókról, az állványhoz kapcsolásukról is készítettem videót.

A kamera külső burkolatának védelmére is találtam megoldást. Ezt nem én terveztem, a neten találtam, köszönet érte Ninjaflexnek, aki megalkotta. Azt azért nem bírtam ki, hogy át ne alakítsam, így az objektumot kétfelé vágtam 3D-s tervező programmal, majd a kinyomtatott védőtok egyik oldalára zsanért szereltem, a másikra pedig csat került. Ez a furcsa védőtok megóvja a készülékházat a nagyobb sérülésektől.

case

Így már összeállt a kamerához szükséges összes tartozék, könnyen hordozható maradt és bármikor kitudjuk venni a nagy állványból, ha esetleg olyan helyre szeretnénk tenni, ahová a nagy tripod már nem fér be. Érdemes előre gondolkodnunk, ha egy ilyen speciális kamerával indulunk útnak, mivel sok kényelmetlenségtől kímélhetjük meg magunkat, ha a megfelelő tartozékokat visszük magunkkal.

1 hozzászólás a cikkhez

  1. […] cikkemben bemutattam a Samsung 360 kamerához kapható tartozékkészletet, most annak egyik elemével akciósisakra rögzítettem a kamerát és siklóernyős utazásra […]

Vélemény, hozzászólás?