Samsung Galaxy Z Flip 4 – nyissuk ki újra

Szerző:

A Samsung legnépszerűbb összecsukható telefonját kaptuk meg tesztelésre, a Galaxy Flip 4-et. Jó alaposan kiveséztük minden pontját, mikroszkóp és röntgen alá tettük, hogy ti is láthassátok a telefon érdekes részleteit. Összehasonlítottuk a tavalyi modellel készülékházának felépítését és belső alkatrészeinek elhelyezkedését is.

 

 

 

 

Ez a telefon elnyerte a vásárlók kegyeit, 2021-ben az összes eladott hajlítható telefon 70 százaléka a Galaxy Z Flip sorozatból került ki. Népszerűségének egyik oka a viszonylagos olcsóság, amiért felsőkategóriás telefont kapunk és mellé még a hajlíthatóság extráját is. Összehajtva védett a kijelzője és bármely aprócska női táskában elfér, emellé hatalmas méretéhez képest még a súlya sem vészes.

 

Külcsín:

A telefon dobozában a telefonon kívül egy töltőfej és egy SIM tű található, ez a Samsung szokásos felsőkategóriás felszereltsége. A telefon kinézetre pontosan olyan, mint elődjéé, a tervezőmérnökök a külsején nem igazán változtattak, csak a színecsetet használták a CAD programban, hogy legalább annak alapján meg lehessen különböztetni a tavalyi felhozataltól. Alumínium kerete kissé szögletes, ezért stabilan kézben tartható, matt hátlapja is elősegíti a biztos fogást.

A hátlap idén már Victus+ üveget kapott, amely matt felületével kifejezetten jól néz ki. A telefon szélessége néhány tizedmilliméterrel kisebb lett, és majdnem egy millimétert a hosszúságából is faragtak. A következő képen mellé raktam néhány hajlítható telefont, külső méreteikkel.

A fenti képen jól látható, hogy ebben a hajlítható mezőnyben nem a Flip sorozat a legnagyobb, a Huawei P50 Pocket három milliméterrel hosszabb és szélesebb is lett azoknál. Káváikat is megmértem, nagyjából azonos szélességűek.

A hajlítható telefonok kávái általában jóval szélesebbek hagyományos társaikéhoz viszonyítva, ezzel is védve a sérülékeny kijelzőt. A következő táblázatban besoroltam az újoncot kávájának szélessége alapján.

A Flip sorozat az erős középmezőnyben szerepel, meg sem közelíti a felsőkategóriás telefonok méreteit. Alsó és felső káváit is megmértem, mellé tettem elődjét és a Huawei P50 Pocketet is.

Itt a Flip 4 kiválóan teljesített, keskenyebb lett alsó és felső kávája is. A következő táblázat a kijelző-előlap arányról készült, melyből kiderül, hány százalékban tölti ki az előlapi felületet a kijelző. A Samsung Flip sorozata jobban teljesít (85,42%), mint a Fold család, de még mindig messze van a hagyományos felsőkategóriás telefonok értékeitől.

A Galaxy Z Flip 4 kinyitva, teljesen megszokott telefonnak látszik, leszámítva a közepén húzódó hajlítási árkot, ami jól kitapintható és a telefon felépítéséből adódóan gyakran rá is nyúlunk használata közben. Speciális, kissé nyújtható, PET-ből (polietilén-teraftalát) készült kijelzővédő fólia védi a sérülékeny megjelenítőt.

Az előlap felső keretébe építették a hangszórót és kicsivel alatta található a kerek szelfinyílás, aminek átmérője 4,438 milliméteres.

A telefon sarkait jókora rádiusszal kerekítették le, amelyeket meg is mértem és az értékeket összehasonlítottam néhány másik telefonéval.

A telefon jobb oldalára került a hangerő és a bekapcsoló gomb is, amely ujjlenyomat olvasóként is funkcionál, és nagyon jól teszi a dolgát.

A bekapcsológomb nagyon fentre került, kissé „nyújtózni” kell az ujjunknak, hogy elérjük. Sajnos a középre épített zsanér miatt nem tudták lejjebb hozni a mérnökök. Megmértem, hogy milyen távolságban van a bekapcsoló gomb közepe az alsó végétől, és a már eddig megmért telefonok mellé illesztettem táblázatomban.

A telefon bal oldalára került a két fészkes SIM tálca.

Alul két mikrofon, egy USB-C aljzat és a hangszórónyílások találhatók.

Tetején hasonlóképen, mint elődjénél, csak egyetlen mikrofonnyílás árválkodik.

A telefon hátulján két kis kamera található, valamint a LED villanó, és középen egy keret választja ketté a készülékházat, amely alatt ott a zsanérmechanika.

A kamerarendszer nem túlzottan emelkedik ki a telefon hátlapjából, ami manapság azt is jelenti, hogy nem került bele túl sok lencse, így a minősége sem olyan, mint a felsőkategóriás telefonoké általában.

Szokás szerint megmértem a magasságukat és táblázatba foglaltam néhány másik telefonnal az értékeket.

A telefont összecsukva praktikusan kis dobozt kapunk, amelyet könnyű zsebbe csúsztatni. Sajnos nem sikerült megoldani, hogy az összezárt felek között ne legyen légrés.

A Galaxy Z Flip 4 gerincén helyezte el a gyártó a Samsung feliratot.

A teleon IPX8 minősítést kapott, amely garantálja, hogy a 1,5 méter mély vízben 30 percig kibírja. Továbbra is az illesztésekbe nyomott sziliakagélszerű anyag próbálja meg kint tartani a vizet. Ami mégis bejut, az sem okoz gondot, mivel speciális bevonatot kaptak a zsanér alkatrészei, amely ellenállóvá teszi a korrózióval szemben. A gyártó saját bevallása szerint a vízállóságot csak úgy tudja garantálni, ha a hajlítási rádiuszt kicsire hagyja, vagyis megmarad a mély hajlítási árok a kijelző közepében. A telefon indításakor figyelmeztető feliratokat is kapunk, amelyeket érdemes megszívlelni, ha szeretnénk javítás nélkül megúszni használatát.

 A porállóság továbbra sem garantált, az előző szériába fejlesztett keferendszer az egyetlen védelem a behatoló szennyeződések ellen. Térjünk át a zsanérra, amelyet teljesen újratervezett a Samsung. Eltűntek belőle a fogaskerekek, így súlya is csökkent, a minőségből viszont nem engedtek, továbbra is garantálják, hogy a 200 ezer hajtogatást ki fogja bírni. Az új zsanér masszívan tartja össze a telefont, valamivel nehezebb kinyitni, mint elődjét. A következő képen egymás mellé tettem a Flip 3 és Flip 4 zsanérjainak röntgenképét, így láthatóvá válnak a különbségek. Alaposan átszabták a mechanikáját.

 Az érdekesség kedvéért vessük össze a Samsung Galaxy Flip 4 és a Huawei P50 Pocket zsanérjait is. Látható, hogy a két zsanérrendszer mennyire különbözik egymástól, a gyártók megpróbálnak egyedi megoldásokkal előállni a minél hatékonyabb helykihasználásért.

 A Flip 3 és Flip 4 teljes röntgenképét is elkészítettem, amely rögtön meg is mutatja, hogy a gyártó a zsanért leszámítva semmit sem változtatott a telefonok belső elrendezésén.

A konkurenciával összehasonlítva a „belsőségeket” azonnal látszik, hogy a kínai és a koreai mérnökök másképp oldották meg az alkatrészek elrendezését. A Huawei nagyon szépen összesűrítette a telefon aljában lévő alkatrészeket, így helyet nyerve az akkumulátornak.

Következzék néhány kép a telefonról, különböző nyitási állapotokban.

 

 

 

Kijelző:

A Flip 4-be 1080×2640 pixel felbontású, 22:9 oldalarányú, 6,7 hüvelykes átlójú 426 ppi képpont sűrűségű kijelzőt építettek. Elődjéhez hasonlóan Foldable Dynamic AMOLED panelt kapott, amely 120 Hz-es változó képfrissítéssel rendelkezik, és kiválóan kezeli a HDR10+ tartalmakat. A következő ábrán egymás mellé tettem három hajlítható telefon kijelzőjének nagyított képét.

Mindhárom telefon gyémánt alpixel elrendezést kapott, még a Huawei P50 Pockethez is a Samsung szállította a kijelzőt.

A Galaxy Flip 4 külső kijelzőjét is felnagyítottam, hogy megállapítsam, milyen alpixel kiosztást kapott. Ez a kijelző nem gyémánt elrendezéssel készült, ebben az esetben a Samsung megelégedett az RGB S-Stripe változattal. Utoljára ilyet a Samsung Galaxy Note 2-nél láttam.

A külső kijelző fényereje megfelel a kinti használathoz, kiváló a színkezelése, többféle beállítást is választhatunk. Támogatja a szemkímélő üzemmódot, adaptív vagy akár egyéni módon testre szabható. Képernyőmódokból kettő áll rendelkezésünkre, az egyik az élénk, a másik a természetes, de a speciális beállításokban ízlésünk szerint egy csúszkával állíthatjuk az RGB csatornák bármelyikét. A telefon az sRGB tartalmakat is kiválóan jeleníti meg. A 120 Hz-es adaptív kijelzés bekapcsolásakor folyamatos görgetést kapunk, és a rendszer maga állítgatja a képernyőtartalmaktól függően a frekvenciát. Ha normál állapotba kapcsoljuk, akkor marad a 60 Hz.

 

 

Összegzés:

A Samsung Galaxy Z Flip készülékházáról nyugodtan leírhatnám a tavalyi véleményemet, mivel komoly változások nem történtek. Az edzett üveg és az alumínium keret erős védelmet biztosít továbbra is. Az áttervezett hajlítómechanizmus most is prémium minőségű, használata közben biztonságérzetet ad, nyitáskor-csukáskor nem kell aggódni, hogy elromlik a zsanérja. A vizet nem engedi belsejébe, a port viszont nem tudja teljes mértékben kint tartani, de az aprócska kefék azért teszik a dolgukat. Akkumulátora nagyobb lett és az új processzorral már egész jó üzemidőt produkál. Ha valaki kicsire összecsukható, nagykijelzős, de viszonylag könnyű telefont szeretne, amely a hajlíthatóság miatt még menőségi faktorral is rendelkezik, annak ez a telefon lesz a jó választás.

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?