Samsung Galaxy S6 teszt (külcsín) – üveg közé zárva

Szerző:

kiskepA Samsung hatodik generációs Galaxy telefonja jutott el hozzám tesztelésre, amely szeretne megújított készülékházával a mobilpiac csúcsára kerülni. Azok számára lehet különösen érdekes a Samsung Galaxy S6, akik mindig is a prémium anyagminőséget várták a koreai gyártótól. Most valóra vált az álmuk, de ez kompromisszumokkal is jár, néhány hasznos funkciótól meg kell válniuk cserébe.

A gyártó a tavalyi évben a mobilüzletágban folyamatos piacvesztést volt kénytelen elkönyvelni, a Galaxy S5 nem hozta az elvárt eladási eredményeket, ezért alapjaitól újratervezték a megjelenő SG S6-ot. A Samsung okostelefonjai az évek folyamán, indusztriális metamorfózison estek át. A következő kép jól példázza ezt a változást, ahol a Galaxy S6 egy Samsung Omniával találkozott.

omniaA törékeny zongoralakk műanyag átalakult strapabíró polikarbonáttá, a fémet utánzó kopásra hajlamos keret pedig valódi fémmé változott, végül a hátlapi műanyag is eltűnt, s helyére edzett üveg került. Az üveghátlap viszont, teljesen lezárja hozzáférésünket az akkumulátorhoz, így cseréjéhez szervizre van szükség.

A készülékház:

A telefon külsejére panasz nem lehet, a konkurens cégeknél bevált stílusjegyekhez hasonló megjelenése ellenére is megmaradt tipikus Galaxy-nak. A készülékházat forgassuk meg az egér segítségével.

A következő képen a szkenner rudat balra jobbra mozgatva  kézbe fogva hasonlíthatjuk össze a GalaxyNote 4-gyel.

A telefon alumínium keretet kapott, ami prémiumhatást kölcsönöz a megjelenésének. Oldalán vékony, kis mélységű horony fut végig, mely arra hivatott, hogy stabilan tudjuk tartani.

horonyEzt a szerepét nem jól látja el, a keret ennek ellenére is csúszós felületű marad. A hátlapi üveg, és a vékonyka készülékház is tovább ront a fogási biztonságon. Vizes kézzel nem ajánlatos kézbe venni, mert könnyen a padlón landolhat. A készülékház jobb oldalán található a hangerő gomb, amit kétfelé választottak, eltérően a Samsungtól eddig megszokott egybeszerelt formától.

volumeA bekapcsoló gomb 15 milliméterrel lejjebb került, mint elődjéé, így a kisebb kezűek is könnyedén elérhetik.

gomb_pozicio

A gomb alatt található a SIM tálca, amibe micro SIM-et helyezhetünk, a micro SD tálcát viszont kispórolta belőle a gyártó, így az extra tárhely ugrott.

sim_talcaNagy hiba volt kihagyni a cserélhető akkut és a memória bővítési lehetőséget, mivel sok vásárló pontosan ezen jó tulajdonsága miatt választotta a Galaxy család eddigi tagjait. Jól jöhet a külső tárhely új készülék vételekor, mert a microSD kártyán lévő képeket, zenéket, könyveket és dokumentumokat egyetlen mozdulattal tudjuk átemelni a régiből. Gyári adatok visszaállításakor a belső tárolón lévő adataink elvesznek, így mindent le kell onnan menteni, és 64 GB-nyi adatállomány PC-re másolása elég időigényes feladat. Szűkebb vásárlói réteget érint a virtuális sisak, ami kapható az SGS6-hoz, és igényli a nagy tárhelyet, pl. a 3D-s filmek elérhetik akár a 22 GB-ot is, ilyen méretű multimédiás anyagokkal könnyen elfogy a szabad hely. A telefon aljára került a fülhallgató kimenet, a hangszórórács és a normál microUSB aljzat, amelynek hátulütője a lassúság. Érdemes lett volna visszatérniük a gyors adatátvitelt garantáló USB3-ra. A hangszóró elhelyezése előnyös, ha telefont letesszük, szabadon marad a nyílása és dübörög a zene, viszont játék közben nagyon útban van, mert kezünkkel akaratlanul is lefedjük, csökkentve ezzel a hangerőt.

aljaAlsó nézete hasonlít az iPhone 6-hoz, a hangszóró kinézete és az ívek szerkesztése miatt. Tetejére egy infraadó és a mikrofon nyílása jutott.

tetejeHátsó felülete nem ad túl sok látnivalót, egyszerű letisztult látványvilág jellemzi.

halapAz optikát borító felület jelentősen kiemelkedik (1,5mm) a hátlap síkjából, szerencsére középen helyezték el, így a telefon nem billeg. Mellette ott a LED-es villanó, a véroxigén-telítettség, valamint a pulzusszámláló szenzor.

optikaA következő képen két  Galaxy előddel hasonlíthatjuk össze hátlapját.

hatlapokAz SGS4 fényes műanyagjától az S5 gumírozott polikarbonát hátlapján keresztül vezetett az út a jelenlegi edzett üvegborításhoz. Az S6 előlapja a Samsungtól megszokott Galaxy stílust követi, a hangszórórács kinézete, a home gomb formája, de még a Samsung felirat elhelyezkedése is változatlan maradt.

elolapFelül a megszokott érzékelők(fény, közelítés), a szelfikamera és a hangszóró található. A gyártó alulra az ujjlenyomat érzékelővel ellátott home gombot építette, aminek minősége sokat javult, már nem kell rajta ujjunkat húzogatni, elég, ha rátapintunk,és engedélyezi is a belépést.Az SGS6 káváját megmértem, a következő képen összehasonlíthatjuk az előddel és az LG zászlóshajójával, a G3-mon mért eredménnyel.

kava_kepÚgy tűnik a Samsung mérnökei fontosnak tartották a káva szélességet, mivel egy milliméterrel kisebbre szabták, mint elődjéét, és a tabellán élen álló Huawei Ascend Mate 7-től csak néhány tizedmilliméterrel maradt le.

kava_tablazat_01

Ez szép eredmény, lássuk,hogyan szerepel más területen az újdonsült készülékház. A következő táblázatban a készülékház előlapjának, és kijelzőjének egymáshoz viszonyított százalékos arányát láthatjuk.

kezzulek_kepernyo_aranyA 71,54 százalékos eredményével nem került az élbolyba, elődjéhez képest azért feljebb ugrott néhány lépcsőfokot a listában. A következő táblázat segítségével összehasonlíthatjuk méreteit néhány vetélytárséval.

kulmeretHossza a Galaxy S5-höz képest egy millimétert nőtt, ez az ára a szélesebb ujjlenyomat szenzornak, vastagsága viszont egy milliméterrel csökkent. Szélessége pedig két milliméterrel lett kisebb, ami elősegíti a könnyebb kezelhetőséget, ujjunkkal jobban beérjük a kijelző felületét. A 68,72 köbcentiméteres térfogata kiváló a maga nemében, csak nézzük meg a HTC M9 majdnem százas értékét.Súlyát a Samsung Galaxy S5-höz képest csak 8 grammal növelték, pedig a műanyag “kiveszett” készülékházából, s így is csak 138 g lett a végeredmény. Készítettem néhány fotót ahol elődjével együtt látható.

elölnézet

oldalnézet_alja_tetejeA hátlapot Gorilla Glass 4 üveg borítja, amelynek minősége valamelyest védelmet nyújt a törések ellen.

hátlapA következő képsorozaton a Galaxy Note 4 mellé került. Anyaghasználatban nincs olyan nagy különbség a két telefon között, a Note 4 is fém kerettel büszkélkedhet, ám hátlapja még polikarbonátból készült. Érdemes lett volna követniük a Note 4 fémkeretének stílusát, mivel az teljesen egyedi Samsungos lett, s akkor nem érhette volna kritika a Galaxy S6 külalakját.

s6_n4_elolap

s6_n4_hatlapA szürke körökre kattintva nézzük meg mikroszkóppal az apróbb részleteket a Galaxy S6 készülékházának felületén.

A következő képen a fogaskerékre kattintgatva bekukkanthatunk a készülékház belsejébe is.

Tartozékok:

A tesztkészülék mellé néhány tartozékot is csomagolt a Samsung, háromféle borítót és egy vezeték nélküli töltő dokkolót.

tokok_harmanAz egyik a hagyományos nagyablakos modell, ami részletes információkkal lát el bennünket, a másik extravagáns fényes borító, amely tükröző felületeivel erős napfényben vakító élmény tud lenni. A harmadik szolid, hátlapot betakaró és a sarkok védelmét biztosító teljesen átlátszó példány. Bemutató videót is készítettem a három védőtokról.

A két “okostok” esetében megnehezítették a tartozékokat másoló cégek dolgát, mivel hátlapjukban található néhány biztonsági pont, amit a telefon érzékelői figyelnek, s így a fedélben lévő mágnes csak akkor indítja el a tokokhoz tartozó alkalmazásokat, ha a gyári borítót használjuk. A következő képen balra mozgatva az egeret kinyithatjuk a tokot. Fedőlapjának jobb alsó sarkában látható a korong alakú mágnes, ami kapcsolgatja a borítóhoz tartozó funkciókat.

A három tok mellé még praktikus vezeték nélküli dokkoló is érkezett. Teteje gumírozott felületekkel akadályozza meg a telefon lecsúszását, a töltést pedig kék fénnyel jelzi.

tolto

A kijelző:

Nehéz dolga van a Samsungnak a kijelző fejlesztések terén, évente két alkalommal rukkol elő újabb OLED szériával, és minden generációnál javíta minőségen. Mostanra csúcsra jutott az AMOLED-es technológia, sikerült legyőznie az LCD-t, ami sokáig verhetetlennek tűnt. Az SG S5 felbontása “csak” Full HD volt, 432 ppi-vel, az SGS6 magasan felülmúlta 2540×1440 pixeles felbontásával és az ehhez társuló félelmetes 577 ppi-vel. Ennek ellenére következő táblázatomban a pentile-mátrix elrendezésű alpixelei miatt, nem kerülhetett a csúcsra, bár ha ennyire gyorsan halad a fejlesztés, a jövőben még így is nyerni fog.

ppi_tabalazatSaját felbontásában egyetlen telefon tudta megverni, s ez nem más, mint az LG G3, ami teljes értékű RGB kiosztású alpixelei miatt maradhatott a csúcson.

pentileA következő képre kattintva folyamatos nagyítás mellett tekinthető meg a Samsung Galaxy S6 és az  LG G3 kijelzője.

Független laboratóriumi (Display Mate) mérések szerint az SGS6 színhelyessége 27%-ot javult, fényereje 12%-ot, ám ennek ellenére fogyasztását 20 százalékkal tudták csökkenteni elődjéhez képest. Figyelembe véve, hogy sokkal több képpontot kell meghajtania az akkumulátornak ésennek ellenére is javult fogyasztása, megérdemli a dicséretet a Samsung kijelző-fejlesztőcsapata.Kézi fényerő beállításnál 432 cd/m2 tud, ám automata üzemmódban villantja meg igazán tudását a 784 cd/m2-es értékkel. A következő képen láthatjátok amint rákényszerítettem kinti- és benti körülmények között az SGS6-ot és a Note 4-et, mutassa meg legerősebb fényét automata fényerő szabályozásnál. A kijelzők bal oldala mutatja a csúcs fényerőt, a jobboldali pedig benti fényerőt.

auto_kint_bentKivittem a két telefont erős napsütésbe és elbírtak az automata csúcsfényerőn az erős sugarakkal, olvasható maradt a kijelző tartalom.

napfenybenA két telefon teljesen azonos módon jeleníti meg a színeket, és a különböző betekintési szögekből mutatott minimális színtorzításuk is egyforma.

tulipanHa mindkettőt Alapvető képernyő beállítási módba kapcsoljuk, akkor a jelenleg kapható legpontosabb színreprodukcióval rendelkező mobil kijelzőket fogjuk látni. Készítettem videót is, amellyel összehasonlítható a két megjelenítő. Annyira azonos a karakterük, hogy elég lett volna, az egyiket a kamera elé tenni, és ebből megtudható milyen is a másik.

Összegzés:

A Samsung mindent megtett készülékházának feljavításáért, szilárd alumínium vázat épített, amelynek kerete kellemes látványt nyújt. A kijelzőt és a hátlapot Gorilla Glass 4 üveg védi, a telefon szélességét csökkentette, bekapcsoló gombját lejjebb hozta a kényelmes kezelhetőség érdekében, vékonyabb is lett, ami csúcstechnológiás külsőt kölcsönöz a terméknek. Ezen a téren nem érheti kritika a gyártót, kihozta a maximumot, amit egy prémium telefontól elvárhatunk. A Samsungot jellemző rugalmasságból, felhasználóbarát gondolkodásmódból, viszont sokat leadott, amiért lemondott az akkumulátor cserélhetőségéről és a tárhely bővíthetőségéről. Az eladási statisztikák fogják megmutatni, hogy a Samsung valóban helyesen döntött-e, amikor az eddig rá jellemző felhasználóbarát szemléletmódját korlátozta.

A tesztkészüléket a samsung_logo  biztosította számunkra. Köszönjük.

1 hozzászólás a cikkhez

  1. Zagor szerint:

    huhuuu. 😀 Az i900 a legjobb. Az első amire azt mondták, “Iphone killer”. 😀 Utána meg mindenre.

Vélemény, hozzászólás?