Samsung Galaxy S6 Edge teszt (külcsín) – a lehajló kijelző

Szerző:

kiskepAlighogy elhagyta szerkesztőségünket a Samsung Galaxy S6, máris betoppant hajlított kijelzős társa az Edge, és tesztre jelentkezett. A két telefon között hardveres különbség nincs, viszont a kijelző meghajlításával és a fémkeret vékonyításával az Edge, sokkal érdekesebb megjelenést kapott. Tesztemben körüljárom, érdemes-e megvenni a drágább Edge-et vagy elég, a hagyományos kijelzős társa mellett döntenünk.

A hajlítható-kijelző gyártósorral rendelkező cégek, előszeretettel demonstrálják tudásukat, így már nemcsak a televíziókba kerül ilyen panel, hanem a mobiltelefonokba is. Tavaly az LG kiadta a hosszirányban hajlított LG Flexet, a Samsung keresztirányú hajlítással a Galaxy Roundot és az egyik oldalán lehajtott kijelzőjű Note Edget. Ezzel útjára indult a hajlékony kijelző a mobiltechnológia rögös útján, megmutatva magát a nagyközönség számára.

harmas_csapatKülcsín:

A Samsung Galaxy S6 Edge is csatlakozott ehhez a különc csoporthoz, kijelzőjének hajlítása nem hoz komoly funkcionális hasznot, ám extravagáns megjelenést igen. A készülékházat az egér segítségével megforgatva eldönthetjük, valóban olyan rendhagyó-e megjelenése.

Egymás mellett az S6 és az S6 Edge, forgassuk egyszerre mindkettőt.

A következő képen a szkenner rudat balra tolva kézbe fogva hasonlíthatjuk össze a Galaxy Note 4-gyel.

Az SG S6 kerete is vékony, ám az Edge oldalkeretéből még többet faragtak le a hajlított kijelző miatt. Nem volt nehéz elkészíteni az Edge készülékházát, az SG S6 tervrajzát “átkopizták”, marógéppel oldalából néhány millimétert lehántoltak és már el is készült a nagy mű. A következő képen a szkenner rudat megragadva és balra húzva magunk is legyárthatjuk a „sima” S6-ból az Edge-et.

Az alumínium kereten találtam egy apró sérülést, ahol jól látható az ütés hatására elkenődött anyag. A képre kattintva, nagyítva jelenik meg az aprócska elváltozás.

Kézbe véve a telefont a vékony oldalkeret és a hajlított üvege miatt a fogása stabil, valamint messzebbre is ér az ujjunk a kijelző felületén. Egy kicsit még “vágja” is kezünket a keret, de így biztonságosabban kézben tarthatjuk. A keret vékonysága miatt a SIM tálcát a tetejére építették, míg az SG S6-nál az oldalában található.

sim_talcaAz Edge sem bővíthető microSD kártyával és akkumulátort sem lehet benne cserélni, ezért nem jár dicséret a Samsungnak. A két készülékház tökéletesen megegyezik mindenben, hátulról és a végeiről nézve nincs különbség közöttük. A következő képbemutatóban az egér segítségével, megtekinthető még néhány kép az Edge-ről.

Egy dolog azért mégis akad, amiben nagyon különböznek, ha az Edget letesszük egy sima felületre és fel akarjuk onnan venni, az íves üvegen és a keskeny fémkereten, nehéz fogást találni. A Samsung Galaxy S6 Edge olyan, mint egy exkluzív nő, akit nagyon nehéz „felcsípni”, több kell hozzá, hogy megfoghassuk, és a tenyerünkben érezzük. Abban az esetben, ha kijelzővel lefelé tesszük az Edget az asztalra, az ívesített üveg alulra kerül, és így biztonságosan fel tudjuk emelni, valamint ki tudjuk használni a világító szélek funkciót, amely bejövő híváskor, az ismerősünkhöz rendelt színben villogtatja a kijelzőt.

kijelz_lefeleAz előlapot nem kell túlzottan félteni, Gorilla Glass 4-es üveg borítja és a fémkeret 0,233 milliméterrel “magasodik” a kijelző fölé. Ha a felület, amire letesszük viszonylag sima, akkor a kijelző valószínűleg nem fog karcolódni. A következő kép demonstrálja, hogy a keret magasabb, mint a kijelző szintje.

0,233A hátlap üvege viszont egy vonalban van a kerettel, ami kisebb védelmet jelent a sérülésekkel szemben, bár ez is Gorilla Glass 4-es üveg, és ezért jól ellenáll a külső behatásoknak. Az Edge kávája alig néhány századdal kisebb, mint a Galaxy S6-é.

kava_meret

Így káva-táblázatomban is azonos helyre kerülnek, két tized milliméterrel lemaradva az első helyezett Huawei Ascend Mate 7-től.

kava_tablazatA következő táblázat segítségével összehasonlíthatjuk külső méreteit két Samsung és egy Apple telefonnal.

kulmeretElőlapi felülete valamivel kisebb, mint az SG S6-é, készülékháza viszont egy hajszállal (0,2 mm) vastagabb. Mivel előlapja kisebb, a kijelző és készülékház-előlap arány táblázatban, egyel jobb helyen végzett „egyenes képű” társánál.

keszulekhaz_kijelzoA szürke körökre kattintva nézzük meg mikroszkóppal az apróbb részleteket a Galaxy S6 Edge-en.

 

Tartozék:

A Samsung a tesztkészülék mellé Clear Cover védőborítót is csomagolt, amely kiemelt sarkaival leeséskor megvédi a telefon kijelzőjét és masszívan óvja a telefon hátlapját is. Készítettem egy rövidke bemutató videót róla.

A kijelző:

Kijelzőjének felbontás 2560×1440, ami 577 ppi-t jelent, felső kategóriához illő értékek ezek. Természetesen az Edge is AMOLED kijelzővel érkezett, ami testvéréhez hasonlóan PenTile mátrix, gyémánt elrendezésű alpixeleket kapott.

pentileAz Edge kijelzője kicsit más, mint sima kijelzős társáé, annak tökéletes színmegjelenítését azért nem tudja hozni, mivel fehérei kissé szürkés árnyalatúak és fényereje is valamivel kisebb. A Samsung GalaxyNote 4-nek teljesen azonos karakterű a kijelzője, mint a sima SG S6-nak, ugyanez viszont nem mondható el az Edge-ről.

feherA következő kép is érzékelteti a két kijelző közötti különbséget.

tulipanA Samsung Galaxy S6 Edge és a Note 4 megjelenítőjének összehasonlító videóját is elkészítettem.

Az Edge-ről nem mondható el, hogy pontosan olyan képet produkál, mint a Note 4. Véleményem szerint a Samsung Galaxy S6 kijelzője, egy hajszállal jobb, mint hajlított társáé. Az exkluzív kinézetnek azért meg kell fizetni az árát, bár a különbség elhanyagolható, a hétköznapi használat során talán észre sem venni. A hajlított üveg hátránya még a tükröződés a hajlítás vonalán, a telefon előre billentésével csökkenthetjük ezt a hatást.

csillanasA kijelzőből 1,5 milliméternyit hajtottak le a készülék oldalára, ami ahhoz kevés, hogy hasznossá váljék, és extra információkat jelenítsen meg.

hajlitasi_ertek

 

Összegzés:

A Samsung Galaxy Edge készülékházának minősége és dizájnja kiváló, a jelenleg kapható egyik legszebb telefont alkották meg a Samsungnál. Hajlított kijelzőjének viszont nincs komoly funkciója, inkább csak technikai ínyencség, ami lenyűgözi a tech-rajongókat. Megjelenítőjének minősége egy hajszállal marad alul, hajlítatlan kijelzős testvéréhez képest. Az extra felárat csak abban az esetben vállaljuk be, ha a telefon exkluzív megjelenése fontosabb számunkra, mint a kijelző minősége. Máskülönben érdemesebb a Samsung Galaxy S6 mellett döntenünk, és a megtakarított pénzen a nagyobb memóriával ellátott változatot megvenni.

 

 

A tesztkészüléket a  samsung_logo biztosította számunkra. Köszönjük.

Vélemény, hozzászólás?