Samsung Galaxy S22 Plus teszt (külcsín) – kávából jeles

Szerző:

Az idei év Galaxy sorozatából az S22 Plus érkezett hozzánk tesztelésre. Tesztpadunkon röntgennel belepillantottunk belsejébe, mikroszkóppal közelebbről is megfigyeltük apró érdekes részleteit, és sok-sok mérést hajtottunk végre rajta, amelynek eredményeit összehasonlítottuk más telefonokon mért értékekkel. A teszt segítségével más szemszögből ismerhetitek meg a telefon.

 

 

 

 

A Samsung megújította Galaxy sorozatát, Ultra telefonját, összeházasította a Note-tal, megkapta annak szoftverét, megjelenését, sőt még az S Pen is bele került a készülékházba. A többi Galaxy nem esett át ilyen komoly változáson, a tavalyi dizájnt egy kicsit módosították.

Külcsín:

A telefon dobozában csak a legszükségesebb tartozékok találhatók, az USB-C _USB-C kábel, néhány doksi, valamint a SIM tű. Sajnos a töltőfej még mindig nem része a csomagnak, bár remélem, egyszer visszatér az összes gyártó dobozába, és elfelejtik ezt az ál környezetvédelmi reklámszövegbe csomagolt kommunikációt. Készítettem kicsomagoló és bemutató videót a telefonról, érdemes megnézni, ha egy kicsit más szemszögből szeretnétek látni a telefont.

Az S22 Plus külső méretei ideálisnak mondhatók, nem túl nagy és nem is túl kicsi, anyaghasználatban megmaradtak az alumínium Armor keretnél és a  Gorilla Glass Victus+  elő és hátlapnál. A keret formáját szögletesebbre igazították, amelynek fogása így jóval kényelmetlenebb, de legalább biztonságosabban tarthatjuk kézbe. Mindezek mellé továbbra is megmaradt az IP68-as védelem.

 

A telefon külső méretei az S21 Plus-hoz képest csökkentek, hosszúsága jelentősen, 4 milliméterrel, szélessége és vastagsága pedig csak néhány tizedmilliméterrel csökkent.  A következő ábrán mellé tettem néhány Samsung telefont, külső méreteikkel.

A kávaszélesség minimalizálása továbbra is trend a telefongyártóknál, legkönnyebben az oldalsó kávákat tudják csökkenteni, mivel ott nincs komolyabb hardver, amely akadályozná ezt a folyamatot. Megmértem az S22 Plus káváját és a következő képen mellé tettem két másik telefont is, hogy láthassátok milyen is lett valójában.

Az ábra jól szemlélteti, hogy nem a legvékonyabb kerettel rukkolt elő a Samsung. A következő táblázatban mellé állítottam az eddig általam mért összes telefon káva méretét.

A Samsung mérnökei nagyot alakítottak viszont az arányos káva elosztásban. Az eddigi telefonok alsó és felső kávája kivétel nélkül nagyobb volt jelentősen, mint az oldalsó, sőt az alsó mindig szélesebb volt, mint a felső. A Samsungnak sikerült az egyenlő kávák technikai bravúrt teljesítenie, nemcsak vékonyak, de közel azonos méretűek is lettek kávái.

A fenti ábrán jól látható, hogy a tavalyi modellhez képest lefaragtak 0,6 millimétert, ami technikai szempontból nagyon erős újítás. Így a telefont egyenletes szélességű  káva veszi körül, igaz az iPhone ezt már meglépte, de jóval szélesebb káva árán, ami így kisebb kijelző-előlap arányt jelentett. Készítettem egy ábrát, amelyen összehasonlítható az alsó és felső káva alakulása néhány Galaxy telefonon.

Az S22 Plus az egyetlen közülük, amely közel azonos alsó és felső kávával rendelkezik. A fenti képeket renderelt sajtófotókból vettem ki, és látható, hogy a gyártó a régebbi modelleknél kissé javított az alsó kávák méretén, a jobb kinézet miatt. Szerencsére idén már nem kellet szépíteni ezen, mivel valóban sikerült megvalósítaniuk az egyenletes keret elosztást. A Samsung Galasy S22 Plus kijelző-előlap arányát ismerhetitek meg a következő táblázatból.

A telefonnak nem sikerült megszereznie a legjobb kijelző-előlap arány címét, ám ennek ellenére ezen a téren esztétikusabb lett, mint az eddigi telefonok. Most nézzük körbe az S22 Plus készülékházát. A telefon bal oldalán nincs látnivaló, mint az már megszokhattuk a mai telefonok nagy részénél.

Jobb oldalon helyezkednek el a fémből készült bekapcsoló és hangerő gombok.

A bekapcsoló gomb nem mindig került megfelelő távolságra a telefonon, így előfordul, hogy alig érjük el. A Samsung már elkövette ezt a hibát az S21-es sorozatnál, de szerencsére visszatértek a kényelem útjára, amint az a következő táblázatomból is kiderül.

Az eddig általam mért telefonok közül csak egynek kisebb, ez a távolsága és ez a Huawei Nova 9. Persze e méret csökkentésével is érdemes vigyázni, mert könnyen kényelmetlenné válhat a ki-be kapcsolás a túl kis távolság miatt is. A telefon tetején egyetlen mikrofonnyílás árválkodik.

Az aljára került a hangszóró és az USB C csatlakozó, valamint a SIM tálca is.

A SIM tálca sajnos csak két SIM kártyát fogad, nincs lehetőségünk memória kártyával bővíteni a telefon.

A telefon hátlapjára került három kameralyuk a LED-es villanó és a megszokott Samsung felirat.

 

A tavalyi modellekhez hasonlóan, a kamerapúp lehajlik a keret felé, de nem lett annak szerves része. Véleményem szerint az elődmodellek megoldása jobban sikerült.

 

 

A kamera magasságát megmértem és táblázatba foglaltam néhány másik telefonéval.

A kamerákról röntgenképet is készítettem és mellé tettem az S21+ felvételeit. Látható, hogy a 12 megapixeles ultraszéles látószögű kamerához nem nyúltak, viszont az 50 megapixeles széles látószögűt és 10 megapixeles kamerát lecserélték egy újabb modellre.

A hátlap kivesézése után nézzük meg mit is találhatunk az előlapon.

Felül a kijelző alá rejtették a szelfikamerát, ami egy aprócska kört metsz ki a megjelenítőből.

A következő képen mellé tettem néhány másik telefon szelfi nyílását, méreteikkel együtt.

Látható, hogy néhány tizedmilliméterrel sikerült csökkenteni méretét a tavalyi modellekhez képest. Az S22 Plus kijelzőjének sarkait a megszokott módon lekerekítették, amelyek rádiuszát megmértem és a következő képen megosztom veletek mérési eredményeimet, valamint néhány másik telefonéval összehasonlíthatjátok.

Az S22 Plus rezgőmotorja jóval nagyobb lett, mint elődjéé, a röntgen alapján egy vízszintes mozgású került bele, ami rezgésének minőségén is érezhető.

Felső hangszórójának pozícióját is megváltoztatták,90 fokkal elforgatták, ami véleményem szerint nem javított hangzásának minőségén.  Az alsó hangszórót lejjebb tolták, az S22 Plus-ban, mert helyet kellett hagyniuk az új rezgőmotornak, s emiatt szerencsére közelebb került a hangszórónyíláshoz.

Lefotóztam az S22 Plus-t egy Samsung Galaxy Fold 2 társaságában, szépen látszik, hogy mennyire különbözik a két telefon koncepció.

A telefonra felraktam néhány játékot és kipróbáltam mit bír, szerencsére jól teljesített, erős melegedést és lassulást nem tapasztaltam. A játékos tesztről videót is készítettem.

 

 

Kijelző:

Az S22 Plus kijelzője 6,6 hüvelykes 1080×2340 felbontású 19,5:9 oldalarányú, 120 Hz-es Dynamic AMOLED 2X panel. Minősége kiváló, a piac legjobb megjelenítői közé tartozik, nem lehet belekötni.  A következő ábrán mellét tettem a tavalyi Galaxy sorozat kijelzőjéről készített mikroszkópos képeimet.

A Samsung idén sem jelent meg az RGB alpixel támogatással, ismét a gyémánt alpixel elrendezést választotta, amely még így is a világ legjobbja.

Továbbra is támogatja a szemkímélő üzemmódot, adaptív vagy akár egyéni módon testre szabható. Képernyőmódokból kettő áll rendelkezésünkre, az egyik az élénk, a másik a természetes, de a speciális beállításokban ízlésünk szerint egy csúszkával állíthatjuk az RGB csatornák bármelyikét. A kijelző frekvenciát az adaptív vagy normál beállítással tudjuk változtatni, az egyikkel 120 Hz-en üzemel és a tartalomtól függően változtatja a frekvenciáját, míg a másikkal a normál a 60 Hz-et állíthatjuk be.

 

 

Összegzés:

A Samsung idén is hozta a kötelezőt, kiváló minőségű anyaghasználattal, alumínium kerettel, edzett üveg elő és hátlappal. A tavalyi évhez képest, nem változtattak túl sokat a dizájnon, egy kicsit szögletesebbre vették a keretet. Az egyenletes kávaelosztást viszont nagyon díjazom, ez a mérnöki munka csúcsa, ilyen kis káva alá beszerelni a hardveres elemeket ez a teljesítmény. Így kell kinézni egy telefonos előlapnak, a készítők egyensúlyt teremtettek az előlap megjelenésének. A belsejében két kamera modult lecseréltek, újabb rezgőmotort építettek be, aminek helyét is megváltoztatták és a hangszórót forgatták el 90 fokkal. A koreai gyártó még mindig a legjobb az OLED panelek gyártásában, és ezt idén is megmutatta a Samsung Galaxy S20 Plus kijelző paneljével.

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?