Samsung Galaxy S21 Ultra 5G – Videó teszt

Szerző:

A Samsung legújabb csúcstelefonja került hozzánk tesztelésre, az S21 Ultra 5G. A gyártó erős hardvert épített bele, minőségi kijelzőt és kiváló minőségű készülékházat, pörgős processzort, és a fotómasinája sem vall szégyent.

 

 

 

 

A Samsung követte a negatív trendet és közel üres dobozzal adja át a terméket a vásárlóinak. Ma az összes gyártó a „zöld” és környezetbarát kifejezések mögé bújik, hogy megtakaríthasson néhány dollárt. A Samsung S21 Ultra dobozából hiányzik a fülhallgató, és a töltőfej is. Egyetlen töltőkábel és egy SIM tű árválkodik a telefon mellet, na és persze egy csomó felesleges papaír csomagolás és leírás. A következő videóban végig követhető a kicsomagolás és még néhány érdekes dolog is megtudható a telefonról.

 

 

A telefon kiváló hangszórókat kapott, az AKG szépen behangolta mindkettőt, telt és erős hangon szólalnak meg. A következő videóban hang összehasonlító tesztet láthattok márkatársával a Samsung Galaxy Z Fold 2-vel.

 

 

A Samsung S21 Ultra ujjlenyomat olvasója ultrahangos elven működik, és a kijelző alá szerelték. Előző generációi sok gondot okoztak a gyártónak. Problémák adódtak abból, hogy nem a tulajdonosa ujját szkennelte be, hanem a kijelzőre ragasztott kijelzővédő fólia rücskös felületét, így bárki bejuthatott a telefonba. Ezt jó minőségű fólia felrakásával lehetett orvosolni, remélhetőleg az új generáció már nem okoz ilyen problémát. A Qualcomm gyártja a szenzort, amelynek jelentősen növelt az érzékelő felülete van, így könnyebb rátapintani belépéskor. Az ujjlenyomat olvasót a következő videómban összehasonlítottam egy két évvel ezelőtti optika szenzoros megoldással, így kiderül milyen gyors is az új generációs ultrahangos ujjlenyomat érzékelő.

 

 

Az S sorozat olyan újdonsággal érkezett, amely eleddig, csak a Note széria privilégiuma volt, az S21 Ultra megkapta kijelzője alá az S Pen működéséhez szükséges Wacom digitalizálót. Sajnos az S Pen sem tartozék, így azt külön kell megvásárolni hozzá. Szerencsére a régebbi Note tollak is működnek az S21 Ultrával, így olcsóbban megúszhatjuk megvásárolását.  Az S Pent nem lehet a készülékházba dugni, de kapható extra kiegészítő tok, amelynek oldalába tudjuk rejteni a tollat. A következő videóban kipróbáltam az új szolgáltatást a régi Note S Pen-ekkel.

 

 

A telefon 12 MP Ultraszéles látószögű kamerát, 108 MP nagylátószögű kamerát, 10 MP telefotó kamerát kapott. A Galaxy S21 Ultra 3X-os és 10X-es optikai nagyítást tesz lehetővé. A videó felvételek már elérte a 8 K-s felbontást is. A képek és videók minősége kiváló, a hardveres mérnökök szépen behangolták az eszközt. Sajnos a kamera hűtésének elkészítésekor már nem álltak a helyzet magaslatán, ha hosszabb ideig fotózgatunk, akkor hajlamos a túlmelegedésre. A nálam lévő példány jóval 40 fok fölé melegedett, kellemetlen volt kézben tartani használat közben. Kíváncsi leszek, hogyan szerepel majd nyáron, rekkenő hőségben. Hőkamerával videót is készítettem melegedésről, amelyen jól látható, hogy nem a processzor okozza a gondot, bizony a kamera ontja magából a meleget és csapolja meg ezzel az akkumulátorunkat.

 

 

A telefon 6,8 hüvelykes, 1440×3200 pixeles felbontású 20:9 oldalarányú Dynamic AMOLED kijelzőt kapott, amely 120 Hz-es képfrissítéssel rendelkezik és kiválóan kezeli a HDR10+ tartalmakat is. A következő videóban az S21 Ultra kijelzőjét összehasonlítottam a Samsung hajlítható telefonjának a Z Fold 2-nek kijelzőjével.

 

 

A következő videóban több mint 25 tippet és trükköt láthattok, amelyek hasznosak lehetnek a telefon megismerésében és személyre szabásában.

 

 

 

Összegzés:

A Samsung Galaxy S21 Ultra 5G kiváló telefon lett. Készülékháza prémium minőségű anyagokból készült, alumínium keretet kapott, Gorilla Glass Victus üveggel védik a kijelzőt, fém burkolja a kamerákat, ami így csökkenti a törés veszélyt. Kijelzőjének felbontása magas, minősége az AMOLED technológia csúcsát képviseli, kiváló 120 Hz-es kép frissítéssel rendelkezik. Processzora a jelenleg elérhető leggyorsabbak között van, memóriából sincs hiány, bár nagy sajnálatomra a külső bővíthetőségi lehetőség kimaradt a telefonból. Pedig ez volt az egyik erőssége az S sorozatnak, jó lett volna meghagyni a vevőknek a döntést, ha szeretnék bővíteni telefonjuk memóriáját. A telefon hűtési rendszerén érdemes lenne még csiszolni, hogy az akkumulátor üzemidő növekedjen. Az S21 Ultra 5G legriasztóbb tulajdonsága az ára, ami megközelíti a fél millió forintot. Aki, viszont csúcs hardvert akar, kiválóan személyre szabható szoftverrel, prémium minőségű kamerával annak jó választás lehet a Samsung Galaxy S21 Ultra 5G.

Vélemény, hozzászólás?