Samsung Galaxy S21, S21+ és S21 Ultra teszt (külcsín) – hárman párban

Szerző:

Megérkezett szerkesztőségünkbe az idei év Samsung Galaxy sorozata, amelyet így alkalmunk nyílt letesztelni. A gyártó meglepő döntéseket hozott a telefonok anyaghasználatában és a kijelzők felbontásában is. Tesztemben körül jártam a változásokat, röntgennel belenéztem az újoncok belsejébe is és néhány videót is készítettem róluk.

 

 

 

 

A Samsung annak ellenére is megőrizte piacvezető helyét, hogy a kínai piacon nem tudott erős bástyákat kiépíteni. Tartotta magát az évi két telefonos bemutatóhoz, a Galaxy S telefonok megjelenésének időpontját év elejére tette, nyáron pedig bemutatta a Note és Fold családot. Iparági pletykák szerint ebben az évben szakít a hagyományokkal és idén a Note széria nem jelenik meg, ellenben a hajlítható telefonok továbbra is érkeznek. A híresztelések szerint, nemcsak az autógyártók szenvednek alkatrész hiányban, a mobil ipar is szembesült a pandémia okozta problémával, ezért választani kényszerült a gyártó a két csúcs telefon között. Egyelőre ezt az értesülést nem lehet készpénznek venni.

 

Külcsín:

A három telefonból kettő (S21 és S21+) nagyon hasonló külcsínt és anyaghasználatot kapott, az Ultra viszont picit más lett. Mindhárom telefon erős alumínium keretet kapott, Gorilla Glass üveg előlappal, ám a két kisebb testvérnek hátlapjára már nem jutott üveg, így maradt a műanyag, ami viszont nagyon jó minőségű matt felületű. Az Ultra hátuljára is jutott a prémium Corning Victus anyagból, és kijelzőjét is lehajtották két oldalra, ahogy azt már megszoktuk az utóbbi néhány évben a Galaxy sorozattól. A telefonok külső méreteit a következő képen láthatjátok és melléjük raktam egy Huawei zászlóshajót is.

A két kisebb Galaxy telefon vastagsága azonos, a kisebb akkumulátor miatt, míg az Ultra majdnem egy milliméterrel vastagabb, a kategóriában már szinte kötelező a nagy kapacitású energiatároló miatt. A Samsung igyekezett kitölteni kijelzővel a telefonok előlapjait, ehhez az egyik legjobb módszer, ha minimalizálják a kávákat. A következő képen a három telefonnál összehasonlíthatók az oldalsó kávák méretei.

A fenti ábrán jól látható, hogy az Ultra kávái jelentősen kisebbek, mint kisebb társaiéi, ám a konkurens Huawei telefont nem sikerült befognia, ennek ellenére sem.

A Mate 40 Pro-nak sikerült egy milliméter alá tornázni ezt a méretet, a következő táblázatból megtudhatjátok, mire is elég az S21 Ultra káva mérete.

A fenti táblázatból jól kiviláglik, hogy a Samsung nem fektetett túl nagy hangsúlyt az oldalsó kávák csökkentésére, mint az elődjeinél tette. A Samsung Galaxy Note 10 Plus-nak már sikerült két milliméter alá jutnia, de az S21 Ultráé szélesebbre sikerült Ahhoz, hogy minél nagyobb kijelző kerüljön az előlapra, csökkenteni kell az alsó és felső kávákat is. A következő ábrán láthatóak a három Galaxy ezen paraméterei.

A felső kávák méretei mindhárom telefonnál közel egyformák, az alsó kávában viszont az Ultra jeleskedik. Az idei telefonok káváinak méreteiből sikerült lefaragniuk, különösen az alsók méretei javultak.  A következő képen a tavalyi S20-as sorozat káva méretei láthatóak.

A kijelző-képernyő arány számításakor a notch és kamera lyukak területét kivonom az eredményből, így ezek nagysága is számít az értékeléskor. Az S21 sorozat tagjai a kijelző felső részére, aprócska kör alakú szelfi lyukat kaptak.

Ezek a méretek nagyjából azonosak a tavalyi modellek méreteivel. A következő képen az S21 Ultra és az S20 Ultra valamint két Huawei telefon szelfikamerájának méretei láthatók.

A kijelző-előlap arány javításának minden lehetőségét átnéztük, a következő táblázatból megtudhatjuk, a fenti kávák és szelfi lyukak méretei hová sorolták a három Galaxy S21-es telefont.

Az idei szériából csak az S21 Ultra tudott az élmezőnybe kerülni, majdnem kilencven százalékos kijelző-előlap arányával, de így is csak az ötödik helyig jutott. A következő képen egymás mellé tettem a három telefont.

Az előlapra, a kijelző alá került az ultrahangos ujjlenyomat olvasó, amelyet Qualcomm szállít a Samsungnak. A következő videóban összehasonlítottam az S21 Ultra ujjlenyomat olvasójának sebességét, a Huawei Mate 20 Pro Optikai ujjlenyomat olvasójával.

Véleményem szerint, sokat javult a Qualcomm féle ujjlenyomat szenzor, ám ennek ellenére is jobbak az optikai szenzorok, rosszminőségű, sérült ujjbarázdákkal rendelkező tulajdonosok nagyobb valószínűséggel kapnak pontos ujjlenyomat felismerést vele. A telefon kijelzőjének sarkai szokás szerint lekerekítést kaptak, a következő képen összehasonlítottam néhány telefon kijelző rádiuszának méreteit.

Az előlap felső keretébe került a hangszóró nyílás, amely szinte észrevehetetlenül vékonyka. Ennek ellenére kiváló minőségű hangot bocsájt ki magából, ami nem is csoda mivel az AKG készítette azokat. A hangszórók tesztelésére összehasonlító videókat készítettem, az első videóban az S21 Ultra és a Samsung Galaxy Z Fold 2-t hasonlítottam össze.

A második videóban egymás mellé tettem az S21-et és az S21 Plus-t, kíváncsi voltam, hogy az azonos hangszóróval rendelkező modellek hangjának minősége és hangereje, mennyire függ a készülékház méreteitől.

A három Galaxy telefon tetején csak mikrofonnyílás és apró hangszóró kivezető lyuk található.

A telefon alján található a hangszórónyílás, az USB-C aljzat és a SIM kártya foglalat.

Mindhárom telefon IP68-as minősítést kapott, így képesek fél órát fél méter mély vízben beázás nélkül eltölteni, valamint porállóságban a maximális biztonságot nyújtják. A következő képen látható, hogy a SIM tálcáikat gumiszigeteléssel védik a beázástól. A SIM tálca két SIM kártyát képes fogadni, sajnos MicroSD kártya bővítésre már nincs lehetőség. Véleményem szerint ez hiba volt a Samsungtó, mivel egyik előnye volt a vetélytársakkal szemben ez a tulajdonság.

Mindhárom telefon IP68-as minősítést kapott, így képesek fél órát fél méter mély vízben beázás nélkül eltölteni, valamint porállóságban a maximális biztonságot nyújtják. A következő képen látható, hogy a SIM tálcáikat gumiszigeteléssel védik a beázástól. A SIM tálca két SIM kártyát képes fogadni, sajnos MicroSD kártya bővítésre már nincs lehetőség. Véleményem szerint ez hiba volt a Samsungtó, mivel egyik előnye volt a vetélytársakkal szemben ez a tulajdonság.

Jobb oldalra került a bekapcsoló gomb és hangerő szabályozó gombok. A power gombok távolságát megmértem a készülék aljától, ennek a paraméternek fontos szerepe van, kényelmes használatban.

A fenti ábra mutatja, hogy a Samsung Galaxy S10-es sorozatának ezen méretei jócskán meghaladták a 10 centimétert, ami miatt nagyok nehezen lehetett elérni hüvelykujjal a bekapcsoló gombot. Szerencsére azóta észszerűbb távolságra helyezték, így kényelmes a használata. Érdekesség, hogy nem az Ultra gombja van a legtávolabb a készülék végétől, hanem az S21 Plus-szé. A következő képen a három telefon hátlapja látható.

Itt találhatók a kamerák, amelyek dizájnja jelentősen megváltozott az előző szériákhoz képest. A kamerapúpot lefuttatták a készülékek oldalára, és anyagát a megszokott üveg helyett fémre cserélték, ami kevésbé sérülékeny. Megmértem a hátlaptól a kamerarendszer magasságát és táblázatba foglaltam néhány másik telefonnal összehasonlítva. Az S21 Ultra közel két milliméteres magassággal rendelkezik, az egyetlen telefon, ami megelőzi az a tavalyi S20 Ultra.

A fényképező rész felépítése az S21 és S21 Plus esetében azonos, csak az Ultra kapta meg a csúcs hardvert. A következő képen röntgen képen is összehasonlítható a három telefon.

Készítettem röntgen felvételt a tavalyi S20 Ultráról is, amelyen látható, hogy az idei évben az S21 Ultra jóval bonyolultabb periszkópos kamerát kapott.

Az S sorozat olyan újdonsággal érkezett, amely eleddig, csak a Note széria privilégiuma volt. Az S21 Ultra megkapta kijelzője alá az S Pen működéséhez szükséges Wacom digitalizálót. Sajnos az S Pen nem tartozék, így azt külön kell megvásárolni hozzá. Szerencsére a régebbi Note tollak is működnek az S21 Ultrával, így olcsóbban is megúszhatjuk megvásárlását.  Az S Pent nem lehet a készülékházba dugni, de kapható extra kiegészítő tok, amelynek oldalába tudjuk rejteni a tollat. A következő videóban kipróbáltam az új szolgáltatást a régebbi Note S Pen-ekkel.

Kijelző:

A három Galaxy azonos pixel elrendezésű, 20:9 oldalarányú kijelzőt kapott, átlójuk 6.2, 6.7 és 6.8 hüvelyk. Az eddigiektől eltérően, idén nem azonos a felbontásuk, az S21 és S21 Plus 1080 x 2400 pixel  az S21 Ultra pedig 1440×3200 pixel felbontású. Mindhárom telefon Dynamic AMOLED panelt kapott, amelyek 120 Hz-es változó képfrissítéssel rendelkeznek, és kiválóan kezelik a HDR10+ tartalmakat is.

A fenti képen látszik, ma sem teljes RGB kiosztású alpixeleket kapunk, viszont megváltoztak a dolgok, régebben RGBG pentile mátrixot használta a gyártó, mostanság inkább átállt a gyémánt alpixel elrendezésre, amely kiváló minőséget hozott az OLED-es megjelenítők világába.

Ahhoz, hogy ez a panel elérje a 120 Hz-es változó kijelző frissítési rátát, új fejlesztésre, a hibrid-oxid és polikristályos technológiára volt szükség, ami lehetővé teszi az alacsony frissítési gyakoriságot és a zökkenőmentes váltást a frissítéskor. Kapunk kékfény szűrőt a kijelzőhöz, amit időzíthetünk is, valamint négy színmódot is beállíthatunk, amelyből az egyiket saját ízlésünkre szabhatjuk. Készítettem a három telefonról egy kijelző összehasonlító videót is. A teszt során észrevettem, hogy az S21 Ultrának kissé más a színkaraktere, mint a másik kettőé.

Kíváncsiságból a Samsung Galaxy Fold 2 5G hajlítható kijelzőjével is összehasonlítottam az S21 Ultra kijelzőjét egy rövidke videó erejéig.

 

 

Összegzés:

A Samsung S21 család a szokásostól eltérően lett összeállítva, egy kis kompromisszumot kell kötnünk, ha választani szeretnénk közülük. Az S21 és S21 Plus szinte minden paraméterükben megegyezik, hasonló üveg elő- és műanyag hátlap, azonos kamera és kijelző felbontás, ezek alkotnak egy párt. Az S21 Plus egy felnagyított S21 lett, amely csak méretében tér el tőle. Az igazi prémium az S21 Ultra lett, amely kiváló kamerát, nagy méretű akkumulátort is kapott és hátlapját is edzett üveggel borították. A kijelzők minősége mindhárom telefon esetében kiváló, jelentős fényerő és színhűség jellemzi a Samsung paneleket, valamint fogyasztásuk is alacsonyabb, mint az előző generációké. A három telefon közül a számunkra legjobban megfelelő kiválasztásban a készülékház és az akkumulátor mérete, a  kijelző felbontásának értéke, és a fényképezési minőség fontossága lehet a döntő. Ha az S21 és S21 Plus között vacillálunk, akkor csak azt kell eldöntenünk, mekkora készülékházat szeretnénk a zsebünkbe tenni, máskülönben ugyanazt kapjuk.

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?