Samsung Galaxy S10 teszt (külcsín) – lyukas megjelenítés

Szerző:

A Samsung legújabb csúcsmobilját kaparintottuk meg, át is esett a megszokott külcsín vizsgálatokon. Mikroszkópos képek segítségével olyan apró részleteket figyelhetünk meg a telefonon, amin normál használat mellett elsiklana a figyelmünk.  Szokás szerint néhány mérést is elvégeztem az S10-en, amiből kiderül, hogy a kör alakú kivágás a kijelzőn valójában mekkora is.

 

 

 

 

A telefon a fém keret és az üveg előlap egyvelege, manapság szinte minden gyártó ezt az anyagösszeállítást használja. A Samsung büszkén vállalja, hogy a Corning által gyártott Gorilla Glass 6-ot építette rá a telefon elő és hátlapjára is. Ami azért garantál némi karcvédelmet, egy leejtés esetén egy kis szerencsével még túl is élheti a becsapódást. Az S10-et külső méretei alapján a kompakt osztályba sorolhatjuk, amely kifejezést, ha néhány évvel ezelőtt használtam volna egy ilyen méretű telefonra, nevetség tárgyává váltam volna. Manapság ez a telefonméret bizony a jól kézbefogható kategóriába tartozik.

A fenti ábrán jól látható, hogy saját kategóriájában most ez a külső méret a jellemző más gyártóknál is.  Oldalsó kávája nagyon-nagyon vékonykára sikeredett.

Az S10 vékonyka káváját az eddig általam tesztelt telefonok közül csak egy tudta alulmúlni.

Ez nem más, mint régebbi márkatársa a Samsung Galaxy S8, ami négy század milliméterrel „húzott” el tesztalanyomtól. A kijelző-előlap arány számításánál van még egy fontos méret, és ez nem más, mint a kijelzőbe vágott kör alakú kameralyuk mérete.

A kör átmérője valamivel nagyobb, mint öt milliméter, ami nem tűnik soknak, de szemre elég zavaró tud lenni, mivel nem a kijelző sarkához közel helyezkedik el.  Optikai csalással, a háttérkép ezen felületének feketére színezésével próbálja meg eltüntetni a Samsung ezt a kis lyukat a képernyőről. Az is igaz, hogyha a Huawei Mate 20 Pro betüremkedéséhez hasonlítjuk, aminek mérete 151 mm², már nem is tűnik olyan nagynak.  A Samsung Galaxy S10 jól szerepel a kijelző-előlap arány táblázatomban, mivel alsó és felső kávái is kicsik.

A telefon előlapján található hangszóró rács a Samsungtól megszokott négyzethálós, lézerrel kivágott nyílásokkal érkezett.

Az előlapon a kijelző alatt található a nagy újdonság az ultrahangos kijelzőbe épített ujjlenyomat olvasó.  Több forrásból is az a hír érkezett, hogy a Samsung addig nem akar kijelzőbe épített ujjlenyomat olvasót használni, amíg annak színvonala nem éri el a tökéletes minőséget. Úgy tűnt, nem sokra becsülik az optikai szenzort, ezért a Qualcomm által fejlesztett ultrahangos érzékelő mellett tették le a voksukat.

Már a telefon megjelenése előtt érkeztek a hírek, hogy nem sikerült valami jól a Qualcomm új alkatrésze, kicsi az érzékelési távolsága. Amikor megérkezett, be is bizonyosodott a dolog, mivel a Samsung szokásaitól eltérően gyárilag telepített kijelzővédő fóliával csomagolta a terméket. Emellett felhívta a figyelmet arra, hogy más beszállítótól származó fóliával nem érdemes próbálkozni. Némileg enyhíthet az előbbi hiányosságokon az érzékelő kiváló felismerési sebessége, amely már közel van a kapacitív hátlapi olvasókéhoz. Készítettem egy videót az optikai (Huawei Mate 20 Pro) és az ultrahangos (S10) ujjlenyomat szenzorokról, amelyben néhány akadályt gördítek a két technológia elé.

A telefon alján található az USB-C és a fülhallgató aljzat, valamint a hangszóró és a mikrofon nyílása. Szerencsére a telefon a felső hangszórót is használja, amivel így sztereóhangzást kapunk.

Tetejére jutott egy második mikrofon, valamint a SIM/microSD tálca nyílás is.

A SIM tálcába rakhatunk akár két SIM kártyát is, vagy egy SIM-et és egy microSD-t.

A telefon IP 68-as minősítést kapott, ami maximális porállóságot és félórás beázásmentességet garantál fél méter mély vízben. Ez gyakorlatban annyit tesz, hogy nem érdemes vele búvárkodni, de egy kiadós eső, vagy egyszeri vízbe pottyantás nem fog kárt tenni benne. A telefon jobb oldalán található a bekapcsoló gomb.

Ennek elhelyezkedése közel sem ideális, túl magasan van ahhoz, hogy kényelmesen elérhető legyen. A következő képen látható, hogy a Huawei mérnökei tisztában vannak azzal, hogy hol is helyezkedik el az ideális bekapcsoló gomb. A kínai telefon jóval hosszabb készülékházzal rendelkezik,  gombja mégis lejjebb került, az ideális távolságra.

Az S10 bal oldalán ott díszeleg a Bixby gomb és hangerő gombok is.

A hátlapra került a három aprócska objektív,  a pulzus és véroxigén mérő szenzor.

Az S10-et egy Huawei Mate 20 Pro mellé tettem, összehasonlítható a két zászlóshajó minden irányból.

A Samsung Galaxy S10 USB OTG funkciója szerencsére megmaradt, így rácsatlakozhatunk néhány hasznos eszközre a telefonnal.

 

Kijelző:

A telefon 6,1 hüvelykes 1440×3040-es felbontású 19:9 oldalarányú AMOLED kijelzőt kapott, amelynek minősége vitathatatlanul a legjobb a jelenleg piacon lévők közül. A Samsung lehajtotta a kijelző jobb és bal oldalát, ami, mint minden ilyen üveg esetében zöld fénytörést produkál. Ez nem hiba, csak egy optikai érdekesség.

Megmaradt a jól bevált gyémánt al-pixel elrendezés, ami 45 fokos átlós szimmetriát eredményez.

Az al-pixelek méretei is különböznek, a kék a legnagyobb, mert ennek a színnek a legkisebb a fénykibocsátási hatékonysága, a zöld pedig a legkisebb méretű, mert ez bocsátja ki magából a legtöbb fényt.  A kijelző 4,4 millió zöld al-pixelt tartalmaz, a pirosból és a kékből egyaránt csak 2,2 millió van. Ilyen kisméretű al-pixelek esetén már semmi hátrány sem jelent ez a fajta al-pixel elrendezés. A kijelző színhűsége kiváló, nagy fényerejű üzemmódja javult az S9-hez képest, két ipari szabványra (sRGB és Rec. 709) előre bekalibrálták, kék fényszűrővel is rendelkezik, és a HDR 10+ videók megjelenítésével sincs gondja. A következő videóban összehasonlítható ez a remek megjelenítő a Huawei Mate 20 Pro-val, amelynek kijelzőjét a kínai BOE cég készítette.

 

 

Összegzés:

A Samsung Galaxy S10 készülékházának minősége prémium osztályba tartozik, újdonságot nem hozott, ez is a szokásos üveg, fém alkotó elemekből áll. Egyetlen érdekessége a kijelzőből kivágott köröcske, amelynek megszokása eltart egy ideig.  Szinte minden szolgáltatás megtalálható a telefonban, bár az infrát hiányolom a listáról. A készülékház ergonómiai hibája a bekapcsoló gomb túl magasra helyezése, valamint a még félig kidolgozott ujjlenyomat érzékelő, amelyre nem tudjuk rátenni a saját magunk által beszerzett üvegfóliát. Ezt a néhány problémát leszámítva, a Samsung egy kiváló telefont készített számunka ebben az évben is.

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?