Samsung Galaxy S divatos Armani ruhában – a külsőségek tesztje

Szerző:

kiskep1A történet 2007 nyarán kezdődött, amikor Giorgio Armani megkereste a Samsungot, és felkérte egy általa tervezett telefon elkészítésére. Ebből az együttműködésből született is néhány termék, melyek mérsékelt sikereket értek el a piacon, mégis folytatták az új készülékek tervezését. Így alkották meg legfiatalabb közös gyermeküket a Samsung Galaxy S Armanit (GT-I9010). A szokásos illusztrációink (flash) mellé, még készítettem egy berepülő mikroszkópos videót, melynek segítségével közelebbről is megtekinthetjük a PDA érdekesebb felületeit.

 

 

 

cimkep

Bevezető:

A készüléket az XXL GSM bocsátotta rendelkezésünkre, így segítségükkel bepillanthatunk a divat és a technika találkozásának kulisszatitkaiba. A teszt leginkább összeszerelési minőségről, és a készülékház megjelenéséről szól, mivel teljesen megegyezik szoftveresen, és hardveresen egyaránt a „normál" Galay S-sel, s arról már sok teszt jelent meg.
Giorgio Armani divattervező igazi nagyhatalom a divatszakmában, így kézenfekvő, hogy az egyik legnagyobb elektronikai termékekkel foglalkozó céget kéri fel saját telefonjainak elkészítésére.

harmaska

A divatmárkák rajongói imádják kedvenceik logóját minden személyes tárgyukon ott látni. Ennek az igénynek próbál megfelelni Giorgio Armani a cég atyja, így a nyakkendőtűtől a PDA-ig minden termék megtalálható kínálatában. A nyakkendőtűkhöz nem igazán konyítok, így marad a PDA tesztelés.Smile

armani_logo

Az első közös okostelefonok inkább a megjelenésre, a prémiumérzésre próbáltak hatni. Igényes csomagolás, extra tartozékok, hatalmas feliratok, színes világítás, sok-sok bőr jellemezte külső megjelenésüket. A hardver, és a szoftver csak bemutatótere volt Giorgio világának, nem a használhatóságra, hanem inkább a megjelenésre helyezték a fő hangsúlyt. Ez a koncepció érezhetően nem vált be, így a Galaxy S Armani-nál már az erős hardverre, és a jól használható szoftverre is odafigyeltek. A Samsung alig nyúlt hozzá eredeti TouchWiz felületéhez, próbálta száműzni a túlzottan hivalkodó divatos díszítő elemeket kezelői felületéről. A készülék külső megjelenése természetesen most is minőséget, és eleganciát sugall, visszafogottabb formában, mint eddigi társai.
Nézzük is körbe a készülékházat, az egér jobbra-balra mozgatásával.

A készülékház:

csomagolas

A csomagolásra illik a prémium kifejezés, amikor kézhez kaptam a szállítmányt, egy fekete matt dobozt találtam benne. Semmi különlegeset nem láttam rajta, ám amikor azt kinyitottam, egy szép fekete műbőr ládika bukkant elő. Armani logós mágneses csatja volt, nagyon különleges látványt nyújtott. Amikor kinyitottam, a tetején megpillantottam a PDA-t, alatta egy kis fekete doboz pihent, amiben a készülék leírása volt, valamint még egy szinttel lejjebb újabb meglepetés doboz volt, ez a tartozékokat tárolta. A csomagolás valóban hozza azt a színvonalat, amit egy ilyen komoly divatcégtől elvárhatunk.
A kicsomagolás fázisairól készítettem néhány képet, az egér jobbra-balra mozgatásával tekinthetjük meg azokat.

Külcsín:

A készülékház külső méretei (64.2 x 122.5 x 9.9 mm), megegyeznek a Galaxy S-ével, ez a méret még nem kelt tepsi hatást, és súlya is kellemes (123 gramm). Minden területet elérünk a kijelző felületén, amelynek felbontása 800X480 pixel, 4 inches, és megkapta az olcsóbb rokon S-AMOLED-jét is. A kijelzőt Gorilla Glass edzett üveg védi, és végre sikerült felületére felvinni egy használható zsírtaszító anyagot. Tökéletesen megállta helyét rögtönzött zsírtesztemmel szemben. Végignyomkodtam az ujjaim a képernyő felületén, és alig akarta befogni az üveget, majd egyetlen hasra irányított törlő mozdulattal el is tüntettem. Eddig elégedett voltam a Motorola Defy üvegével is, de ezzel új etalon született számomra a zsírtaszítás fogalmára.
Összehasonlíthatjuk a hagyományos, és a divatos Armani készüléket egy forgató flash segítségével, így szemléletesebbé válik a kettejük közötti különbség. Az egér jobbra-balra mozgatásával, egyszerre forognak.

A Samsungnak végre sikerült igényes műanyagot fejlesztenie laboratóriumában, az itt felhasznált matt fekete anyagokon nem fog a zsír, és különleges felületet kölcsönöz a készüléknek. Remélem lejárt a zongoralakk korszak a cégnél, és végre igényes műanyagokat használnak termékeikhez.
Készítettem egy kis videót, mellyel berepülhetjük az Armani felületét felnagyítva (17X-250X). Megnézhetjük pl. a felhasznált anyagok mikro szerkezetét, bekukucskálhatunk a hangszórórács mögé, és mindezt mozgásban.

 

 

elolap

Az előlapon lévő kapacitív gombok elrendezése követi a szabványos Androidos elvárásokat, a süllyesztett nyomógomb eltűnt erről a felületről.

hatlap

A hátlapon már sikerült helyet kapnia Samsung logónak is, elvégre az ő alkotásukról van szó. Egészen nagyra sikeredtek a betűk, és felületüket szálcsiszolt mintázat borítja. A fedlap jobb felső sarka ki van vágva, a hangszóró felett. Innen balra helyezkedik el a fényképezőgép lencséje, sajnos az a nyamvadt kis villanó LED már nem fért bele a költségvetésbe.Wink
Alul egy kicsit kidomborították a készülékházat, szerencsére csak annyira, hogy nem lett tőle púpos.

fedlap_ki

A hátlap levétele különleges módon történik, az alsó kidomborodást lefelé kell csúsztatni, így a fedlap kipattan a helyéről.

fedlap_alatt

Az akkumulátorfedél fémből van, (öröm leírni) igényes dombornyomással felületén.
Alatta búvik meg a SIM és a microSD kártya foglalat, a kártyacseréhez nincs szükség az akkumulátor kivételére. Szót kell ejtenem az aksiról is, ami 1650 mAh-ás, jó döntés volt egy ilyen nagy teljesítményűt belerakni a PDA-ba.

Baloldalra a hangerőgombok kerültek, jobbra pedig a power gomb.

also

felso

Alsó részén a mikrofon, felső felületén pedig a takaró fedéllel ellátott szabványos micro USB (5-pin micro-USB 2.0) csatlakozó, valamint a 3,5 mm-es fülhallgató kimenet helyezkedik el.
A mikroszkópos flash is jól mutatja a kidolgozás minőségét (pl. Samsung logó hátul), a mozgó karikákra kattintva előbújnak a nagyított képek.

Hardver, és operációs rendszer:

A készüléket 1 GHz-es Hummingbird proci hajtja, PowerVR SGX 540 3D társprocesszor segítségével. Erre a mai elvárások tükrében szükség is van. Kapunk még 512 MB ROM-ot, és 16GB RAM-ot, akár 32GB-os microSD kártyával bővíthetjük a memória mennyiségét. Androidból a 2.2-es Froyo rendezgeti a szoftverek működését, remélhetőleg nemsokára „mézi" is beköltözik ebbe a luxus dobozba.

Zárszó:

A készülékházat körbejártuk, a különbségek szembetűnők a hagyományos Galaxy S-hez képest. Az olasz divatdiktátor valóban komolyan vette a minőséget, a felhasznált anyagok kiváló minőségűek, nem félt fémet használni, a kijelző üvege zsírálló lett. Sajnos az időzítés nem tökéletes, ha egy éve, amikor a HD2 beszerzésére készültem piacon lett volna, gondolkodás nélkül magamhoz szólítom. Okai a következők, minőségi anyagválasztás, S-AMOLED kijelző, 16 GB belső memória, és annak idején a HD2 is annyiba került, mint ez a PDA most. A jelenben viszont nem biztos, hogy érdemes ilyen komoly felárat fizetni ezért az anyagminőségért, mivel hardveres, és szoftveres tudásában pontosan azt nyújtja, amit jó öreg társa a Galaxy S.
Akik viszont rajongói a divatmárkáknak, és szeretnének olyan minőségi készülékhez jutni, ami nem köszön rájuk naponta az utcán más emberek kezében, azoknak kihagyhatatlan ajánlat a Samsung Galaxy S Armani.

A tesztkészüléket az xxl-logo bocsátotta rendelkezésünkre. Köszönjük.

1 hozzászólás a cikkhez

  1. […] Samsung Galaxy S-t is teszteltem külcsín alapján (itt), az akkori cikk utolsó mondata így […]

Vélemény, hozzászólás?