Samsung Galaxy Note 8 teszt (külcsín) – nekem nyolc

Szerző:

Megérkezett a Samsung Galaxy Note 8 tesztre kész állapotban. Elődjének visszavonása a piacról csalódást okozott a vásárlók körében, így nagy várakozás övezte az újoncot. Még az is felmerült, hogy a bukás miatt megszűnik a jól csengő Note sorozat. A közvélemény kutatások, viszont azt mutatták, hogy az akkumulátor fiaskó sem tudta eltántorítani a tollas telefon rajongók táborát, így elkészült a Samsung Galaxy Note 8.

A Samsung Note sorozata kalandos utat járt be a telefonok történelmében. Amikor megjelent a Note 1, sokan azt mondták, hogy a majdnem tablet méretű telefon bukásra van ítélve. Nagyot tévedtek, mivel jelentős mennyiséget árultak ki belőle, és a toll, amelyet mellé adtak, nagyot lendített az eladási adatokon. Népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a konkurencia is elkezdett „tepsifonokat” készíteni. Angol nyelvterületen még új kategóriát is kreáltak az ilyen se telefon se tablet eszközöknek, ezek lettek a phabletek.

 A Samsung sorra adta ki a jobbnál-jobb Note-okat, sajnos ide Európába a Note 5 nem jutott el, ami nagy felháborodást keltett a telefont várók körében. Nálunk, Magyarországon hivatalosan a Note 4 az utolsó, amelyet a gyártó hivatalosan is forgalmazott.  A Samsung úgy döntött kihagyja a Note sorszámozásából a hatos számot, így szinkronba került a Galaxy sorozattal. Tavaly már a Note 7 következhetett, ami sajnálatos módon, az akkumulátor problémái miatt, tiszavirág életűnek bizonyult. A Samsung saját felmérései szerint a Note kedvelői ennek ellenére sem pártoltak el a telefontól, sőt továbbra is várták a következő megjelenését.

Kicsomagolás:

A Samsung Galaxy Note 8 dobozából való előbukkanását, és a magával hozott tartozékokról kis videót készítettem:

Külcsín:

A Note 8 külseje érdekesnek mondható, a majdnem teljes előlapot kitöltő képernyő és a túlzottan hosszú készülékház miatt. Szélességi mérete kiváló, könnyen kézben tartható, felülete viszont nagyon csúszós, érdemes erősen megmarkolni, vagy sürgősen biztonságos tokba bújtatni. A következő grafikán néhány vetélytársával hasonlíthatjuk össze külső méreteit.

Sikerült összevadászni a Note sorozatból néhányat  (Note2, Note3, Note4) és lefényképezni a Note 8-cal együtt, így látható csak igazán a technikai evolúció.

Az elődök szélességi méretei nagyobbak, ám a Note 8 hosszúságával „állva” hagyja a többieket. A régebbi Note modellek még műanyag keretet kaptak, amelyet az idő vasfoga megrágott, nem csoda, hogy nem szerette a vásárló a foltosra kopott telefonok kinézetét.  A következő kép segítségével összevethetjük a Note 8 és a Samsung Galaxy S8+ külső méreteit.

A Note 8 három milliméterrel hosszabb, néhány tizeddel vékonyabb és szélesebb is lett az S8 Plus-nál. Tervezésük tökéletesen megegyezik, csak a készülékházak sarkainak lekerekítésében különböznek.

Méréseim azt mutatják, hogy a Note 8 készülékházának rádiusza négy milliméterrel, a belső kijelzőnél mért kerekítés pedig két milliméterrel lett kisebb. A Note 8 kisebb rádiuszai, komolyabb megjelenés kölcsönöznek, az újonc phabletnek. Alsó és felső káváik mérete viszont majdnem megegyezik, így a Note 8 nagyobb mérete miatt optikailag kisebbnek hatnak kávái.

A telefonos piacon megindult a teljes képernyőt betöltő kijelzők áradata, szinte minden gyártó beállt a sorba, még az Apple is kiadott egy faltól-falig kijelzős telefont. A készülékházak elérték azt a maximális méretet, amely fölött már kényelmetlenné válik a használatuk, így nem maradt más, a kijelző méretét kellett növelni. A következő táblázatban szépen követhető, hogyan aránylik az előlapi felülethez a kijelző nagysága.

Nem csoda, hogy a Note 8 az élvonalba került, majdnem 83 százalékban tölti ki megjelenítője az előlapi felületet. Oldalsó káváira sem lehet panasz, phabletes méretei ellenére sem lett túl nagy.

Alig néhány tized milliméterrel lett vékonyabb a kávája, mint a nála jóval kisebb Samsung Galaxy S8-é. Ugorjunk vissza az időben 2011-be, amikor megjelent a piacon az első Note, amely valóban óriási méretekkel rendelkezett. A következő képen egymás mellé tettem a Note és a Note 8 káváit, hogy láthassuk mennyit karcsúsodott az idők folyamán.

A hat év alatt, majdnem megharmadolódott a káva mérete.  A következő táblázat segítségével összehasonlíthatjuk még néhány telefon kávaméreteit.

A Samsung uralja a dobogó minden fokát, a Note 8 a harmadik helyet szerezte meg. A telefon felső káváin találhatjuk az íriszfelismeréshez szükséges infra LED-et, a közelítésérzékelőt, az előlapi kamerát és a hangszóró rácsot.

A hangszórórácsról nagyított képet is készítettem.

Előző tesztemben láthattátok a Galaxy S8 hangszórórácsának gyenge felületi kidolgozottságát, úgy látszik, hogy a Samsung mérnökeinek azóta sikerült javítani a technológián, mivel a Note 8-nak már szépen megmunkált rács jutott.

Az alsó káva üresen maradt, innen eltűnt a kezdőlap gomb, és átkerült a kijelzőre, beépített nyomásérzékelőt is kapott. Egészen jól helyettesíti a hagyományos kapacitív gombot, állandóan bekapcsolva hagyhatjuk, az a néhány pixel amiből összeáll, nem fogyaszt túl sokat. A kijelző-beégéstől sem kell tartanunk, mivel folyamatosan apró mozgásokat végez.

A Note 8 baloldalán találhatóak a hangerőgombok és a Bixby hangasszisztensnek szentelt gomb is.

Tetejére egy mikrofonnyílás és SIM/microSD kártya fiókja került.

A tálcába helyezhetünk akár két SIM kártyát is egyszerre, vagy az egyikbe microSD kártya is kerülhet.

A Note 8 jobb oldalán egyetlen gomb lelhető fel, és ez a bekapcsoló gomb. Megfelelő magasságba került, kényelmesen elérhető hüvelykujjal.

 

A telefon hátulján ott a megszokott Samsung felirat, a Note legfőbb újítása a kettős fotó optika, a vaku LED és az egészségügyi érzékelők (pulzusszám mérő, véroxigénszint mérő).

Az ujjlenyomat olvasó felülete, sajnos még mindig műanyagból készül, így érzékeny a karcokra, ami szerencsére nem befolyásolja a beolvasási sebességet.  Véleményem szerint erre a kis felületre érdemesebb lett volna kerámiát vagy üveget tenni.

A telefon aljára került a hangszóró, a fülhallgató kimenet, a C típusú USB 3.1 Gen 1 csatlakozó aljzat, amely képes akár 5 Gbs sebességgel is dolgozni.

Ide rejtették a Note sorozat ikonikus tartozékát az S-Pent is, egy rövidke nyomás a toll fejére, s már ki is bújt helyéről.

A fenti képen látható, milyen sok helyet foglal el a toll fészke a készülékházból, így érthető, miért is kellett az akkumulátor kapacitását csökkenteni. Az S-Pen nem a hagyományos kapacitív elven működik, a mágneses rezonanciát használja ki. A kijelző alá beszereltek egy Wacom érzékelő panelt, ami sok-sok apró tekercsből áll. A következő képen egy apró részlete felnagyítva látható.

Az érzékelő panel elektromágneses mezőt gerjeszt, ami a toll rezonáns áramkörébe jutva, elektromos energiát indukál, ezt a toll felhasználja saját működtetéséhez. Segítségével jelet küld vissza az érzékelőnek, ami megállapítja a pontos helyzetét a kijelző felületén.

forrás:Samsung

A Note sorozat minden tollával volt módom írni, így ennek fényében mondhatom, hogy ez az íróeszköz mind közül a legjobb. A 110 milliméteres hosszúság éppen a legkisebb méret, amit még biztosan tudunk fogni, 0,7 milliméter széles, 0,356 milliméteres rádiuszra kihegyezett tollhegyével pedig kiválóan lehet írni. A tollhegy végére még csúszásgátló gumiréteg is került, ami szépen szimulálja a valódi írás élményét. Egy frissen kihegyezett ceruza hegye valamivel kisebb, de az S-Pent nem kell hegyezni, és írásképe sem változik a használat során. Ha mégis elkopna, akkor könnyen cserélhető a tartozékként kapott készletből.

A következő képen egymás mellé tettem a Note 1, 2, 3, 4, és a 8 tollait, és hegyüket kinagyítottam, majd megmértem rádiuszaikat és a tollak szélességét is.

A Note 1 tollhegye sima volt, ezért csúszkált a kijelző üveg felületén, a következő generációk mindegyikét gumival borították ennek megakadályozására. Az S-Pen tollhegyének alakját is folyamatosan változatták, mígnem elérkeztek a mai formához.  A toll nyomásérzékenysége is javult az idők folyamán, a Note 1 még 256 nyomási szintet tudott érzékelni, a Note 4 már 2048-at és a Note 8 már elérte a 4096-ot, ami bőven elegendő bármely grafikai munkához. A tollak evolúciójáról összefoglaló videót is készítettem.

A telefonból nem maradhatott ki az USB OTG funkció sem, amely teljesen eleget tesz az elvárásoknak. USB HUB segítségével akár egyszerre köthetünk rá egeret és billentyűzetet, de a Sony PS3 kontrollerét is gond nélkül felismeri.

Most kukkantsuk meg, mi a helyzet a Note 8 akkumulátorával, ami fontos szempont a Note 7 sorsát ismerve. A telefon 3300 mAh-ás akkumulátort kapott, ez valamivel kisebb, mint az S8 Pluszba épített. Most biztosra akart menni a Samsung mérnöki gárdája, mivel az előd (Note 7) akkumulátorának egyik problémáját a túl nagy külső méret és a burkolat hibája okozta. Az akkumulátor töltési és kisütési ciklusai közben tágul és összehúzódik, ha ehhez nincs elég hely, könnyen sérülhetnek az összenyomódó belső alkotóelemek. A Samsung a Note 8 akkumulátorának tesztelését, a független Underwriters Laboratories-re bízta, amely szigorú biztonsági ellenőrzések végrehajtása után engedélyezte az akkumulátor beépítését.

forrás: Samsung

A gyártónak a telepek 80 százalékát a Samsung SDI, 20 százalékát pedig a japán Murata szállította, idén régi partnerétől a kínai ATL-től nem rendelt. Szigorította a belső akkumulátor tesztelési folyamatokat is, bevezette a 8 pontos ellenőrzési rendszert, amely arra hivatott, hogy kiszűrje a hibás akkumulátorokat.

forrás: Samsung

Ez magában foglalja a tartóssági vizsgálatot, vizuális ellenőrzést, röntgensugárzással átvilágítást, a töltési és kisülési tesztet, az illékony szerves vegyület szivárgási tesztet, szétszerelést és gyorsított használati tesztet, valamint terhelés mentes feszültségmegtartási méréseket.

forrás: Samsung

Remélhetőleg ezek az ellenintézkedések segítették egy biztonságosabb Note 8 akkumulátor létrejöttét, ezzel kiköszörülve a cég hírnevén esett csorbát.

 

 

 

Kijelző:

A Note 8 kijelzője az „Infinity Display” nevet kapta a keresztségben, amely hosszúkás megjelenésére, kerekített sarkaira utalva a „végtelen” jelzőt kapta. A kijelző felett a kávákat megkurtították, az oldalsókat pedig majdnem el is tüntették, a rugalmas OLED panel lehajlításával. A 18,5:9 arányú képernyő kétszer olyan hosszú, mint amilyen széles, így a multitask feladatokat könnyű rajta végrehajtani. A 1440 x 2960 pixeles felbontása sem a megszokott, bár családon belül már két (S8 és S8+) ugyanilyen kijelző is található. Újra utazzunk vissza az időbe és nézzük meg mennyivel nagyobbak voltak annak idején az első Note pixelei, mint a Note 8-é.

A következő táblázatból az is kiderül, hová kerül a ranglistán felbontás és pixel/inch értékei alapján a Note 8.

Pixelei a gyémánt pentile mátrix elrendezést kapták újfent, amely a Samsung saját fejlesztése. A zöld alképpontokból megvan a felbontásnak megfelelő 4,3 millió darab, míg a kék és a piros csak 2,1-2,1 millióval képviselteti magát.

Szerencsére ez a „hiányosság” nem okoz semmiféle minőségi problémát a megjelenítésben, mint annak idején az OLED hőskorában. A következő animációban összehasonlítottam a Note 8 és az LG G6 kijelzőjét mikroszkóp alatt.

 

A DisplayMate Labs vizsgálatai alapján, ez a kijelző a legjobb mobiltelefonos megjelenítő címével dicsekedhet, ezért megkapta az A+ minősítést. A zseb mozizás szerelmesei is örülhetnek, mert az UHD Alliance-től Mobile HDR Premium tanúsítványt kapott, amely segítségével a 4K tartalmakat kiváló minőségben játszhatjuk le. A színhelyességgel sincs gond, 4 színtér áll rendelkezésünkre, ebből három kalibrált üzemmód, ami, a mérések szerint megfelel a szabványoknak, sőt még túl is teljesíti azokat.  A vörös színt is sikerült kiemelni, ami látványos eredményt hozott. A telefon fényereje is csúcsot döntött, automata üzemmódban eléri az 1200 nit-et, így erős környezeti fényben is jól látható marad a képernyőtartalom. Az éjszakai üzemmód sem maradt ki, amelynek segítségével csökkenteni tudjuk a kék fény mennyiségét, elősegítve ezzel nyugodt alvásunkat.

Az Adaptive Display képernyőmódban, állítható a fehér-egyensúly, valamint az alapszínek arányait is változtathatjuk szoftveres csúszkával.

A Samsung saját felbontási trükköt is alkalmaz, az energiatakarékosság jegyében. Amikor kicsomagoljuk a telefont, nem a maximális 2960×1440-es kijelző felbontási értéken kapjuk, hanem a 2220×1080-asra van beállítva. Ennél van egy kisebb érték is, az 1480×720-as, ami talán a legkevésbé jó választás, mivel ennél már minőségromlás látható a megjelenítésben. Ilyen felbontás csökkenést előidőző programokkal már kísérleteztem néhányszor, azok úgy működtek, hogy csak a felbontásnak megfelelő mennyiségű pixelt engedték üzemelni, így a kikapcsolt pixelek nem fogyasztottak. Ennek a módszernek a hátránya, hogy rettenetesen „szőrösek” tudnak lenni az egyenesek a megjelenített képen. Kíváncsivá tett a Note 8 ezen tulajdonsága, így kiválasztottam egy fehér területet a kijelzőn, s arról készítettem egy képet a legkisebb és a legnagyobb felbontással. Ha a hagyományos módszert alkalmazza a Samsung, akkor a megjelenített képen kikapcsolt pixeleket kell látnunk.

Nem ez történt, bizony az összes pixel világít, vagyis egyik felbontásnál sincs kikapcsolva egyetlen pixel sem a fehér megjelenítésekor. Ezután kiválasztottam egy A betűt a képernyőn és arról készítettem három mikroszkópos felvételt a három felbontásban.

Itt már látható a különbség a beállítások között. A bal oldali képen alacsony felbontásnál az A betű kontúrvonalának mentén rengeteg pixel van kikapcsolva, így a betű határozott vonalai eltűnnek, és ezt már szabad szemmel is ki lehet szúrni. A közepes felbontásnál már kissé határozottabbak a vonalak, de az igazi éles kontúrok, csak a legnagyobb, 2960×1440-es felbontásnál jelennek meg. Videót is készítettem a háromféle felbontás összehasonlításáról.

Ebből világossá válik, hogy a Samsung egy intelligens fogyasztás csökkentési formát választott, amely a kijelző tartalomtól függően oltja ki a pixeleket. Ez a módszer kevésbé energiatakarékos, mint a teljes felületen kikapcsolt pixelek, viszont kevésbé rontja a kép minőségét. Azt gondolom, hogy a gyártó jól döntött, amiért a közepes (2220×1080) felbontást preferálta, mivel minőségromlást alig okoz, viszont energiát takaríthatunk meg segítségével. A kijelzőről videót is készítettem, amelyben összehasonlíthatják a Note 4-ről váltók a Note 8 megjelenítőjének minőségét.

Néhány fotó is készült azok számára, akik nem szeretik a videó nézegetést.

A fehér és fekete színtelítettségi vizsgán közel egyformán teljesített a két telefon, a feketében talán egy hajszálnyival jobb volt a Note 4.

A Note 8 kijelzője, jelenleg a legjobb mobilmegjelenítő a piacon, szinte minden paraméterével a konkurencia fölé emelkedett.

Összegzés:

A Note 8, a Samsung igazi zászlóshajója, kijelzőjét tökéletesre hangolták, kijelző-képernyő arányszáma kiváló, készülékházának minőségére sem lehet panasz.  Talán a lekerekített kijelző túl közel van a telefon sarkaihoz, így könnyebben törik, mint a régebbi telefonok.  Ezért védőtok nélkül nagy felelőtlenség használni a Note 8-at, ennek beszerzése kötelező. J Az S-Pen minden paraméterében a legjobb, hiszen nincs a piacon még egy telefon, amely belsejében hordozza a Wacom  csúcstechnológiáját. Összességében, aki rászánja magát a borsos vételár leszurkolására, megkapja a jelenkor egyik legjobb telefonját. Mivel nagy rajongója vagyok a Note szériának, ezt a telefont saját magamnak vásároltam, és ha már hozzám került, természetes, hogy  elkészítettem róla ezt a tesztet.

 

 

 

 

Bónusz videók:

A Note 8 Clear Cover Transparent tokjáról láthattok egy videót.

A telefon gyári állapotba való visszaállításához pedig egy másik rövid videót ajánlok figyelmetekbe.

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?