Samsung Galaxy Note 4 teszt (külcsín) – fémbe ágyazva

Szerző:

kiskepElérkezett az idő, a Samsung negyedik phabletjét is tesztelés alá vontuk, ez a modell végre hozott készülékházának anyagában is újat, fém kerettel vették körül a kijelzőt. Alaposan megvizsgáltam a felhasznált anyagok minőségét, ellenőriztem a Gape Gate problémát és az új Quad HD kijelzőt is összehasonlítottam az LG G3 és elődjének a Note 3-nak megjelenítőjével.

A Phablet kategória nem csak megvetette lábát a piacon, de el is indított egy kijelző növekedési versenyt, ami lassan már odáig fajult, hogy az eddig még egy kézben fogható zászlóshajók kijelzője, megközelítette az óriás Note 4-ét. A Nexus 6 még túl is szárnyalta ezt, 6 hüvelykes kijelzőjével. A változás szele még az Apple fejlesztői csapatát is megcsapta, mivel elkészült első phabletjük az iPhone 6 Plus. Most már határozottan kijelenthetjük, hogy a Samsung által meghonosított új kategória teljes támogatottságot élvez a felhasználók és a gyártók körében egyaránt.

Külcsín:

A Note 4 megőrizte alapvető Samsungos jellemvonásait, amelyek alapján azonnal felismerhető. Kézben tartva, jelentéktelen a különbség a két készülék között, a következő képen a szkenner rudat balra tolva, magunk is meggyőződhetünk a dologról.

Már a harmadik Note-nál is remekül hasznosították a műanyagokat, így jóval elegánsabbra sikerült elődeinél. A Note 4 túlszárnyalta mindegyiket, férfias megjelenésével, kidolgozottságával, anyaghasználatával. Készítettem a külsejéről egy rövidke videót is.

Forgassuk meg a készülékházat az egér segítségével.

Kézbe fogva, először a fém keret éles peremét érezzük, ami stabil fogást kölcsönöz a készülékháznak. A keret felső és alsó szélein kissé kitüremkedik, így növelve a biztonságos fogást.

dudorSajnos apró hátárnya azért van az éles peremének, a szélein lekerekített Gorilla Glass üveget szinte nem is lehet kézzel érezni, mert az éles perem erősebb inger a tenyérnek. Így sajnos, csak szemcukorka a speciális üveg, a kezünk nem mindig részesülhet a kellemes élvezetből.

peremSajnálatos módon a vékony fémcsík nagyon sérülékeny, a microUSB töltőcsatlakozó óhatatlanul is hozzáér a kerethez, s ez rengeteg hajszálkarcot eredményez. A Note 3 egy év alatt sem tudott annyi karcot összeszedni, mint amennyit a Note 4-nek egy hét alatt sikerült.

keret_karcA fém keretet műanyagba ágyazták, annak szerves részét képezi, a két anyag együtt biztosítja a hardver külső hatásokkal szembeni védelmét. Röntgenkép is készült a fémkeretről, amin látni lehet a sarokpontok megerősítését.

rontgenAz újdonsült Note bekapcsoló gombja pont a megfelelő helyre került, könnyű elérni, a készülék túloldalán lévő hangerő szabályozó gombok pedig kissé feljebb kerültek, így kisebb az esély, hogy bekapcsolásakor véletlenül megnyomjuk azokat. Alulról nézve a Note 4-et, úgy tűnik mintha kerekített hátlapú lenne, valójában nem az. A lekerekítés kb. egy centi hosszan tart, onnan kiegyenesedik a hátlap.

aljaFelső részének megjelenését feldobja a fülhallgató aljzatot körbeívelő fémes csík, ide került még az infra, és a készüléken található három mikrofon közül az egyik is.

tetejeElőlapja a Note 3-hoz képest csak néhány dologban változott, nagyobb Home gombot kapott, mivel az ujjlenyomat érzékelőnek szüksége van a plusz felületre. A felül elhelyezkedő hangszóró rács kisebb lett, az előlapi kamera nyílásának mérete pedig megnőtt a feljavított CCD miatt.

note 3-4 elolapA Note 4-et sok kritika érte a felső keret és az üveg között tátongó nyílás mérete miatt. Napvilágot láttak olyan fotók, amelyeken ebbe a résbe névjegykártyát dugtak, aminek általában 0,3 milliméteres a vastagsága. Ezért szenteltem időt a dologra, és megmértem a  Note 4 ezen nyílását, 0,1 milliméteres a szélessége. Egy A4-es lap vastagsága 0,1 milliméter, a névjegykártyáé pedig 0,3, ebből világosan kiderül, hogy a névjegykártya biztosan nem fog belemenni a nyílásba, legfeljebb a normál lapból egy-egy vékonyabbra sikerült példánynak sikerülhet. Úgy tűnik a Samsungnak sikerült kéttized millimétert lefaragnia a rés szélességéből, elképzelhető, hogy lassanként el is tűnik majd. A két alkotó rész közötti 0,1 milliméteres távolság, túl nagy gondot nem okoz, még előnyünk is származhat belőle, ha leejtjük a készüléket, a keretnek marad egy minimális mozgástere, így a sérülés nem érinti az üveget. Ezután összehasonlítottam a Note 3 és Note 4 réseinek méretét.

res_01Méréseim szerint a Note 4-nél kisebb lett a rés, mint a Note 3-nál, amelynél már lehet látni a berakódott szennyeződést is.  Régebbi tesztjeimben még rendszeresen mértem ezt a távolságot, mivel a HTC HD2-nél is tapasztaltam túl nagy illesztési réseket, tele szennyeződéssel, ami nem mutatott szépen. A HTC Desire HD például 0,411 milliméteres réssel „dicsekedhetett”, amiben már lötyögne az a bizonyos névjegykártya. Ennyit a Gap Gate-ről, evezzünk újabb vizekre. Megmértem a Note 4 káváját, a következő képen két vetélytárssal hasonlítható össze az érték.

kavaA Note 4 az LG G3 nyomába sem ért, de a phablet kategóriában induló LG G Flex sem adta meg magát. A Note 4 az őt megillető helyre került a következő táblázatban.

kava_tablazat_03

Megmaradt a versenyben az LG uralom, a négymilliméteres keret az ötödik helyre lett elég. A következő táblázatban a készülékház előlapjának, és kijelzőjének egymáshoz viszonyított százalékos arányát láthatjuk, vagyis megtudhatjuk, mennyire tölti ki a kijelző az előlap felületét.

kep_szazalekElőlapját 74,15 százalékban tölti ki a kijelző, ami az ötödik helyre volt itt is elég. A Note 4 készülékházának szélessége csak fél milliméterrel lett kisebb elődjénél, hossza 2,3 milliméterrel, vastagsága pedig csak 0,2 milliméterrel növekedett. Nem nagy ár ez a minimális méretnövekedés a fémkeretért. A következő képen összehasonlíthatjuk kategóriatársaival méretének alakulását.

kulmeretAz iPhone Plus jelentősen nagyobb előlapi felülettel rendelkezik, vékony készülékháza miatt, viszont jóval kisebb a térfogata, mint tesztem alanyáé. Egy telefon súlya is fontos paraméter, a Note 4, nem kevesebb, mint 178 grammot nyom a mérlegen, ami elődjénél csak 8 grammal több, érdekes viszont, hogy az első Note még nehezebb is nála 2 grammal, annak ellenére, hogy teljesen műanyag.

A Note 4 hátlapja nem sokat változott, megőrizte bőrhatású műanyag felületét. A Samsungos fiúk, a szélén elhagyták a körbefutó varrást, és finomítottak textúráján is, így már teljesen bőrhatású lett felülete. Anyagvastagsága 0,733 milliméter lett, míg az LG G3-nak 1,548, így az jóval merevebb hátsó védelmet biztosít. Sajnos a vezeték nélküli töltés kimaradt a Note 4 hátlapjából, ami már rossz szokássá vált a Samsungnál. Persze jó pénzért azért opcionálisan hozzájuthatunk.

hatlap

A hangszóró is hátulra került, míg a Note 3 az alján hordozza a hangkeltőt.

hangszoroSokan nehezményezik ezt a döntést mivel az asztalra vagy kanapéra lerakott telefon hangereje jelentősen csökken. Véleményem szerint, a készülék végére helyezett hangszórónak is van hátránya, fektetett képernyőnél a felhasználó gyakrabban takarja le a tenyerével. Összehasonlítottam a Note 3 és Note 4 hangszóróinak hangerejét. Először kemény felületre tettem mindkettőt, és valóban, a Note 3 egy kicsivel hangosabb volt, viszont a hangminősége jelentősen gyengébbnek bizonyult. Ezután puha pamlagra tettem és bizony a Note 4 itt már elvérzett, hangja torzult és hangereje is jelentősen csökkent. Az előre rakott sztereó hangszórónak nincs párja, ami sajnos kimaradt a Note 4-ből is.

A hátlapon van még egy különlegesség és ez nem más, mint a véroxigénszint mérő. A következő képen működés közben látható a szenzor, és egy mérési eredmény az S-Health programból, ami a feldolgozást és statisztikát végzi.

spo2Új funkció a véroxigénszint mérő szenzor, véleményem szerint méltatlanul keveset írnak róla, pedig hasznos lehet számunkra. A vérünkben a vörösvérsejtek aprók és mozgékonyak, feladatuk az oxigén eljuttatása szervezetünk minden pontjára. Ha valamiért kevés oxigén jut a sejtekhez, akkor az energiatermelő folyamatok sérülnek és ennek következményeként betegségek alakulhatnak ki. Az oxigénellátottság a vérben lévő oxigén százalékos szintjével mérhető, egészséges embernél általában 99%, az átlagembernél 96-98%, a betegeknél 89-95% ez az érték. A szenzorban két speciális LED található, amelyek fénye behatol az emberi szövetekbe, valamint egy fotodióda, ami a visszaverődő fényt felfogja, és az artériás pulzációkból kiszámítja a vér oxigénszintjét. Készítettem egy sematikus ábrát a folyamatról.

veroxigen_abra

Használatáról videó is készült.

Ennek a kis érzékelőnek jó hasznát vehetjük egészségünk megóvása érdekében, hiszen az állandósult csökkent oxigénszint akár kialakuló betegséget is jelezhet. Egyetlen hátulütője, hogy sehol nem találtam adatot pontosságáról, így nem tudni mennyire is bízhatunk benne. Még egy meglepetéssel készült a Note 4, egy UV szenzorral, ami képes mérni a nap káros sugarainak mértékét, és az S-Health segítségével meg is jeleníti számunkra. Idővel kiderül, hogy a strandon, rettegve a leégéstől hány napozó fogja mérésre a nap felé tartani telefonját.

A készülékház felületéről készítettünk mikroszkópos képeket, a szürke körökre kattintva megnézhetitek azokat közelebbről is.

A Note 4 készülékháza optimális minőségű lett (leszámítva a sérülékenységet), a fémkeret szépen kidolgozott felülete, a kerekített üveg, a bőrhöz kísértetiesen hasonlító hátlap, mind-mind hozzájárulnak az elegáns megjelenéshez. Sikerült összhangba hozniuk a fémet és a műanyagot, amely így együtt példás egyveleget alkot.

A Kijelző:

A telefon sarkalatos pontja a kijelző, ezen keresztül jut el az információ a felhasználóhoz, segítségével nézegeti fényképeit, filmjeit. Egyre tudatosabb a vásárló, ha telefont választ, ma már súlyozottan figyel a kijelző minőségére. A Samsungos mérnökök odafigyeltek erre az igényre, és fokról-fokra javították fel AMOLED-es kijelzőik minőségét, mindig egy kis lépéssel jutottak előbbre, de soha nem elégedtek meg az elért eredményekkel. Ennek a folyamatos fejlesztésnek lett az eredménye, a Super AMOLED Quad HD (2550×1440) megjelenítő. Egymás mellé tettem a Note 3 és Note 4 kijelzőjét, és egy QuadHD tesztvideót futtattam rajtuk, erről videót is készítettem.

A Note 4 használja a Samsung eddigi legjobb kijelzőjét. Egy független kijelző tesztelő csapat a Display Mate, a legjobb okostelefon kijelzőnek minősítette, amellyel valaha is dolga volt. Az ALAPVETŐ beállítás esetében hibátlan színhelyességet mértek, amely megállapítás végre teljesen törli a Note 4 jellemzői közül a túlszaturált kifejezést. A FOTÓ módban, a komolyabban fényképezéssel foglalkozók is megfelelő minőségben tudják képeiket nézegetni vagy mutogatni másoknak. Fényereje maximális, eléri a 400 cd/m²-t, automatikus üzemmódban pedig a hihetetlenül magas 750 cd/m²-t. Fogyasztását 14 százalékkal sikerült csökkenteni elődjéhez képest, ami nem rossz teljesítmény ahhoz képest, hogy majd kétszeres mennyiségű képpontja van. A két kijelző ikonjain közelről már látható a felbontás különbsége.

ikonA legmeglepőbb viszont az, hogy Note 4 kijelzőjének fogyasztása néhány Ful HD LCD kijelzőhöz képest is 40 százalékkal jobb. A kijelző mérete a Note 3-hoz hasonlóan 5,7 hüvelykes maradt, készítői a méretnövelési harc helyett, inkább a minőségre törekedtek. Táblázatba szedtem néhány készülék felbontását, képernyőméretét, kijelző-technológiáját.

ppi_tablazatAnnak ellenére, hogy a Note 4 zöld alképpontjainak sűrűsége 518 pixel/inch, inkább a piros és kék alképpontok 366 pixel/inch-es értékét tartom a hitelesebb mérőszámnak. A táblázat szépen mutatja, hogy a koreai harcos beékelődött az Apple csapat két tagja közé. Az Iphone 6, kicsit lemaradt 326 pixel/inch-ével, ám az iPhone 6 Plus javít a mundér becsületén és sikerül megvernie 36 pixel/inch-el. A Note 4 kijelzőjének alpixeleit pentile mátrixban rendezték, abból is a Samsung által fejlesztett Diamond Pentile változatot használja.

pentile_rgbA következő képre kattintva előtűnik a kijelző szerkezete is.

Két videót is készítettem a kijelző szemléletesebb bemutatásra, az egyikben a Note 3-mal hasonlítottam össze, a másikban pedig az LG G3 AH-IPS-e mellé került.

Note 4 VS. Note 3

A Note 4 fénye erősebb, színei valósághűek, fehér megjelenítése sokat javult elődjéhez képest. Mindenezek ellenére, úgy gondolom, nincs akkora különbség minőségükben, amit a hétköznapi használat során észrevehetnénk, így nem biztos, hogy a Note 3-ról a váltás megérné. Persze, ha fontos számunkra a korrekt színvisszaadás, amiben ez a készülék etalon, vagy csak telefonmániások vagyunk, és imádjuk az újdonságokat, akkor jó lóra teszünk megvételével.

Note 4 VS. LG G3

A következő képre kattintva fokozatos nagyítással látható a két készülék kijelzője.

Az LG G3 kijelzőjének minősége szemből nézve majdnem olyan jó, mint a Note 4-é, csak az igazán tökéletes látással megáldott tulajdonosok találnak különbséget a két megjelenítő között. Sajnos, átlósan nézve az LG G3 kijelzőjét, erősen romlik minősége, valamint feketéi sem túl erősek. Mégis felhozza magát ár-érték arányával, mivel jóval kisebb összegért juthatunk Quad HD megjelenítőhöz, ha LG G3-at vásárolunk magunknak.

A Note 4 kijelzője minden tekintetben etalonja lett a legújabb generációs megjelenítőknek. Alacsony fogyasztása, tökéletes fehérjei és feketéi, színhűsége, kiváló betekintési szögei, óriási felbontása, kiemelik az átlag kijelzők tömegéből.

Az S-Pen:

Az S Pen külseje nem sokat változott, kapott egy rovátkolt felületet, hogy kevésbé csússzon és néhány milliméterrel rövidebb lett.

toll_telbenA fontosabb változások inkább hardverét érintették, megnőtt a beviteli sebesség, javult a nyomásérzékenység, ami 1024-ről 2048-ra változott és több mint egy centiméterről képes az érzékelésre. Inkább a grafikusok tudják a feljavított nyomásszint érzékelést teljes mértékben kihasználni, de mindenféleképpen megérdemli érte a dicséretet a Samsung.

tollBekapcsolható funkciója a tollnak a rezgéses írásvisszajelzés, ami annyit teszt, hogy miközben írunk, a vibra motor finoman rezeg, ami egy kicsit a valódi írás súrlódására emlékeztet. A toll fejlődését végigkövetve láthatjuk, hogy az apró változtatások, mint például a gumírozott, lekerekített írófej, vagy a szögletes tollház, sokat javít az írás élményén. Az S Pen ideális segítséget nyújt a cetlis jegyzetelésben vagy akár grafikai remekműveket is alkothatunk vele.

 

Összegzés:

A Samsung most sem hagyta, hogy kifogjon rajta a konkurencia, a Note 4 hardverének megalkotásakor mindent elkövetett, hogy verhetetlen ellenfél lehessen a kialakult versenyhelyzetben. Következő Note szériájánál még több újításra és különlegességre lesz szüksége a győzelemhez, mivel a vetélytársak sem ülnek a babérjaikon, folyik a lázas fejlesztés. Remélem ez a küzdelem hasznunkra fog válni, és válogathatunk a megszületett kifogástalan phabletek között.

3 hozzászólás a cikkhez

  1. Note4 van a kezemben. Arrol irok. 🙂 nem hatott meg. Kicsit se. 🙂

  2. Istvan Fritz szerint:

    Hihetetlen, hogy minden évben azt mondjuk, hogy ezt már nem lehet fokozni, aztán mindig kitalálnak még valamit, amivel el lehet adni az új kütyüt, és nem kell mesterségesen (aljas módon) lerontani a korábbi modellek működését, mint ahogy láttuk, tapasztaltuk a nagy konkurensnél.

Vélemény, hozzászólás?