Samsung Galaxy Note 10 Plusz teszt (külcsín) – tíz, ami kilenc

Szerző:

Megérkezett hozzánk a Samsung Galaxy Note 10 Plusz, ami számozása szerint a tizedik, de igazából a kilencedik a Note-ok sorában, mivel a hatodik kimaradt, a rosszemlékű akkuhibás hetediket beleszámoltam, mivel az legalább piacra került. Alaposan átnéztem a legújabb családtagot, minden részletét kielemeztem, sőt, röntgennel az érdekesebb részeket át is világítottam.

 

 

A Samsung Note sorozata mindig kiemelkedett többi társa közül, erős hardverével, a hozzá adott S Pen által kínált nagyszerű szolgáltatásokkal. Év elején megjelent az S széria, majd fél év múlva megérkezett a Note is, amelyet addig finomítottak, csiszolgattak amíg egyedi tulajdonságaival és erős szoftverével a Samsung legerősebb ajánlata lett. A régebbi Note-oknál törekedtek, a fejlettebb kijelző és processzor beépítésére, s így sokkal jobbak lettek, az S telefonoknál. Manapság a Note inkább az S Plus telefonok tollal ellátott nagyobb változata, ami kevésbé kínál különlegességeket. Úgy tűnik, a Samsung termékpalettáján a Note széria kiemelt helyét, a hajlítható kijelzős telefonok (Fold) fogják átvenni.

 

Külcsín:

Az utóbbi években kezembe került telefonok közül a Note 10 Plusz kinézete áll legközelebb az ízlésemhez. Ez a kissé szögletes, ám a megfelelő helyeken lekerekített és minimális káva nagyon elegánsra sikeredett. Amint kézbe veszi az ember rögtön érzi, itt bizony egy prémium kategóriás termékről van szó. Mondom ezt úgy, hogy eddig négy Note telefont birtokoltam. Lefényképeztem a Note 10 Plus-t a Note 3, 4 és 8 társaságában, így ti is képet kaphattok az újonc kinézetéről.

Az alulra került Note 3 műanyagból készült kerete nem nagyon bírta a használatot, alig maradt rajta az ezüst színű burkolatból. Egy Huawei Mate 20 Pro mellé is odatettem a Note 10 Plus-t, ne csak a régi telefonok mellett mutatkozzon.

A Mate 20 sem kicsi, de a Note 10 Plus magasan túlnyúlik rajta. A Note 10 Plus telefon szélességi mérete éppen jó, egy kézzel könnyen átfogható, vastagsága is megfelelő, a hossza viszont nagyon erős, a 162 mm kiemeli a tömegből, ennek elrakásához már nagyon mély zsebre van szükség.

Egy Samsung reklámvideóban a telefont eredetileg rozsdamentes acélkerettel promózták, amit aztán gyorsan el is távolították a netről. Valójában alumínium kerettel érkezik, amit egy különleges eljárással mutatósan felpolíroznak, s így tényleg hasonlít a rozsdamentes acélra.

Az oldalsó kereteit teljesen elvékonyították, ezért hátlapjának lekerekítése kényelmes fogást biztosít. A Huawei Mate 20 Pro-val összehasonlítva a Note 10 oldalsó kerete jóval feljebb helyezkedik el, ezért a hátlap ívéből több látszik, viszont az előlapi üvege kevésbé van lehajlítva, mint kínai vetélytársáé.

A telefon előlapját szinte teljesen kitölti a kijelző, amit Gorilla Glass 6 üveg borít, a Corning ígérete szerint egy méterről való leesésnél kétszerte ellenállóbb, mint elődje és annál még karcállóbb is. Az ismert YouTuber Zack Nelson is tesztelte az üveget, de különösebb javulás karcállóság terén nem mutatkozott.

A kijelző alá építették az ujjlenyomat olvasót is, ami egy Qualcomm fejlesztés és az ultrahangos visszaverődés elvén működik. Mostanság akadtak vele problémák, az ujj beszkennelésekor a gyengébb minőségű egyenetlen felületű képernyőfóliákon lévő barázdákat ujjlenyomatnak érzékelte a szenzor, ami hibás felismeréshez vezetett. Szerencsére a gyártó szoftverfrissítéssel orvosolta a problémát. A következő képen nyíllal jelöltem az ujjlenyomat olvasót.

A mai telefonoknál fontos szempont, mennyire tölti ki a kijelző a rendelkezésére álló előlapi felületet. Ennek meghatározására készítettem az alábbi táblázatot.

Csúcsot döntött, mivel eddig egyetlen telefonnál sem mértem 90 százaléknál nagyobb értéket. Oldalsó káváinak mérete is meglepett, mivel az általam mért eddigi legkisebb értéket kaptam itt is.

A következő táblázatban összehasonlítottam még néhány telefonnal  kávaméreteit.

Érdemes megfigyelni a tabella első és utolsó telefonját, mindkettő Note.

A Note sorozat első tagja a legnagyobb kávával büszkélkedő telefon, háromszor akkora a szélessége, mint a Note 10 Plus-é. Eltelt nyolc év és a mérnökök lefaragtak négy millimétert a kávából. A Note 10 Plus alsó és felső káváját is sikerült minimalizálni, mellé tettem a Huawei P30 Pro-t, ami szintén kisméretű keretet kapott.

A felső kávát a Samsung csak úgy tudta csökkenteni, hogy az előlapi kamerát a beépítette a kijelzőbe, viszont most nem tette ki a telefon bal oldalára, inkább középre helyezte azt. Ez a kis fekete folt már nem annyira zavaró, mint a konkurensek betüremkedései, de azért még jól látható. Az emberi agy szerencsére rugalmas, ezért egy idő után már nem törődünk az ottlétével, szinte észre sem vesszük.  A következő kép jól szemlélteti ezt, ahol a Huawei Mate 20 Pro notch mellett eltörpül az aprócska fekete kör. A Samsung zászlóshajója nem rendelkezik az infrás arcfelimerő rendszerrel, így azért könnyebb volt kisebb méretű kameralyukat készíteni.

A Note 10 Plus „szelfilyuk” méretét elődjeihez képest sikerült néhány tizedmilliméterrel csökkenteni, sőt a Huawei P30 Pro csepp alakú betüremkedésénél is kisebb területet foglal el a kijelzőből.

A Note 10 Plus sarok rádiuszát is megmértem, majd összevetettem elődjével a Note 9-ével.

Ilyen jó kijelző-képernyő arányhoz itt is le kellett faragni az értékekből valamicskét. A Note 10 Plusz kisebb rádiusza véleményem szerint előnyére vált, elegánsabb külsőt kölcsönöz a telefon számára. Ha megnézzük a Note 10 Plus előlapját, feltűnik a kijelző tetejéről hiányzó hangszóró rács. Azt gondolhatnánk, a kijelző rezgetésével oldották meg a hangkeltést, de a mérnökök nem ezt az utat választották, a kis hely miatt már nem tudták a felső kávába építeni, inkább a telefon tetejére tették a hangkimenetet.

A nyílás nem túl nagy, mégis kellemesen erős hangok törnek elő belőle. A telefon belsejében a hangszóró normál méretű, a következő röntgenképen látható is ez az alkatrész.

A hangszóró nyílás mellé került a SIM tálca, amely két SIM vagy egy SIM és egy MicroSD kártya befogadására képes. Természetesen gumiszigetelést is kapott, ami megkönnyítette az IP68-as vízállósági besorolás megszerzését.

A telefon alján található a mikrofon nyílás, az USB-C aljzat, az S Pen és egy hangszóró, mivel a sztereó hangzáshoz itt lent is szükség van egy hangszóróra.

A következő röntgen képen látható a telefon második hangszórója, mellyel már meg is kaptuk a sztereó hangzást.

Az S Pen is innen alulról csusszan ki a telefonból, a következő képen láthatjátok, hogy a toll miatt került a bekapcsoló gomb a bal oldalra, mivel túl sok helyre van szüksége a készülékházban.

A tollhoz a tavalyi bluetooth-os médiavezérlés mellé, idén kapunk 6 tengelyes mozgásérzékelőt is, amellyel gesztusvezérléssel irányíthatjuk a szoftvereket. A tollat, a tekercsén keresztül továbbra is telefonba épített vezetéknélküli töltő táplálja energiával. Eddig egy szuperkondenzátor volt hivatott eltárolni ezt a felhalmozott energiát, ami nagyon gyorsan feltöltődött (40 másodperc töltés, 30 perc üzemidő), és károsodás nélkül elviselte az ismétlődő töltéseket.

Ám ennek energiája nem elég az új 6 tengelyes mozgásérzékelő ellátására, ezért a Samsung mérnökei lecserélték egy apró méretű lítium-ion akkumulátorra, amit a Nichicon gyárt. Jellemzőiben sok tekintetben közelít a kondenzátorok teljesítményéhez. Tartós, mivel 25 ezer töltési ciklust bír ki, és akár -30 fokon is képes a működésre. Rendkívül alacsony a robbanás- és gyulladás veszélye, mivel megfelelően elszeparálták egymástól az elektródáit, de a szúró és vágó sérülésekre sem túl érzékeny.

forrás: Nichicon

A mini akkumulátor nagy mennyiségű energiát tud eltárolni a toll számára, a 2,4 Voltos akkumulátor, 6 perc töltéssel akár 10 órán át használható marad. Az S Pen megjelenése és méretei nem változtak, vékonyka hegyével keskeny vonalakat is tudunk rajzolni. A következő képen két hagyományos íróeszköz mellé tettem, így össze hasonlítható a hegyük.

A telefon jobb oldalán egyetlen nyomógomb sem található, az S Pen a másik oldalra száműzte azokat.

Bal oldalra kerültek a hangerőgombok és a bekapcsoló gomb, a Bixby gomb pedig ment a levesbe.

A hátlapra négy kamera került, és a LED-es villanó, az egyik kamerát a Samsung DepthVision mélységérzékelőnek nevez.  Az érzékelőt átvilágítottam röntgennel és mikroszkóppal közeli képet is készítettem róla.

Az érzékelő egy 3D mélység mérésre alkalmas szenzor, amely térben, infravörös fény segítségével, a visszaverődő fénynyalábok beérkezési ideje alapján méri a tárgyak távolságát. A fényképező rendszer felhasználja ezt az információt pl. az élőfókuszos videókhoz vagy a bokeh hatás tökéletes kivitelezéséhez. Egy külsős szoftver segítségével akár a tárgyak méreteit is meg tudja határozni, vagy be tudunk szkennelni nagyobb méretű tárgyakat segítéségével. Erről egy videót is készítettem. Az elkészült figura képes az AR világban követni táncmozdulatainkat, aminek túl sok gyakorlati hasznát nem látom. A beszkennelt tárgy próbaként ki lett nyomtatva, a következő videóban láthatjátok az eredményt.

Ha a szkennelés nagyobb felbontású lenne és így elég részlet gazdag fájlt készítene, akkor igazán hasznos lehetne ez a funkció.  A telefon hátlapja alatt ott a vezetéknélküli töltés tekercse, amellyel visszafelé is tudunk tölteni, így nem merül le oly könnyen bluetooth-os fülhallgatónk. Röntgen alá tettem a fülest és a Note 10 Plus-t, így jól láthatóak a töltőtekercsek.

Néhány éve a processzor hűtésére még kis felületű hőelvezető csöveket használtak, ami akkor elég volt. A következő képen egy Samsung Galaxy S8-as processzor hűtése látható.

A Note 10 Plus processzorát nehéz túlterhelni, emulátor programokkal nem is nagyon sikerült, pedig elég számításigényes alkalmazások. A 3D-s szkennelő funkció viszont át tudta hevíteni a nagyméretű hőelvezető rendszert is, amely a következő képen látható (a világosbarna színnel jelölt terület a hűtőfelület).

A Note 10 Plus jól bánik a külső perifériákkal, szinte minden eszközt felismer USB OTG adapter segítségével. Készítettem videót is erről, endoszkópos kamerától az ethernet adapterig szinte mindent rádugtam a telefonra.

 

 

Kijelző:

A telefon 6,8 hüvelykes 19:9 oldalarányú 3040×1440 piexeles 3K AMOLED kijelzőt kapott. Közel tíz százalékkal nagyobb ez a megjelenítő, mint elődjének a Note 9-nek. A Note 10 Plus előlapja alig nőtt mégis be tudták építeni a nagyobb méretű kijelzőt. Az AMOLED panel pixelei gyémánt pentile mátrix elrendezést kaptak. A zöld alképpontokból megvan a felbontásnak megfelelő 4,4 millió darab, míg a kék és a piros „csak” 2,2-2,2 milliót számlál.

A Samsung Galaxy S10+ is ugyanezt az alpixel elrendezést kapta, a kínai BOE gyártó OLED alpixelei a Huawei Mate 20 Pro-ban viszont kissé másképpen néznek ki.

A Note 10 Plus kijelzőjének 12 százalékkal nőtt a maximális fényereje, ami a kültéri láthatóságot javítja. Színpontossága közel tökéletes, a kontrasztja is kiváló, a két ipari színszabványt (sRGB / Rec. 709) valamint az új DXI-P3-as színtartományt is le tudja fedni, ami a televíziózásból ismeretes. A nagy dinamika tartományú HDR 10+ szabványt is ismeri, a sorozat rajongók nagy örömére. Szemünk védelmére bekapcsolhatjuk az éjszakai kék-fényszűrőt, ami kissé sárgítja a képet, de cserébe segíti nyugodtabb elalvásunkat. Szerencsére nappali megjelenítésnél is óvja a szemünket, a Note 9-hez képest közel 40 százalékkal csökkentették a kibocsájtott kék fény mennyiségét. Véleményem szerint most a Samsung gyártja a legjobb OLED kijelzőket a világon. Ezt még lehetne fokozni, ha végre növelnék a 60 Hz-es kijelző frissítést és elérnék végre a 90 vagy esetleg a 120 Hz-et. Erre egy kis remény azért van, mivel iparági pletykák szerint a Samsung Galaxy S11 már 90 Hz-es megjelenítővel érkezik.

 

 

Összegzés:

A Samsung Galaxy Note 10 Plus valóban a felsőkategória egyik csúcs telefonja. Kiváló anyaghasználata, a legújabb Gorilla Glass üveg beépítése, a különleges lekerekítések és aprócska kávák, az óriási kijelző mind-mind igazolja ezt. Az S Pen megint megújult, az új gesztusvezérléssel és a hosszú üzemidős líthium-ion akkumulátor beépítésével. A balra került nyomógomb kissé szokatlan, de valószínűleg hosszabb használat után megszokható. Megjelenítőjéről csak jót mondhatok, hibát nem találtam benne, inkább csak egy kis hiányosságot, jó lenne, ha a 60 Hz-es képernyőfrissítést növelnék, utolérve ezzel a kínai konkurensek ajánlatait. A Samsung Galaxy Note 10 Plus jelenleg is egyedülálló a piacon, beépített digitális tollával és a hozzá kapcsolódó szolgáltatásokkal továbbra is csak a Samsung kínál ilyen telefont.

 

Vélemény, hozzászólás?