Samsung Galaxy Note 10.1 2014 edition – A teszt

Szerző:

logoMivel nem szeretnénk, hogy a tesztjeinket unalmasnak tartsátok, ezért felkértünk egy lelkes hölgyet, hogy pár napig tesztelje a Samsung Note 10.1 2014 editiont. A felkérést örömmel fogadta, cserébe pedig egy nagyon korrekt és körültekintő, felhasználói szemszögből írt tesztet nyújtott át nekünk. Jó olvasást kívánunk!

 

 

 

Előszó

 

Életem első kütyü-tesztjére ezt a táblagépet kaptam. Egy Samsung Galaxy Note 10.1-es tabletet, hófehér kivitelben. Szoftvermérnökként, életem legnagyobb részét egy laptop előtt ülve töltöm, és természetesen az okostelefon is már régóta nélkülözhetetlen társam – az e-könyv olvasóról nem is beszélve -, így kíváncsian vártam, mi többet/mást tud nyújtani egy táblagép.
Habár ez a teszt példány doboz nélkül érkezett (amit roppantul sajnálok), egy apró és könnyű mikro usb töltő járt hozzá – amit néhányszor használtam ugyan az egy hetes teszt alatt, de leginkább csak megszokásból, mert igazán még több órás nyomkodással sem tudtam sokat meríteni rajta.

 

gallery_white20

 

 

Sajnos a 3G-s képességeit sem sikerült tesztelnem, mivel normál méretű SIM kártyával működik csak, míg nekem már régóta microSIM van csak a birtokomban. Szerencsére az itthoni WiFi-vel azonnal elválaszthatatlan barátok lettek, így annyira nem éreztem a 3G hiányát.

 

Specifikáció

 

Először tehát jöjjenek a száraz tények:
•    méretek: 243.1×171.4×7.9mm
•    tömeg: 540g(WIFI)/ 547g(3G,LTE)
•    kijelző:  10.1” 2560×1600(WQXGA)
•    memória: 3GB RAM, 16/32/64GB microSD
•    processzor: Qualcomm Snapdragon 800
•    CPU: Quad-core 2.3 GHz Krait 400 (LTE model)/ Quad-core 1.9 GHz Cortex-A15 & quad-core 1.3 GHz Cortex-A7 (3G model)
•    kamera:
o    hátsó: 8 MP, 3264×2448 pixels, autofocus, LED flash
o    elülső: 2 MP full HD
•    csatlakozók: microUSB 2.0, 3.5mm jack
•    kapcsolatok:
o    LTE : 800/900/1800/2600+850/2100
o    3G : HSPA+42 850/900/1900/2100
o    2G : EDGA/GPRS 850/900/1800/1900
•    WiFi (802.11 a/b/g/n/ac)
•    beépített GPS
•    akkumulátor kapacitás: Li-Po 8220mAh
o    stand-by 2230 óra
o    beszélgetés 2G-s hálózaton 10 óra, 3G-n 49 óra
o    zene lejátszás 98 óra
•    operációs rendszer: Android4.3 (JB)
•    audió: MP3, AAC, AAC+, eAAC+, AMR-WB, AMR-NB, OGG, M4A, 3GA, WMA,FLAC, WAV, MIDI, SP-MIDI, i-Melody, XMF
•    videó: MPEG4, H.264, MP43, VC-1, WMV 7/8, Sorenson Spark, H.263, VP8 1080p Full HD video @ 60fps

 

Külsőségek

 

Majd jöjjön az, ami nőként természetesen nekem az elsődleges szempontok között szerepel: a külseje.

 

gallery_white0

 

A hátlap messziről és közelről egyaránt pontos imitációja a bőrnek, szinte nem hittem el, mikor hozzáértem, hogy nem az. A szélén még varrásminta is található, mintha csak kézzel öltötték volna.

 

gallery_white18 gallery_white11

 

Vékonyságra pedig még a legújabb mobilokkal is felveszi a versenyt, mindőssze 7.9 mm. Viszont annak ellenére, hogy csupán 532 grammot nyom, ez ahhoz még mindenképpen sok, hogy egy kézben tartva lapozgassuk vele a kedvenc e-magazinunkat a másik kezünkben egy forró kávéval. Az e-book olvasómmal szemben így mindenképp alul maradt. (A mobilommal szemben csak a sokkal nagyobb kijelző miatt nem.)  A képernyőben nem csalódtam, a 2560×1600-as WQXGA  kijelzőn a legapróbb részlet is tökéletesen látszik – habár az én ízlésemnek a színek néha túl élénkek. Személy szerint, én jobb szeretem a valósághűbb színeket, de ez persze szubjektív.

 

Használat

gallery_white13

 

Használat szempontjából számomra a hozzátartozó toll a különlegessége. A virtuális klaviatúrával sosem tudok elég gyorsan gépelni, így roppant jól esett, hogy a toll segítségével kézírással gyorsan bevihettem bármilyen szöveget, lényegében bármilyen mezőbe. A megfelelő nyelv kiválasztása után pedig szinte hiba nélkül automatikusan gépi írásra változtak a szavak és jelek, bármily rondán írtam is. Néha 1-2 centiméterrel ugyan le lehettet hagyni a tollat (azaz, kicsit késve jelent meg az írás a képernyőn), de igazán nem éreztem ezt zavarónak, az pedig pláne jó, hogy a kézfejemet nyugodtan hozzáérinthettem közben a képernyőhöz. Törölni egy picit nehézkesebb, mert át kell váltani a radírozás üzemmódra, de gyorsan hozzá lehetett ehhez is szokni. (Valahol olvastam, hogy ha egyszerűen áthúznám a betűket hátulról előre, akkor törlődnének, de nekem ezt nem sikerült előidéznem.)

 

gallery_white17

 

A tollat egyébként nem is kell hozzáérinteni a kijelzőhöz, pár milliméterről aktiválódik, ráadásul van az oldalán egy gomb, amivel egy gyors menüt (air command) bármikor elő lehet varázsolni. Ezzel lehet például képernyőképet is készíteni. Képernyőképet egyébként még úgy is lőhetünk – ez nekem nagyon tetszett -, hogy a kézfejünket elhúzzuk a kijelzőn valamilyen irányba, mintha csak végigsöpörnénk rajta.
Mivel a készülék Android operációs rendszerrel érkezik, használatba vétele roppant egyszerű, ha valaki rendelkezik google accounttal: csak be kell írni a felhasználónevet, jelszót, és máris belaktuk. Jár vele 2 éves előfizetés is 50GB-os dropbox accountra. Nekem személy szerint hiányzott, hogy a facebook alkalmazás nem volt előtelepítve – ami a mai világban elég furcsa -, de mivel hamar rátalált az itthoni wifire, gyorsan orvosoltam a problémát.
Az alján található gombokkal bajlódtam kicsit, mert akárhogy is fordítottam, valahogy mindig sikerült valamelyikhez hozzáérnem. Az automatikus képernyő-elfordítás viszont remekül működött, akárhogy tekergettem, mindig hamar beállt a képernyő a megfelelő irányba.
Újdonsült samsungosként természetesen azonnal regisztráltam a samsung apps-ba, de ettől sajnos sikerült teljesen lefagyasztani a készüléket – kétszer is, majd kaptam egy fekete kijelzőt és kénytelen voltam manuálisan újraindítani. Ez nem annyira pozitív, pláne hogy saját rendszerrel történő interakció (konkrétan: rengeteg update) közben sikerült ezt elérni.

Az viszont lenyűgőző volt, hogy megpróbálták mindig kitalálni a következő lépésem – jó néhányszor sikerrel: például a regisztrálás után küldenek ugye egy levelet, amivel aktiválni kell az új account-ot, ehhez pedig azonnal feldobott egy gombot, és a megfelelő email klienshez ugrott – felteszem a cím alapján, amit megadtam. Ez igazán megkönnyítette a dolgot.
Alapvetően nagyon tetszik, hogy sok apróságot nagyon praktikusan oldottak meg, illetve, hogy egy-egy akció végrehajtása nagyon egyszerű és minden utánaolvasás nélkül elvégezhető. Szinte seperc alatt lehet például csengőhangot létrehozni (felvenni). De ki lehet tenni az asztalra egy ébresztő widget-et, amivel nagyon gyorsan tudunk új időpontot beállítani.
Bármikor lehet az asztalra rajzolni, “firkálgatni” a ceruzával, majd elmenteni azt képként. Törölni kicsit macerásabb, mert elsőre mindig egy teljes vonalat töröl ki, nehéz csak egy apró kis szakaszt eltüntetni.

gallery_white19

De akár még e-scrapbook-ozni is lehet vele, a toll segítségével szinte minden “kivágható” és beilleszthető egy scrapbook albumba.
 Ebben sokat segít még a multi-ablak funkciója is, ami egyébként remek dolog, de sajnos nem minden programra alkalmazható – így például pont a jegyzetelés és a beállítások ablakot egyszerre nem tudtam egymás mellé varázsolni.
A fényképezőjét bevallom, csak pár alkalommal próbáltam, mert elég nehéz tartani, miközben az ember megpróbálja belőni a megfelelő fényviszonyokat és beállítást, de különösebben nem is nyűgöztek le a képek, amiket készített.

gallery_white12

 

Konklúzió

 

Összességében első tabletként nagyon tetszett, és öröm volt kézben tartani. Egy laptop, egy okostelefon és egy e-book olvasó mellett azonban igazán 2-féle újdonságot adott: egyrészt rengeteg apró automatizmussal könnyítette meg egy mezei felhasználó életét, másrészt a könnyen, gyorsan és lényegében mindenre használható, hibátlanul működő tollal egy új világot tárt fel.
Ezért mindenképpen olyannak ajánlanám, aki szeret fikrálgatni, jegyzetelgetni, rajzolgatni – például sokat ül megbeszéléseken vagy sokat utazik.
Ha 3 szóval kellene jellemeznem: kreatív, elegáns és mégis vagány.

Köszönöm a lehetőséget, hogy kipróbálhattam!
László Timi

 

 

Mi pedig természetesen köszönjük Timinek a remek tesztet, a Samsung Magyarországnak pedig a tesztkészüléket.
Kellemes napot!

3 hozzászólás a cikkhez

  1. […] az érdeklődők kipróbálhatták az új Galaxy S5-öt és az Galaxy Tab 2014-et (tesztet róla itt olvashattok), emellett pedig a cég két új viselhető eszköze, a Gear 2 és a Galaxy Gear Fit […]

  2. thebiker szerint:

    Koszi Timi!!! 🙂

Vélemény, hozzászólás?