Samsung Galaxy Z Flip3 5G teszt (külcsín) – hajts hosszában

Szerző:

Végre megérkezett szerkesztőségünkbe a Samsung ez évi hajtogatós telefonja a Flip3 5G. Ehhez a telefonhoz még nem volt szerencsém hozzájutni, így kíváncsian vizsgáltam meg kívül és belül egyaránt. A külsejét alaposabban is megnéztem egy mikroszkóp segítségével, de a virtuális boncolás sem maradt el, amit egy röntgengép segítségével végeztem el.

 

 

 

 

A Samsungnak már sikerült új terméktípust bevezetnie évekkel ezelőtt, amikor is megalkotta a Note sorozat első tagját. Az akkori szaksajtó az újonc bukását vizionálta nagy mérete miatt. Ennél nagyobbat nem is tévedhettek volna, hiszen azóta a Note egy teljesen új kategóriát teremtett, a phabletet. Szinte az összes gyártó követte példájukat, és elkészítette saját nagyméretű telefonját, még az Apple sem tudott kimaradni ebből a trendből. A 2019-es évben megint nekifutottak egy újabb terméktípus bevezetésének, s ez nem volt más, mint a hajlítható telefonok. Most ezekkel a telefonokkal szemben bizalmatlanok a vásárlók, mint annak idején a Note-tal. Ennek ellenére a Samsung már a harmadik generációt bocsátotta útjára a hajlítható telefonokból, ebből is látszik, hogy hisznek a jövőjében. Úgy tűnik, kitartásuk gyümölcsözővé vált, mivel a dél-koreai rajongók már egymillió előrendelést adtak le a Fold3 és Flip3 telefonjaikra. A pletykák szerint a valaha volt legerősebb előrendelés volt ez, kétszer annyit rendeltek belőlük, mint a Galaxy S21-ből, és másfélszer többet, mint a Galaxy Note 20-ból a maguk idején.

 

Külcsín:

Az is kiderült a rendelésekből, hogy nem a Z Fold 3 a rajongók kedvence, inkább a Flip3 5G nyerte el a tetszésüket. Nincs mit csodálkozni ezen, hiszen a tavalyi árnál jóval olcsóbban lehet megkapni a Flip3 5G-t, és ehhez még társul egy időtálló készülékház, ami még vízálló is. A telefon kerete egy különleges alumínium ötvözetből készült, amit a Samsung az Armor jelzővel illet. Saját bevallásuk szerint ez az anyag a legkeményebb alumínium, amit eddig Galaxy telefonnál használtak. Az üvegekkel sem spórolt a gyártó a Corning cég Victus üvegével burkolta az elő- és hátlapot is, ami hatvan százalékkal erősebb, mint elődje, bár ez nem karcállóságra értendő, mert az maradt a régiben, inkább a rugalmasságban jeleskedik. A telefon nagyon kézbe passzol, 72,2 milliméteres szélessége nagyjából a Samsung Galaxy S21-ével azonos, viszont annál jelentősen hosszabb, ami kisség túlzó szélességéhez képest.

Összecsukva, kompaktságával maga mögé utasít minden telefont, szépen becsúszik a legszűkebb farmerzsebbe is. Megmértem a telefon oldalsó káváit, majd mellé tettem két Samsung telefonét is. Jól látható, hogy mindkét márkatárs jelentősen kisebb kávával rendelkezik.

 

Készítettem egy káva táblázatot, amelyből kiderül a többi telefonhoz képest mekkora is ez a méret.

A fenti táblázat jól mutatja, hogy a Flip3 5G visszugrott ezen a téren a múltba, az LG G5 és az LG G Flex 2 közé ékelődött be, amelyek már nem mai telefonok. Szokásomhoz híven az alsó és felső kávát is megmértem, és mellé raktam a komplett S21-es szériát összehasonlításként.

Jól látható, hogy itt is megerősített kávák kerültek a telefonra, a többi S21-hez képest. A fenti értékek már előrevetítik a kijelző-előlap arány táblázatban betöltött helyét is.

A közel 85 százalékos kijelző-előlap arány meg sem közelíti a ma már gyakori 90 százaléknál is nagyobb értékeket.

A telefon előlapján található a szelfinyílás, ami kissé nagyobb, mint ami tavasszal megjelent S21 szériánál mérhető.

A szelfilyuk fölött a keretbe építették be a telefon egyik hangszóróját, és vágtak neki három jókora nyílást. A hangszórók minősége kiváló, kellemes telt minőségi hangot bocsátanak ki.

A telefon széleit jókora rádiusszal kerekítették le, amelyeket meg is mértem és összehasonlítottam néhány másik telefonnal.

Az előlapra nem került ujjlenyomat olvasó azt a telefon jobb oldalára telepítették.

Nagyon gyors és hatékony ujjlenyomat felismerést tesz lehetővé, és még éppen kényelmesen elérhető hüvelykujjunkkal.  Megmértem, hogy milyen távolra van a telefon aljától a bekapcsoló gomb és összehasonlítottam néhány másik készülékével.

A Flip3 5G közel 109 milliméterre lévő bekapcsoló gombja még éppen kényelmesen elérhető, szerencsére nem tették feljebb, mert akkor már problémás lenne a használata. A telefon bal oldalára került a SIM tálca, amit még meg tudunk toldani egy e-SIM-mel is.

A Flip3 5G alján találhatóak mikrofon nyílások, itt az USB-C aljzat, valamint a második hangszórórács a sztereó hangzáshoz.

A tetején egyetlen kis mikrofonnyílás árválkodik.

A telefon hátulján két kis kamera található, valamint a LED villanó, és középen egy keret választja ketté a készülékházat, amely alatt ott a zsanérmechanika.

A kamerák nem túl nagyok, minőségük sem a csúcsot képviseli, inkább csak jó iparos munkának minősíteném.

A kamerák hátlapi felületből való kiemelkedésének nagysága egyenes arányba áll a minőséggel. A bonyolult és kiváló lencséknek, tükröknek bőven kell a hely. A következő képen megmértem kamera tetejének hátlaptól való távolságát és néhány másik telefonnal együtt táblázatba foglaltam.

Még a tavalyelőtti Samsung S10E-t sem tudta megközelíteni kamerájának magasságával. Tudom, sokan utálják a túl nagy púpot a telefonjukon, de a fizikának nem lehet fricskát mutatni, és kis helyen kiváló minőséget produkálni. A következő képen egymás mellé tettem az S21 Ultra és a Flip3 5G kameráinak röntgenképét. Jól megfigyelhető, hogy a Flip3 5G tervezésénél a mérnökök nem tudtak volna komolyabb kamerát beletenni, még ha szerették is volna, mivel akkumulátorának helyet kellett szorítaniuk a rendelkezésre álló belső térben.

A telefonhajlító mechanizmusán csiszolgatott egy kicsit a Samsung, sikerült vízállóvá tenni a zsanért az IPX8 besorolás megszerzésével, ami 1,5 méter mély vízben 30 percig való merítést jelent. Ennek érdekében speciális szilikagélt tömtek az illesztésekbe, amely így nem engedi a szalagkábelek mellett a telefonba szivárogni a vizet. A zsanérhoz be tud jutni a víz, de speciális bevonattal látták el az alkatrészeket, amely megakadályozza a korrózió megjelenését. Bizonyos mértékű védelmet a por ellen is kapott a telefon, továbbfejlesztették az apró sörtéket (Sweeper technológia), rövidebbre vágták azokat, így csökkentve a bejutási felületet, amely így hatékonyabban tudja eltávolítani az apró részecskéket. A mérnökök a por bejutását a mechanikába nem tudták teljes mértékben megakadályozni, ezért arra még nincs IP védelmi minősítésük. Sajnos a kijelző közepén lévő gyűrődést sem sikerült eltüntetni, ami sokak nagy kifogása a hajlítható telefonok vásárlása ellen. Fold2 tulajdonosként bizton állíthatom, hogy nem a szemünket fogja zavarni ez a kis gyűrődés, inkább tapintáskor furcsa érzés, bár ezt is meg lehet szokni. Azok, akik úgy rendezik ikonjaikat, hogy a kijelző alsó felében legyenek, és a görgetést is ezen a területen oldják meg, észre sem veszik a gyűrődést.

A kijelzőt megújított fóliával borították, ami kissé nyújtható PET-ből (polietilén-teraftalát) készült, és a Samsung tesztjei szerint 80 százalékkal tartósabb, mint az eddigi összehajtható telefonoknál. Ennek ellenére nem érdemes megnövesztett körömmel használni, az még mindig nyomot hagy rajta, ha a kelleténél erősebben nyomjuk rá a felületre. A Samsung annyira biztosra akart menni zsanérjuk minőségét illetően, hogy a Bureau Veritas auditáló céggel ellenőriztette le annak strapabíróságát, akik 200 ezer hajtogatást hitelesítettek a telefonnál. Ez öt éven át napi több mint száz kinyitásra elég kell legyen. A Flip3 5G hajlító mechanikája erősnek tűnik, a tesztidőszak alatt nem kíméltem, rengeteg nyitást és csukást kellett elszenvednie, mégsem éreztem, bizalmatlanságot a mechanika vagy a kijelző iránt. Röntgennel készítettem felvételt Flip3 5G és a Fold2 5G zsanérjáról, amelyen jól látható, hogy teljesen megegyezik a két mechanika felépítése, csak kevesebb rugót és rögzítő csavart használnak a kisebb Flip3 5G-hez.

A kijelző megkapta az ultravékony üvegréteget is, ami nem engedi a kijelző idő előtti elöregedését a hajlítások közben. Erre az UTG üvegre érdemes vigyázni, mert kis felületű erőhatásra hajlamos összetörni. A Z Flip3 5G akkumulátora a gyenge pontja, mindösszesen 3300 mAh-ás, amelyet két részre bontottak. A lenti ábrán látható, hogy a zsanér beépítésének árát akkumulátor kapacitásban kellett megfizetnie a tervezőknek. A telefon vastagságán is spórolniuk kellett, mert különben összehajtogatva túlzottan ormótlan lett volna. Jelentős részt hasít ki a hajlítómechanika a készülékház területéből. A következő képen látható, hogy az S21 Ultránál nem kellett kompromisszumokat kötni, így bőven belefért az 5000 mAh-ás akkumulátor is. Ez az ára a trendi hajlíthatóságnak.

Összehasonlításként készítettem néhány képet, amelyen a Flip3 5G mellé tettem a tavalyi Fold2 5G-t. A következő képen jól látszik, hogy a Fold2 5G kijelzőjének szélessége jócskán le van maradva, bal oldali kávája pedig óriási.

Szerencsére ezen a hiányosságon könnyen lehet javítani, ha szétnyitva használjuk.

A  Flip3 5G vastagsága akkor azonos a Fold2 5G-ével, ha az nincs összecsukva.

Hátlapjukon a kamerák száma különbözik a Fold2 5G javára, és annak valamivel bonyolultabb lencserendszert építettek a belsejébe.

Röntgenfelvételeiket egymás mellé tettem, így összehasonlítható a két telefon belső felépítése.

Egy bemutató videót is készítettem a Flip3 5G-ről.

 

 

Kijelző:

A Flip3 5G-be 1080×2640 pixel felbontású, 22:9 oldalarányú, 6,7 hüvelykes átlójú 426 ppi képpont sűrűségű kijelzőt építettek. A legújabb technológiájú Foldable Dynamic AMOLED panelt kapta meg, amely 120 Hz-es változó képfrissítéssel rendelkezik, és kiválóan kezeli a HDR10+ tartalmakat is.

A fenti képen látszik, a Samsung továbbra sem a teljes RGB kiosztású alpixeleket támogatja, a gyémánt alpixel elrendezésre esküszik, amely kiváló minőséget hozott az OLED-es megjelenítők világába.

A következő képen a Fold3 5G mellé tettem kinagyított kijelzővel az egész S21-es családot. Látható, hogy csak az S21 Ultra kijelzője lóg ki a sorból, a többiek nagyjából azt a pixelsűrűséget hozzák, mint Fold3 5G.

A kijelző fényereje nagyon erős, nem okoz számára gondot a kültéri használat sem, minősége is kiváló és a színkezelése is rugalmasan állítható. Továbbra is támogatja a szemkímélő üzemmódot, adaptív vagy akár egyéni módon testre szabható. Képernyőmódokból kettő áll rendelkezésünkre, az egyik az élénk, a másik a természetes, de a speciális beállításokban ízlésünk szerint egy csúszkával állíthatjuk az RGB csatornák bármelyikét. A telefon a sRGB tartalmakat is kiválóan jeleníti meg. A 120 Hz-es adaptív kijelzés bekapcsolásakor folyamatos görgetést kapunk, és a rendszer maga állítgatja a képernyőtartalmaktól függően a frekvenciát, ha normál állapotba kapcsoljuk, akkor marad a 60 Hz.

 

 

Összegzés:

A Samsung Galaxy Z Fold3 5G kiválóan megkonstruált hajlítható telefon. A készülékházhoz használt edzett üveg és az erős alumínium keret erős védelmet biztosít. A hajlítómechanizmus strapabíró lett, használatakor biztonságérzetet ad, nyitáskor-csukáskor eszébe sem jut használójának, hogy bármi baja lesz a zsanérnak. Hab a tortán, hogy a vízállóság kérdése is megoldódott, bár a zsebben található porra még nem készült fel teljes mértékben a telefon. Hardvere rendben van, megfelel az elvártaknak, bár kategóriájában fotómasinája kissé gyengécske. Akkumulátora is sajnos kicsire sikerült, de a menőség oltárán kénytelenek vagyunk feláldozni ezt a fontos paramétert. Viszont az árát sikerült mérsékelnie a gyártónak és egy felsőkategóriás telefon áráért kaphatunk egy nagyon-nagyon különleges telefont, amelyet könnyen zsebbe csúsztathatunk. A telefon menőségi faktorát kell megfizetnünk, mivel gyakorlati haszna nem sok van, leszámítva, hogy zsebünkben kis helyet foglal el. A Fold széria több gyakorlati haszonnal kecsegtet, ha komolyabb munkát szeretnénk végezni telefonunkon. Véleményem szerint, ahogy egyre többen vásárolnak hajlítható telefont, erősödni fog a bizalom irányukban, és rá fognak jönni az emberek, hogy ez a telefonos ipar egyik jövőbeli útja, ha kis méretben nagy kijelzőket szeretnénk kapni.

Vélemény, hozzászólás?