Samsung Galaxy A53 5G Teszt (külcsín) – a kötelező frissítés

Szerző:

Megérkezett hozzánk a Samsung középkategóriás A53 5G telefonja, amely mindig eredményes eladásokat produkált a gyártónak. Kíváncsian vártam, milyen is lett a széria újonca, tudja-e hozni az előd sikeres tulajdonságait. Röntgen és mikroszkóp alá került, alaposan átvizsgáltam készülékházának minden részletét, hogy megismerhessétek a megszokottól eltérő módon is.

 

 

 

 

A Samsung legújabb középkategóriás telefonja, nem próbált túlzottan rálicitálni elődjére, inkább csak néhány apróságon módosított, hozta a kötelezőt. Ebben a kategóriában viszonylag kevés a minőségi kínálat, a kiváló kijelző, és a hosszú éveken át tartó szoftverfrissítés is ritka.

Kicsomagolás:

A Samsungtól a tesztelőknek szánt A53 5G-t kaptuk meg, a doboza és tartozékai lemaradtak, így azt fotózni nem tudtam. Bár nem is lett volna túl sok látnivaló, mivel a töltőkábelen és SIM tűn kívül semmi nincs az eladásra szánt dobozban. Áthozták a felső kategóriából megismert kellemetlen gyakorlatot, nem csomagoltak töltőfejet a telefon mellé, csak az USB-C kábel maradt.

Külcsín:

A telefon teljes egésze műanyagból van, viszont jól kitöltötték belsejét a jókora akkumulátorral, van benne anyag, ezért minőségi érzetet kelt kézben tartva. Az újrahasznosított műanyagból készült keret, kevésbé lesz sérülékeny, mint fémes vetélytársai. Az előlapot Gorilla Glass 5 üveg védi, a telefon hátsó felére pedig szemnek kellemes, pasztellszínű műanyaglap jutott, amelyen a kamera kiemelkedését ívben futtatják rá a hátlapra.  A telefon külső méretei nem térnek el a megszokottól, átlagos méretekkel rendelkezik.

Az A53 5G oldalsó káváit megmértem, és táblázatba illesztettem, amely bizonyítja, hogy a középkategóriában nem kötelező a vékonyka keret.

A fenti táblázat megmutatja, hogy kávaszélességben a középkategóriás telefonok, most jutottak el a 2013-s zászlóshajó a Samsung Galaxy S4 szintjéig. A jelenlegi felső kategóriában, csak a Samsung Flip 3 és a Huawei P50 Pocket hozza ezt a kávát, mivel a hajlítható kijelzők igénylik a nagyobb biztonsági szélességet. A telefon alsó és felső káváit is megmértem, itt is látható, hogy a vékony keret a felső kategóriás telefonok privilégiuma.

A fenti értékek már előrevetítik az A53 5G helyét kijelző-előlap arány táblázatomban. A telefon a középmezőnybe került, 84 százalékát tölti ki az előlapnak. A régebbi zászlóshajóknál pl. a Samsung Galaxy S8-nál ez az érték még a felső kategóriában is megfelelt, ma viszont már csak a középkategóriába elég ez az érték.

A telefon előlapján a kávába rejtett hangszóró, a szelfi nyílás és a kijelző alá rejtett ujjlenyomat olvasó található.

Az A53 5G szelfikamerája nem szakít ki túl nagy felületet a kijelzőből, átmérője megegyezik a felső kategóriás telefonokéval.

Érdekessége, hogy nem akarták elrejteni a kijelző felületében, sőt még ki is emelték világos kerettel. Ez szokatlan megoldás, hiszen eddig minden gyártó arra törekedett, hogy elrejtse ezt a kis alkatrészt, a Samsung pedig kihangsúlyozta mintha ez valami különlegesség lenne.

A kijelző alá optikai ujjlenyomat olvasó került, nem a leggyorsabb, de középkategóriában teljesen megfelelő a a sebessége. A következő képen ez a kis hardveres alkatrész röntgen segítségével láthatóvá válik.

Az A53 5G kijelzőjének és készülékházának lekerekítéseit is megmértem, a következő képen pedig összehasonlítható ez az érték, más telefonokéval.

A telefon bal oldalán egyetlen vezérlőgomb sem található, ez a felület kihasználatlan marad, mint sok más gyártónál is.

Jobb oldalra került a bekapcsoló gomb és fölötte helyezkednek el a hangerő gombok.

A telefon bekapcsoló gombját bárki számára könnyen elérhető magasságba helyezték. A következő táblázat, jól mutatja, hogy az általam mért telefonok közül az A53 5G gombja került legközelebb az  alsó széléhez.

Az A53 5G nem kapott 3,5 mm-es audio kimenetet, pedig elődjén még ott virított az analóg fülesek kedvenc nyílása. Pedig a telefon tetején elfért volna, mivel oda csak egy mikrofon nyílás került.

Az alját kissé zsúfoltabbra tervezték, itt található a SIM tálca, egy mikrofonnyílás, az USB-C aljzat és a hangszóró rács is.

 A SIM tálca hibrid, vagyis az egyik nanoSIM helyett microSD kártyát is tehetünk a telefonba, amellyel így akár 1 TB-tal tudjuk megtoldani a rendelkezésünkre álló 128 GB-nyi tárhelyet.

A telefon sztereó hangzást kapott, a felső hangszórót is bevonták a zenei hangok megszólaltatásába. A hangszórók minősége nagyon jó lett, ebben a kategóriában kiemelkedik hangzásával és hangerejével. A következő képen röntgen segítségével megtekinthető a két hangszóró.

Az A53 5G rezgőmotorja az olcsóbb függőleges elrendezésű, amely kevésbé ad kellemes visszajelzést, mint a lineáris változatok. A következő röntgen képen összehasonlítható az A53 5G és a Samsung Galaxy S22 Ultra rezgőmotorja.

A telefonba 5000 mAh-ás akkumulátor került, ami bőven kitart a telefont komolyabb használata mellett egy napig, de átlagos használat esetén akár két nap is összejöhet. Az A53 5G 25 Wattos gyorstöltő rendszert kapott, sajnos a vezeték nélküli töltés már nem fért bele a költségvetésbe. A következő röntgenfelvétel bizonyítja is, hogy a töltő tekercs nincs az akkumulátor fölé építve.

A telefon hátlapján ott található a kamerarendszer, valamint a megszokott Samsung felirat.

A kamera kiemelkedését lekerekítették, így optikailag kevésbé tűnik magasnak. Ennek ellenére a mérések megmutatták, hogy jócskán kiemelkedik a hátlapi felületből.

A kamera kiemelkedését lekerekítették, így optikailag kevésbé tűnik magasnak. Ennek ellenére a mérések megmutatták, hogy jócskán kiemelkedik a hátlapi felületből.

 

Kijelző:

A kijelző 6,5 hüvelykes 1080×2400 pixel felbontású 120 Hz-es AMOLED panel, amely 405 ppi-vel rendelkezik, és oldalaránya  20:9 lett. A Samsung iparági vezető az OLED panelek gyártásában, itt sem csalódunk kijelzőjében. Igaz nem a csúcskategóriás Dynamic AMOLED került a készülékbe, mégis kiváló paraméterekkel rendelkezik a konkurens termékekhez képest. A kijelző frekvenciáját nem tudja skálázni, csak 60 vagy 120 Hz-en üzemel, de ez érthető is, valamivel meg kell különböztetni ezt a panelt a felső kategóriához képest. Az A53 5G a Samsungtól megszokott gyémánt alpixel elrendezésű megjelenítőt kapta.

A következő képen a kijelzőjéről mikroszkóppal készült képeket összehasonlíthatjátok néhány másik telefonéval.

A Samsung A53 5G, támogatja a szemkímélő üzemmódot, adaptív vagy akár egyéni módon is testre szabható. Képernyőmódokból kettő áll rendelkezésünkre, az egyik az élénk, a másik a természetes, de a speciális beállításokban ízlésünk szerint egy csúszkával állíthatjuk az RGB csatornák bármelyikét.

Összegzés:

A Samsung Galaxy A53 5G erős középkategóriás versenyző, készülékháza a műanyag felépítmény ellenére is minőséget sugároz, és csendben jegyezzük meg kevésbé sérülékeny, mint egy csupa üveg felső kategóriás telefonok. Jókora akkumulátora két napig működteti, a vezeték nélküli töltés elhagyását viszont kicsit sajnálom. A 3,5 milliméteres fülhallgató aljzat és a töltőfej is lemaradt, pedig ebben a kategóriában ezek még kötelezőnek mondhatók. Kijelzője kategóriájának legjobbja, csak abban különbözik felső kategóriás vetélytársaitól, hogy nem képes széles sávban skálázni frissítési frekvenciáját. Az 1 TB-ra való memóriabővítés lehetősége is dicséretes tulajdonsága, ami jó lenne, ha végre visszakerülne a felső kategóriába is. A WiFi 6 támogatás kimarad, viszont kapunk 5.1-es Bluetooth kapcsolatot. A telefon ára, véleményem szerint sokakat eltántorít megvásárlásától, a tavalyi modell jóval kedvezőbb áron, és közel azonos paramétereivel jobb vételnek mondható.

Vélemény, hozzászólás?