Samsung Freestyle projektor teszt – a ceremóniamester

Szerző:

Különleges termék érkezett szerkesztőségünkbe, egy sokoldalú projektort volt alkalmunk tesztelni a Samsung jóvoltából. Nem is projektornak, inkább multimédiás központnak nevezném a Samsung Freestyle-t, amely sok-sok meglepetéssel szolgál.

 

 

A termék a szabadidő eltöltését újabb élménnyel tudja megfűszerezni, téli tájat ábrázoló ablakot vetíthetünk a falra, vagy hegyes vidéket bámulhatunk a virtuális térben, de ha jobban tetszenek a plafonra vetített különleges minták, arra is van lehetőségünk. Az ünnepek hangulatát fel tudjuk dobni segítségével, de TV-ként vagy házimoziként is használhatjuk. Sokoldalú szerkezetet készített számunkra a Samsung.

 

Külcsín:

A Freestyle doboza tartalmaz egy távvezérlőt, a hozzávaló USB-C töltőkábelt és egy 60 Wattos töltőt, valamint egy átlátszó fedőt is, amelynek belsejébe homorú lencse került, ami hangulatvilágítássá alakítja a vetítőt.

 A Samsung mérnökei formabontó módon alkották meg a FreeStyle készülékházát. Nem a megszokott szögletes formát képzelték el a terméknek, inkább hófehér hengerbe burkolták a projektor hardveres elemeit. Gumival borították az egész készülékházat, ami megvédi a kisebb ütődésektől. Súlya 800 gramm, készülékházának mérete pedig 100,4 X 172,8 X 95,2 milliméter, ezek a paraméterek jelzik is, hogy valóban könnyen hordozható termékről van szó.

A talpa körül 180 fokkal tudjuk elforgatni, így könnyen megtalálhatjuk a vetítéshez ideális szöget. Engem leginkább egy asztali lámpára emlékeztet ez a kialakítás.

A Samsung mérnökei nem elégedtek meg ennyivel, készítettek hozzá egy E26-os szabványos izzó menetet, amelynek segítségével akár a plafonról is lelógathatjuk a Freestyle-t. Elsőre furcsának tűnhet az ötlet, de a kreatív elme könnyen használhatja fel érdekes bemutatók megjelenítésére. A következő képen egy üres asztalt terít meg virtuálisan a vetítő, teremtve ezzel különleges vizuális élményt a vendégeknek.

A Freestyle előlapján nincs túl sok látnivaló, ide egy mikrofonkapcsoló és micro HDMI port került, valamint egy USB-C aljzat, amivel a tápellátást tudjuk biztosítani a vetítőnek.

A projektor talán legnagyobb furcsasága a beépített akkumulátor hiánya, hiszen minden paramétere kedvez a hordozhatóságnak, könnyen vihetjük magunkkal bármilyen környezetbe. Meg tudjuk táplálni külső nagyteljesítményű akkumulátorral, amely USB-PD és 50W/20V vagy annál nagyobb teljesítményű. Ezzel a madzagon lógó külső akkumulátorral viszont elveszik a kényelmes mobilitása. Persze erre is van megoldás, lehet hozzá kapni saját akkumulátort, amit fel tudunk csattintani a talpára, de igen magas ennek a tartozéknak az ára, kb. 70 ezret kell érte kicsengetnünk.

A Freestyle tetejének középpontjában ott az objektív lencse, amely nem túl nagyméretű, itt helyezkednek el a bekapcsoló, valamint hangerő állító gombok és ide került a távvezérlő vevője is. A lencse két oldalára távolságérzékelőket építettek, amelyek a képélesség precíz beállítását segítik. Az érzékelők segítségével méri meg a vetítőfelület távolságát és automatikusan állítja a kép formáját és élességét.

A Freestyle alján 5 wattos hangszórót találunk, amely 360 fokban sugározza a hangokat. Minősége és hangereje bőven elég egy kültéri focimeccs kihangosítására, nincs szükség mellé bluetooth hangfalakra. A hangszóró mellett ott az E26-os izzómenethez a csatlakozó, amely tápellátást nyújt a kiegészítőnek.

A termék mellé csomagoltak távvezérlőt is, amely kis méretéből adódóan kényelmes használatot biztosít. Sajnos a gombok háttérvilágítását lespórolták, pedig ez egy vetítő esetében alap lenne.

Ha a projektort gyakran szállítgatjuk, akkor érdemes megvásárolni a kemény műanyagból készült hordozótokot, amely megvédi a külső behatásoktól. A tok kiváló minőségű, még egy karabiner is került rá, ha esetleg valahová rögzíteni szeretnénk. Az ára viszont igencsak borsos, kb. 25 ezerért kapható, ami azért kissé túlzás.

 

A projektorról egy rövid összefoglaló videót is készítettem.

 

 

Vetítsünk:

 A Samsung Freestyle használata pofonegyszerű, amint megkapta a tápellátást és bekapcsoljuk, szinte azonnal meg is jelenik a kép, amely HDR kompatibilis 1080p Full HD felbontású. Szinte bárhová tehetjük és vetíthetünk is vele bárhová, mert alkalmazkodik a körülményekhez.

A vetített kép oldalainak dőlésszögét és élességét automatán állítja be a rendszer, attól függően milyen felületre vetítünk. Nem mindig sikerül elvégeznie az automata trapézkorrekciót, de szerencsére ilyenkor magunk is könnyedén beállíthatjuk azt. Nincs gond akkor sem, ha szomszéd falára szeretnénk vetíteni és az éppenséggel sárga színű, mert a rendszer korrigálja a vetítést a fal színe alapján. A Freestyle fényereje 550 lumen, ami egy ekkora termék esetében rendben van, bár ez azt is jelenti, hogy nappali erős fénynél nem érdemes használni a terméket. Sötétben viszont kiváló ez a fényerő minden tartalomhoz.

A Freestyle LED fényforrásának 20 ezer óra az üzemideje, ami elég sok időt biztosít használatára. A kivetített kép méretére sem lehet panaszunk, a vászontól kb. 2,7 méter távolságból 100 hüvelykes (254 cm) képet produkál, nyolcvan centiről pedig 76 centiset.

A Samsung okostévéinél elterjedt Tizenes szoftvert kapta meg a Freestyle, ami logikus felépítésű és egyszerű a használata. Egy kicsit lassúnak találtam a működését, elbírt volna ez a rendszer egy gyorsabb processzort is. A szoftver tartalmaz streaming applikációt is, így nézhetünk Disney Plus és Netflix vagy Prime videókat is. A YouTube-nak külön ikonja van, így követhetjük kedvenc influenszerünket nagy méretben a falra kivetítve.

Külső forrásként használhatunk laptopot, telefont, ezekkel vezetékkel és vezeték nélkül is tudunk kapcsolódni, attól függetlenül, hogy androidos vagy iPhone mobilunk van. Telefonunk kijelzőjét vezeték nélkül a Samsung SmartThings applikációval tudjuk tükrözni a vetítőre, ha esetleg néhány képet szeretnénk megmutatni nagyobb méretben barátainknak nyaralási élményeinkből. Egy Samsung Galaxy Folddal 2-vel próbáltam ki ezt a funkciót és kiválóan működött képnézegetésre, játékra viszont nem alkalmas, mert túl nagy a késleltetési idő. Ha valaki mégis szeretne óriási vetített képen játszani, érdemes egy micro HDMI-USB-C kábellel csatlakoztatni a telefont, konzolt vagy tv-t. A következő képen újra a Samsung Fold 2-vel játszottam egyet kábel segítségével. Ehhez szükségem volt egy micro HDMI-HDMI adapterre, HDMI-HDMI kábelre és egy USB-C HDMI adapterre, csak így egyszerűen.

És íme, már lehet is csapatni a játékot valódi sebességgel, lagmentesen, így már igazi élmény a nagy vetített kép.

A vetítőt vezérelhetjük saját távvezérlővel, vagy a Freestyle tetején lévő gombokkal, de ha szeretnénk, akkor a telefonunkról is megtehetjük ezt a Samsung SmartThings appon belül található gombokkal.

Nemcsak filmeket nézhetünk vele, hanem akár a netre is felugorhatunk a Samsung böngészőjével, amelyet saját magunk telepíthetünk. Bár távvezérlővel nem olyan nagy élmény a böngészés, nagyjából olyan, mint az okostévéken. Aztán itt van még az Ambient funkció, ami képes mindenféle mozgó színes ábrákat, tűzhelyet, havas tájas ablakot vagy szülinapi köszöntő ábrát varázsolni az ünnepeltnek.

Kíváncsiságból összeeresztettem a Freestyle-t egy BenQ W2000-es házimozi projektorral.

Sok képet és videót kipróbáltam és arra a következtetésre jutottam, hogy ha valaki csak a házimozi kedvéért vesz vetítőt, az inkább maradjon a klasszikus asztali modelleknél, mert a nagy lencse és erősebb fényteljesítmény, valamint a profin hangolt színkép még mindig jobb minőséget eredményez. A következő képen egymás mellé tettem a két képet és jól látható, hogy a BenQ vetítője részletgazdagabb eredményt ad, pedig ez is Full HD felbontású.

Ez persze nem azt jelenti, hogy a Samsung FreeStyle ne lenne kiváló minőségű termék, de más felhasználási szokásokhoz fejlesztették. Hasznosabb másodvetítőként használni, amit csak felkapunk, ha szeretnénk a szabadban filmet nézni, esetleg nincs tévé a hálószobánkban és kedvenc sorozatunkat ágyból szeretnénk nézni, akkor könnyed mozdulattal varázsolhatunk egyet a falra.

 

Összegzés: 

A Samsung Freestyle kiváló minőségű készülékházat kapott, mérete pont ideális, könnyű hordozni, érdekes tartozékok egészítik ki, amelyekkel kreatívan színesíthetjük életünket. Bármilyen színű és elhelyezkedésű felületre vetíthetünk vele, könnyen forgatható állványának segítségével akár a plafonra is, miközben az ágyban fekve nézzük a műsort. Bármivel össze lehet kapcsolni, vezetékkel és vezeték nélkül is, lehet az telefon, számítógép vagy akár konzol. Meghittebbé tudunk tenni egy randit vagy családi eseményt segítségével, nyaralónkat házimozivá tudjuk vele alakítani. Egyszóval sokoldalú, érdekes termék a Samsung Freestyle. Vannak azért negatívumai is. Nincs beépített akkumulátora, ami kissé árnyalja a szabad hordozhatóság élményét. Ha szabadulnánk a konnektortól és vásárolunk hozzá külső akksit, azért borsos árat kell fizetnünk.

Szoftvere könnyen átlátható és logikus felépítésű, de kissé lassúnak éreztem, ha valamivel gyorsabb proci futna benne, lehetne ennél gördülékenyebb is a működése. Fényereje a hordozható projektorok között nagyon jónak számít, de a nappali filmezéshez azért nem elég. Minősége is megfelel kategóriájának, sőt, Full HD-s felbontásával összes vetélytársát lenyomja a hordozható projektor piacon. Viszont ez a színvonal már nem elegendő egy komoly házimozi rajongónak, megjelenítése kevésbé részletgazdag, a filmek eredeti színeit pedig nem tudja tökéletesen visszaadni. Jelenleg kb. 320 ezerért lehet kapni, de ha árához még hozzátesszük a hordozhatóságért felelős akkumulátort, akkor ezek összegéből egy kiváló minőségű házimozi vetítőt kapunk, amelynek kalibrált színvilága kellemesebb élményt nyújt, mint a Samsung Freestyle. Így azoknak ajánlom, akik valamilyen kreatív céllal vásárolják, vagy szükségük van egy kiegészítő megjelenítőre a lakásban és ragaszkodnak a Full HD felbontáshoz, valamint a hordozhatósághoz.

 

Vélemény, hozzászólás?