Repüljük körbe a Galaxy S-t – A külsőségek tesztje

Szerző:

kiskep

A Samsung jelenlegi csúcskészüléke a szolgáltatók kedvező árfekvésének köszönhetően gyorsuló tempóban terjed. Fórumtársunk Termike is így jutott hozzá, és nagyvonalúan felajánlotta egy kis nyúzópróbára. Az anyagminőséget fontosnak tartó, új PDA-t vásárlóknak hasznos olvasmány, láthatnak mikroszkópos képeket, valamint virtuálisan, is megforgathatják a Galaxy S-t. Aki már régebben birtokolja a készüléket, közeli képeken tekintheti meg az apró részleteket, amelyek eddig rejtve maradtak előtte.

 

 

cimkep

Sok teszt látott napvilágot a Galaxy S-ről, többek között nálunk is született egy mindenre kiterjedő részletes írás, ezt itt elolvashatjátok. Ebben a cikkben rendhagyó módon, csak a készülékház felépítésével, és kijelzőjének minőségével foglalkozom.
Elsőként forgassuk meg a készülékházat az egér jobbra-balra mozgatásával.

A készülékház:

A készülékház összeszerelése mintaértékű, recsegést nem tapasztaltam használat közben. Súlya (119 g), és külső méretei (64,2 X 122,4 X 9,9) alapján a Galaxy S ideális a zsebben hordáshoz.
A készülékház felső széle, és az üveg közötti hézag jóval kisebb, mint amit a HTC termékeinél tapasztaltam. A HTC Desire HD 0.411 mm , a HTC HD2 0.412 mm, a Samsung Galaxy S pedig 0,118 milliméteres illesztési hézaggal rendelkezik. A Galaxy S illesztése sem tökéletes, mégis jóval kisebb, mint a konkurenciánál mért éték.

hezag

0,412 mm                                            0,118 mm

Nagyon hiányolom viszont a fém használatát a cég zászlóshajójáról, remélem leendő utódjában már benne lesz az anyag, mielőtt „vízre" bocsátják.
A kijelző üvege Gorilla Glass (speciális edzett üveg), jól teljesít, nem érzékeny a karcokat okozó behatásokra.
A gyártó tesztjei szerint, messze meghaladja karcállósága a hagyományos edzett üvegekét.

gorillaglass a1

Azonos terhelés mellett a hagyományos edzett üveg karcolatai erősen kirajzolódnak, míg a Gorilla Glass csak mikroszkóppal kimutatható sérüléseket szenved.

gorillaglass

hagyományos edzett üveg                                    Gorilla Glass

Ebből világosan levonható a következtetés, hogy nem szükséges hozzá képernyővédő fólia. Abban az esetben, ha el akarjuk kerülni a maszatos képernyőt, felrakhatunk egyet, de kár vele elrontani ezeket, a gyönyörű színeket. Fórumunk Galaxy S részlegében körülnézve, a régi tulajok hozzászólásaiból is kiderül a „Gorilla" ereje, ritkán panaszkodnak sérülésre. Érdemes benézni a már tapasztalt fórumtársak közé, mert itt képet kaphatunk a Galaxy S jó és rossz tulajdonságairól, valamint sok apró trükkel lehetünk gazdagabbak, amelyek megkönnyíthetik PDA-s életünket.
Az edzett üveg inkább érzékeny a hajlító, csavaró erőhatásokra, ilyen esetben könnyen megrepedhet, zsebben hordásnál ügyelni kell erre a tulajdonságára. Felülete pedig erősen megköti a zsíros ujjnyomokat, Badás tesójától (Samsung Wave) nyugodtan ellophatta volna zsírtaszító burkolatát.

footprint

A hátlapja vegyesebb képet mutat, kinézete nem annyira foglalkoztat a „kinek a pap, kinek a papné" mondást figyelembe véve. Mikroszkóp alá helyezve rengeteg apró karc látható a felületén, azt sajnos nem tudtam megállapítani, hogy a karcok már a gyárban rákerültek a készülékre, vagy az egy napos használat alatt keletkeztek? Mindenesetre az érdekes, hogy a Google feliraton nem láthatóak a karcok, esetleg a felirat festékanyaga is lehet olyan erős, ami még elviseli ezeket az apró karcoló erőket. Normál megvilágítás mellett szinte láthatatlanok ezek a sérülések, de előre vetítik a karcokban gazdag jövőképet.

karcok

Elővigyázatos használat nélkül ez a csillogó műanyag nem fogja évekig megőrizni szép felületét, ráadásul még egy kissé csúszós is, ha nem vigyázunk könnyen a padlón landolhat. A fényes felület hátránya, hogy ez is erősen gyűjti a szennyeződéseket. Erre az alkatrészre nyugodtan kerülhetett volna teflonos gumírozott burkolat, így az előbbiekben említett hibák kiküszöbölhetők lettek volna. Készítettünk egy mikroszkópos bemutatót, a készülékház érdekes részeit nagyítottuk ki. A szürke karikákra kattintva 17X-es és 203X-os nagyítású képeket kaphatunk, a sugárveszélyt jelző táblák alatt pedig, egy kis meglepetés várja a kíváncsi kattintgatót.

A röntgenképeket az érdekesség kedvéért készítettem, különleges élmény volt átvilágítani a Galaxy S „szervezetét", íme az áldozat néhány helyen lenyúzva.

rontgen

A kijelző:

A Samsung csúcs PDA-ja megkapta az egyik legjobb kijelző technológiát a Super AMOLED-et. Néhányszor járt már a kezembe ilyen képernyővel ellátott PDA, de igazából azóta kezdtem értékelni, amióta huzamosabb ideje használom. Felbontása (800X480) éppen jó a részletgazdag megjelenítéshez, a 4 inches képátló nálam, a se nem nagy, se nem kicsi kategóriába tartozik. Eddig a Samsung legnagyobb Super AMOLED kijelzője volt, de ez már a múlté, mert elkészítették 5 és 7 inhes méretben is, itt olvashatunk a részletekről. A kijelző képe valóban fantasztikus, nincs olyan nézőpont, ahol veszítene minőségéből. Színei jóval életszerűbbek, mint elődjénél az AMOLED-nél, és napfényben a láthatósága is jobb annál. Ezt a minőséget azzal érték el, hogy az érintő panelt nem a kijelző fölé helyezték, hanem beleintegrálták annak felületébe, így szinte semmit sem veszít fényerejéből, és színeinek intenzitásából.

superamoled

A hagyományos AMOLED-nél, 20%-kal fényesebb a képe, 80%-kal kevesebb napfényt tükröz vissza, és a fogyasztása is 20%-kal kisebb. Takarékos energiafogyasztása feltűnt a teszt során, jelentősen tovább tartott ki akkumulátora, mint a HD2-é. Készítettem összehasonlító képet a két kijelzőről 203X nagyításnál, így néz ki:

amoled-lcd

Szemléltető eszközként egy videó is került ki „műhelyemből", amelyben bemutatom az eddig tesztelt készülékek (Acer Stream, HTC HD2, HTC Desire HD, Samsung Galaxy S, HTC Desire) képernyőjéről készült mikroszkópos képeket 17-203X-os nagyításban.

Szokásomhoz híven, a kijelző összehasonlító-videó sem maradhat el tesztemből, amelyben el is vérzett szegény HD2, a Galasy S képe klasszisokkal jobban szerepelt.

Összegzés:

A néhány nap alatt, amit együtt töltöttem a Galaxy S-el sikerült „közel" (mikroszkóppal ) kerülnöm hozzá. Elégedett vagyok összeszerelésének minőségével, kézreállóságával. Kijelzője tökéletes, elhatároztam, hogy következő PDA-m megjelenítője csak Super AMOLED-es lehet. Az S-LCD technológia nem tudott megnyerni magának, mert színvilágán kívül semmivel nem érzem jobbnak, mint a hagyományos LCD-t. Amióta megjelentek az 1GHz-es processzorok, azóta nekem nincs gondom a PDA-k sebességével, ez is jól muzsikált a kezem alatt. Az igazi „processzoros vájt fülűek" pedig mindig ki fogják szúrni azokat az apró belassulásokat, amelyek az átlag ember előtt rejtve maradnak.
A Samsung viszonylag új a PDA piacon, mégis jelentős sikereket ért el az Omnia sorozattal, szép lassan felépítették ezt az üzletágat, és jelentős részesedést szereztek benne. A kijelző gyártás terén, pedig monopolhelyzetben vannak, így ők diktálhatják a feltételeket azoknak a gyártóknak is, akik az élvonalhoz szeretnének tartozni. A hét millió eladott Galaxy S igazolja a gyártó nagyszerű tervezését, és a tökéletes megvalósítást.
Utunk véget ért, körbe jártuk a GalaxyS-t, és reményeim szerint nemsokára újabb kaland felé röpít bennünket a Samsung.

Vélemény, hozzászólás?