ProXpress C2670FW – Miért ne vegyünk okosnyomtatót

Szerző:

600x600_12Tiszteletét tette nálam egy olyan, szinte mindenre kiterjedő rendszerrel megáldott nyomtató, ami megerősítette bennem a tényt, miszerint egyszerű feladatokra egyszerű készülékeket kell venni. Hogy miért mondom ezt? Katt és megtudod.

Kezdésnek induljunk ki abból, hogy ez a nyomtató határozottan nem otthoni felhasználásra lett tervezve. Az ára is ezt mutatja, hiszen 250.000 forintra lett belőve, az viszont dicséretes, hogy a tonerek egyenként körülbelül 20-30 ezer forintért kaphatóak, így lényegében egy teljes szett belefér a 100 ezres keretbe. Az viszont nagyon sajnálatos, hogy a gyárilag beépített papíradagoló tálcába maximum 250 lap fér el, ami tapasztalat alapján édeskevés egy irodába, ahol teszem azt 10 ember nyomtat vele. Természetesen beszerezhető hozzá kiegészítő tálca, amivel eléri a maximum 520 lap tartalmat, de szerintem ez egy határozottan nem kedves, de semmiképp nem logikus gesztus a Samsungtól.

600x600_11

Nyomtatási sebesség 27 lap/perc
Szkennelési sebesség 27 lap/perc
Csatlakoztathatóság WiFi, NFC, LAN kábel, USB
Nyomtatási felbontás 600x600dpi
Szkennelési felbontás 1200×1200 dpi
Papíradagoló kapacitás 250 (kiegészítő tálcával 520)
Maximum nyomtatás egyhuzamban 150 lap
Alvó módból első nyomtatás 17-19 másodperc
Kijelző 4,3″
Egy tonerrel nyomtatható 2000 lap feketével és 1500 színesen
Ugyanez ECO módban 14000 lap feketével és 3500 színesen

Minden sorát nem szeretném részletezni a fenti táblázatnak, de van amit azért kicsit kiveséznék. A nyomtatási illetve szkennelési sebesség és minőség alapvetően teljesen rendben van, ebbe belekötni nem is szeretnék. Habár nem fotónyomtatásra tervezték, határozottan alkalmas eme célra is, ha az ember nem kifejezetten maximalista. A színek szépek, de sokkal sötétebbek mint azt várná az ember. Ezzel sincs baj, hiszen ez a ketyere színes ábrákkal, logókkal ellátott üzleti dokumentumok nyomtatására szolgál.

600x600_9

A normál nyomtatási mennyiséget keveslem, ugyanis például a saját, 10 éves ML-1510 lézernyomtatóm – ami szintén Samsung, de csak feketét tud – a gyári tonerrel 3000 lapot tud kitolni magából. A tonerek mérete közel megegyezik, csak ezért emelem ezt így ki. Az viszont, amit a ketyere ECO, azaz spórolós módban nyújt, már egészen elképesztő és nagyon jó adat, már ránézésre is. Ami ez utóbbihoz még hozzátesz, hogy az ilyen módban nyomtatott dokumentumok és képek minősége bőven megfelel, de még inkább bőven elegendő bármire.

Tudom, hogy béna lett, de nekem bejön :D

Tudom, hogy béna lett, de nekem bejön 😀

Most, hogy túl vagyunk az alapvető pozitívumokon, kezdődjék a móka. Nem kerülgetem a forró aszfaltot, ez a második nyomtató ami nálam van, Samsung és úgy fagy, mintha kötelező lenne neki. Nem túlzok, hogy eleve a bekonfigurálás tartott kb 1 órán keresztül. Nem látta a routert WiFi-n keresztül, így kábeles módon kötöttem arra rá. Ezt követően wifit is elkezdte látni. USB-n keresztül természetesen azonnal felismerte a gép és fel is pakolt minden drivert hozzá. Ennyit a bekötésről.

600x600_5

Használat közben akárcsak az előző nyomtató, sűrűn játszotta el azt, hogy nem ébred fel. Rengetegszer újrakonfiguráltam, hagytam automatikusan beállítani magát, vagy éppen megadtam én mindent kézzel, mindenképpen ugyanoda jutottam. Hiába nyomtatnék, csak sír a win, hogy “A nyomtató Offline állapotban van”. Ha becsült értéket kell mondanom, 10 nyomtatásból 6-szor nem ébred fel hálózati nyomtatás esetén. Kettő különböző routerrel, win7, win8 és androidos készülékekről is próbálgattam. Ha ébren volt, akkor telefont odatartva NFC segítséggel azonnal megindult a folyamat, de az adatátviteli sebesség nagyon lassú volt. Egy 3 megás kép 10 másodperc alatt, egy másfél megás dokumentum pedig 7 másodperc alatt ért át a nyomtatóra – csak ezt követően kezdte el nyomtatni.

600x600_1

Ha ez nem lenne elég, olyan is előfordult, hogy nyomtatás előtt fel akartam kelteni, de csak a power kapcsoló ki-be nyomása után tért magához. Néha a kijelző háttérvilágítása bekapcsolt, de képet nem adott, és természetesen nem is nyomtatott. Előfordult az is, hogy mindenféle hibaüzenettel fogadott, ha nagy ritkán felébredt.

IMG_20150125_183015

A beépített böngészővel simán lehet rajta netezni, de természetesen a színei nem erre lettek tervezve és a folytonosság is, hogy úgy mondjam elmarad. Felhőtárhelyből (Google Drive) és pendriveról is tud nyomtatni, de példának okáért a docx kiterjesztéssel már nem birkózik meg.

600x600_14

Az egész tanúlsága, hogy nagyon nem jó irányba halad ez a széria. Az első hibás típusnál magamra fogtam, biztos béna vagyok. A másodiknál viszont már biztos voltam benne, hogy ez bizony nem az én hibám. Hasonló helyzetben van ez a kategória, mint amikor az első – többnyire gagyi – okosórák és egyéb eszközök kijöttek. Nem arra tervezték őket, hogy például a telefonnal együttműködjön, hanem arra, hogy önálló rendszerként kielégítsék a használóját, ami többnyire inkább problémát okozott. Ki akar a telefonról wifit osztani az órájának, ahol aztán össze tud akadni a beérkező levél kijelzése a telefonnal, melyiket nyitottam meg és melyiket nem… Béna példa volt, de tükrözi a helyzetet. Véleményem szerint nem azt kéne elérni, hogy minden tudjon működni teljesen önállóan – ha kap áramot és netet -, hanem arra, hogy az eszközök egymás irányítása helyett együttműködjenek a másikkal. Nyilván eljön ez az idő is, csak az a baj, hogy a tanulópénzt a vásárlók fizetik.

De legalább egy Warcraft 2-t telepíthettek volna rá. A kétmagos 533MHz-s processzor, 512MB rammal – merthogy ez van benne – már simán elvinné akár multiban is. Mekkora királyság lenne Quakepartyt rendezni nyomtatókkal meg okossütőkkel, mosógépekkel? Gomb van elég hozzá bőven. Single módban meg iddqd, idkfa, klapaucius és mehet a darálás.

2 hozzászólás a cikkhez

  1. Márk Haránt szerint:

    Jó cikk, tapasztaltam hasonlót én is a samsungtól. Lenne pár észrevételem. Ahol 10-en nyomtatnak egy nyomtatóra , oda vegyenek fénymásolót. 250 lap elég egy nyomtatóba, azért nyomtató. Persze vannak nagy teljesítményű nyomtatók több tálcával de 200 feletti összegért ez a nyomtató ilyen felszrelésben vicc. Egy színes KonicaMinolta fénymásoló 12 ezres tonerrel 200-300 használtan, garanciával. Tehát, ahol 10 ember nyomtat , de lehet akár 5 is, az vegyen fénymásolót , de gondolom nem törik le a keze ha beletesz mèg 250 lapot… A 100 ezres keret a tonerekért minden csak nem dícséretes, ha csak az eredeti toner árat nézem és ha összevetem egy fénymásoló fenntartási költségeivel. Ezt a nyomtatót csak az veszi meg akit át tud verni egy marketinges. A régi nyomtatókba, (ami neked is van) nem kell chip, nem tilt le, ezért tud 3000-et elvileg. (Papíron) Bárki, aki bejön a boltba, alaposan kikérdezem az igényeiről de 90%-ban egy régebbi verziójú használt gépet visznek el, ahol nem tilt le szaros 1000-1500 oldalnál a toner. Pár hónapja jött ki egy samu nyomtató, 1000 oldalnál letilt a chip és 10 ezer egy utángyártott toner… Annak jó aki havi 100 oldalt nyomtat maximum. A te 1710-es toneredet megtöltöm 4000-ért és tud 3000 oldalt (elvileg)… Ez az egy szegmens, ahol nem éri meg fejleszteni. Általános szabály, minél újabb, annál drágább. Persze lehetnek kivételek.

Vélemény, hozzászólás?