Menu
Categories
Pebble Steel – A tavalyi okosóra még mindig aláz
2015.08.05. Android

logoEgyszer mindennek eljön az ideje, de erre különösen érdemes volt várni. Az okosórák megjelenésekor a KickStarteren lépett színre a Pebble Watch. Ez nem a különleges funkcióival hanem a speciális kijelzőjével és kiemelkedő üzemidejével hívta fel magára a figyelmet. Ennek a készüléknek a 2. generációja a Pebble Steel. Ezt teszteltük most.

Milyen érdekes, hogy a színes-szagos okosóra piacon éppen egy „e-paper” kijelzős monokróm ketyere aláz le mindent. A látszat néha nem csal, a Pebble legyártott egy jól működő hardvert,  könnyen kezelhető és fejlett rendszerrel és a fejlesztők sem lustálkodtak, elárasztották különbnél különb hasznos és haszontalan alkalmazásokkal.

P1150402

A Pebble, ahogy sok más cég is, egy Kickstarteres siker sztori eredménye. Természetesen hatalmas szenzációnak örvendett – és örvend ma is – az első, Pebble Watch néven kiadott okosórájuk. Nekem ugyan a „gyerekjáték” kinézete miatt nem tetszett, azt már megjelenéskor elismertem, hogy itt bizony komolyan átgondolták a kell-nemkell listát a gyárban. Amint megjelent 2014-ben a Steel, már máshogy álltam a dologhoz. Ez egy elegáns és modern kialakítású fém házas óra lett.

P1150346 P1150341

Az akkori, egyébként vetélytársakhoz mérten nem kiemelkedő ár azonban azt mondatta velem, hogy azért még mindig nem érnek ennyit ezek a ketyerék, és ha már kiadok érte 80 pénzt, akkor veszek egy rendes analóg órát – nálam az okosóra olyan mint a táblagép, egy darabig izgalmas de több vele a baj, inkább útban van.

P1150368

Egy kedves barátomnak köszönhetően alkalmam nyílt 2 héten keresztül nyúzni a Pebble Steel-t, ezért hatalmas köszönet neki. Az első két nap után már megváltozott a hozzáállásom. Továbbra sem tervezek ennyi pénzt kiadni egy okoseszközért, de arról megbizonyosodtam, hogy ha ingyen választhatnék egy okosórát, az bizony a Pebble Steel lenne.

P1150335

Szép, kényelmes ráadásul van súlya is, ami nálam alapkövetelmény. A szíja valódi bőr, ami nagyban megkülönbözteti a legtöbb esetben „eredeti kaucsuk”-nak titulált gumicsizma minőségű szíjaktól.

P1150352

Az 1,26 colos 144×168 pixel felbontású e-paper kijelző ebben a méretben tökéletes képet produkál bármilyen fényviszony mellett. Ellenben az egyéb színes kijelzőkkel ezt mindenképpen le tudjuk olvasni akár tűző napon is, bármiféle erőlködés nélkül. Arról ne is beszéljünk, hogy főleg a kijelző alacsony áramigényének köszönhetően a Pebble Steel bizony akár egy hétig és képes üzemelni egyetlen töltéssel. Agyakorlatban ez eszetlen aktív használattal 4 nap volt, tehát már ezen a ponton lekörözte a kategóriáját. Az előlapi üveg természetesen gorilla glass és ahogy az elvárható maga a készülék teljesen por és vízálló – teszteltem, tényleg az hosszú távon is.

P1150428

A töltést egy mágnessel ellátott usb kábel végzi. Egyszerűen felcsattintható és masszívan tartja magát. Az egyszerűbb vízállósítás miatt értelemszerű ez a megoldás, de én úgy gondolom, hogy ma már nem divat egyedi csatlakozókat alkalmazni. Rápróbáltam a sony féle mágneses kábelt is, ami nagyon hasonló ehhez, sajnos nem jött össze, pont nem ér hozzá vagy az egyik vagy a másik érintkező.

P1150348

Az átlagtól eltérően a kijelző nem érintés érzékeny, ami inkább előny, mint hátrány. A rajta lévő 4 gomb közül az egyik a töltőcsatlakozó mellett található, ezzel lehet ki-be kapcsolni, valamint a másik három a gép másik oldalán fekszik, ezek használhatóak a menüben történő navigálásra, valamint a főképernyőn ugyanezeket a gombokat beállíthatjuk három különböző program gyorsindító gombjára is – makrózhatóak.

P1150385 P1150383 P1150382

A pebble – természetesen – bluetoothon keresztül kommunikál a telefonunkkal. Jóformán mondanom sem kell, hogy alapértelmezett formában is képes kijelezni a telefonra érkező értesítéseket, üzenetekre tudunk is válaszolni előre beírt sablon szövegekkel, képes vezérelni a zenelejátszást és hasonlók.

Az óra igazi nagy erejét egyrészt a brutális sebessége, másrészt pedig a My Pebble alkalmazás adja. Ez utóbbi az úgynevezett alkalmazástárház. Rengeteg app és skin közül válogathatunk, de egy biztos: az órán összesen maximum 8 alkalmazás lehet fent. A telefonunkra letölthetünk akármennyit, de az órára csak 8 darabot küldhetünk át, függetlenül az alkalmazás méretétől.

Screenshot_2015-06-28-13-23-32

Jut eszembe alkalmazás. Nyilván itt is előfordulnak teljesen értelmetlen „Fart button” színvonalú alkalmazások, mégis a legtöbbjük kifejezetten hasznos, akár az egészségünkről, akár poénkodásról van szó. Simán játszhatunk például dungeon játékkal, ami kicsit hasonlít a régi idők KJK könyveire. A lépéseket számolja a játékban megtett lépéseknek, de lényegében csak X időnként zizzen egyet, ha ellenségbe/boltba/barátba/tárgyba botlunk és eldönthetjük, hogy mit csináljunk, együnk/igyunk/varázsoljunk/fussunk/alkudjunk, satöbbi.

IMG_20150622_145211

Egy hétig játszottam vele, elég sűrűn meghaltam, de tényleg élvezet volt játszani. Van érme feldobós alkalmazás is, és a kedvencem a hangeffektező. Annyit tesz, hogy egy előre kiválasztott hangot lejátszik a telefonunk hangszóróján, ha suhintunk egyet a kezünkkel. A választható hangok: dob (badumm tss) ami hasznos egy poén végére, ostorcsapás, fénykart „nyitás”, ütés. Hatalmas sikert aratott mindenhol a megfelelő színjátékkal párosítva.

Screenshot_2015-06-22-16-51-42

Már nem is emlékszem mi volt ez, de azt hiszem semmi, csak egy kép. 😀

P1150396

Arena3D

P1150385

Visszaszámol 3-tól és ha időben rántod fel a kezed, akkor nyersz a párbajban, ha nem, akkor zizzen és kezdheted előlről. 😀 Ez multiban lenne vicces.

IMG_20150627_185212

FAP COUNTER – Nélkülözhetetlen. 😀 Egyébként ne érts félre, röplapdázás közbeni ütésszámot számoltattam vele. Jó menet volt.

Screenshot_2015-06-28-13-30-38

Már nem játszom, de örülök, hogy van Ingress támogatás is.

Screenshot_2015-06-28-13-27-15

Hatalmas baromság, imádom

Screenshot_2015-06-28-13-26-39

😀

Rengeteg játék van benne amit a csuklónk mozgatásával lehet irányítani, pl fps és autós játékok, de egy telefonra feltett alkalmazás segítségével a telefon kijelzőjén lefogva a nekünk kellő húrokat, csuklómozdulatokkal tudunk hegedülni vagy gitározni. Persze nem tökéletes a kivitelezés, de mindenképpen érdekes, és szintén ledobja az emberek állát egy kis rájátszással. Amíg nálam volt ez az óra rájöttem, hogy brutálisan megdobta a trollmeter mutatóját a statjaim között.

P1150520

Régi nagy vágyam volt hogy a Fallout játéksorozatból ismert Pipboy-t viselhessem a kezemen. Nos a Pebble segítségével ez most valóra vált. Méghozzá a karakter statjait valós értékekhez igazítja, így például az XP a lépésszám, a HP az akksiidő és hasonlók. Ha pedig lecsatlakozik a telefonról, akkor a karakter szomorú lesz. 🙂 Ha megrázom a kezem, akkor előjön a skill táblázat, ami egyébként egy 3 napos időjárás előrejelzés, jól dizájnolva. Természetesen tucatnyi egyéb skin érhető el, gyakorlatilag minden létező és még nem létező értelmes és értelmetlen kategóriában.

P1150525

Ha megrázom a kezem akkor lelövöm az ellent, majd respawnol. Ennyi. 🙂 HP-AMMO az ÓRA-PERC.

A ThugLife Video Makerrel csináltam. 😀 Gagyi, de ki kellett próbálnom valamin. Ez volt kéznél.

P1150523 P1150519

Első nekifutásra nem tudok olyan területet mondani amihez nincs alkalmazás. BKK futár is van rá – na ezen tényleg meglepődtem -, valamint elérhető mindenféle alvási ciklus figyelő, benchmark, sportolást segítő/felügyelő alkalmazás.

Screenshot_2015-06-28-13-25-40 Screenshot_2015-06-28-13-00-42 Screenshot_2015-06-23-11-53-59 Screenshot_2015-06-28-13-30-59 Screenshot_2015-06-28-13-33-01 Screenshot_2015-06-22-16-52-18

Amit egyébként minden más okos eszköztől elvárnék azt a Pebble szintén teljesítette: komolyabb egészségállapot figyelés. Nyilván nem készpénz ez sem, de határozottan hasznosabb mint az android wear és a samsung mocskai által kitalált „ne mozogj” szindrómás pulzusmérések. Külön alkalmazást kapnak ugyanis a szívbetegek, az öregek, a mozgáskorlátozottak, és az epilepsziások. A program kialakítása ugyan kinézetre gagyi, a működése minden bizonnyal valós helyzetben sokat segít majd. Példának okáért ha ezeket az alkalmazásokat használja valaki, és rájön egy roham, vagy szívinfarktus, akkor a kezünk mozgása alapján – felismervén a rohamot – azonnal segélyhívást kezdeményez és/vagy üzenetet küld előre beállított irányba. Sőt olyanba is belefutottam, aminél beállíthatjuk, hogy elájulás esetén vadul elkezd rezegni még a segítségkérés mellé az óra és a telefon is, hogy térjünk magunkhoz. Nem raktak bele egyébként pulzusmérőt hisz tulajdonképpen tök fölösleges. Úgysem mutatna valós értéket mozgás közben. Ha meg kell állni, akkor már meg tudjuk mérni magunknak is a pulzusunkat, nem igényel túl nagy tudást. Ennek ellenére sikerült, ha nem is teljesen lefedni, de részben betömni egy olyan rést, ami szerintem igenis fontos.

P1150399 P1150338

Amint a tesztből is kiderült a Pebble Steel még állja a sarat. Akkuidőben verhetetlen és a mögötte álló fejlsztői közösség szintén hatalmas erő. Nem véletlen, hogy a Pebble Time a színes kijelzővel ismét magasra teszi majd a mércét. Tényleg, nincs valakinek kölcsönbe egy ilyen órája egy hétre? 🙂

A készüléket Dóczi Úr biztosította, neki ezúton is köszönjük szépen. Egy élmény volt.

Legyen szép napotok!

Vélemény, hozzászólás?
*