Overmax X-Bee 3.1 – Drónt mindenkinek

Szerző:

P1150878Nem a legújabb típus, mégis úgy gondolom, hogy megérdemel néhány szót az Overmax X-Bee 3.1-es drón.

Miután facebookos hirdetésekben és több áruházban is kiszúrta a szememet ez az egyébként közép-olcsó ár kategóriába sorolható ketyere, úgy döntöttem, hogy az Overmax nyakára járok és megpróbálok egyet elkunyerálni. Ez olyannyira jól sikerült, hogy az egyik pénteki napon nekikezdtem a telefonálgatásnak, és az azt követő vasárnap – bizonyám, hétvégén – mehettem is érte a központi raktárba.

P1150922

Ami igazán kitűnik az adatlapján, és amiért én igazából felfigyeltem erre a gépezetre, az az átlag 27.000 forintos ár és a magas tudás. Persze tudtam én, hogy nem egy vérprofi harcidrón, de mégis kíváncsivá tett.

P1150898

A doboz kibontását követően az első amit meglátunk az a 34x34x9 centis, láb és keret nélküli drón. Ezt követi a távirányító, 4 láb, 6 keret, 12 lapát, a három darab egyenként 750mAh akkumulátor, két usb-s töltő, egy microsd-s kártyaolvasó, egy 2GB-os microsd és a kameramodul. Meg egy szatyor csavar.

P1150946

Töltő

P1150944

Kamera

P1150934

Motorvédő kupakok (ezek tulajdonképpen gyárilag rajta lehetnének)

P1150893

Akksi

P1150930

Szép sorjában: Kettő láb kell a drónra, tehát van tartaléknak való; a 4 motorra 4 védő keret szükséges, tehát ebből is van tartalék; logikus, hogy 4 motorra 4 lapát kell tehát ebből aztán pláne van tartalék; egy akksival átlagosan 13 percig lehet röptetni a gépet, így a hármat cserélgetve ez majdnem 40perc összidő; az usb-s töltők elektronika nélkül vezetik az usb csatlakozón kapott áramot a rákötött akksikra, ez veszélyes is lehet, ha töltőn maradnak – 1 óra töltés bőven elég; a kameramodul opcionálisan szerelhető fel a helikopáter aljára – 2MP-es optika lévén fix fókusz mellett, bármiféle halszemoptika nélkül, ne számítsunk sokra.

 P1150896

Ez egyébként gagyi hatású kis féldekás drón rendkívül masszív. A 6 tengelyes giroszkóp teszi lehetővé, hogy könnyedént irányíthassuk, vagy trükközhessünk vele. Legalábbis elméletben, ugyanis a gép leginkább teljes szélcsendben produkálja azt a működést amit elvárunk tőle. Apróbb szellők sajnos túlzottan is befolyásolják a játékmenetet, egy-egy széllökésről már nem is beszélve. A vízszintet jól tartja, de sajnos nehézkes az irányítás.

IMG_20150616_212415

Az éjjeli vitorlázáshoz segítséget nyúlt a tucatnyi led – ezek mutatják merre van az arra.

P1150898

A távirányítón több opció van mint amire számíthatunk. Állíthatjuk a mozgási sebességet normál, és extra gyors között, ki-be kapcsolhatjuk a videófelvételt és a világítást is, valamint külön funkciógombként szerepel a 360 fokos bukfenc. Ez utóbbi úgy működik, hogy elindulsz a drónnal, rámarkolsz a flip gombra és visszarántod a pöcköt, ellenkező irányba. Kicsit olyan, mint az autóknál a kanyarban történő kuplungra rúgás. Természetesen megtalálhatóak a trimmelők is, amikkel be tudjuk kalibrálni a “vízszintet”, ha netán alap helyzetben húzna valamerre.

P1150920

Azt kell mondjam, hogy ez a gép ilyen áron magas tudást kínál, de az tény, hogy nem a high end kategóriába tartozik, így rendkívül sok gyakorlás és türelem kell ahhoz, hogy élvezhető és ne idegesítő legyen vele a játék. Nekem ezt a szintet sajnos nem sikerült elérnem, ellenben egy két ismerősöm vidáman szórakozott vele és élvezte, hogy meg kell harcolni az egyensúlyért. Elég gyakran futottunk vele fába, és vertük le onnan BOTTAL.

P1150880 P1150890

Ezzel csak arra célzok, hogy habár azt hittem a szellő is széttépi majd, kegyetlen bánásmód mellett több órányi repüléssel és nem túl kellemes landolásokkal maga mögött, egy alkatrészt sem zabált meg. Azt hittem a keret és a lapátok is úgy fogynak majd mint a sör amit közben megittunk, de nem. A végére rájöttünk, hogy ez egy játék drón. Főleg gyerekek élvezték, hisz neki tudtak feszülni a sötétben világító kis drónnak és csak úgy könyörögtek, hogy rohangáljak haza töltei a merült akksikat. Végül levittem egy powerbankot, meg egy usb elosztót. Folyamatos töltés alatt az akksik 5-5 perceket bírtak, így több órán keresztül ment a játék. Végül én berúgtam a gyerekek meg elfáradtak, így véget ért a móka.

P1150936

A távirányítóba 4 cerkaelem kell. Csak kettő volt itthon – megoldottam alufóliával a hiányt. Shufneetuning.

Ez a drón lehet nagyon király játék és lehet pokolinagy lehúzás. Attól függ, hogy melyik mondat illik a kommunikációs tárházunkba:

Na már majdnem megvolt!!

vagy

Nem működik ez a ***r, mindjárt földhöz ****om.

Ha egy jó játékot akartok a gyereknek venni, hát hajrá, az Overmax x-bee 3.1 tökéletes erre a célra, de fontos, hogy türelem és érdeklődés kell hozzá. Ha ez megvan, akkor az élmény sem marad el.

Utóirat: Lakásban kizárt hogy működjön, azonnal ledarál mindent magakörül. Ellenben rögzítve valamihez, brutálisan jó szobaventilátornak, takarítás után is lazán felkavarja a lakás összes porát, mindegy hol van. 😀 Mondjuk szobaventilátornak mindenképp baromi drága és még hangos is.

Vélemény, hozzászólás?