Overmax Vertis Yard teszt – Egy yardra a többiektől.

Szerző:

Különleges készülék került hozzám tesztelésre az Overmax kínálatából: Nyolc mag, 13 megapixel,  HD kijelző – ígérik a feliratok. Meglepetések a dobozban és a szoftverben egyaránt. A csúcs felé pozícionálta a lengyel gyártó a Yardot, lássuk mennyire sikerül helyt állni a mezőnyben!

Ízléses fekete doboz rejti a fehér, szivacsos tálcán fekvő telefont. Alatta a garanciajegy és a magyar nyelven is olvasható rövid használati útmutató. A kinézetre HTC-re hajazó fehér töltőfej és USB adatkábel mellett nem csak a szintén fehér, „agybadugós” headset található meg, hanem egy 2900mAh-ás második akkumulátor és a hozzá illő, ablakos flip tok. A kisebbik akkumulátor a maga 2600mAh-ás értekével még mindig átlagon felülinek számít, fizikai méretét tekintve egy picivel vékonyabb a második akkunál. Ez azt eredményezi, hogy csak ezzel használható a sima hátlap, a nagyobbal nem passzol rendesen. Ha a plusz naftára van szükség,  a flip tokot vagyunk kénytelenek használni. Ha már itt tartunk, pár szó kihajtható tokról: Az ablak nyílása megfelelően nagy, kár, hogy a plexi könnyen karcolódik, a fedőlap nem mágneses, így eláll kicsit az üvegtől. Természetesen a szoftver támogatja az „ablakosdit”, behajtott tokkal felvehetjük a hívást,  vagy éppen zenét válthatunk. A headset felől nem voltak komoly elvárásaim, mivel általánosságban elmondható, hogy a telefonokhoz mellékelt fülhallgatók nem képviselnek túl jó minőséget anyaghasználatban, de hang terén sem. Bejáratást követően is elég gyengén muzsikál (szó szerint), legfeljebb telefonbeszélgetések lebonyolításához használható. Szerencsére szoftveresen eredményesen lehet korrigálni a hibát Zene alkalmazásban, de csak ott, FM rádióra például nem érvényesülnek azok a beállítások.

Tepsi mérete ellenére (144mm x 71mm x 8mm) jól kézbe illeszkedik a Yard, kényelmes a fogása. Semmilyen különleges designelemmel nem akarja felhívni magára a figyelmet: egyszínű műanyag készülékház lekerekített élekkel. A levehető hátlap gyűjti az ujjlenyomatokat, a kijelző körüli kávában könnyen megül a por. Az összeszerelés minőségére nem lehet panasz,  a levehető hátlap ellenére sem nyeklik-nyaklik, nyikorog annyira, hogy zavaró lenne. Felül a jack csatlakozó, alul pedig középen a microUSB alj, mellette az egyetlen mikrofon található. A nyomógombok elhelyezése is kényelmes, a kapacitív menü, home és vissza gomboknak sajnos nincs háttérvilágítása. Az alkalmazásváltót a home gomb hosszan nyomásával érhetjük el. Ez az elrendezés szembemegy a Google törekvéseivel, én is szívesebben láttam volna az alkalmazásváltót megvalósítva a menü helyett.

Allview QUBO, Nexus 5, Yard, Nexus 4, Xperia SP

Allview QUBO, Nexus 5, Yard, Nexus 4, Xperia SP

A kijelző felett a bal oldalon található az értesítési LED, a fényerő automatikus beállítását lehetővé tevő szenzor (a hangszórórács felett) sem marad le (nem úgy mint az LG Optimus F6-ról), jobbra pedig a két megapixeles előlapi kamera. Kellemes meglepetésként érhet minket,  hogy rögtön egy védőfóliával látták el az előlapot, de amint belegondolunk, hogy mögötte viszont sima üveg lapul – nem pedig GorillaGlass vagy DragonTail -, máris lefittyen a szánk, ráadásul ha új fóliát akarnánk rá venni, szintén csak vakarhatjuk a fejünk: nincs honnan. Védelem ide vagy oda, a teszt során majdnem végig fólia nélkül használtam, mégsem lett rajta egy karc sem.

A hátlap mögött jobb felül egy műanyag alatt bújnak a WIFI és GPS antennák, mindkettő jelerőssége rendben volt. Az akkumulátort kivéve férünk hozzá a két SIM foglalathoz (egy sima és egy micro) valamint az SD kártyát itt helyezhetjük be.

Az 1280*780 pixel, azaz HD felbontású IPS kijelző hozza is a tőle elvárható, magas színvonalat: a megjelenített kép éles, kontrasztja megfelelően lett kalibrálva, a betekintési szögekre sem lehet egy rossz szavunk sem. Napon is jól olvasható a kijelző, az automatikus fényerőállítás is rendben teszi a dolgát, a színárnyalat enyhén hideg. A hivatalos honlap kiemeli, hogy OGS (One Glass Solution) technológiával készült a kijelző, bár 2014-ben ez már nem számít újdonságnak. Ez azt jelenti, hogy az érintő panel már nem külön egységként létezik a “szendvics közepén”, hanem ez a kapacitív felület a legkülső üvegre (sensor on lens), az LCD panelra (on-cell), vagy magába panelba (in-cell) kerül. A technológia eredménye: szebb kijelzők és vékonyabb készülékek a piacon. A Samsung minden Super AMOLED-del szerelt telefonja, az iPhone5, az újabb LG Dispaly és JDI által gyártott kijelzők használják a technológiát. Probléma van viszont magával az érintések regisztrálásával. Nem követi folyamatosan az ujjunkat, mindennapi használat közben érezni, hogy valami nincsen rendben, nem ritka, hogy olyan alkalmazásban vagy menüben találjuk magunkat, ahova nem akartunk kerülni. Öt ujjat képes egy időben felismerni egyébként.

1

Kínai szív dobog a Yardban, a MediaTek első nyolcmagos processzora: az MTK6592 (1,66GHz), Mali 450 GPU-val kiegészítve. A magok Cortex A7 egységek, amik bár önállóan remek fogyasztással rendelkeznek, ha mind a nyolc mag dolgozik, azért hamar le tudják meríteni az akkumulátort. Az aktív magok számát és működési frekvenciáját a kernel a terhelés függvényében tetszőlegesen változtatja. Nyolc mag ide vagy oda, teljesítményben nem tudja felvenni a versenyt a négymagos Snapdragon 800-zal szerelt telefonokkal. Ennek ellenére a mindennapi használatban teljesen megfelelő a sebesség, lomhaságnak nincs nyoma. A két gigabyte RAM megléte példaértékű, nincs is probléma a multitaskinggal. Az akkumulátoridő is dicséretes, kemény használat mellett lemeríthető egy nap alatt is, de aki nem nyúzza annyira, több napig is kitarthat vele. A hálózati töltő maximális árama 700mA (összehasonlításképp a Nexus 4 1,2A-rel,  az LG G2 1,6A-rel tölt), a meglehetősen nagy akkukapacitás mellett nem meglepő, hogy hosszú órákat tölt a kábel végén mire megkapjuk a “Charging has been completed”  feliratot. Alacsony a készenléti fogyasztás is, egy éjszaka alatt egy-két százalékot merül. Főként, ha hozzávesszük, hogy alapáron két akkut kapunk, amit cserélgethetünk is, kifejezetten jó választás a Yard olyanoknak, akik sokat telefonálnak, céges és magán beszélgetéseiket is egy készülékkel akarják megoldani, és fontos az állandó elérhetőség. Érdekességképp: van egy CPU energiatakarékos mód, amit bekapcsolva semmilyen változást nem tapasztaltam sem teljesítmény, sem akkumulátoridő tekintetében.

5

A 13MP-es kamera a hátlap bal felső sarkában helyezkedik el egy LED villanó társaságában. A kamera alkalmazásba HDR, mosolyfigyelő, sorozatfelvétel, arcszépítő funkció is került a szokásos beállítások mellett. A ZSD, azaz Zero Shutter Delay bekapcsolásával két elkészíthető kép közti idő radikálisan lecsökkenthető. A videó minőségének beállításával igazából a felbontás változik. “Finom” üzemmódban FullHD felvétel készül, minősége is megfelelő. Fényképek terén nem domborít a kamera. Megfelelően jó fényviszonyok mellett és HDR üzemben elfogadható képek készülnek, de rosszabb fényviszonyok esetén, vakuval vagy lámpafénynél elhasal az érzékelő. A Nexus 5 a maga 8MP-es moduljával soha sem a fényképeiről volt híres, de így is köröket ver a Yardra, LED villanója is erősebb. Lásd a teszt során készült fényképeket itt!

3

A mára már több mint másfél éves 4.2.2-es Android hasít a Yardon néhány kiegészítéssel. Sajnálatos módon frissítés nem várható rá. Gyári Android felület fogad minket bekapcsoláskor illetve Samsungos (!) képernyőzár, értesítési és csengőhangok. Kínai telefonokon látni ilyet, ezt még TouchWiz-es háttérképekkel és launcherekkel szokták megfejelni, ami itt szerencsére lemaradt. Számos hasznos (és kevésbé hasznos) funkciót pakoltak bele. A beállítások menüben érhetjük el őket, különös ismertetőjegyük, hogy nincsenek magyarra fordítva ezek a feliratok:

 • Gesture sensing (avagy gesztus érzékelés): Szintén Samsungból lehet ismerős feature, galériában, zenelejátszóban és a főképernyőn lapozhatunk a kezünkkel való suhintással.
 • Flash alert (azaz villanó figyelmeztetés): Bejövő üzentetek és hívások esetén a hátsó LED villanót is beveti, villogtatja.
 • Az audió profilok menüben hangzásjavítás címszó alatt szerepel a BesLoudness opció, ami a külső hangszóró hangerejét fokozza (gyakorlatilag valami szoftveres limiter lehet, sok hatása nincs), illetve egy hangzatos, BesAudEnh nevű funkció, ami talán a Best Audio Enhancer (=legjobb hangzásfokozó) rövidítése, viszont csak ront a hangképen, bármilyen fülhallgatót is dugunk rá.
 • Megjelenítésen belül a flip tokra vonatkozó beállítások kerültek, ahol a tokot szimplán S View Covernek nevezik, ahogy véletlenül a Samsungnál is.
 • Notification light menüpont: értelem szerűen az értesítési LED-et hangolhatjuk, viszonylag szűk keretek közt.

2

Használat közben még egy dolog tűnt fel, ami néhány felhasználónak zavaró lehet: a bekapcsoló gomb megnyomását követően a képernyő feléledése nem azonnali, hanem picit várni kell.

A 16GB-os készülék tárhelye úgy van elosztva, hogy belső tárhelynek, ahova a telepített programok kerülnek, 2GB jut, háttértárként a felhasználónak 11,55GB marad, a többit a rendszer és egyéb firmware partíciók foglalnak el. SD kártyával bővíthető szerencsére.

4

Az Overmax Vertis Yard ma körülbelül 70 000Ft-tól vásárolható meg. Ne feledjük, ezért az árért megkapjuk a kijelzővédő fóliát, a kihajtható ablakos tokot, és a plusz akkumulátort is mellé. DualSIM-es mezőnyben kevesebb vetélytársa van a piacon, pláne ebben a felsőbb középkategória szegmensben kisebb a választék: az LG L90 Dualt majdnem egy tízessel kevesebbért megkaphatjuk, cserébe kicsit kisebb méretű és felbontású kijelzőt kapunk, viszont 4.4-es Androidot az LG saját, fejlett kezelőfelületével. Másik alternatíva az Xperia M2 Dual az LG-hez hasonló paraméterekkel. Ha nem fontos a két SIM kártya, még több lehetőség közül lehet választani: LTE képes, jobb kamerás vagy éppen NFC-s telefon is a miénk lehet ezért az árért. A célközönségnek remek választás a Yard, ők szeretni fogják.

A tesztkészüléket a Conflex Kft.-től kaptuk, köszönjük!

Pro:

 • remek kijelző
 • jó akkuidő
 • kiegészítők
 • két sim
 • sd kártya bővíthetőség

Kontra:

 • LTE hiánya
 • érintő
 • NFC

1-ar-ertek42-multimedia3 5-techorult3 4-uzletifelh4 3-kezdofelh2

 

1 hozzászólás a cikkhez

Vélemény, hozzászólás?