Ott voltunk és egész éretten viselkedtünk

Szerző:

Szülinapitorta

Alig pár napja, hogy elkerült a rögzített első helyről a találkozóra való felhívás. Nem, még nem az jön, hogy máris szervezzük a következőt. Egy kis összefoglalót gondoltam írni róla azon népes tábor kedvéért, akik vélt vagy valós indok miatt nem lehettek jelen. Hamarosan megtudjátok, nekem miért okozott csalódást a találkozó…

Aki a bevezetőből arra következtetett, hogy rosszul érezhettem magamat, az téved. Szerintem, aki eljön egy találkozóra, az nem teheti meg, hogy rosszul érezze magát. Annyi jó beszélgetésre nyílik lehetőség, amennyit a fórumon töltve sok-sok hónap áldozatos OFFolásával sem lehet elérni.
Erre a talira elég sokan nem jöttek el, amit egyfelől nagyon sajnáltam. Másfelől viszont olyan emberekkel nyílt lehetőség többet beszélgetni, akikkel máskor éppen csak köszöntünk egymásnak. Persze 50-60 fő még így is több annál, amit végig lehet ismerkedni.
Frappáns szövegek és képek lelőhelye az eredeti topik lenne. Nem próbálok konkurálni a nagyfőnökkel.
Talán esetleg egy kép ragadott még meg:
“Szeretem a gyerekeket”
Mint megszokhattuk, valamilyen extra szokott lenni a találkozóinkon, ami sima együtt evésnél, sörözésnél messze tartalmasabbá teszi ezeket az alkalmakat.
Nem. Nem a tombolára gondolok, hiszen azok számára is értékesebb délután volt, akik hozzám hasonlóan nem nyertek semmit. Nem szemrehányás, csak önigazolás. Nem mindig mindent atravel visz el a kis rózsaszín izék gabesnek jutnak.
Szóval két dolog tette különlegessé az eseményt:

– AlexNo1 időutaztatása, amit a retró-kütyü kiállításával idézett közénk.

– Előadás a Waze csapatától (ezen a vonalon hamarosan eljutunk a csalódásom tárgyához is, de ne legyünk olyan hamariak)

A retrókiállítás darabjai egyenként gyöngyszemek, és hogy ne járassam le magamat, nem fogom felsorolni őket a cikk keretein belül. Erre inkább a hozzászólásokban adnék lehetőséget kinek-kinek a feltámasztott emlékek megosztására. Ebből a felhozatalból mindössze 3 típussal álltam tulajdonosi (vagy legalábbis birtokosi) jogviszonyban.

 


“Retrókiállítás by AlexNo1”

 

Előadás a Waze csapatától
wazeTőlük megtudhattuk, hogy a szoftver, amit eleinte navigációs szoftvernek és Wazénak gondoltunk, az valójában közlekedést segítő és közösség építő, valamint környezetkímélő szempontok alapján lett kifejlesztve. Ja, és (itt jön a csalódás tárgya) “véz”-nek kell ejteni.
A kezdeti fejlesztés olyan helyeken kezdődött, ahol a dinamikusan fejlődő térképeivel teret tudott hódítani magának. Mivel a térképek fejlesztése napjainkban már 9 millió felhasználó közreműködésével történnek világszerte.
IMG_0394Magyar viszonylatban ez a térkép állomány jelenleg jócskán le van maradva a nevesebb navigációs szoftverek térképeihez képest, viszont vitathatatlan a fejlődésének dinamikussága, ami egy-egy megváltozott közlekedési rend, új útvonal megjelenése esetén érezhető. A kliensben akár 3-4 napon belül láthatjuk és használhatjuk a jelentett változást.
Közösség formálás, környezetkímélés és takarékosság?
Ezeket is szem előtt tartja a projekt, mivel az alap elképzelés részét képezi, hogy azonos időben hasonló utat bejáró emberek akár közösen is utazhatnak, megosztva a költségeket, hatékonyabbá téve a közlekedést (gondoljunk csak az amerikai “teliautó”  sávokra -full-car lane), amiket 3 fő esetén már igénybe lehet venni.
PFC2
Szintén fontosnak tartják, hogy az útvonal idejének megtervezésekor képes figyelembe venni a rendelkezésre álló közlekedési minták alapján, hogy adott útszakaszon mekkora az átlag sebesség a napnak, de az évnek adott szakában is. Városi közlekedésben például télen kevésbé fog benavigálni a kis utcákba, mint nyáron. Ennek köszönhetően az érkezés várható időpontját pár perces tévedéssel képes számolni a szoftver – állítják a fejlesztők (mivel autó hiányában nem nagyon tudom tesztelni).
Ahogy már említettem a program vonatkozásában, a kézi készüléken “csak” egy kliens program fut. Ennek előnyét és hátrányát egyaránt láthatjuk. Előny, hogy a számításigényesebb folyamatok a Waze szerverein történnek, amik akkor sem bizonyulhatnak Véznának, ha egyidejűleg több ezer helyett éppen több millióan használják. Ezt terhelésre optimalizált dinamikusan bővülő szerverparkok felhasználásával érik el.

PFC

Hátrány, hogy a használathoz internetkapcsolatra van szüksége. Az internetkapcsolatnak köszönhetően viszont a TMC-t messze meghaladó, valós idejű forgalmi információt kaphatunk a közlekedésben résztvevő társainktól. Ezek az információk kiterjedhetnek rendőri jelenlétre, traffipaxra, forgalmat korlátozó, vagy nem befolyásoló közúti eseményekre.
Az egész közlekedést játékos formában körítve tálalják nekünk, így még szórakoztatóbb az egész. Ha kedvet kaptál, de nem tudod hogyan is kezdj bele, akkor csak töltsd le a kliens programot és csatlakozz a PFC csoporthoz (lánykori nevén keresd: PdaFanClub, létrehozta Mcfly13), mely a cikk írásakor 34 tagot számlál.

tortaA találkozón készült képekért kattints az alábbi linkekre:

1. adag

2. adag

3. adag

4. adag

Rizsi képgyűjteménye a találkozókról 

 

 

 

 

És ne felejtsd el megírni, melyik volt a te első, kedvenc… retró-kütyüd!

IMG_0420

Szerző: atravel

1 hozzászólás a cikkhez

  1. […] már majdnem tudta az „ős” is, amit a szerencsések újra kézbe vehettek egy éve a PFC 3. születésnapi találkozóján, ahol Alexno1 jóvoltából vehettünk részt egy […]

Vélemény, hozzászólás?