OnePlus 2 teszt (külcsín) – egyel előrébb

Szerző:

kiskepA OnePlus 2 gyártója fiatal cég a piacon, mégis szépen teljesít, mivel csúcshardvert ad jó áron.A telefon megkésve érkezett hozzánk, tavalyi modellről van szó, de örömmel vállaltam tesztjét, mivel színt hoz a megacégek uralta telefonos világba. A gyártó olyannyira eltalálta a vevők igényét a OnePlus 2-val, hogy idén júniusban kijött a harmadik OnePlus is.

 

A frissen alakult kínai gyártók vasai manapság már semmivel sem lassabbak vagy csúnyábbak, mint a patinás cégek termékei, sőt még olcsóbbak is azoknál. Itt Európában is egyre gyakrabban szánják rá magukat az emberek, hogy ezekből a telefonokból vásároljanak. Annak ellenére teszik ezt, hogy általában márkaképviseletet, és szervizhálózatot sem találnak hozzájuk országukban. Az olcsó ár vonzóvá teszi a csúcshardverrel ellátott, letisztult szoftverrel forgalmazott telefonokat.

Csomagolás:

Élénkpiros dobozba csomagolták, aminek belseje ötletesen lett megtervezve. A töltőkábel feltekercselt formája, és a mellé tett fehér töltőfej kellemes kontrasztot teremt a szemnek.

csomagolas

Külcsín:

kezes

A OnePlus 2 készülékháza kézbe fogva erőt sugároz, masszív oldalkeretét és vázát magnézium alumínium alkotja, amit 175 grammos súlyával is megerősít. Előlapi felületének nagysága egyértelműen a phablet kategóriába sorolja, nem egykezes használatra tervezték. A következő képen összehasonlíthatjuk külső méreteit néhány konkurensével.

kulmeret

Az 5,5 hüvelykes kijelzőjéhez képest kompakt méretekkel rendelkezik. Elődjéhez képest kávája keskenyebb, ami elősegíti a vékonyabb szélességi méret kialakítását.

harmas_kava

Kávájának mérete felveszi a versenyt az idei év két nagyszerű koreai telefonjával.

kava_tablazat

A következő táblázatban a készülékház előlapjának, és kijelzőjének egymáshoz viszonyított százalékos arányát láthatjuk, néhány konkurens termékkel összehasonlítva.

kijelz_kepernyo_arany

Elődjét sikerült néhány százalékkal megelőznie, de saját eredménye is csak a középmezőnyre lett elég. Itt még van mit fejlődnie a cégnek, érdemes lett volna a kijelző feletti jókora részt csökkenteni. A telefon előlapján két, háttér világítással ellátott érintésérzékeny gomb található. Közöttük helyezkedik el a cég büszkesége az ujjlenyomat olvasó, ami nem a régi vágású „simítgatós”, hanem a hozzáérek, és azonnal reagál változatból való. Hatásfoka és sebessége kiváló, felületére kettőt koppintva telefon kikapcsolására is használhatjuk.

ujjlenyomat

A telefon bal oldalára tettek egy háromállású kapcsolót, amivel el tudjuk némítani vagy a magas prioritású üzenetek érkezését engedélyezni, valamint a repülő üzemmód is innen kapcsolható. Jó lett volna, ha saját magunk is beállíthatnánk funkciót erre a gombra. A kapcsolót könnyű megtalálni akár még a zsebünkben nyúlva is, mivel felületét rovátkolt mintázat borítja.

mute_gomb

Az OP2 másik oldalán található a hangerő és a bekapcsoló gomb, ezek túl közel vannak egymáshoz, így könnyen mellé nyomhatunk.

volume_power_gomb

Praktikus lett volna a némító gomb rovátkolt mintázatát is ráhúzni a power gombra, így nem fordulhatna elő mellényomás. A bekapcsoló gomb nagyon keskeny, élei nincsenek tökéletesen eldolgozva, ezért kissé vágja az ujjat.

power_button

A telefon felső részén helyezkedik el a fülhallgató bemenet és a másodlagos mikrofon is.

teteje

Aljára C-típusú USB aljzat került, amelynek szimmetrikus felépítése kényelmesség teszi használatát.  Aprócska tartozékot is kapunk a telefon mellé, ami a hagyományos microUSB töltőkábelünket átalakítja C-típusú USB-re.

type_c

Az OP1 hátlapját kész tortúra volt lefeszegetni,a körömneknem képeztek kivágatot, így nehezen adta magát. Sőt, mivel a SIM tálca a készülék oldalán volt, a hátlap pedig oldalkeret is volt egyben, leemelésekor könnyen eltörhettük a vékony anyagból készült alkotmányt. Az OP2 már kapott „köröm vájatot” és nincs egybeépítve az oldalkerettel, ezért könnyen eltávolítható a hátlap.

hatlap_nyilas

A hátlap levehető, viszont elődjéhez hasonlóan ez nem jelenti azt, hogy akkumulátort is cserélhetünk.

 

hatlap_le

A fenti képből kiderül, hogy az akkumulátort burkolat alá építették, így ha akksit nem is, de legalább hátlapokat cserélgethetünk. Itt van mindjárt a gyári hátlap ami, homokkő borítású (sandstone). Nem látszanak rajta az ujjlenyomatok,jól tapad a kézhez és egyedi kinézetet ad a telefon hátsó fertályának.A telefon mellé opcionálisan akár valódi rózsafa hátlapot is rendelhetünk, ami retrós kinézetet ad az OP2-nek. A következő animáción, összehasonlítható a két hátlap nagyító alatt.

hatlap_anim

A készülékhez Flip tok is vásárolható, ami a fedélbe helyezett mágnessel tudja ki-be kapcsolgatni a kijelzőt.

fedlapos

A levett hátlap alatt bújik meg a nanoSIM tálca, ami két kártyát is képes befogadni.

 sim_talca

A telefon hátoldalán található az optika és a lézeres autófókusz burkolata.

foto_erzekelo

Ezek egyikén sem találtam karcot, pedig erős igénybevételnek voltak kitéve. Mi sem bizonyítja jobban, mint a telefon jobb alsó sarkán lévő jókora sérülés.

serules_anim

A sérülés miatt a hátlap és a keret között keletkezett egy vékonyka rés, ahol bejutott a por. Ez nagy bajt nem tudott okozni, mivel a belső keret vájatán túl már nem sok jutott.

koszolodas

A OnePlus 2 készülékháza rendesen össze van szerelve, erős belső váza és kerete jól ellenáll a hajlító erőknek. Külseje nem túl érdekes, bár a homokkő és rózsafa hátlap azért valamicskét javít rajta. A levehető a hátlap pozitívum, de a fixen beépített akkumulátor nem túl elegáns megoldás.

A kijelző:

Az OP2, 5,5 hüvelykes Full HD (1920×1080) felbontású LTPS LCD kapott elődjéhez hasonlóan. A következő táblázatból kiderül, hová kerül a ranglistán felbontás és pixel/inch értékei alapján.

ppi_tablazat

Az OP1-nél már részleteztem az alacsony-hőmérsékletű Poliszilícium LCD jellemzőit, most beollózom ide a tudnivalókat, azok számára, akik érdeklődnek a téma iránt.

A különböző méretű amorf-szilíciumkristályokat lézerrel felhevítik, ennek hatására átalakulnak Poliszilíciummá, melynek kristályszerkezete egységes és nagyobb méretű, mint az Amorf-szilíciumé.

lttps lcd

A létrejött Poliszilíciumnak jelentős előnyei vannak a kiinduló anyaghoz képest,az elektronok áramlásának sebessége százszorosára nő benne, javítva ezzel a kijelző válaszidejét. A vezérlő áramköröket a panel üvegfelületébe integrálják, így olcsóbb, megbízhatóbb valamint vékonyabb kijelző hozható létre. A vezérlő elektronika mérete is csökken, így jóval nagyobb képpont sűrűség érhető el, ami a felbontás növelési „háborúban” erős fegyvertényt jelent.”

A következő képen két másik telefonnal hasonlíthatjuk össze az OP2 pixeleinek elrendezését.

harmas_pentile

A Honor 7 IPS-NEO LCD-jéhez nagyon hasonló mintázatot mutat a One Plus 2.

kijelz_anim

A kijelző minősége megfelel a felső kategóriás minősítésnek, erős háttérfénye segíti a szabadtéri használatot. Lapos betekintési szögből hajlamos fényerejéből veszíteni, de színtorzulása minimális. A színtelítettségen szoftveresen lehet állítani, amiért dicséret jár a gyártónak.

szinegyensuly

 

 

 

Összefoglalás:

A OnePlus jól összerakta ezt a telefont, készülékházának minősége és hardvere is erőt képvisel, annak ellenére mondom ezt, hogy tavalyi modellről beszélünk. A 64 GB memória és a 4 GB RAM még ma is tiszteletet parancsoló értéknek számít. A Full HD kijelző nem a jelenlegi csúcsot képviseli, de minőségével elégedett vagyok. Aki nem akar túl sokat adni egy felső kategóriás telefonért és szeretne kilépni az egyen telefonok világából, annak jó szívvel tudom ajánlani.

 

 

 

Szeretnék köszönetet mondani  Zagor fórumtársunknak, aki nélkülözte készülékét a teszt idejére.

 

 

1 hozzászólás a cikkhez

  1. Zagor szerint:

    És el is adom. minden maskarával együtt, pfcre hivatkozva 70k 😀
    http://hardverapro.hu/apro/oneplus_two__sok_kiegeszitok/

Vélemény, hozzászólás?