Okos falu a mikulás puttonyában

Szerző:

voda_0164_printJoulupukki, a finn Mikulás látogatásával ért véget a Vodafone Okos Falu 2013 program első szakasza, a Vodafone, a Délvilág napilap és Maroslele önkormányzatának közös projektje a Csongrád megyei településen.

 

Az augusztus 30-án elindított „Az én Maroslelém – a palatáblától a táblagépig” iskolai és felnőttoktatási sorozat keretében a Vodafone Magyarország által adományozott 30 darab, mobil internettel felszerelt Samsung Galaxy Tab2 táblagép segítségével az iskolások összesen 30 órán keresztül, az érdeklődő felnőttek pedig 14 órában ismerkedtek a mobilinternetes technológiával, alkalmazásokkal, lehetőségekkel.

A Vodafone, a Délvilág és Maroslele önkormányzata az oktatási projekttel arra kereste a választ, hogyan tudja megváltoztatni egy falu életét, az oktatást, a szabadidő eltöltését a mobilinternet.

voda_0012_print

Dr. Martonosi György, Maroslele polgármestere úgy ítélte meg, hogy a Maroslele Okos Falu program jelentős mértékben hozzájárult Maroslele fejlődéséhez, hiszen a település lakói a jövőben a mindennapok során hasznosíthatják a megszerzett ismereteket.

voda_0261_print

Marchhart Pál a Vodafone vezérigazgató helyettese elmondta, hogy ma, amikor a Vodafone szélessávú mobilinternetes hálózata az ország 97,4 százalékán elérhető, nem szabad elfelejteni, hogy az európai szinten is kiemelkedőn magas l lefedettség a szolgáltató és a társadalom számára is csak akkor lehet igazán hasznos, ha a helyben lakók akarnak és tudnak is élni a mobilinternet kínálta lehetőségekkel.

Mint mondta, az első hónapok alatt bebizonyosodott, hogy a hálózat és a szolgáltatások mellett a kistelepüléseken lakók oktatásába is érdemes befektetni. A résztvevő gyerekek a tanfolyamon elsajátították a legfontosabb tudnivalókat és így immár nem ösztönös, hanem tudatos felhasználók lettek. Az új tudás birtokában magabiztosabban tudnak tájékozódni az interneten, amely jelentősen hozzájárulhat a későbbiek során az iskolai feladatok magasabb színvonalú megoldásához, a tájékozódáshoz, vagy akár hivatalos ügyek intézéshez is.

voda_0324

A programban résztvevők többsége – elsősorban az iskolások -, már korábban is használtak okostelefont, de döntő többségében internet előfizetés nélkül; volt email fiókjuk, jelen voltak a legnépszerűbb közösségi oldalon, de azt csak spontán módon használták, nem voltak tisztában a beállításokkal, az angol nyelvű üzeneteket nem vették figyelembe.

okosfalu

Vélemény, hozzászólás?