Nem is olyan hihetetlen – HTC Incredible S teszt

Szerző:

kiskepA HTC Incredible reklámszlogenje szerint, egy igazi multimédiás csúcskészülékről van szó. Kíváncsian vettem kezembe, hisz a cég már ígért hasonló multimédiás készüléket a HTC Mozart személyében, és az nem váltotta be hozzá fűzött reményeimet. A cikk végére remélem mindenki el tudja dönteni, hogy Androidos oprendszeren sikerült-e megvalósítaniuk elképzelésüket.

 

 

cimkep

Bevezető:

A HTC erősen ráhajtott az amerikai piacra, rendszeresen jelenik meg ott készülékekkel,( pl.HTC EVO) amelyek Európába el sem jutnak. Az ottani 4G WIMAX hálózatokra készíti, így itthon sajnos nem használhatók, még abban az esetben sem, ha valamilyen módon hozzá is juthatnánk. Így indult a HTC Incredible is hódító útjára az újvilágban, mígnem elhatározták készítői, hogy Európának is fejlesztenek egy változatot belőle. Megkülönböztető jelzésnek az S betűt kapta. A cégen belül gyártott PDA-k közül ellenfelének tekinthetjük a HTC Desire HD-t, a konkurenciának pedig ott van ellene a Samsung Galaxy S ütőkártyának.
Járjuk körül a készüléket, az egér jobbra-balra mozgatásával, vagy tartsuk lenyomva a nyílbillentyűket.

Csomagolás:

Elegáns fekete dobozkába került a PDA és annak tartozékai. A doboz tartalmának listája nyúlfarknyi, ahogy azt már megszokhattuk a cégtől.

– Szinkronkábel
– Akkumulátor
– Dokumentáció
– Hálózati töltő adapter
– Sztereó headset
-8GB-os microSD kártya

csomagols

Külcsín:

A készülékház teljesen fekete, gondolom ezért kapta fekete csomagolást is. Oldalról, cseles módon vékonynak mutatkozik, pedig eléggé vastagnak számít a mai készülékek között a 11.7 milliméterével. Szélessége, és hosszúsága (64 x 120 mm) pontosan egy kézre passzol, csak néhány milliméterrel kisebb, mint a Desire HD, de ez már elég a kényelmes fogáshoz.

hd_inc

Súlyával (135,5 gramm) a középmezőnybe került, jól kezelhető zsebben könnyen hordozható. Erős felépítménye nem nyeklik-nyaklik a hajlító erőkre, szépen összerakták, minőségi anyagokkal bőven el van látva.
A mozgó körökre kattintva, mikroszkópos képeken nézhetjük meg érdekesebb részleteit.

A HTC készülékeinél (HTC Desire HD, HTC 7 Mozart, HTC HD2) elégedetlen voltam az illesztések nagyságával. A 0,4-07 milliméteres rések, véleményem szerint elfogadhatatlanok ilyen prémium kategóriás PDA-k esetében. Imáim meghallgatásra találtak, az Incredible S alumíniumháza, és a kijelző üvege között csak 0,235 milliméter távolság van, ez már egy elfogadható értéknek számít.

felso_res

A PDA karcálló Gorilla Glass üveget kapott, így a fólia árát nyugodtan megspórolhatjuk. Felületén nehezen tapad meg a szennyeződés, és az ujjlenyomatokat könnyedén le tudjuk törölni róla. Kapacitív technológia segítségével érzékeli ujjaink mozgását, természetesen ismeri a többujjas érintést is. Erről készítettem egy multitouch tesztet is, amelyben maximálisan négy helyen jelzi ujjaim nyomát.

multitoucht

A 4 inch-es kijelző mellé az S-LCD technológiából a jobbikat választották. Eddigi tapasztalataim szerint a HTC kétféle S-LCD-t szerel termékeibe:

-Az egyik, amelyet a HTC Desire HD is megkapott, betekintési szögei nem valami túl jók, bár színei szebbek, mint a hagyományos LCD-é. Erős napfényben kevésbé jól látható a kijelző tartalma. Minősége nem jelent olyan nagy ugrást, elődjéhez képest, hogy érdemes lenne ódákat zengeni róla.

-A másiknál, amellyel már a HTC 7 Mozartnál is találkoztam, más technológiát alkalmaztak. A betekintési szögei jelentősen jobbak, színei melegebbek, kellemesebbek. Napfényben pedig jelentősen jobban látható képet mutat.

Készítettünk egy mikroszkópos kijelző összehasonlító flasht, a különböző technológiák demonstrálására. A képernyőn lévő szürke karikára nyomva láthatjuk a felnagyított kijelzők közötti eltérést.

Következő tesztemmel arra szeretnék rávilágítani, hogy a két kijelző miképpen szerepel különböző színhőmérsékletű fényforrások alatt. Ehhez egy fényszimulátor kamrát vettem igénybe, melynek segítségével természetes, és mesterséges fényeket állíthatunk elő. Erről, készült is egy rövidke videó.

A betekintési szögek, és a kijelzők színmegjelenítésének bemutatására külön videót töltöttem a YouTubre-ra.

A kijelző kivesézése után térjünk át arra a területre, amelyben az Incredible S valami újat is hozott. A hardveres gomboknál (home, menü, keresés, vissza) sikerült egy kisebb mértékű fejlesztéssel jelentkezniük, intelligens gombnak nevezi ezt a gyártó. Ennek egyszerű a lényege, amikor a készüléket elforgatjuk, a jelek is elfordulnak, pl. a házikó fektetett üzemmódban is talpon marad. Egy rövidke videóval könnyebb megmutatni, mint elmagyarázni lényegét.

Beépítettek egy kijelző csíkot a készülékház alsó részébe, amely apró világító fénypontokból áll. A mikroszkópos felvételen látható, hogy nem a nagy felbontásra törekedtek a fejlesztők.

intelli_button

Igazi komoly segítséget nem nyújt ez a funkció, inkább csak villogni lehet vele baráti körben, mert bárki képes, akár kiműtött aggyal is felismerni a helyükön maradt jeleket. Hasznosabb lett volna, ha üzeneteinket, nem fogadott hívásainkat, vagy fontos információkat jelenítene meg. Javítana az akkumulátor üzemidején, mert így nem kellene a nagy kijelzőt bekapcsolni az informálódáshoz. Remélhetőleg ezt az ötletet tovább fejlesztik, és igazi információs kijelző válik belőle.
Az előlap felső részén található rács mögé építették a visszajelző LED-et a szokásos funkciókkal: töltés-piros, lemerülés-villogó piros, feltöltöttség-zöld, üzenet érkezése- villogó zöld. Ide fentre került még a proximity szenzor, a fényérzékelő, és egy előlapi 1,3 megapixeles kamera is.

Hátlapja érdekesen néz ki a furcsa domborítással, ami az akkumulátort bújtatja. Bal felső sarkában a kamera lencséje, mellette a két kis villantó „szemecske", és a hangszóró található. Kicsit lejjebb szépen hátlapba süllyesztett HTC logó virít.

hatlap

A hátlap levétele „izmos" körmöket igényel, műkörmös csajok jobb, ha meg sem próbálnak a fedél alatt kártyát cserélni. Egy biztos, ez a műanyag fedlap négy év múlva sem fog lötyögni a helyén.
A hátlap alatt ott az akkumulátort, az alatt pedig a SIM kártya foglalat lapul. A microSD foglalat oldalra került, így a kártyát kényelmesen be lehet csúsztatni helyére. Szürke nyíllal jelöltem a képen.

levett_hatlap

Baloldalra a microUSB (5-pin micro-USB 2.0) csatlakozó, és a hangerő fel-le gomb kerültek. Jobb oldala üresen maradt, sima, mint egy baba popsi.

jobb_oldal

Alján mikrofonnyílás virít.

alja

A készülék tetejére egy 3.5 mm-es fülhallgató kimenet került, valamint a bekapcsoló gomb, ezt magasabbra kellett volna emelni a jobb érzékelhetőség kedvéért.

teteje

Nézzünk körül a hardver és a szoftver háza táján:

Android operációs rendszerből kapunk 2.2.1-es Froyo-t, ezt 1 GHz-es Qualcomm QSD 8255-ös proci hajtja. Pontosan ugyanez muzsikál a HTC Desire HD-ban is. Elődjéhez a QSD 8250-eshez képest grafikus teljesítményén javítottak, valamint fogyasztását is mérsékelték. Egy erősebb procit érdemes lett volna beépíteni, mert a konkurencia már az 1.2 GHz-es egy és két magos erőműnél tart. Igaz, ez már számháború a vásárlók kegyeiért, mert egy átlag felhasználó igényeinek tökéletesen megfelel ez a processzor is. A HTC-től kicsit gyorsabb innovációt várna a márkára kiéhezett rajongók tömege.
A RAM mérete 768MB, a ROM-é pedig 1.1GB, az Android világában ezt a mennyiséget nem könnyű elfogyasztani.
Lefutattam a Quadrant, és Neo benchmark tesztet, íme az eredménye:

benchmark

Egy kis extra a hot-boot funkció, amikor kikapcsoljuk a készüléket, nem kapcsolja ki teljesen, csak hibernálja a nagy fogyasztású alkatrészeket. Így a bebootolás sokkal gyorsabban megy, mint a teljes boot esetében.

 

HTC Sense felület takarja az Androidét, jelenleg az egyik leghasználhatóbb megoldásról van szó. Teljesen magyar nyelvű, nagyon jól személyre szabható, hét képernyőn helyezhetjük el widgetjeinket, át is rendezhetjük sorrendjüket. A HTC HUB-ról beregisztrálás után újabb felületeket, háttérképeket tölthetünk le hozzá. Megjelentek végre újabb felületek is mint pl. a kínai újév.

kinai

Telepítettek, Quick Officet, MP3 Trimmert, zseblámpát, Sound Hound zene felismerő szoftvert, olvasó progit letöltő funkcióval stb. A közösségi portálokat beépítették a HTC Sense felületébe, szép közös widegetet is kapott.

friendstreama1

Legfontosabb dokumentumainkat a QuickOffice teljes verziós változatával tudjuk megnyitni. Ismeri az .xls, .pps, .ppt, .word kiterjesztésket is. Exelben, wordban készített fájljainkba minimális szinten belematathatunk. A Power Poinban készült .ppt-t szerkeszteni nem tudjuk, a .pps képeit nem játssza le animált formában, csak a benne lévő képeket mutatja meg.

officea1

Az aAdobe Reader segítségével elolvashatjuk .pdf dokumentumainkat. A szöveget a képernyőre tördeli, így sokkal könnyedebb az olvasás. Tesztnek egy 35 MB-os képekkel teletűzdelt olvasmányt választottam, könnyedén legyűrte ezt az akadályt.

readera1

Beépített könyvolvasó is került a Sense-be, ez tartalmaz néhány angol nyelvű könyvet, valamint regisztrálás után tölthetünk le továbbiakat is.

konyv

A GPS helyzet:

A GPS chip rendben van, gyorsan fogott jelet, meg is tartotta azt. Készítettem traclogot, egy rövidke útszakaszon. Itt-ott letért az útról a kurzor, de nem vészes mértékben. Az alábbi linken részletesebben is meg lehet tekinteni az útvonalat, és annak paramétereit.

http://www.everytrail.com/view_trip.php?trip_id=1009678

tracklog

Itt van még a Google Maps is, valamint egy előre telepített navigációs program segítségét is igénybe vehetjük. Grafikailag nem valami csúcs, és csak harminc napig ingyenes, ezen túl már csak pénzért hajlandó szolgálatot teljesíteni.

navi

Multimédiás áttekintés:

A fényképezőgép minősége nappali fényben egészen jó, a vakus esti képek viszont nagyon szemcsések, életlenek. Valószínűleg Desire HD-ben használatos CCD került a készülékbe, mert a képek minősége nagyon hasonló. A kezelői felülete pedig egy az egyben ugyanolyan, funkcióiban, és extra beállításaiban is. Nyolc megapixeles (3624X1952) érzékelőt építettek be, két LED-es villanót, és a már megszokott autofókuszt sem kell nélkülöznünk. A elején lévő kamera 1.3 megapixeles felbontású, zsebtükörnek éppen megfelel.

Állíthatunk:

– élességet,
– színtelítettséget,
– fehéregyensúlyt,
– arcfelismerést,
– ISO (100-800),
– widescreen (5:3),
– GPS koordinátákat kapcsolhatunk képeinkhez
– színeffektusokat (pl. szürkeárnyalatos, szépia, szolarizált)

fotobealltas

A tesztképet, itt megtekinthetők teljes felbontásban:


http://img138.imageshack.us/g/imag0017za.jpg/

A kamerával felvett anyag minősége nem rossz, viszont amit készítettem felvételeket azok beszaggatnak lejátszáskor. Felbontása nem marad el a konkurens termékek eredményeitől, a HD (720p) sem akadály számára. Feltöltöttem a YouTube-ra egy kis videó felvételt.

A képek és videók megjelenítését a médialejátszó segíti elő, beállításai szegényesek de legalább ismeri a Dolby Mobil, és SRS technológiát. Hangzatos multimédiás címkéjének megfelelően, beépítették a DLNA csatolót (Digital Living Network Alliance) is. Így kábel nélkül játszhatjuk le fényképeinket, videóinkat TV-n, és számítógépen.

medialejatszo

A HTC Sense biztosít lejátszót zenéinkhez, ez a Sense Player, tudja az ID3 tag kezelést, elbánik az albumokkal is, hangminősége is egész jó. Kihangosítva is kellemes hangzásképet produkál, de igazán fülhallgatóval tudja megmutatni mit tud. Persze nem a saját fülesével, inkább valami komolyabb képességű darab szükséges ehhez a jó hangzáshoz.

zenelejatszo

A HTC Incredible multimédiás képességeit, négy kis videóval teszteltem. A gyárilag telepített Media Player lejátszotta a Final Fantasy 1280X720 felbontású filmecskéjét, és végre a DiviX, valamint az Xvid is felkerült a lejátszhatók listájára. Egy rövid lista a többi lejátszható videós formátumról:

3gp, .3g2, .mp4, .wmv (Windows Media Video 9), .avi (MP4 ASP and MP3), .xvid (MP4 ASP and MP3).

video_adattabla

A HTC nem felejtette ki a rádióvevőt sem a multimédiás készletből, melyben van RDS, automatikus hangolás, és igényes kezelői felület. Antennaként szükséges működéséhez a „madzagos" fülhallgató.

radio

Irány az internet:

Az andoridos böngésző gyorsan dolgozik, YouTube videók lejátszásához nem igényel külön szoftvert, a flash állományok sem okoznak számára problémát. Képernyőre tördeli a szövegrészeket, használhatjuk a kétujjas nagyítást, és az egykoppintásos megoldást is. Az ACID3 internet kompatibilitási teszten is szépen szerepelt, sikerült megkaparintania a százból 93%-ot.

acid3

Adatkommunikációban hozza a mai normát:
GPRS, EDGE, 3G, HSDPA, HSUPA, WiFi-ből ismeri a b / g/ n szabványt, bluetoothból a 2.1-es került bele. A Desire HD-hoz hasonlóan WiFi routerként is működik, így megoszthatjuk internet hozzáférésünket bárkivel, valamint USB kábel segítségével modemként is használható.

Telefonáljunk egyet:

A telefonálási hangminőséggel elégedett voltam, kellemes telt hangokat produkál.
Megvannak a fontos telefon funkciók, a híváslista, blokkolt hívók, gyorstárcsázás, csoportokat hozhatunk létre, küldhetünk VCard-ot is.

telefon

Szép magyar billentyűzet segítségével pötyöghetjük be üzeneteinket, amely jó felépítése révén könnyen használható erre a célra. Hardverből ott figyel a proximity szenzor, így amikor arcunkhoz tesszük a készüléket, az elsötétül, kímélve meg bennünket véletlen „fülnyomásoktól".
Exta szolgáltatások:
– hangerő csökkentése, amikor felemeljük a PDA-t
– zseb módban növeli a hangerőt, ha zsebben, vagy táskában van
– hívás közben a kijelzővel lefordított készülék hangszórója bekapcsol

Üzemidő:

A készülék akkumulátora 1450mAh-ás, ez a „naftatároló" egy napig képes elhajtani az Incredible S-t, de este már energia táplálék után vágyik.

Zárszó:

A HTC Incredible S jól sikerült iparos munka, összeszerelésének minősége tökéletes, kijelzője nagyon szép, a HTC Sense pedig jól sikerült megbízható felület. Egy a probléma, ma már ez kevés ennyi pénzért. Az 1GHz-es proci idén már a múlté lesz, itt kopogtatnak a trónkövetelők 1.2 GHz-es egy vagy több magos belsővel. Amint kijön az erősen innovatív Samsung Galaxy S 2, valószínűleg félretolja a HTC üdvöskéjét útjából. Saját szegmensében is ott leselkednek rá néhányan, itt van pl. a HTC Desire HD, amely jelentősen olcsóbb, kijelzője nagyobb (4,3"), és teljes alumínium készülékházzal dicsekedhet. Az olcsóbb szegmensben majdnem féláron ott a Motorola Defy, igaz kisebb procival, mégis hozza ezt a színvonalat. A HTC HD2 is erős konkurencia lehet számára, hisz ennél a PDA-nál, akár több operációs rendszer közül is választhatunk, s alacsony árával is letaszíthatja elindított pályájáról az Incredible S-t. A HTC-től lassúnak tűnik ez a fejlődés, megszoktuk, hogy élen jár innovációs téren, így nehéz elfogadni ennek a készüléknek a kissé múltbéli jellegét. Egy esetben látom létjogosultságát a piacon, ha rövid időn belül árából drasztikusan veszít, és beilleszkedig a százezer forintos árkategóriába. Abban az esetben már tudnám ajánlani azoknak a HTC rajongóknak, akik számára túlzottan szélesnek tűnik a HTC Desire HD készülékháza, és a szebb kijelzőt részesítik előnyben. A HTC Incredible S sajnos nem is olyan hihetetlenre sikeredett, mint ahogyan arra neve eleve kijelöli.

1-ar-ertek3

2-multimedia5

3-kezdofelh4

4-uzletifelh5

5-techorult4

A tesztkészüléket a speedshop.hua1 biztosította számunkra. Köszönjük.

Vélemény, hozzászólás?