Motorola 360 – Amikor a karóra is felköszönt

Szerző:

P1130630A Motorola gyártotta le a világ első, kerek kijelzővel felszerelt okos óráját. Természetesen az erre a célra kifejlesztett Android Wear fut rajta, ami a már jól ismert Google Now intelligens (szerű) asszisztensre épül. A rendszernek köszönhetően ez az óra tökéletesen együttműködik a telefonunkkal. Talán sokkal jobban, mint kéne.

A szeptember 5-e óta kapható, 250 dolláros okosóra alig néhány óra alatt elfogyott, sokáig csak az „out of stock” felirat fogadta a vevőket. Ez elég szomorú, hiszen szinte az egész világ figyeli, a már régóta Google tulajdonában lévő Motorolát, még akkor is, ha a mobil részleget már el is adták a Lenovo-nak.

IMAG0079

Az egyik alapértelmezett dizájn

Én magam is sokat gondolkodtam rajta, hogy ha kijön, milyen úton juthatnék hozzá és mi az a felső ár-határ, amit még megadnék érte. Így hogy egy kedves barátomnak köszönhetően kipróbálhattam, már tudom – semennyit nem adnék érte, MÉG. Annak idején a Motorola MotoActv okos sportkütyüje volt az egyetlen ami felkeltette az érdeklődésemet. Hiába elavult már és fura specifikáció, még így is megvenném, ha lenne ilyesmire szükségem mivel ez inkább egy telefontól elkülönülő személyi edző mint okosóra. Természetesen folyamatosan kommunikál a telefonnal, de önállóan is használható. Bluetoothos – komolyabb mint a mai okosmérők – pulzusmérővel, bluetooth-os minőségi headsettel együtt, szettben 30 körül kapni külföldön. Használtan 15-től indul. Egyébként funkcióban a mai csúcsgépek sem hagyják le túlzottan.

motoactv

Bizony a Motorola már több mint 3 éve csinált ilyet. Már akkor a piacon volt mikor még nem is volt piac.

Nyilván ilyet azért nem tud a régi ketyere.

P1130631

Az biztos, hogy meglepődtem, mikor ezzel fogadott reggel. Még így sem lett az első, de őszintén megmondom, örültem neki.

P1130636

Kedves gesztus a google-tól, hogy az órába is beleerőltették ezt a funkciót. Ezt látni hajnalban kellemes.

A hardver mondhatni tökéletes a célra, ugyanis sehol és semmilyen körülmények között nem akadt egy pillanatra sem az óra. A processzor szerepét egy Texas Instruments OMAP 3 szolgálja, ami nem sokban különbözik az LG G órába szerelt 1,2Ghz-n ketyegő Qualcomm Snapdragon 400-tól. Memóriából  512MB-t, míg tárhelyből 4GB-ot kapunk. Ez utóbbi általunk külön nem vehető igénybe, tehát pl zenét vagy képet nem tudunk tárolni rajta, ez így rendben is van. Az a varázslatos kijelző 1,56 col átmérőjű és 320×290 felbontású. A Super AMOLED jó választás volt, a betekintési szögei szépek, habár én idegenben azt mondanám a felbontás elég gyér, ez a valóságban minden igényt kiszolgál. A Gorilla Glass 3 gondoskodik a karcolások kivédéséről, az IP67-es tanúsítvány pedig a víz és porállóságról.

moto-360-3

Az ifixit.com sosem tétlenkedik.

Egy 320mAh-s akksit pakoltak csupán bele, ez nálam aktív használat mellett is biztosította a napi 13 órás akksiidőt. Nem használtam orrba-szájba ész nélkül, de nem is kíméltem, így annyit mondhatok, hogy egy napot kibír és a vezeték nélküli töltést bármely Qi töltő hajlandó kivitelezni.

d102moto-360-charging-640x418

Az óra anyagminősége szerintem hibátlan. Engem kizárólag a nehéz, fém szíjas órák tudnak meghatni, ez esetben is így van. Szép, kényelmes a Moto360 bőrszíja is, de ha az enyém lenne, már nem az lenne rajta. Szerencsére cserélhető.

moto-360

Az Android Wear működése pofon egyszerű. Az órán lévő egyetlen hardveres gomb megfelel egy home gombnak. Felkel az óra, ha megnyomom – természetesen akkor is, ha csak felemelem a kezem, jól érzékeli, nem úgy mint a Samsung órák esetében – és ha a menüben elcsászkálok, ettől azonnal visszatér a főképernyőre.

IMAG0095

Ím egy Google Now kártya.

rvu1sS1

A Samsung S health programja az órán át is terrorizál, ha nem mozgunk.

Ha bökök egyet a képernyőre, elővillan a Google Now, amit mondok leírja, mégpedig jól. Indít navigációt hazafelé, vagy rákeres egy kifejezésre akár a nyers google-n akár a google fordítóban. Minden ugyan úgy történik, mint a telefonos verziónál.

IMAG0098-2

IMAG0081

Így néz ki, amikor “nem néz ki”.

Alapértelmezettként minden értesítés megjelenik az órán, amit a telefonon látunk, mikor lehúzzuk az értesítési sávot. Természetesen az „Android Wear” programmal ki tudjuk válogatni telefonon, hogy mely programok értesítéseit jelenítheti meg az óra. Értesítések között fel-le suhinthatásokkal lehet váltani, rábökést követően kapunk bővebb információt – pl a teljes üzenetet – és jobbra lapozgatva az alternatívák jelennek meg. Ilyen például a válasz küldése – diktálással – az archiválás és a „Megnyitás telefonon”.

 csiiiik

Zenelejátszást – lejátszás/megállítás előre és hátra léptetés – tudunk vezérelni vele, de hangerőt egyelőre nem. Ez szomorú, mivel sok esetben pókerpartykon vagy házibulikon a telefonomról és egy aptx-es bluetooth headsetről megy a zene, a telefonom pedig hol körbejár, hol nem. Lévén én vagyok a házigazda, nekem kell gondoskodnom arról, hogy a véletlenül/direkt felhangosított zene ne zavarja a szomszédokat és azonnal vissza tudjam venni azt. Ugyanezt egyébként főzés közben is használnám.

IMAG0083

plulululu

IMAG0085

Ha beállítom facebook messengerben, hogy “Nincs előnézet” akkor tényleg nincs előnézet, csak ha megnyitom.

Képes mérni a pulzust, ha közben nem ugrálunk és összehasonlítva egy Omron pulzusmérő eredményeivel 10% különbség látható. Ez alapvetően belefér, de ha tényleg komolyan gondoljuk a sportolást, akkor már annyira mégsem. Természetesen számol lépést is.

IMAG0080

Ennél a pillanatnál az Omron 90-es pulzust mutatott.

Az óra tudása/nemtudása itt ki is merült. Az igazság az, hogy az első napon mikor hozzám került, már félig le volt merülve. Hazaérvén töltőre tettem és elmentem vásárolni. Ez is rengeteget elmond arról, hogy mennyire estem hasra az órától. Mindenképpen azt mondom, hogy ebből még egyszer lehet valami, de egyelőre ez a Wear rendszer nincs túlzottan kifejlesztve. Nem tudok sem a telefonról indított/kivetített prezentációk között váltani – nem, SOHA nem csináltam ilyet, nem is fogok, de ismerek olyat aki igen – és mikor jön egy értesítés, vagy épp megy a zene az eltakarja a kijelző 1/3-át.

IMAG0093

Pont ennyit takar ki minden értesítés amit nem húzok el.

Ha elhúzom, akkor az a telefonon is eltűnik, és például elfelejtek utánajárni valaminek, amit amúgy meghagyok a telefonon notification sávban addig amíg meg nem oldottam. Itt viszont ha nem húzom el, akkor nem látom az információk szinte felét. Ha épp olyan dizájnt választok, akkor az is előfordul, hogy nem látom hány óra van. Hasznos készülék, csak órának elég gyér.

IMAG0084

Fallout power. Vannak kevésbé értelmes, de poén skinek is.

Nagyon-nagyon vártam ezt az órát és tetszik is, de egyértelmű, hogy ez még egy nagyon gyerekcipőben járó rendszer és így mindegy milyen gyártó telepíti az órájára, ugyanazt és ugyanúgy fogja tudni. Ez jó, csak épp a baj, hogy egyelőre a legnagyobb előnye, hogy – nincs hátránya – létezik és fejleszthető. Az irány tetszik, a kerek kijelző szép és elegáns, de ilyen tudással nálam esélytelen versenyző. Egyrészt mert csak kíváncsiságból nézegetek okos órákat, másfelől pedig mert közel sem nyújt annyi tudást, amiért megérné egy karórát lecserélni egy minden nap töltést igénylő ketyerére.

Vélemény, hozzászólás?