Mili Power Projector 2 teszt – vetítő a zsebben

Szerző:

alt

A MiLi magyarországi képviseletének tarsolyában mindig akad meglepetés, most egy kisméretű mobil kivetítőt bíztak rám, sajnos nem örökre. Különleges felépítésének köszönhetően alkalmas prezentációk megtartására is. Leginkább az Apple termékeivel él szimbiózisban, azokat egy mozdulattal rá tudjuk csatlakoztatni a kis „fényvetőre”.

 

 

 

 

 

alt

 

A piacot elárasztották a mini kivetítők, minden nevesebb gyártó beszállt az üzletbe. Ezen a pályán nehéz újjal előhozakodni, ez a termék a gyakorlatiasabb használatot, hordozhatóságot részesíti előnyben. Különleges kialakítása jól használhatóvá teszi az Apple termékek rajongói számára. Nincs szükség kábelre a működtetéséhez, egyszerűen csak rátoljuk pl. az iPhone-t a beépített speciális csatlakozóra, és már üzemképes is a vetítő.

 

Csomagolás, tartozékok:

A dobozka, amelyben érkezett, aprócska, mint maga a vetítő. Tartozékokkal rendesen megpakolták, minden benne van, ami fontos lehet a használata során.

-Hálózati töltő

-AV kábel (RCA)

-Távvezérlő

-VGA kábel

-Hordozó zsákocska

 

Ennek a flash-nek a segítségével közelebbről is megnézhetőek a tartozékok.

 

 

Külcsín:

A gyártó szereti a zongoralakk eleganciáját, termékei általában fényes feketében virítanak. Valóban kellemes látványt nyújtanak, de felületükön az ujjlenyomat kavalkád nem valami szívderítő látvány.  A vetítő felépítése nagyon különleges, összecsukott állapotban, modern villanyborotvára emlékeztet.

 

alt

 

Szétnyitva előtűnik az élénk kék színű belső, és a kezelő szervek gombjai. Ekkorra már kiderül, hogy más feladatot lát el, mint az arcszőr eltávolítása.smiley

 A következő bemutatón a mini projektort az egér segítségével megforgathatjuk.

 

 

A vetítő az iPhone csatlakozón kívül rendelkezik még AV, valamint VGA kimenettel is. Így a megfelelő kábelekkel ráköthetjük DVD lejátszónkat, régebbi AV kimenetes telefonunkat, videomagnónkat, vagy akár számítógépünket is prezentációs masinává alakíthatjuk. Nincs HDMI csatlakozási lehetőség, így a mai készülékek, pl. PDA-ák nem tudják kihasználni praktikus tulajdonságait. 

Ezzel a mikroszkópos bemutatóval a vetítő apró részleteit, anyagminőségét közelebbről is megtekinthetjük.

Hardver:

Készítettünk egy játékos interaktív adatlapot a legfontosabb paraméterekről (elindítás után a táblát egérrel tudjuk megforgatni):

 

 

A projektor LCoS RGB (Liquid Crystal on Silicone) technológiával készült, amely ötvözi a DLP és az LCD vetítők előnyeit, azok hibái nélkül.A polarizált fény a szilikon rácsba helyezett folyadékkristályokról mint aprócska tükrökről verődik vissza. Nagy előnye a pixelesedés nélküli megjelenítés, valamint a nagy felbontás alkalmazhatósága. Sajnos ebben a vetítőben nem használták ki a technológia adta lehetőséget, mivel csak 640×480 pixeles (VGA) megjelenítőt építettek be, jobb lett volna legalább a 800X600-as felbontás.

 

A röntgen szkenner rúdját balra tolva előtűnik a vetítő belseje, így láthatóvá válnak az apró lencsék, és kisebb elektronikus alkatrészek is.

 A fényereje (10 Lumen) elég kicsi, így inkább elsötétített helységben hozhatjuk ki belőle a legtöbbet. A LED fényforrás 20000 órás üzemideje sokkal kellemesebben hangzik.

Ennél a projektornál sokáig nem kell a LED-et cserélnünk, mint a hagyományos izzós rokonainál. A 2800mAh-ás akkumulátorral két óra folyamatos vetítési időt kapunk, ami elég egy hosszabb film megnézéséhez. Egy Wattos hangszórója megidézi a régi Sokol rádiók hangzásvilágát, de legalább valami zörög benne.

A Próba:

A mini vetítő kipróbálásához a tartozék AV kábelt rádugtam egy DVD lejátszóra, Projecta vásznat, és egy állványt használam még, amelynek mozgatásával növeltem a vetítési távolságot. Ebben a kis táblázatban foglaltam össze a mérési eredményeket:

 

alt

 

Kipróbáltam mindenféle fényviszonynál a projektort, és kiderült, hogy nem igazán kedveli a nappali világosságot.

 

alt

“munka közben”

 

 Ez a 10 Lumen csak egy besötétített szobában tud érvényesülni. Véleményem szerint egy vetítőt ilyen körülmények között érdemes üzemeltetni, hogy átélhessük az igazi mozis hatást. Olyan irodában ahol nincs legalább egy sötétítő függöny, elég körülményes lesz a kivetítős bemutató megtartása. Két méteres távolságból egészen nagy képet vetít, de érzékelhető a fényerő hiánya. Ennek ellenére még simán nézhető a film, sőt családom tagjai szerint nem olyan vészes a helyzet, nekik így is tetszett.

 

alt

 

A számítógépemet is összekötöttem a kis vetítővel, fiam nagy örömére, aki a falra vetített űrhajós játékot alig bírta abbahagyni. A diavetítőt is ki tudjuk váltani segítségével, csak egy multimédiás diagyűjteményt kell elindítani, és már röpít is vissza minket a múltba.

A távvezérlőn megnyomott menü gomb hatására előugrik a beállítások listája, állíthatunk:

– fényességet

– kontrasztot

– színhőmérsékletet

– színtelítettséget

– élességet

– tükrözhetjük a képet, minden irányba

– gammakorrekció is rendelkezésünkre áll, stb.

Alacsony asztalról felfelé világítva trapéz alakú a vetített kép, sajnos nem találtam trapézkorrekciót a beállítások között.

 

alt

 

A készülékről és a vetítésről rövidke videót is készítettem:

 

 

Zárszó:

Véleményem szerint jelenleg ez a legszebben megtervezett pikóprojektor a piacon.A MiLi mini vetítőjének anyaghasználata tökéletes, az összeszerelés minősége is rendben van, Apple termékeket használók számára ideális választás. Okostelefon, DVD lejátszó esetében már nem ennyire egyértelmű a dolog, hiába ez a kihajtható praktikus forma, ha más termék nem tudja kihasználni az Apple-dokkoló előnyeit.Talán egy szemernyivel több fényerőt kellett volna még bepréselni a készülékházba. Ebben az árkategóriában (kb. 89500 Ft), már kapható egy picivel több, 15 Lumenes fényerőt produkáló termék is.

Az apróbb hiányosságok ellenére is pozitív véleménnyel zárom ezt a tesztet, mert amit a MiLi Power Projector 2 ígér, azt maradéktalanul be is tartja.

 

 

A tesztkészüléket aalt biztosította számunkra. Köszönjük.

Vélemény, hozzászólás?