Microsoft Lumia 950 XL teszt (külcsín) – nézz a szemembe

Szerző:

kiskepMicrosoft telefon még nem járt nálam tesztelésen, így kíváncsian fogtam bele a vizsgálatába. Minden porcikáján érezhető, hogy zászlóshajónak készült, külön gombot kaptunk a fotózásra, a készülékház mérete, nagyméretű kijelzője ellenére sem lett túlzó. Néhány extra hardveres ínyencségre is futotta, írisz szkenner és folyadékhűtés is került a burkolat alá.

A történelemben mindig elbuknak a nagy birodalmak, s így van ez az iparban a megacégekkel is, elindulnak nagy elánnal, felfejlődnek és uralják a piacot, ám egyre rugalmatlanabbak lesznek. Azt hiszik, diktálják a technikai trendet, holott egy idő után már nem képesek az innovációra, inkább csak megszerzett hírnevükből élnek. Erre a sorsra jutott a szépreményű Nokia is, amikor a Microsoft tulajdonába került. Ennek a fúziónak az eredménye, hogy a redmondiak képesek voltak megalkotni a Lumia 950 XL-t, amelyet megpakoltak a jelenlegi legjobb hardverekkel. Reméljük jó kezekben lesz náluk a Nokiánál felhalmozott tudástőke.

Külcsín:

A telefont magnézium vázra építették és műanyaggal burkolták, polikarbonátot választottak a célra, mert időtálló és rugalmas alapanyagot biztosít egy telefon védelmére. Maga a készülék kifejezetten unalmas dizájnt kapott, egyedi megoldást véletlenül sem fedezhetünk fel rajta. A következő ábrán az egérrel megforgathatjuk a készüléket. (Az animáció lejátszásához néhány böngésző esetében Flashplugin szükségeltetik)

Kézbe vettem a Microsoft Lumia 950 XL-t és a Samsung Note 4-et, külső méreteik és kijelzőjük nagysága, szinte tökéletesen megegyezik.

kezes

Két milliméterrel azért rövidebb, néhány tizeddel keskenyebb és vékonyabb is a Microsoft csúcs phabletje.

note4-lumi-elolnezet

note4-lumi-hatulnezet

Készülékházának méreteit összehasonlíthatjuk néhány vetélytárssal a következő ábrán.

kulmeret

Az óriások között kifejezetten kompaktnak számít, pedig azokkal megegyező méretű kijelzővel rendelkezik. Megmértem a káváját, az élre nem tudott kerülni, de ott liheg az élbolyban.

kava

Táblázatba szedtem néhány telefon káva méretét.

kava_tablazat

Szép teljesítmény, hogy bekerült legalább a négy milliméter alatti kávaméretűek prominens csapatába. A készülékház előlapjának, és kijelzőjének egymáshoz viszonyított százalékos arányából megtudhatjuk, mennyire tölti ki a kijelző a telefon előlapját.

kijel_kepernyo_arany

Hetvenöt százalékos eredményével elcsípte a hatodik helyet, így három hellyel előzte meg a hasonló méretekkel rendelkező Samsung GalaxyNote 4-et. A Lumia 950 XL összes hardveres gombját a jobb oldalára építették, ami elég furcsán néz ki. Az elrendezése is meglepő, mivel a hangerő felés le gombok közé ékelték be a power gombot.

gombok

Tesztelés közben gyakran előfordult, hogy mellé nyúltam, és kikapcsolás helyett véletlenül a hangerőn állítottam. Nem szerencsés az ilyen gombösszeállítás, a hangerő gombokat ritkábban használjuk, így nyugodtan kerülhetett volna a telefon másik oldalára is. Emellett a gombok kialakítása sem túlzottan kézbarát, mivel éles széleik kényelmetlenül nyomják az ujjunkat. A Samsung Note 4 gombjait jobban lekerekítették, így kellemesebb a tapintásuk.

eles_gomb

Külön dicséretet érdemel viszont a fényképezés számára kialakított gomb, amit ma már alig láthatunk más készüléken.

photo_gomb

A telefon alsó része is rejteget újítást, nem a hagyományos micro USB aljzat került ide, hanem az USB v 3.1 Type-C , ami képes adatainkat akár 10 Gbps sebességgel továbbítani. Emellett, szimmetrikus kialakítású, így nem kell figyelnünk arra, hogyan áll a csatlakozó mielőtt az aljzatba dugjuk.

usb_type_c

A hátlap anyaga gumírozott, egy kissé mégis csúszós, az ujjlenyomatokat viszont nem gyűjti. Nyomogatásra nyikorog, nem tökéletes a rögzítő fülek illeszkedése, felső kategóriás telefonnál ez a hiba nem túl elegáns. Amegszokottnál nagyobb felületű objektívburkolat díszelega hátulján, amelybe a Zeiss szállítja a lencséket. A 20 megapixeles érzékelő prémium minőségű, viszont kimaradt belőle a lézeres fókuszállítási lehetőség, pedig ez már az elvárható minimum lenne ebben a kategóriában.

objektiv

A telefon hátlapja levehető, cserélhető az akkumulátor (3340 mAh), és ami legjobb, beépített 32 GB-os tárhelyünket még microSD kártyával is bővíthetjük. A SIM kártyák közül a nano méretűt szereti, így érdemes rákészülni, ha erre a telefonra váltanánk.

levett hátlap

A hátlap belsejében ott a vezeték nélküli töltéshez szükséges tekercs, így erre nem kell külön pénzt szánnunk.

Írisz-felismerés:

 Az előlapon találjuk a szivárványhártya felismerésére szánt hardvert. A mobil iparágban elterjedőben van a biometrikus azonosítás, ami elősegíti a gyors és biztonságos belépést telefonunkba. Legnépszerűbb az ujjlenyomat ellenőrzés, és néha találkozhatunk az írisz szkenneléssel is. Tesztünk alanya írisz felismerő rendszert kapott, ami nagy biztonsággal ismeri fel szivárványhártyánkat. Az írisz-felismerő rendszer nagyságrendekkel biztonságosabb módszer, mint az ujjlenyomat ellenőrzés, mivel 400 ponton ellenőrzi a szivárványhártya mintázatát, míg az ujjlenyomat szenzor csak 60 ponton. A felismerő rendszer hardveres elemei: az erős infravörös LED (750-1050 nm), az infravörös kamera, és a különleges, nagyfelbontású kamera. Az utóbbi nem keverendő össze a szelfi kamerával, mivel az előlapi fotózáshoz külön optika jár.

iris_szkenner

Az infravörös fény a legelőnyösebb a szem megvilágítására, mert a sötétbarna írisz a leggyakoribb az emberek között, és a hagyományos fény nem képes tökéletes részletességgel megalkotni bonyolult szerkezetét, valamint a környezeti fények sem tudják megzavarni a szivárványhártya textúrájának felismerését. A baloldali kép normál, a jobboldali infravörös fényben készült, jól látható, mennyire más a két megjelenítési mód.

szemgolyok

(Kép forrása: en.wikipedia.org)

A felismerés menete a következő:

  • Az infra és a nagyfelbontású kamera rögzíti az írisz egyedi, időben állandó mintázatát
  • A kapott képről, szoftveresen eltávolítják a szemhéjat, szempillákat és a pupillát.
  • A szoftver, matematikai és statisztikai algoritmusok segítségével az egyénre jellemző adatsort képez az információból, amelyet eltárol.
  • Amikor telefonunkba bejelentkezünk, összeveti a kapott eredményt az adatbázisában található íriszadatokkal és döntést hoz a felismerésről.

A Lumia 950 XL-t könnyű betanítani az írisz felismerésére, a Windows Hello menüpontba belépve, négyjegyű azonosító kódot kell megadnunk, majd elkezdődik a szkennelési folyamat. Szemüvegünket ilyenkor le kell venni, mivel a tükröződések megzavarhatják a felismerést. A telefon bal felső szélén kigyullad a piros fény, ekkor szemünk elé tartjuk a készüléket és a jobb oldalán lévő kamerákba kell nézni.

iris_szoft

Érdemes többször is elvégezni ezt a procedúrát különböző fényviszonyok mellett is, mert így sokat javíthatunk a felismerési rátán. Ezután, beállíthatjuk, hogy a képernyőlezárás után 15 percenként, vagy ritkábban végezze el az azonosítást. Tapasztalataim szerint fényviszonyoktól függően 1-2 másodperc alatt elkészül a felismerés, az sem zavarja, ha szemüvegen keresztül kell dolgoznia. A telefonba való belépés a bekapcsoló gomb megnyomásával kezdődik, majd szemünk elé emeljük a készüléket, és jobb oldalán lévő szenzorokba bámulunk, pillanatok alatt bent is vagyunk. Jó tulajdonságai ellenére is praktikusabbnak tartom az ujjlenyomat olvasót, ami nem igényel speciális mozdulatot, vagyis nem kell minden alkalommal szemünk elé tartani a belépéshez, és egy hajszálnyival gyorsabb is annál. Viszont az íriszfelismerés „menőségi faktora” jóval magasabb, már ha közöljük környezetünkkel, hogy nem szelfizés céljából emelgetjük arcunk elé a telefont.

Hardver:

A Microsoft, aQualcomm 810-es 64 bitesnyolcmagos (négy 1,5 GHz-es Cortex-A53, valamint, négy 2 GHz-es Cortex-A57) processzort választotta csúcstelefonjához, amely 2015-ben sokat rontott a proci gyártójának addigi pozitív megítélésén. Jó néhány felsőkategóriás telefonba került ez a központi egység, használta a HTC, a Sony és az LG is, ami utólag rossz döntésnek bizonyult a processzor rendellenes túlmelegedése miatt. Ezek a gyártók úgy oldották meg a túlzott felmelegedést, hogy a hőmérséklet emelkedésével korlátozni kezdték a processzor órajelét. A Microsoftnál tudták, hogy a 4K-s videó felvételek és a Display Dock olyan hardveres megterhelést jelentenek a procinak, ami használhatatlanul felforrósítja a telefont. Valószínűleg ezért is döntöttek a műanyag készülékház mellet, mert az jobban elszigeteli kezünket a forróságtól. A mérnökök azt viszont nem engedhették meg, hogy ez a hő felhalmozódjon, mert az károsítaná a hardvert is, ezért folyadékhűtéssel oldották meg a problémát. A következő képen belekukkanhatunk a Lumia 950 XL belsejébe, ahol bemutatkozik a folyadékhűtéses rendszer.

A megoldás egyszerű, fogtak egy rézcsövet, amihez hozzáépítettek egy hővezető fejet, azt a processzor felületére illesztették,majd kisebb mennyiségű speciális folyadékot töltöttek bele, ami a párolgás alapú folyadék-hűtést segíti elő. Így a prociban keletkező hő, a hűtőközegen keresztül elvezetésre kerül, és a belső magnézium kereten oszlik szét.Ez a rendszer olyannyira javítja a működés hatékonyságát, hogy más telefonokkal ellentétben, itt a 4K-s videó felvételnél nincs időkorlát, bármilyen hosszúságú felvételt készíthetünk. Jól jön ez a védelmi pajzs a Display Dock használatakor is, mivel a WUXGA (1920×1200) felbontású tartalmakat is kitud kiküldeni a monitorra. A komolyabb 3D-s játékokkal sem tudtam túlzottan felmelegíteni hátlapját. Érdemes lenne minél több telefonba beépíteni ezt a hűtési rendszert, növelve ezzel az elektronikus komponensek hatékonyságát.

Kijelző:

A kijelzőn sem spóroltak, egy Quad-HD (2560×1440) felbontású CelarBlackAmoled panelt építettek be, ami 5,7 inches. Az OLED-es technológiánál hagyományos RGB kiosztású kijelzőt még nem sikerült fejleszteni, így maradt a pen-tile mátrix elrendezés, ebből is a gyémánt kiosztású.

rgb-rgb s-tripe-diamond

A dolog pikantériája, hogy a Lumia 950 XL kijelzője kísértetiesen hasonlít a Samsung GalaxyNote 4 SuperAMOLED-jéhez. Információt nem találtam a dologról, de véleményem szerint a Samsung kijelző gyárából származik. A következő képen is látható, mennyire hasonlít a két megjelenítő.

note-lumia_pentile

A Google Play ikonját folyamatosan nagyítva láthatóvá válik az alpixel készlet.

kijelznagyit

Összehasonlítottam a Note 4 és a Lumia 950 kijelzőjét tesztképekkel, ami megerősítette bennem, hogy a két kijelző ugyanott készült. Videót is készítettem az összehasonlításról.

A következő képek is megerősítik a nagyfokú hasonlóságot.

tulip

Talán csak fényerejükben különböznek, a Lumia 950 XL fehérei egy hajszállal erősebbek.

note4-lumia_feher

A Microsoft prémium telefonjának és néhány más gyártó kijelző adatait táblázatba szedtem.

ppi_tablazat

A kijelző zöld alpixelei teljes létszámban megvannak (518 ppi), ha ez alapján sorolnánk be a telefont, az élbolyba kerülne, de a pen-tile mátrix elrendezés miatt a kék és piros alpixelekből jóval kevesebb van, így 366 ppi-s értékével csak a középmezőnybe kerülhetett. A megjelenítő feketéi kiválóak, a különböző betekintési szögekből nézve is szépen megmarad fényereje, és ilyenkor csak minimális színtorzulás tapasztalható. Jó döntés volt ezt a kijelzőt tenni a Lumia 950 XL-be, mivel jelenleg ez a legjobb a piacon.

 

Display Dock (HD-500):

 A Microsoft azt ígéri, ha ezt a kis dobozkát megvesszük, akkor már laptopra sem lesz szükség, mivel mindent elvégezhetünk telefonunkkal. A doboz egy tenyérben elfér (64,1x 64,1x 25,6 mm), apró mérete ellenére is tisztességes súlya van (230 g), mivel méretes alumínium hűtőborda található benne.

dock_belez

A Display Dock beüzemelése pofon egyszerű, a tartozék töltőkábellel kapja meg a tápellátást, adatkábellel összekötjük a telefonnal, és az opcionálisan megvásárolható HDMI vagy Display Port vezetékkelcsatlakozunk a TV-hez.A telefon megkérdezi, hogy vezeték nélküli (Miracast) vagy vezetékes kapcsolatot szeretnénk, és az összeállítás után át is vált a Microsoft Continuum szoftverre,ami a PC-s Windows 10-re hasonlít.

dock_szerelve

A telefont használhatjuk tapipadnak, így megúszhatjuk a perifériák használatát, de érdemesebb rácsatlakozni egy billentyűzettel és egérrel. Időnként a billentyűzet és az egér is laggol, de azért még elviselhető mértékben. A doboz oldalán található három USB aljazat, ide csatlakoztathatjuk a vezetékes egeret és billentyűzetet is, egyik aljzat nagy teljesítményű így töltésre is használhatjuk. Bluetooth billentyűzetet és egeret is tud fogadni a Lumia 950 XL, így élvezhetjük a vezeték nélküli szabadságot.Készítettem egy rövidke bemutató videót a Display Dock használatáról.

Beérkező hívásainkat nyugodtan lebonyolíthatjuk a telefonon, s eközben továbbra is ott a monitoron a Continuum. Nagyon hasonlít a PC-s Windows 10-re, még Start menüje is van, használhatjuk a Ctrl+C, és Ctrl+V billentyűkombinációkat, másolgathatunk pl. Excelben adatsorokat segítségükkel. A komplett Office csomag ott figyel a rendszeren, csak néhány funkció maradt ki belőle, lejátszhatjuk videóinkat is akár 4K-ig, programokat nyithatunk meg. Az alkalmazásokkal az a probléma, hogy csak azok indulnak el a nagyképernyőn, amelyek Univerzálisak, ez a hivatalos neve a két platformon használható appoknak. Ilyen pedig nem sok van a Windows Áruházában, és rászűrni sem lehet, bár ahol PC-s képet is tettek ki az app mellé ott még van remény. Böngészni csak az Edge-el lehet, ami néhány frissítés után egész gördülékeny lett. A Display Dock hardvere nagyon tetszett, kiválóan megtervezett, és hatékony a kis lapos dobozka. A szoftverrel már több a probléma, kissé béta jellege van a dolognak, remélhetőleg ezt a Microsoft programírói is tudják, és jönnek majd sorra a frissítések.

Összegzés:

Megosztó személyisége van a Microsoft Lumia 950 XL-nek, egyrészt benne van a csúcs hardver: erős proci, folyadékhűtés, AMOLED kijelző, írisz szkenner, cserélhetjük az akkumulátorát és bővíthetjük micro SD kártyával. A készülékház viszont nem hozza a prémium érzetet, a recsegős műanyag hátlappal, és unalmas külső megjelenésével. A Display Dock javíthatna a telefon megítélésén, mivel hardvere tökéletes, viszont szoftveresen van még mit fejlődnie. A Windows 10Phone operációs rendszer még sok csiszolgatást igényel, a Windows Áruház árukészletét is érdemes lenne feltölteni. A telefonért kicsengetendő 200 db ezresért, már elég nagy a választék más gyártóknál is, így nem biztos, hogy a Lumia 950 XL lenne a legjobb ajánlat ennyiért.

A tesztkészüléket a  microsoft  biztosította számunkra. Köszönjük.

2 hozzászólás a cikkhez

  1. sziasztok! igaz en most csereltem el az Iphont egy lumia 950 xl re az eddig irtak alapjan kerdes ki mire hasznalja … biztos egy jo telefon cseret csinaltam …nekem a letisztult rendszerü Microsoft tetszik, maga a rendszer….en mar ugy kb, 100-200 telefont probaltam ki de a velemenyem a Windows phone a nyerö.
    sokan nem szeretik a csempes telefont,viszont ha belegondolunk se az android,se az Iphone nem ad olyan lehetöseget,hogy külömbözö fajlokat,linkeket, kedvenc neveket, mas egyebb dolgokat kirakni a föoldalra …. dehat nem vagyunk egyformak… megfigyeltem az android renszert, egy idöutan lelassul, ellenben a Windows rendszerrel… hisz a neveben is benne van ( ANDROID) sokan nincsenek tisztaban a nevel… szerintem nemi attörest hoz majd a video telefonalas. Olyan sok variaciot mar nemigazan tudnak fejleszteni de remelem meg a jövöben okoznak meglepetest a telefon vilagaban…..
    Ha megjön az XL majd megosztom tapasztalatom…addig is pusza mindenkinek Subi Nemetorszagbol

  2. […] nagyobb tesó a 950XL egy 5,7 colos kijelzőt kapott és némileg a készülékházat is megnövelték, ami így 151,9*78,4*8,1 mm lett, 165 grammos […]

Vélemény, hozzászólás?