LG XBoom 360 RP4 és XBoom Go PL7 Teszt – BIG BOOM?

Szerző:

Az LG újabb teszttermékeket küldött szerkesztőségünkbe, előzőleg egy projektor érkezett, most pedig hangtechnikai kínálatukból kaphattunk egy kis ízelítőt. Az XBOOM bluetooth hangszóró családjából két terméket kaphattunk kezeink közé. Az XBoom Go családból a legnagyobb bluetooth hangszóró, a PL7 került tesztpadra, és a komolyabb hangtechnikai ligában induló térbeli hangzást ígérő XBoom 360 RP4.

 

 

 

Az LG mindig nagy hangsúlyt fektetett audio termékeire, bluetooth hangszórói igényes kidolgozással és kiváló hangminőséggel kerültek a piacra. Az XBoom Go családot az Egyesült Királyságban székelő audio berendezéseket gyártó Meridian céggel közösen fejlesztették. Az XBoom 360 RP4 nem dicsekedhet ilyen kapcsolatrendszerrel, mégsem kell szégyenkeznie hangminőségével.

 

Külcsín:

Anyagminőségre panasz nem lehet, mindkét hangszóró, erős műanyag házat kapott, recsegés és bizonytalan illesztés sem rontja az összképet. Az előző LG generációk inkább a szögletes formákat részesítették előnyben, míg az újoncok hengeres, lekerekített formákkal érkeztek.

Az 360 RP4 állított, hosszúkás, kúp formájú testet kapott, amelynek „lenyisszantották” a csúcsát, az RP7 pedig fektetett henger alakú, amelyen kiképeztek egy keskeny talprészt, melyen stabilan megáll. Függőleges használata nem lehetséges, mivel a két végén lekerekített passzív basszussugárzók vannak. A PL7 majdnem 25 cm hosszú és 9,8 cm az átmérője, emellé jelentős a súlya is, 1460 gramm, ami táskában hordozva kissé le fogja húzni a vállunkat.

Az 360 RP4-et viszont csak függőlegesen lehet használni, tetejére elegáns hordozófület szereltek, a könnyebb szállítás érdekében. Magassága sem elhanyagolható, 51,3 cm, és ehhez 5,8 kilogrammos súly járul.

Az PL7 hangszórói elé lyukacsos, műanyag borítás került, míg a 360 RP4-et kellemes tapintású szövettel vonták be.

A két bluetooth hangrendszernél eltérő módon oldották meg a hangszórók elhelyezését. A PL7 két szorosan egymás mellé helyezett hangszórót kapott, végeire pedig a passzív basszussugárzók kerültek.

A 360 RP4 szintén két hangszórót kapott, egy üvegszállal erősített 5,25 hüvelykes mélynyomót és 2 hüvelykes titániumból készült magas hangsugárzót, amelyeket a térbeli hangzás elősegítésére felfelé irányítottak. A mélynyomó alatt jókora hangdoboz található, amelynek aljára basszus-reflexnyílást is vágtak, ez a megoldás segíti elő az erős mélyhangok leképzését.

A 360 fokos hangterjedést a megvilágításra is szolgáló búra kúp alakja teszi lehetővé.

 

Természetesen a lámpa fő funkciója a hangulatvilágítás, a zene ritmusára változatos fényjátékot hozhatunk létre.

Az PL7 sem marad világítás nélkül, a passzív radiátorok végén látható RGB csík ontja magából a ritmikus villogást és a telefonos app segítségével személyre is szabhatjuk.

Mindkét hangszóró gumiborítású vezérlőgombokat kapott, amelyek remélhetőleg időtálló anyagból készültek. Van bekapcsoló gomb és a hangerő vezérlő gombok, lejátszás indítás/stop, és a bluetooth kapcsolódást elősegítő nyomógomb is. A 360 RP4 kör alakú vezérlőlapjának közepére egy extra világításkapcsolót is kapott és körülötte helyezkedik el félkörívben a többi funkciógomb.

A PL7-es gombjai egyenes vonalban helyezkednek el, itt még egy extra SoundBoost gombot is kapunk.

Mindkét hangszórón gumilappal takart csatlakozótáblát találhatunk, amelyre különféle gombokat és csatlakozóaljzatokat szereltek. A 360 RP4-es reset gombot, AUX és USB bemenetet kapott, valamint egy Twin gombot, amely csatlakozást tesz lehetővé egy másik 360 RP4-hez, így elérve a sztereo hangzást. Ennél a hangszórónál bármilyen adathordozóról tudunk zenét lejátszani.

 Az PL7-re is szereltek jó néhány csatlakozót és gombot. A Multi gomb segít két telefonra egyszerre rácsatlakozni, Dual módban egy telefonra két hangszórót kapcsolhatunk és így sztereo hangzást érhetünk el, vagy akár 100 hangszórót is összekapcsolhatunk egyszerre, amivel bármilyen teret megtölthetünk hanggal. A Reset gomb is itt található, mellette a töltésre használatos USB-type C aljzat, a 3.5 Jack aljzat AUX bementként szolgál, és van egy normálméretű USB-A aljzat, amellyel telefonunkat tudjuk tölteni.

Mindkét hangszóró 3900 mAh akkumulátort kapott, amellyel a PL7 fél hangerőn, világítás nélkül kb. egy napot tud muzsikálni, a 360 RP4 pedig 10 órán át üzemel. A 360 RP4-et hálózatról is üzemeltethetjük, ha az aljába bedugjuk a hozzá kapott kábelt.

A hangszórókra a Google Play-ről letölthető LG XBoom appal kapcsolódhatunk, amellyel rengeteg beállítást tudunk elvégezni. Hangszínbeállításból rendelkezésünkre állnak előre elkészített stílusok, pop, klasszikus vagy jazz, és még jó néhány, ki milyen hangzást szeretne.

Szerencsére az előre beállítottak mellé még jár egy ekvalizer is, amivel egyedi hangzást is létrehozhatunk.

 

A 360 RP4-gyel DJ szerepben is tetszeleghetünk a bulinkon, mivel kapunk egy scratch-ert valamint dob- és néhány egyéb effektet is.

Az appal vezérelhetjük a hangszórókat, saját lejátszási listát hozhatunk létre, a hangulatfényeket is állíthatjuk, valamint a szoftverfrissítést is megejthetjük segítségével.

A hangszórók hangminőségéről eddig még nem volt szó, így térjünk is át erre a területre. Mindkét hangszóró árának megfelelő hangzással érkezett. A 360 RP4 valóban produkálja a 360 fokos teret kitöltő zenei világot, kiválóan építették fel dobozát. A mély hangokat a méretes hangláda és a jól kiválasztott mélynyomó kellemesen, torzításmentesen szólaltatja meg. A magas hangokat is tisztán játssza le, az énekhangok szépen szólalnak meg. A PL7 tiszta közép és mély hangokat produkál, frekvenciamenete kiegyensúlyozott, talán csak egy kis teresség hiányzik hangképéből, hangereje viszont kifejezetten erős ehhez a térfogathoz képest.

Az LG XBoom 360 RP4-ről bemutató videót is készítettem, amelyben a hangját is meghallgathatjátok.

 

 

 

Összegzés:

A hangszórókat kiváló minőségű anyagokból rakták össze, mindkettő hordozható a maga módján. Igaz, hogy a 360 RP4 5,8 kg-nyi súlya érezhető, ha arrébb kell vinni, de cserébe az erőfeszítésért viszont jókora hangerőhöz és kellemesen behangolt hangképhez jutunk. A PL7 1,5 kg-os súlya kicsit több mint a kategóriájában induló többi hangszóróé, így nem túl komfortos pl. táskában szállítani és a végeibe illesztett passzív basszussugárzók kívül esnek a készülék keretén, így sérülékenyek. Cserébe a kelleténél kicsivel nagyobb súlyért nagy hangerőt kapunk és akkumulátorról is megtartja a hangerejét. Az LG XBoom szoftverrel szinte minden fontos jellemzőt és paramétert állíthatunk a hangszórókon. Az áraik sincsenek az egekbe lőve, kategóriájuknak megfelelő árazást kapott mindkettő.

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?