LG Watch Urbane teszt

Szerző:

logoA Telenor Magyarország-nak köszönhetően néhány napig teszteltem az LG legújabb okoseszközét a Watch Urbane-t. Mivel ez is Android Wear operációs rendszerrel érkezik, ezért sok újdonságot nem tud mutatni, azért van amiben mégis kitűnik.

Előre lelövöm a poént, ez az akksiidő. 🙂 Több hír és cikk is került már ki az oldalunkon az LG által kiadott okosórákról, sőt még azt is kiemeltük, hogy az LG G Watch volt a világ első okosórája, amire főzött rom készült. Ez utóbbi valljuk be elég nagy dolog nekünk, tech őrülteknek, és egyre izgatottabban várjuk a következő áldozatot, amire ráerőltethetjük a “saját” rendszerünket. Ettől érezzük azt egy készüléknél, hogy bizony tettünk érte, hogy olyan legyen, amilyen. Akkor is, ha a phone.apk a legfontosabb pillanatban kezd el fagyogatni.

Ugyan ilyesmiről szó sincs a szóban forgó óránál, mégis úgy éreztem, hogy tud újat mutatni. Igaz, hogy az ára sem a legkényelmesebb, ennyiért már akár komolyabb – nem okos – karórát is kapunk. Nem vagyok órab*zi, mégis ehhez viszonyítok, és már ki nőttem abból, hogy “mindegy csak minden okos legyen”. Egyelőre egy előnyét sem látom a wear operációs rendszerrel ellátott okosóráknak, bár tudom, ha egyszer kiforr, majd hasznossá válik.

P1150962

Az LG ezúttal tényleg odatette magát, ugyanis egy rendkívül elegáns és viselhető okosórát alkotott. Rengeteget próbáltam már a kínai TFT kijelzőstől az okosabbaknak tervezett Pebble Steelen és a félokos Cogito Classic-on keresztül a Moto360-ig. Okkal mondom tehát, hogy az Urbane nagyon szépre sikeredett, annak ellenére, hogy okoseszköz. Az első okosóra például, amit úgy ahogy a dobozából kivettem, vidáman hordtam. Sem a bőr szíjával – nagyon, de NAGYON fém párti vagyok – sem pedig a külalakjával nem volt bajom. Kifejezetten pofásra sikeredett. Igazi óra érzete van.

P1150974

Ha magáról a működésről szeretnél tájékozódni, ajánlom figyelmedbe a Moto360 tesztemet, habár egy évvel ezelőtt írtam, szó szerint semmi különbség nincs – ami az oprendszert illeti.

Külcsíny

Végre az okosóra gyártók is ráébredtek, hogy a hagyományos kerek számlap a nyerő irányvonal. A Moto360 után egyere több gyártó is ezt az utat követi. A hagyományos órákhoz való hasonlóságot az egyetlen gomb is növeli amit a gyártó a készülék jobb oldalára helyezett el. Ezt a gombot hosszan vagy röviden is lehet nyomni, így más-más funkciók érhetők el. Az óra hátlaján a szokásos dolgokat találjuk. Pulzus mérő – ami végre folyamatosan is mér -, valamint a töltő csatlakozóját ami egy dokkolón kersztül tudja csak tölteni az órát.

P1150979

Első lépések

Aki már használt ilyen órát annak nem lesz meglepő, hogy le kell tölteni a marketből az Andrid Wear nevű applikációt. Ha ez kész akkor párosíthatjuk az órát a telefonunkkal. A készülék működik telefon nélkül is, de ki akarja így használni? 🙂 Sajnos ezek a Google alapú órák nem működnek más operációs rendszerrel (iOS, Windows Phone). Maga a kapcsoldás viszonylag gyorsan lezajlik de a szinkronizáció egy kis időt vesz igénybe. Ha sikerült szinkronizálni akkor indulhat a felfedezés….

P1150959 P1150953 P1150958

Mindennapi használat

Az óra számlapja természetesen érintésérzékeny azaz a számlapot simítva is mozoghatunk a menüben, azonban kétfajta mód is van arra, hogy ne kellejen kezelés közben hozzáérni a kijelzőhöz. Az egyik a csukló fordítása és a kar megunk elé emelése. Elsőre a menüben lehet lépkedni a másodikkal pedig felvillan a számlap. Azonban van egy harmadik módszer is az óra vezérlésére ez pedig a hang. Sajnos magyarul csak korlátozottan tud. A beállítást követően a számlapon megjelenik az “Ok, Google!” szöveg ami arra ösztönzi a felhasználót, hogy elsuttuggja a titkos jelszót: “Ok, Google!”.

P1150950

Ha sikerült jól kiejteni a szavakat akkor akár hanggal is irányithatjuk az órát. Ha párszor elsuttogjuk a titkos jelszót akkor az idegesítő szöveg eltűnk – bekapcsolás-Ok Google-kikapcsolás. Ezt addig ismételjük amíg el nem tűnik a felirat. Szerencsére ezt csak teljes ujraíndítás után kell megtenni. Ha már belaktuk az órát akkor csak a megfelelő számlap kiválasztása marad. Kapunk pár használható számlapot, de a netről rengeteg ingyenes számlapot tölthetünk le. Ha ezek sem tetszenek akkor a fizetős számlapok küzül is választhatunk :).

P1150968

Rengeteg alakalmazást lehet telepíteni a készülékre. Aki sokat sportol azoknak számtalan sportapp ad lehetőséget a teljesítményük követésére. Találunk többek között időjárás alkalmazást és utazással kapcsolat appot is. Mindenkinek más a fontos, de egy biztos: Senki nem szeretné ha az órája napközben lemerülne. Nos ez az Urbane esetében nehezen következik be. Az akku ideje az eddig megjelent Wear oprendszert futtató okosórák kozül a legjobb. Végre olyan óra ami kibírja a napot azzal együtt is, hogy folyamatosan mutatja az időt – dim mód. Ezt úgy éri el, hogy ha nem nyomkodod akkor elhalványítja az számlapot és csak a fontosabb infók látszanak teljse kontraszttal – számok/mutatók. Az egy nap természetesen 14-15 órát jelent bár nap végére még így is marad szufla.

P1150982

Összegzés

Már a megjelenés előtt is nagyon vártam. Nagyon ígéretesnek tűnt a fényképek alapján is. Amikor kézbe fogtam sem csalódtam és használat során is csak pozitív tapasztalataim voltak. Talán ha gyárilag kapható lenne hozzá fém szíj, az némileg emelné a megjelenést. De természetesen szabvány csatlakozónak köszönhetően, bármelyik órás üzletben tetehetünk rá nekünk tetsző szíjat. Élvezet volt használni a készüléket és rendkívül élveztem, hogy még bőven este is volt benne szufla, ha netán még munka után elugrottam sörözni. Éppen ezért nehéz szívvel adtam vissza a Telenornak.

1 hozzászólás a cikkhez

Vélemény, hozzászólás?