LG V10 teszt (külcsín) – acélos ütközők

Szerző:

kiskepMár nagyon fentem a fogam erre a telefonra, prémium anyaghasználata és megjelenítője fölé helyezett extra kijelző csíkja keltette fel az érdeklődésem. Tesztemben közelebbről is szemügyre vettem a felhasznált anyagok textúráját, IPS kijelzőjét összehasonlítottam az AMOLED technológiával, külső méretei és kijelző képernyő arányával elért eredményei alapján beillesztettem az őt megillető helyre.

Az LG szereti megmutatni, mire is képes a fejlesztőcsapata, így készült el az ívelt kijelzőjű LG G Flex sorozat, amelytech-demó létére is jelentős eladásokat tudott generálni. A V10 megjelenése meglepte a vásárlókat, mert a frissen bemutatkozott LG G4 után tárták a nagyközönség elé, és paraméterei tökéletesen megfeleltek a prémium telefonoktól elvárható értékeknek, sőt még túl is mutatott néhányon.  Az LG G4-nek belső konkurenciát teremtett a gyártó, viszont a V10 magas árazása miatt nem tudta lenyomni a zászlóshajót. Ennek ellenére az LG rajongókat sikerült megörvendeztetni a kiváló anyagminőségű készülékházzal.

Külcsín:

Az LG V10 két oldalán húzódó acélkeret és az igényesen megmunkált hátlap, első látásra megnyert magának. Tetemes súlya (192 gramm) „belekiabálja”a tenyerünkbe, hogy van benne anyag, itt bizony spórolásra nem gondoltak a tervezők. Méretes készülékházat kapott, a phablet-kategória felső határait súrolja, a jól megtermett Samsung Galaxy Note 4 is kicsinek tűnik mellette.

kezes_anim

Minden méretével túlszárnyalja a kategória-teremtő tollas telefont.

note4_v10_elolnezetnote4_v10_hatulnezet

A következő ábrán összehasonlíthatjuk néhány konkurens termékkel a V10 külső dimenzióit.

kulmeret

A fenti képen minden telefon 5,5 hüvelykes kijelzővel rendelkezik, mégis az LG V10 a legnagyobb közöttük, érdemes lett volna lecsapni hosszúságából néhány millimétert.A következő táblázatban a készülékház előlapjának, és kijelzőjének egymáshoz viszonyított százalékos arányát láthatjuk, néhány konkurens termékkel összehasonlítva.

kijel_kepernyo_arany

Itt sem remekel az LG V10, a közel hetven százalékos érték a lista sereghajtói közé helyezi, ha a másodlagos kijelzőjét is beszámolom, akkor 73,99 %-ra ugrik, és felkúszik a középmezőnyig.  Kávája sem tartozik a világ legvékonyabbjai közé, szinte ezred milliméterre megegyezik az LG G4 káva szélességével.

harmas_kava_kep

Ezzel az értékkel a középmezőnybe szorult, nem kávájának szélességével fog hódítani.

kava_meret

A kávaszélesség nagy méretét megbocsájthatjuk, mivel fontos célt szolgál. A cég Dura Guard védelmi vonalának fontos része, amely arra hivatott, hogy a telefont megvédje bármely külső behatástól.

dura_guard

A keret rozsdamentes acélból (316L) készült, vastag fala elősegíti az oldal és sarokvédelmet. Felületét króm-oxid borítja, ami ha felülete karcolódik, reakcióba lép a levegő oxigénjével és begyógyítja azt. A gyártó mindig is újító volt ezen a téren, már az LG G Flex is öngyógyító hátlapot kapott. Az LG kutatásai kimutatták, hogy a telefon leejtések több mint fele sarokra landolással végződik. Ezt megelőzendő,négy ponton rugalmasan csatlakozik az oldalkeret a belső acél vázhoz, s így képes elnyelni a leesésből keletkező erőhatásokat.

kibelezett_anim

A tesztkészülék igazolta az LG esési statisztikáját, mivel a teszttelefon négy sarkából három is sérüléseket szenvedett már. Ezek már olyan mélyek, hogy az öngyógyító képesség fabatkát sem ér. Nagy valószínűséggel betonra landolásban lehetett része tesztalanyomnak.

serules_anim

A telefon hátlapja is tartogat meglepetést, amelynek anyaga  a Dura Skin nevet kapta, és nem is ok nélkül. Ez egy szilikonhoz hasonló állagú matéria, aminek különlegessége a karcállóságában rejlik, tízszer ellenállóbb a karcokkal szemben mint az alumínium. Tapintása kellemes, nem csúszós és az ujjlenyomatokat egyáltalán nem gyűjti, kiváló anyagválasztás a telefon hátlapi borításához. A következő képen közelről is megtekinthető különleges felülete.

hatlap_anim

A telefonok előlapja is elég sérülékeny, a statisztikák szerint 26% annak az esélye, hogy leejtéskor a kijelzőjükön landolnak. Ezt megfontolva, az LG választása a Corning Gorilla Glass 4-re esett, amelyet dupla-rétegűre terveztek, így sokkal hajlékonyabb lett elődjeinél. Leejtésnél, a belső keret merev acélváza megtartja formáját, így az üveg sem deformálódik túlzottan.Nem hiába dolgozott ennyit az LG a V10 ütésállóságán, sikerült megfelelniük az USA Védelmi Minisztériuma által támasztott elvárásoknak, ami a MIL-STD-810G katonai szabványt jelenti. A tesztmetódus szerint, különböző szögekből 1,22 méter magasságból többször is leejtik betonra a telefont és azt ki kell bírnia. Sajnos a víz- és porállósági tesztre nem mentek rá, így arról nem kapták meg a minősítést. Az LG V10 előlapján a hangszóró rácsa mellé került a fény- és közelítésérzékelő, mivel a másodlagos kijelző miatt nem fért az előlapi objektívek mellé.

fenyerzekelo

Az előlapi kamerán is újított az LG, mert két „fénylesőt” is adtak a szelfimániások kezébe. Az egyik az egyszemélyes szelfifotózásra van kihegyezve, így látószöge 80 fokos, a másik inkább a csoportos fotózások alkalmával segít, mivel a világból szélesebb területet vág ki 120 fokos látószögével.

szelfi

Ahogy azt már megszokhattuk az LG-től, a telefon előlapján egyetlen gombot sem találunk, mindet a hátlapra száműzték.

hatlapi_gomb

Tapasztalataim szerint, nem teljesen jó megoldás ez, mivel nagyon könnyen a bekapcsoló gomb helyett a hangerőgombot nyomjuk meg. A telefon gyári visszaállítása is nehézkes, különösen azoknak, akiknek vastag ujjaik vannak. Valószínűleg sok visszajelzést kaphatott ezzel kapcsolatban a gyártó, mivel az LG G5-nél a hangerőgomb már a telefon oldalára került.

A hátlapon 16 megapixeles kameramodul található, amit erős fémgyűrű ölel körbe, sajnos ez nem védi az objektívet takaró üveget, mivel egy szintben van a azzal. Az optika bal oldalán található a vaku LED és a színspektrum-érzékelő, jobb oldalán pedig sötét műanyag alá rejtve a lézeres autófókusz modul. A telefon hátlapja eltávolítható, alatta a 3000 mAh-ás akkumulátora cserélhető, mikroSD kártyával bővíthető, nanoSIM kártyával pedig a telefonos szolgáltatásokra is benevezhetünk.

microSD_hatlap_nelkul

A V10 készülékháza láthatóan gondos tervezés eredménye, a felhasznált anyagok mind prémium kategóriások.  Kiválóan védi az érzékeny alkatrészeket, jól bírja az esésből erdő erőhatásokat, a víz- és porállóság viszont hiányzik a listáról. Külső méretéből kellett volna még egy kicsit lefaragni és akkor ideális lett volna minden tekintetben külső megjelenése.

A kijelző:

Az LG V10 QHD (2560×1440), 5,5 hüvelykes IPS kijelzőt kapott, ami a gyártó egyik legkiválóbb megjelenítője. A következő táblázatból kiderül, hová kerül a ranglistán felbontás és pixel/inch értékei alapján.

ppi_tablazat

A lista első négy helyéből hármat foglalnak el az LG telefonok, csak a Sony tudta legyőzni őket. Különleges kiegészítő kijelzőt is kapott a telefon az előlapi objektívek mellé, ami egy vékonyka csík, saját háttér-világítással a takarékos fogyasztás elősegítésére.

kiskijelzo

A 2,1 hüvelykes érintésérzékeny kijelző felbontása 160 x 1040 pixel, ami éppen elég a megjelenített tartalmakhoz. A kikapcsolt főkijelző mellett is működik, és folyamatosan tájékoztat beérkezett üzeneteinkről, beindíthatjuk segítségével a zseblámpát. Bekapcsolva a készüléket a legutoljára megnyitott programok ikonjait mutatja.

kiskijelzo_szoftver

Ha fotózunk, akkor ezen a szalagkijelzőn is jelennek meg beállítási lehetőségek. Abban az esetben, ha nincs szükségünk erre az extra kijelző csíkra, akár ki is kapcsolhatjuk. Esztétikai hiányossága, hogy ha lekapcsoljuk a telefont, akkor a kijelző bal oldali szélén erősen átszüremlik a háttérvilágítás. Mindkét kijelző alpixelei a jól bevált RGB elrendezést követik, ami a tökéletes minőség záloga ennél a felbontásnál.

harmas_pentile

Látható, hogy technológiája azonos az iPhone 6s-ével, csak felbontásukban különböznek, a Samsung Galaxy S7 pentile mátrix AMOLED-jére viszont egyáltalán nem hasonlít. A következő képen az LG V10 és a Samsung GalaxyNote 4 kijelzőjét folyamatos nagyítás mellett tekinthetitek meg.

kettos_kijelzo_anim

Meglepő módon az LG kijelzője túlszaturált, jóval erősebbek a színei, mint a Samsung GalaxyNote 4 AMOLED kijelzőjének.  A következő képen jól látható, hogy az LG V10 zöldje sokkal harsányabb, mint a Note 4-é.

level

Videót is készítettem a két telefon kijelzőjének összehasonlításáról.

Színprofil állítási lehetőséget nem találtam a V10 szoftverében, pedig sok felhasználó szereti egyéni ízlésére szabni ezt a paramétert. Tesztalanyom feketéi az LCD technológia korlátai miatt nem tökéletesek, de ebben a kategóriában jónak mondható. A kijelző fényereje erős, a Samsungos AMOLED csak automata üzemmódban tudja legyőzni.

Összegzés:

Az LG V10 nagyszerűen megépített telefon, kijelzőjének minősége megfelel a prémium kategóriának, készülékháza sok tekintetben utat mutat a jövő ütésálló telefonjainak, a felhasznált anyagok mind jól bírják a strapát. A levehető hátlap és cserélhető akkumulátor, pozitív tulajdonság a mai „unibody” telefonos világban. Érdemes lett volna még megspékelni a burkolatot egy IP68-as védelemmel, ami feltette volna a koronát erre a szépen megépített készülékre. A telefon külső méretei viszont túl nagyok, ennél kisebb előlapi méretre is fel kellett volna férnie az 5,5 hüvelykes kijelzőnek, mint ahogy az a konkurenciának is sikerült.

A tesztkészüléket az lg_logo biztosította számunkra. Köszönjük.

 

3 hozzászólás a cikkhez

 1. János Farkas szerint:

  “ennél kisebb előlapi méretre is fel kellett volna férnie az 5,5 hüvelykes kijelzőnek, mint ahogy az a konkurenciának is sikerült.”

  Akkor mégiscsak jól sikerült nekik, ha a szerző nem vette észre, hogy 5.7″-es a kijelző. 😀

 2. Farkas Sándor szerint:

  Egyet nem értek ebbe a cikkbe.
  Össze hasonlítják a Note 4-el is eme készüléket. De miért is?!
  Mikor a Note4 nem telefon! Mint a neve is takarja! A másik. A Note 4 lassan 2 éves készülék, Ennyi erővel a Note 1-el is versenghetne 😀 😀
  Ott a Note5 vagy majd a Note 6, versenyezzen azzal 😀 😀
  Ha már minden áron egy notesz géppel akarják össze hasonlítani!
  De szerintem felesleges kínlódás 😀

  • szeszo szerint:

   Az LG V10 méreténél fogva a „phablet”(átmenet a tablet és telefon között) kategóriában indul, így a tollat leszámítva egyazon kategória. A cikkben összehasonlítom jó néhány telefonnal kijelző-képernyő arányát, külső méreteit, vagy kijelző technológiáját, van közöttük sok újabb telefon is, nemcsak a Note 4. A Note 5 és Note 4 kijelzője szinte teljesen megegyezik, így majdnem mindegy melyikkel hasonlítjuk össze az LG V10-et, és ez nem annyira versengés, mint inkább a két kijelző-technológia bemutatása. 🙂

Vélemény, hozzászólás?