LG HBS-730 sztereó bluetooth headset teszt – sportos nyakbavaló

Szerző:

kiskepIlyen különleges felépítésű headsetet még nem teszteltem, űrtechnikás robot kelléknek látszik, ám mégis jól használható a kütyü. Annyira bevált a koncepció, hogy az LG ez után a modell után szövetkezett a JBL-lel és a Harman Kardonnal is a hangminőség javításáért.  Ennek az alapmodellnek minden centiméterét végigvizslattam, még röntgen alá is került, mivel szerettem volna megtudni, mennyire is életképes az LG HBS-730 furcsa felépítménye.

Kezdenek divatba jönni a bluetooth-os fülhallgatók, mert sokkal kényelmesebb a használatuk, mint zsinóros társaiké. Igaz, hátrányaik is akadnak: a gyengébb hangminőség, rendszeres használat mellett pedig a napi töltögetés. A komolyabb gyártók bluetooth fülest is fejlesztenek, így erős a konkurenciaharc ezen a piacon. Igyekeznek minél egyedibb, jól felismerhető formájú termékekkel előrukkolni, és a minőségre is adnak. Az LG HB-730 megfelel mindkét kritériumnak, hangminősége egész jó, és külső megjelenése elüt a kommersz fülesekétől.

Külső:

A fülhallgatót az egér segítségével megforgathatjuk.

 

Külsejéről rövidke videót is készítettem, amelyben röntgen alá is került a különc formájú füles.

A mellé tett Plantronix BackBeat Go fülhallgató felépítménye eltörpül mellette, és súlyban is eltérnek. Az LG 32 grammjával felülmúlja annak 19 grammját, bár ez a kis plusz súly nyakunkban viselve nem okoz gondot.

plant_hbs

Anyagminősége tökéletes, bár a fehér példány gyöngyházfényű burkolata elég feminin külsőt kölcsönöz a férfi tulajdonosoknak. Az LG HBS-730 füldugójába nem kellett belezsúfolni az akkumulátort és az elektronikát, ami bizony a Plantronix BackBeat Go fülesben benne van, így nagyobb mérete és súlya miatt kényelmetlenebb.

dugok

Készítettem mikroszkópos képeket is, a szürke körökre kattintva ti is megnézhetitek közelebbről apró részleteit.

Belső:

Röntgennel a belsejébe is bepillanthatunk, a szkenner rúd balra tolásával előkerül a “meztelen” valóság.

Itt nagy felbontásban is megnézhető a röntgenes kép, így az apróbb részletek is láthatóvá válnak.

A bal oldali rész tartalmazza az akkumulátort, a jobb pedig az elektronika nagy részét. A füldugókat erős mágnes húzza vissza az apró dokkoló vájatba. A következő képen látható fekete téglalapok a mágnesek.

magnes

A füldugók könnyűek, megfelelő méretűek és nagyon kényelmesek. A füljáratba illeszkedő gumiharangokból három méret jár hozzá, így mindenki talál füljáratának megfelelőt.

dugo

A fülhallgató anyaghasználata, összeszerelése, ergonómiája, kiváló. Jó munkát végeztek az LG mérnökei.

 

Használat:

Nyakunkba akasztjuk a fülest, az apró dokkolókból kivesszük a füldugókat és a fülünkbe illesztjük. Bekapcsoljuk, és már dübörög is a zene. Sportoláshoz kiváló megoldás, mivel futás közben nem tud leesni rólunk, és a mágneses dokkolónak köszönhetően nem kell odanéznünk, hogy visszapattintsuk helyére a füldugót.

füles_csaj

Motorosoknak különösen jól jöhet egyedi felépítése, mivel nyakba akasztva sincs útban, a füldugók pedig olyan kicsik, hogy nyugodtan rá lehet tenni a bukót anélkül, hogy kilökné a fülből.

Nyomógombjait logikusan rendezték el, és megfelelően ki vannak emelve a felületből, így mindegyikhez könnyedén hozzáférünk. Baloldalon a telefonáláshoz szükséges gombok találhatók: a hangerő és a hívás gomb, valamint a be/ki kapcsoló. Jobb oldalán pedig a multimédiás vezérlők: a lejátszás/állj gomb, valamint a zeneszámok léptetéséhez, csévéléshez kialakított kettős nyomógomb helyezkedik el.

gombok

A Bluetooth 3.0 verziójú, ismeri a fontosabb profilokat is (A2DP 1.2, AVRCP, HFP, HSP), és képes a multipont szolgáltatásra. Két készülékkel is össze tudjuk párosítani egyszerre, így mindkettőre várhatjuk a hívásokat. Óriási erőssége, hogy rezgéssel is tudja jelezni bejövő hívásainkat, üzeneteinket s így nehezebben maradunk le fontos értesítésekről. Ez a tulajdonság elég ritka a bluetooth-os fülhallgatók között. Fénnyel is képes informálni, a hívásgombot körülöleli a világítás, a megfelelő színek és villanások kombinációjából tudjuk meg, mit is szeretne velünk közölni a füles.

szinek

Ha mindez nem lenne elég, még egy kellemes női hang is rendszeresen tájékoztat (sajnos csak angolul) minden fontos történésről. Amikor bekapcsoljuk a fülest, bejelenti, hogy megtörtént a kapcsolódás, majd a töltöttségi állapotot is közli. Kedvencem az SMS és üzenet felolvasó szolgáltatás, képes bármely értesítést gyönyörű magyarsággal felolvasni ami telefonunkra érkezik. Ehhez természetesen szükségünk van az SVOX Classic TTS programra és Mariska hangjára, amelyet itt és itt vásárolhatunk meg. Ehhez használnunk kell az LG BT Reader programot, amit a Google Play-ről tölthetünk le.

lg_szoftver

Ezzel be tudjuk állítani a magyar hangot, és azt is, mely üzeneteket szeretnénk felolvastatni a programmal. Funkcionálisan teljesen rendben van a füles, mindent beleszorítottak, amire csak szüksége lehet egy felhasználónak.

 

Töltés:

Töltéséhez szabványos micro USB aljzat áll rendelkezésünkre, így nem lehet gond a füles táplálása. Egy 3,7 voltos 195 mAh litium-polimer akkumulátort kapott, amelynek teljes feltöltése két órán át tart. Készenléti ideje akár 500 óra is lehet, ami majdnem 21 nap. Akár 15 órán keresztül is telefonálhatunk vele, A zenehallgatási idő pedig 10 óra. Összehasonlításként a Plantronics BackBeat Go, csak 4 órát tud.

toltes

 

Hangminőség:

A fülhallgatók egyik legfontosabb tulajdonsága mégiscsak a minőség, így most erről szeretnék írni néhány sort. Hihetetlen erős mély hangokat kalapáltak ezekbe az apró füldugókba. Ezzel nem is lenne baj, de sajnosa hangszínszabályozás nem áll a helyzet magaslatán. Hangszínszabályzója a hangerő fel/le gomb, amelyeket, ha egyszerre lenyomunk, váltogathatunk három állapot között (basszus, normál és magas hang kiemelés). Akármelyik üzemmódot is állítottam, mindig elnyomta a félelmetes basszus a csilingelő magasat. Egy biztos, amióta hallottam ezeket a durva mélyeket, kicsit hiányolom a saját fülesemből ezt a hangzást. Ennek ellenére úgy gondolom, jobban meg kellet volna találni a köztes utat, ahol még szép magasak és dübörgő mélyek is vannak, és akkor ez egy tökéletes füles lenne. Így viszont az erős gépzenékre, dobgépre gerjedők kedvence lehet, akiknél nem számít annyira a magas hang megszólaltatása. Komolyzenét kedvelők jobb, ha kerülik ezt a fülhallgatót, nekik csalódást fog okozni a hangképe. Hangereje is kiváló, rendesen odasűríti dobhártyánknak a levegőt.

 

Összegzés:

Az LG HBS-730 anyagminősége, összeszerelése kiváló, ergonómiája is rendben van, sőt egyedi tervezése még javít is használhatóságán. Általában a fülhallgató gyártók a bluetooth fülesek esetében nem valami kreatívak, az LG-nek mégis sikerült valami egyedit alkotnia, amely tökéletesen használható a hétköznapokban. Mélyhang megjelenítésére sem lehet panasz, mert kis membránátmérő esetén ritka az ilyen erős basszus.

 

Vélemény, hozzászólás?