LG Gram 17 teszt – nano pajzzsal

Szerző:

Az LG Gram sorozatából a 17 hüvelykes került hozzánk tesztelésre, meglepett speciális anyaghasználatával és pehelykönnyű súlyával. Kevés gyártó vállalkozik a megszokottól eltérő anyagválasztással, az LG viszont sosem félt újítani, másképp nézni a dolgokra.

 

 

 

 

Az LG Gram 17, az üzleti notebook kategóriában indul, legfőbb vonzereje a hordozhatósága, pedig jókora gépházba csomagolták hardverét. A dobozból kivéve meglepődtem, mennyire könnyű, a nagy kiterjedéshez viszont kis súly társul.

 

Külcsín:

A notebook elegáns megjelenését szögletes dizájnjának köszönheti, finoman letört élei és kellemes kinézetű felületi anyaga magáért beszél. Az LG Gram 17-et kézbe foga könnyen félrevezeti az embert, első fogásra úgy tűnik mintha műanyagból készült volna, nem érződik rajta a hűvös fémes tapintás. Pedig fémből készült, speciális nano-carbon magnéziumból, ami ellenállóvá teszi a fizikai behatásokkal szemben, 20 százalékkal erősebb, mint a hagyományos magnézium termékek. Súlya (1350 gramm) is elhanyagolható, nagy méretéhez képest.

 Néhány hete teszteltem a Huawei Mate X Pro 2022-t, amelyet 14,2 hüvelykes kijelzővel építettek meg, és a jóval kisebb készülékháza ellenére is nehezebb (1380 gramm), mint az LG Gram, ami 17 hüvelykes kijelzőt kapott. Az LG Gram 17 különleges anyaga hajlékony és rugalmas, mint a műanyag, ám szilárd, mint a fém. Ha megnyomjuk a fedlapját, akkor kissé behorpad a teteje, ez nem minőségi hiba, a rugalmasság védi a külső behatásoktól. Az LG olyannyira biztos volt a notebook strapabíróságában, hogy leteszteltette az amerikai katonai MIL-STD810G tartóssági tesztjén és meg is kapta a hőmérsékletállóság, az ütés, rezgés és nyomásállósági minősítést is. Ez az anyag már bevált a repülőgépiparban, miért is ne lenne jó a notebook-ok világában. Előlapjának nagy felületét nem használták ki, jóval nagyobb méretű billentyűket is készíthettek volna. A kurzor billentyűk is vékonykák lettek, a felső funkció gombokat is méretezhették volna normálméretűre, akadt volna hely bőven számukra.

 A billentyűzet nyomáspontja tökéletes, könnyű rajta a gépelés. A bekapcsoló gomja alá beépítettek egy ujjlenyomat olvasót is, ami megfelelő érzékenységgel működik. A tochpad méretét is megnövelhették volna a hatékonyság javításának érdekében, lett volna rá bőven hely az előlapon. Máskülönben, precízen működik, teszi a dolgát.

A notebook aljára kerültek a hangszórók és egy szellőző rács, amelynek csak rövidke szakaszát használja „lélegzésre” a beépített ventilátor.

Óriási gumibakok is kerültek négy sarkára, segítve ezzel a hőáramlást.

Az LG Gram 17 jobb oldalára 2 db USB 3.1 csatlakozó és egy SD kártyafoglalat is került, ami nagyszerű dolog. Így jócskán tudjuk bővíteni a rendelkezésünkre álló memóriát.

Bal oldalra teljes méretű HDMI aljazat került, valamint 2 db töltésre is alkalmas 3.1-es  USB-C típusú csatlakozó és egy 3,5 milliméteres Jack aljzat. Sajnos vezetékes Ethernet aljzatnak már nem maradt hely.

A nyitási oldal alatt szellőző rácsok segítik a hatékony hűtést.

A fedlap minimalista, sötétszürke felületét egy krómozott Gram felirat díszíti.

A kijelző vékony kávákat kapott, ezzel is segítve a minél nagyobb kijelző-képernyő arány létrehozását.

A felső vékonyka kávába beszorítottak egy 720P-s kamerát, amely mellé működés visszajelző led is került. A kamera minősége nem a csúcsot képviseli, de a mindennapi használathoz bőven megfelel.

Az LG Gram 17 akkumulátora 80 Whr-ás, amivel átlagos használat mellet ki húzhatunk egy napot.

 

Kijelző:

A 17 hüvelykes méret és 16:9 oldalarányú kijelző elősegíti a hatékony munkát, képszerkesztésben vagy táblázatkezelésben egyaránt hasznos. Felbontása 2560×1600 pixel, ami bőven elegendő egy ilyen méretű panelnél.

A kijelző fényereje erős, színei kiválóak, a DCI-P3 szabvány 99 százalékát lefedi, ami így alkalmassá teszi akár kép vagy videó vágásra is. Sajnos a képernyőfrissítése csak 60 Hz-es, de ezzel azért jól együtt lehet élni.

 

Hardver:

Az LG Gram 17 intel i7-1165G7 11. generációs processzort kapott, amely mellé egy Intel Iris Xe grafikus vezérlő társul. A piacon már van 12. generációs LG Gram is, de nálunk még nem kapható. Memóriából 16 GB-ot (LPDDR4x) építettek be és 1 TB-os SSD-vel toldották meg a tárhelyet. Intel WiFi 6 AX201-et és 5.1-es Bluetooth chipet kapott a kommunikációhoz.  A notebook sebességét benchmark tesztekkel vizsgáltam, amelyről videót is készítettem, így mindenki maga döntheti el, mire is elég az LG Gram 17 hardvere.

 A porci átlagosan teljesített a sebesség tesztekben, a vékony ház hűtése nem túl hatékony, ha nincs bekapcsolva a „LEGJOBB Teljesímény” üzemmód. Ha ezt bepattintjuk, megindul az erőteljes hűtés és jelentősen több teljesítményt tudunk összehozni.

 

 

Összegzés:

Az LG Gram 17 készülékháza kiváló minőségű, anyagválasztása kifejezetten példás, a nano-carbon egy kis színt visz az unalmas műanyag és alumínium készülékházak világába. Minőségét bizonyította a katonai teszteken, így biztosak lehetünk benne, bármely körülmények között kiszolgál bennünket. Óriási kijelzője nem befolyásolja szállíthatóságát, mivel készülékháza vékony és súlya is kedvező. Más gyártók ebbe a súlyba 14-15 hüvelykes kijelzőket tudnak beleszorítani. A kijelző minősége és 16:10-es oldalaránya is kedvez a munkának, és erős akkumulátora is segíti napi munkánkat. Ha szeretnénk a leghatékonyabban kihasználni a vas erejét, akkor mindenféleképpen érdemes bekapcsolni a teljesítmény módot, különben csalódást fog okozni a notebook produkciója. Az LG jó irányba tart különleges felső kategóriás notebookjával, viszont érdemes lenne még csiszolni a hűtés teljesítményén, hogy teljes mértékben ki lehessen használni a processzor által nyújtott lehetőségeket.

 

 

Vélemény, hozzászólás?