LG G5 teszt (külcsín) – a moduláris kísérlet

Szerző:

kiskepAlighogy elhagyta szerkesztőségünket az LG V10, máris helyébe lépett a következő tesztelésre váró telefon az LG G5. Izgalmas, moduláris felépítésű készülékháza szolgált néhány érdekességgel. Közelebbről is szemügyre vettem az alsó modul illesztésének pontosságát, néhány mérést is végeztem a készülékház fontosabb részein.

A moduláris telefon régi álma gyártóknak és vásárlónak egyaránt. A Google jó néhány éve kísérletezik az „összerakható” telefonon, és jövőre meg is jelenik vele. Az LG bizonyos értelemben megelőzte a Google fejlesztőit, a G5 piacra dobásásával. Ez a telefon képes különböző funkciójú (fotós, hangtechnikai) modulokat befogadni, de magán a telefon hardverén (RAM, processzor) nem tudunk változtatni.  Kibővíthetjük extra funkciókkal, de alapjában véve maga a telefon változatlan marad.

Külcsín:

kezes

Az LG G5 kompakt unibody készülékházát LM201b alumínium ötvözet alkotja, amely a repülőgépipar számára készült. Kijelzőjét Corning Gorilla Glass 4 üveg borítja, ami sajnos túl vékony lett, erősebb nyomásra elszíneződik alatta a megjelenítő. Kézbe fogva, lekerekített formáival kellemesen tenyérbe simul, a hátlapi kereten körbefutó díszcsík élei rontanak egy kicsit ezen a komforton.

vagos_keret

Elődjéhez az LG G4-hez képest kerekítettebbek sarkai, ami így kényelmesebbé teszi fogását. Meglepő módon súlya (159 g) csak négy grammal több, mint elődjéé, ami szép teljesítmény ahhoz képest, hogy alumíniumból készült.Készülékháza hosszabb lett, viszont szélessége több mint két milliméterrel kisebb, s így kényelmesebben átfogható. A következő képen összehasonlíthatjuk az LG G5 külső méreteit néhány konkurens termékével.

kulmeret

A következő táblázatban a készülékház előlapjának, és kijelzőjének egymáshoz viszonyított százalékos arányát láthatjuk, néhány konkurens termékkel összehasonlítva.

kijel_keper_arany

A lista sereghajtói közé került az LG G5, erre az előlapi felületre simán felfért volna egy nagyobb kijelző. A Samsung Galaxy S6 Plus közel hasonló előlapi felületébe jóval nagyobb megjelenítőt (5,7’) tudtak varázsolni. Mostanság kávaszélességben sem teljesít jól az LG, pedig ennek csökkentésével még kényelmesebb fogás esne készülékházán.

harmas_kava

A 3,92 milliméteres értékével a középmezőnybe helyezkedett el.

kavameret_tablazat

Az LG G5 előlapjának aljára került a gyártó logója, felülre pedig a kamera az értesítési LED-del, a fénymérő és közelségérzékelő, valamint a hangszóró rács. Az LG telefonok általában hosszirányban hajlított kijelzővel érkeznek, most csak az üveg felső végét hajlították meg, de eltérve az eddigi irányvonaltól, lefelé formázták. Ez a rövidke üveg felület 25 milliméteres rádiuszt kapott, ami különleges megjelenést kölcsönöz a készülékháznak.

R25

Hátlapjára felkerült egy kiváló minőségű, gyors, ujjlenyomat olvasó, ami egyben a bekapcsoló gomb is. Ennek mikrokapcsolóját benyomva, nagyon erős hangokat hallat, nem halk kattogó, hanem hangos,kopogós zajt kelt.

g5_elol_hatul

A hátlapon lévő kettős kamera igazi kuriózumnak számít, nem azért mert kettő van belőle, hanem mert az egyik széles (135 fokos) a másik normál (78 fokos) látószögű. Ezzel az újítással szűkebb helyeken, kisméretű helységekben nagyobb területet tudunk befogni. Több gyártónál is tapasztaltam, hogy nem védik megfelelően a telefon fotós érzékelőit és a vakut. Az LG G5 optikáit karcmentes üveggel borították, a többi részre viszont már nem jutott belőle. A következő képet speciális megvilágítás mellett készítettem, amely kimutatja a legkisebb karcot is, így téve láthatóvá a „pókhálós”,műanyag takarófelületet.

karcos_erzekelo

Az LG a G sorozatnál a hangerő gombot a hátlapra száműzte, most visszatérhettek régi helyükre a készülék oldalára.

volume

A készülékház jobb oldalán a SIM és MikroSD kártya hosszúkás foglalatát láthatjuk.

sim_talca

A telefon tetejére került a fülhallgató bemenet, a mikrofon és az infraport is.

teteje

A fenti képen megfigyelhető, hogy a fülhallgató nyílás szélén már lepattogzott a festés az alumíniumról a félre dugott jack dugó miatt. Sok kritika érte a gyártót azért, mert vastagon (0,03 mm) lefestette az alumínium felületet, ami így elvesztette hűvös, fémes jellegét. Véleményem szerint nem volt ez rossz döntés, így szépen takarja a hátlapon lévő antennacsíkokat és valamivel karcállóbb, mint a natúr alumínium. A telefon alján található egy mono hangszóró, a második mikrofon és az USB Type C típusú csatlakozó.

alja

Az új csatlakozó ellenére sem kell lemondanunk az USB OTG funkcióról, csak vásárolni kell hozzá egy USB 3.1-es C-A M/F OTG adaptert, amelynek segítségével többféle perifériát is rácsatlakoztathatunk. A következő videót ennek demonstrálására készítettem.

Az LG G5 újdonsága moduláris felépítésében rejlik, a következőkben megtudhatjuk, hogyan is sikerült a kivitelezés.

eltolodas

A modul szélessége baloldalon 0,159 milliméterrel kisebb, mint a felső rész, a jobb oldalon valamivel kisebb mértékű az eltérés. Érdekesebb paraméter a modul és a telefon felső részének illeszkedése. Ennek méréséhez alsó megvilágítást használtam, így láthatóvá váltak az illesztési rések.

fenyszivargas

A fenti kép megmutatja, hogy ha kis mértékben is, de „átszivárog” a fény az elemek között. A rés vastagsága 0,035-0,057 milliméter közé esik, amely érték kiválónak mondható egy ilyen illesztési felületnél. Ennek ellenére, érdemes lett volna vékony szigetelőcsíkot tenni a telefon végére, ami lezárná a rést. Így elmondhatjuk, hogy a modularitás áldozatává vált a víz- és porállósági minősítés, ily módon nehéz eme védelmet garantálni. Mielőtt egyetlen gombnyomással eltávolítjuk a modult, ki kell kapcsolni a telefont, ami egy kissé körülményessé teszi a cserélgetést.

 

A nyitógomb hátsó oldalára erős fémcsapot építettek, amelynek az a szerepe, hogy a modulon lévő apró zárszerkezetet benyomja, és így szabadon kicsúsztathatóvá válik. A nyitómechanikáról röntgenkép is készül.

akksi_nyit

A modul és a telefon találkozásáról röntgenképes animációt készítettem.

Ha eltávolítottuk az akku modult, feltárul a telefon belseje, láthatóvá válik az alaplap meghosszabbítása, amelyre a modulhoz csatlakozó érintkezők kerültek.

usb csati

A modulon található aljzatba csúszik bele az alaplapi csatlakozó.

akksi_csati

A modul precízen pattan be helyére, hajlítgatás hatására sem deformálódik, az illesztékekhez használt anyagok erősek, így gyors kopásra nem kell számítanunk. Technikailag kiforrott lett ez elsőre is, most már csak a modulok újabb és újabb megjelenésére lenne szükség. Elgondolkodtam azon, hogy ezzel a módszerrel gyorsabb-e az akkumulátor cseréje. A modul kipattintása könnyebb, mint a hagyományos telefonokról lefejteni a hátlapot, de az akku csere a modulon egy „harmadik” kezet igényel. A telefont zsebre kell dugni, amíg a csere megtörténik, mert ehhez mindkét kezünkre szükségünk van. Akkor volna gyors a folyamat, ha a táskámban egy teljes modul lapulna, töltött akksival, egy mozdulattal kipattintanám a lemerültet és helyére az új kerülne. Az akkumulátora csak 2700 mAh-ás lett, ami manapság nem tartozik a legnagyobbak közé.

A kijelző:

Az LG G5, 5,3 hüvelykes QHD (2560×1440) IPS LCD kijelzőt kapott, ezek a paraméterek méltóak egy cég zászlóshajójához.

pentile_harmas

A következő képen az LG G5 és a Samsung Galaxy S7 kijelzőjét folyamatos nagyítás mellett tekinthetitek meg.

kettos_kijelzo

A kijelző 5,3 hüvelykes méretéhez erős ez a felbontás, a következő táblázatból kiderül, hová kerül a ranglistán felbontás és pixel/inch értékei alapján az LG G5.

ppi_tablazat

Sikerült 554 ppi-s értékével a második helyre jutni, továbbra is LG hegemónia található az élen, csak a Sony képes rajtuk túltenni a 806 ppi-vel. Összehasonlíthatjuk a következő videóban a Samsung GalaxyNote 4 és a OnePlus 2 kijelzőjét az LG G5-ével.

A két IPS kijelző fényereje nagyobb, mint az AMOLED-é, viszont túltelített színeket jelenítenek meg.

kijel_harman_level

Feltűnt, hogy az LG G5 más színárnyalatot adott a pirosnak, mint a másik két telefon.

kijel_harman_tulipan

Az LG G5 kijelzőjének fényereje elég a mindennapokhoz, színhűségén még lehetne javítani egy kicsit, felbontása viszont több, is mint elég ezen a kis méreten. Már előző tesztemben az LG V10-nél is  hiányoltam a színprofilokat a kijelzőhöz, mivel minden ember más színtelítettséget kedvel.

Összegzés:

A telefon anyaghasználata kiváló, egy-két kisebb területet leszámítva (előlap alsó része műanyag, hátlapi érzékelők borítása szintén) az időtálló megoldásokra törekedtek. A készülékház festése nekem személy szerint tetszett, védelmet nyújt a karcok ellen és még el is takarja az antenna csíkokat. Az LG G5 tudott érdekességeket mutatni, itt van például a kétkamerás rendszer, ami bizonyos fotózási helyzetekben jól jöhet. Az igazi kuriózum ebben a telefonban mégis a moduláris technológia. Az LG kiforrott megoldással állt elő, nincs szükség továbbfejlesztésére, mechanikailag tökéletesen oldották meg a feladatot.  Ahhoz, viszont, hogy ez az újítás szélesebb vásárlói réteget tudjon meghódítani, több modulnak kellene rendelkezésünkre állnia.

A tesztkészüléket az LG logo  biztosította számunkra. Köszönjük.

Vélemény, hozzászólás?