LG CineBeam HU70LS projektor teszt – a 4K okosság

Szerző:

A Samsung Freestyle hordozható vetítője után, most itt az LG okos vetítője, amely nem okozott csalódást, kitolja magából a 4K felbontást, a HDR anyagokkal is megbirkózik, viszonylag még kompaktnak is mondható és a szoftvere is felhasználó barát.

 

 

 

 

 

A vetítők mostanság nem annyira kelendőek, mivel bekerültek a nappaliba a viszonylag olcsón árult nagyfelbontású televíziók. A lakások mérete is meghatározhatja, hogy ki tudjuk-e használni a 140 hüvelykes kijelzőt a falunkra vetítve. A statisztikák is azt mutatják a lakások egyre kisebbek lettek, így a projektorok piaca beszűkült. Az irodák és gyárak világába költözött a kivetítő és az ilyen jó kis házimozi projektorok, mint tesztünk alanya egyre ritkább.

 

Kicsomagolás:

A vetítő mellé csomagoltak külső tápegységet és Magic Remote távirányítót is, amely gesztusvezérléssel működik, ahová irányítjuk, ott jelenik meg a kurzor és így kiválóan tudjuk irányítani vele a projektor szoftverét.

Külcsín:

Az LG HU70LS dizájnja nem mutat forradalmi újdonságot, fogtak egy fehér szögletes műanyag dobozt, lekerekített élekkel és bele építették a hardvert. Sehol egy kitüremkedés vagy díszítésre alkalmas bemélyedés, csak így egyszerűen kapunk egy minimál dizájnt.

A 314x210x95 centiméteres kiterjedésével nem tartozik a legnagyobb méretű vetítők közé, még könnyen hordozhatónak minősíteném, mivel súlya is csak 3,2 kg lett. Külső tápegységet csomagoltak mellé, ami hasznos tud lenni. Elöl a lencse, balra eltolva, jócskán a doboz szélén, praktikusabb a középre helyezett megoldás. A lencsét a tetején elhelyezett zoom karocskával tudjuk 1,25X nagyításra bírni.

Ez a nagyítás kicsi helységekben nem tesz lehetővé óriási méretű vetített képet, csak akkor vegyük meg, ha jókora nappalival rendelkezünk. A projektor fedlapján, a zoom karon kívül még ott a bekapcsoló és a négyirányú nyomógomb, valamint a fókusz beállító is.

A projektor két oldalára kerültek a szellőző nyílások, amelyek gondoskodnak a megfelelő hűtésről.

Alján három gumibak gondoskodik a stabil alátámasztásról, jól megfelelnek a célnak, erős tapadást biztosítanak.

A legtöbb látnivalót a hátlapba építették be, itt találhatjuk a csatlakozókat, van két HDMI 2.0 aljzat, USB 2.0 Type-C, jutott kettő az USB 2.0 Type-A-ból, Ethernet csati is van és 3,5-es Jack aljzat, az optikai digitális kimenet sem hiányozhat.

 

Belsőségek:

A projektor a Texas Instruments DLP csipjére épül, amely natívan Full HD felbontású, ám egy ügyes kis XPR-nek nevezett alkatrésszel képesek pixel eltolással 4K tartalmat létrehozni. Tapasztalatim szerint kifejezetten jól működik ez a technológia, éles hibamentes 4K képet tud létrehozni. Igazából soha nem látjuk egyszerre a 8 millió pixelt, részekre bontja a képet, egymásután felvillantja,  olyan gyorsan, hogy szemünk már nem tudja követni a nagy sebesség miatt és folyamatos 4K-s felvételnek látjuk. Valószínűleg még ezzel a pixeleltolást elősegítő kütyüvel is olcsóbb ez a módszer, mintha megvennék a 4K-s DLP csippet.  Az LG ennél a projektornál LED világítású fényforrásokat használ, amelyek 30 000 üzemórát képesek teljesíteni, így akár napi használatra is ajánlott, akár TV nézésre is. A hagyományos halogénes lámpák max élettartam általában jóval kevesebb, 4 és 6 ezer órányit bírnak ki. A projektor RGB LED-et kapott, amely mellé még oda biggyesztettek egy Dinamikus Zöld-nek nevezett extra LED-et is,  amely segíti az élénkebb színmegjelenítést, a nagyobb fényerőt és erősebb kontraszt kialakítását.

A burkolat alá került hűtőventillátor is, amely teljes terhelés mellett 30 dB, energiatakarékos mód mellett pedig 25 db-es zajszintet ér el. Ezek az értékek teljesen átlagosak a projektorok között, akit zavar annak érdemes a plafonra szerelni a vetítőt, hogy minél távolabb kerüljön a hangforrástól.

 

Képminőség:

A vetítő képe részletgazdag, színei lefedik a DCI-P3 szabvány több mint 70%-át, ami megfelelő színvilágot eredményez. Szivárványhatást nem tapasztaltam, talán a feketéi, amelyek nem tökéletesek, de a kontrasztja ennek ellenére megfelelő. A LED-ek fényereje maximum 1500 ANSI lumen, ami nem egy irdatlan erős érték, de besötétített szobához ez még kiváló, nappali prezentációknál már érdemes egy függönyt legalább behúzni, amely árnyékolja legalább a vásznat. A HDR szabvány sem okoz számára meglepetést, gond nélkül játssza le az ily módon kódolt tartalmakat. Gyorsabb jeleneteknél után húzást nem láttam. Ha esetleg rosszabb minőségű, kisebb felbontású anyaggal rendelkezünk, akkor a TruMotion technológia plusz képkockákat számít ki és tol be a valódi képi anyagba, ami így kevésbé lesz szaggatott és zajos. A projektor nem használ színkereket, ami gyakran szivárványhatást hoz létre, ezért ez a jelenség nem észlelhető ennél a vetítőnél.

 

Vetítsünk:

A LG HU70LS-t könnyű vetítésre bírni, a bekapcsoló gomb megnyomása után 12 másodperccel kezdődhet is a szórakozás. A hagyományos projektorok általában több időt igényelnek az induláshoz.

Besötétített szobában érzi magát legjobban, ilyenkor tudja magából kihozni a legtöbbet. Közelről nem tud nagy képet vetíteni, az 1,25X nagyítás nem kiemelkedő érték, inkább csak a távolság finom hangolására alkalmas. A következő táblázat tartalmazza a távolság és vetített kép mérete közötti összefüggéseket.

Ha van nagyméretű vetítővásznunk és elég távolra tudjuk vinni a projektort, akkor 140 hüvelykes képet is össze tudunk hozni, ami már bőven elég a mozi hatáshoz.

A projektor az LG tv szoftverét a webOS 4.5-öt kapta meg, ami jó választásnak bizonyult, nagyon könnyen kezelhető, logikusan felépített, átlátható rendszerről van szó. A vetítő kezdőképernyőjéről sok-sok funkciót érhetünk el, keresést indíthatunk, az irányítópult segítségével külső eszközt csatlakoztathatunk a projektorhoz, az utoljára használt alkalmazáshoz ugorhatunk, innen indíthatjuk a telepített alkalmazásokat (Netflix, prime video, képnézegető, hanglejátszó, YouTube stb.)

Sokféle beállítás segíti a projektor finomhangolását.

A vetítőt LAN kábelen keresztül felcsatlakoztathatjuk a netre, nézelődhetünk a világhálón az előre telepített böngészővel. Az LG univerzális távirányítója (Magic Remote) nagyon könnyű vezérlést tesz lehetővé, ez a „légegér” funkció nagyon el lett találva. Végtelenül precízen lehet vele irányítani a kurzort, a gépelés sem okoz túl nagy gondot vele.

Ha a beépített sztereó, 3 Wattos hangszórók minőségével elégedetlenek vagyunk (nem az igazi filmezésre), akkor bluetooth hangfalakat is tudunk rácsatlakoztatni.  A videó és fényképlejátszás is rendben van, könnyen kezelhető, igényes felülettel rendelkezik a vetítő. A képnézegető zenei aláfestéssel (WMA, MP3) kiegészítve tudja lejátszani a PNG és JPG képeket. Videókból a régebbi formátumokat leszámítva, szinte mindent megeszik a médialejátszó.

Felmásoltam egy 4K-s filmet, 5.1 hanggal pendrive-ra, majd az erősítőt rácsatlakoztattam optikai kábellel, és akadás nélkül, térhatású hanggal lejátszotta azt.

Külsőmeghajtóként használhatunk PC-t, pendrive-ot, telefont vagy akár BluRay lejátszót is. A Miracast és Wi-Fi direct segítségével tükrözhetjük, az arra alkalmas lejátszó képét a vetítőre.

A projektor rengeteg beállítási lehetőséggel rendelkezik, könnyen igazíthatjuk saját ízlésünk szerint.

Képprofilokat is kapunk, amelyeket a gyártó előre beállított, attól függően, milyen tartalmat szeretnénk megjeleníteni, van itt Sport, Élénk, Eredeti, Színház, Játék, Szakértői világos szoba, HDR.

 

Összegzés:

LG CinBeam HU70LS kiváló minőségű készülékházba került, egyben van nagyon, bár külseje kissé unalmas. Viszonylag alacsony súlya segíti könnyű hordozhatóságát, de fix helyre is könnyen telepíthetjük. Csatlakozóból bőven akad a hátlapján, nem hiányzik semmi. Vezeték nélkül is képes kommunikálni minden média eszközzel, akár bluetooth-ról, WiFi-ről vagy Miracast-ról van szó. A WebOS tökéletesen, átláthatóan működik, akár böngészhetünk is vele a neten, amelyet a külön megemlítésre méltó univerzális távvezérlő segít. A vetítő magyon rugalmasan fogad bármely forrásból anyagokat, nem válogatós. A projektor képminősége megfelelő körülmények között tud legjobban érvényesülni, érdemes besötétíteni használatakor. Ebben az esetben, részletgazdag képet, jókora felbontást, kiváló mozgásmegjelenítést kapunk.

 

 

Vélemény, hozzászólás?