Lenovo Thinkpad – Rég volt, jó volt

Szerző:

logo2Fogalmazhatnék úgy is, hogy régen jó volt.  A Lenovo hazai képviselete rövid időre rám bízta a híres Thinkpad széria egyik tagját. Amilyen nagy örömmel fogadtam, ugyan olyan örömmel adtam vissza.

Úgy gondolom mindenki aki valamennyire is fülelt informatika terén, az tudja, hogy az IBM, majd később Lenovo által gyártott Thinkpad szériák a legjobbak, ha valaki hosszú távra tervez. Egy picit drágább, de minőségi anyaghasználatot, okosan összerakott hardvert és hosszú élettartamot kapunk cserébe. Én is éppen ezért vártam a Lenovo Thinkpad X250-et, ami még kategórián belül is egy drágább típus. Hogy pontosabb legyek, 300 és 400 ezer forint közötti áron lehet hozzájutni. Azért lőttem be ekkora intervallumot, mert rengeteg variációban kapható. Akit érdekelnek a típusok, az a Lenovo ide tartozó oldalán megtekintheti ezen, vagy ezen a linken.

P1140738

Nálam a legnagyobb változata járt, amiben egy i7-5600U processzor, integrált Intel HD 5500 vga,  8GB DDR3 1600 MHz memória és egy ocsmány minőségű 1366×768 felbontású TN paneles kijelző lapult. Ráadásul Win7-el jött.

P1140744

P1140752

A gép anyaghasználata érzetre teljesen rendben van, azonban a felülete könnyen koszolódik. Alapvetően én nem vagyok “zsíros kezű”, tehát nálam az eszközök sem koszolódnak annyira, a táskámban nem áll a kosz és a szerszámaimat is csak tisztán teszem el. Ez a laptop azonban határozottan nem ezt mutatta rólam 1 hét használat után. A képeken is látszik ugyan, de a valóságban sokkal zavaróbb volt. Ez a gép teljesen tisztán került hozzám és a teszt végére nagyjából úgy nézett ki, mintha a konyhában, a hamburgerezőben és a műhelyben használtam volna felváltva.

P1140753

Kijelzőjét tekintve nálam hamar elvérzett ugyanis habár az alacsony felbontás nem zavart, a kép minősége mindent megtett annak érdekében, hogy kényszerből és ne élvezetből használjam. Elvileg a TN panellel szerelt kijelzőknek nem kéne ennyire buta színeket  mutatniuk. Természetesen mattított, de ennek ehhez semmi köze. A fényereje rendben van, de vonaton, ha pont besüt a nap, már nehézkes a használata.

PANO_20150501_082849-01

Figyeld a csávót jobbra. Kicsit photobomb

A billentyűzet világítása, hogy úgy mondjam jó dolog sötétben, de zavaró, ugyanis a gombok között kiszivárgó fény sokkal erősebb mint a karaktert átvilágító társa. Az ujjlenyomat olvasó hol ment hol nem, ezt amúgy inkább szoftveres gondnak könyvelném el, ugyanis, nem világított az olvasó ketyere minden loginnál, gondolom nem is kapott jelet, hogy kéne neki érzékelni.

P1140745

P1140756 P1140750

Ettől függetlenül a gépelés, tapi és pöcökegerezés gördülékenyen megy rajta, itt visszaköszön a régi Thinkpadek minősége.


P1140741 P1140742 P1140740

Természetesen játszani nem érdemes rajta, ugyanis CS1.6-nál komolyabb grafikát nem szeret. Még a source motorral gyártott Garrys Mod is csak NPC-k nélkül megy simán. Ha beteszek pár zombájnt, már akad.

P1140739

A gép sebessége az árához képest gyakorlatilag elfogadhatatlan, ugyanis egy nyers bootidő 25 másodperc, gimpben pedig egy 4160×3120 pixeles képre helyezett effekt (víz fodrozódás) renderelése 6 másodperc (AMD A8-5600K, egy 30ezer forintos processzor 2 másodperc). Igaz lényegtelen, de pl 2k-s videót nem eszi meg, a fullhd-t még igen, böngészni lehet benne rendesen, de adblock nélkül 8-10 lapnál akad a görgetés chromeban és firefoxban is. Adblockkal ugyanez a gond fellép 16-20 lapnál. Az utolsó pont amit említek az akksiideje. Nagyjából másfél óra alatt feltölt és bizony határozottan aktív használattal egyhuzamban kibír 8-10 órát úgy, hogy ebbe 3óra 720p filmnézés is becsúszott. Letoltam vele egy filmezős-netezős-programozós túrát a 2×4 órás vonatúton oda-vissza, plusz a két vonatozás közötti két napban még használtam is pár órát.

P1140759

Remek, de koszolódó anyaghasználat, kiváló billentyűzet, tapi és pöcögegér kombó, valamint mesés akksiidő. Ezek a Thinkpad X250 pozitív jellemzői. Minden más negatív. Nem éri meg, de kicsit se. Egy nyamvadt hdmi-t se tettek rá, de bezzeg dsub az elfért. Nem tudom, hogy ezt ki találta ki és állította össze, de nagyon nem végzett jó munkát.

Szerettem volna tesztet írni belőle, de a rengeteg csalódás miatt inkább a száraz tényeknél maradtam. Remélem azért tetszett.

Legyen kellemes hétvégétek!

3 hozzászólás a cikkhez

 1. whpgab szerint:

  Mini displayport alakítható bármire. Akár HDMI-re is. 🙂

  • Zagor szerint:

   Igen. 🙂 Akkor? A lényeg, hogy egy régi buta csatlakozót kapott nem normál HDMI-t. Aki egy ilyen gagyi gépet megvesz fél misiért, annak van pénze HDMI-s projektorra és monitorra is. 🙂 Logikátlan a ferrariba kurblit rakni. Avagy inkább csak slotot neki, de magát a hajtókart már nem. Milyen átgondolatlan egy config….

 2. Kovács Attila szerint:

  Az utolsó jó Thinkpad a T500 volt, matt, 1680×1050 pixeles felbontású kijelzővel, átkapcsolható, dupla videokártyával, C2D procival, 9 cellás akksival.
  Mindkét fiamnak és magamnak is ilyet szereztem be használtan, 80e Ft környékén darabját, szinte újszerűen.
  Menne a W8.1 is rajta, de nem nagyon van kedvem megvenni (a W7 meg jogtiszta).
  Az új ThinkPad-ekből csak a világító bilenyűzetet irigyeltem, de ezek szerint azt sem kell. 🙂

  Ameddig megy (és az nem ma lesz, hogy feladja), addig marad is, a legnagyobb megelégedésemre…

Vélemény, hozzászólás?