A kínaiak már a telefonban vannak!

Szerző:

xiaomiHa nem is a spájzban, de a telefonjainkban már ott fülelhetnek a kici kivánci kínaiak. Alig egy hónapja adtunk hírt róla, hogy Kínában eltanácsolják az embereket az iPhone telefonok használatától, mivel az Apple készülékei elküldik a rögzített helyadatokat az anyacég szervereire az USA-ba, ahol túl sokan férhetnek hozzá az adatokhoz, és azzal zártuk a cikket, hogy valószínűleg a kínaiak sem mennek a szomszédba ötletekért, ha egy kis kémkedésről lenne szó. Erre pár hát után már le is buktak, hogy egyes telefonok amint csatlakoznak egy Wi-Fi hálózathoz, máris küldik a tulajdonos személyes adatait, de még az SMS-eit és fényképeit is a gyártó szervereire.

Egy Xiaomi telefon tulajdonosának tűnt fel, hogy bár ő Hong Kong szigetén tartózkodik, a telefonja továbbra is egy pekingi IP címhez csatlakozik. Próbálta újratelepíteni a telefonon az operációs rendszert, de a probléma továbbra is megmaradt. Azóta a F-Secure antivírus cég biztonsági szakemberei is megerősítették, hogy a Xiaomi RedMi 1S készüléke a tulajdonos tudta nélkül továbbít fontos adatokat az anyavállalatához. A telefon amint csatlakozik egy Wi-Fi hálózathoz, azonnal elküldi a készülék IMEI és IMSI számát, a teljes telefonjegyzéket és az SMS-eket.xiaomi_data

A Xiaomi még nem reagált a vádakra, de nem ez lenne az első eset, hogy kínai gyártmányú készülékek személyes adatokat továbbítanak az anyacégükhöz. Júniusban egy német biztonsági cég fedte fel, hogy a kínai gyártmányú Star N9500 telefonra a gyártó előre telepített egy kémprogramot, mely lehetővé teszi a készülék fölött a teljes irányítás átvételét, beleértve a telefonhívások automatikus rögzítését, az SMS-ek és email-ek elolvasását, vagy a mikrofon és a kamera távolról történő bekapcsolását, mellyel így lehallgató készülékként használható a telefon.

Forrás: thehackernews.com

2 hozzászólás a cikkhez

  1. Perna szerint:

    A Xiaomi már reagált a “vádakra”, mégpedig Hugo Barra személyében. Az adatforgalmat a MIUI rom, MiCloud szoftvere generálta, amelyen keresztül a személyes adatainkat (gyakorlatilag mindent) menthetjük a Xiaomi szervereire. Nem kötelező, ez egy opció, egy szolgáltatás, a 13GB méretű, felhő alapú tárhely, a Xiaomi részéról.
    De, szerintem a Google, vagy a Facebook sem bánik körültekintőbben a személyes adatainkkal…
    Egyébként, meglepődnék, ha a Xiaomi a globális terjeszkedés előszobájában követne el ilyen hibát…

  2. Viktor Gellerfy szerint:

    “Régi” hír. Le sem tudja írni a kütyü nevét. Tőlem aztán küldheti, ha küldi. Redmi készülékem van, gyári rendszerrel.

Vélemény, hozzászólás?