Kerékpározás, avagy okostelefonok kétkeréken!

Szerző:
A nyár végére összeálltunk egy kedves kollégámmal, Kromosome-mal, hogy összehozzunk Nektek egy remek sporttesztet. A küldetésünk lényege, hogy olyan programokat keressünk, amellyel nyomon tudjuk követni edzésünket, fejlődésünket és ezt akár egymással meg is tudjuk osztani. A teszt igen hosszú ideje zajlott, amit a Google+-t használók biztosan észrevettek. Napról-napra vetettük be a programokat és a hozzájuk tartozó online felületet, hogy megtaláljuk az ideálisat sportolásunk elemzéséhez.

Itt szeretném a kedves sporttársakat megnyugtatni, hogy a felsoroltakon túl rengeteg hasonló program létezik, az alternetívák skálája az egészen egyszerűtől a meglehetősen bonyolultig terjed. Megpróbáltunk a közel egy hónapos teszt során valamiféle rangsort felállítani, és összegyűjtöttük azt a négy programot, amit többféle tekintetben is érdemesnek találtunk a bemutatásra. A rangsor felállításánál több szempontot is figyelembe vettünk, mint például: Operációsrendszer támogatottsága, GPS pontosság (ugyanazon rom, és beállításokkal), áttekinthetőség, tracklog pontosság, sebességek, távok, részidők elemézése, online -és alkalmazásfelület áttekinthetősége és még tengernyi más dolog…

Ezen szempontok alapján a dobogoról sajnos lecsúszott a B.iCycle nevezetű alkalmazás, mert bár az alapfunckiót maradéktalanul ellátja, online adatbázissal és weboldallal nem rendelkezik, emellett pedig az ára sem mondható alacsonynak.

4. helyezett
B.iCycle (iOS, Android)
A kis zöld ikonos biciklis program már biztosan ismerősen cseng néhány Olvasóknak, hiszen az először az iOS platformon debütált alkalmazás még a mai napig is nagy népszerűségnek örvend a biciklisek körében. Az applikáció felelős fejlesztői elérkezettnek látták az időt ahhoz, hogy a méltán híres programot Androidos alapokra is átültessék, annak érdekében, hogy a zöld robotot használók is egy megbízható program segítségével figyeljék, és menedzselhessék kerékpározásuk folyamatát.
Amint elindítjuk a programot, az első ablak, ami megjelenik nekünk, az maga a “Small map” nevet viselő főablak. Alapértelmezésben ezt látjuk, amikor biciklizünk, s ha jól megfigyeljük, tulajdonképpen minden fontos adat szerepel rajta: az aktuális pozíciónk a térképen, a biciklizéssel eltöltött idő, a pillanatnyi sebesség és az adott túrán megtett összkilométerek száma.
Ha a bal felső hányadra pillantunk, láthatjuk, hogy a program képes az Auto Pause funkcióra is, azaz amíg a GPS azt érzékeli, hogy egy helyben állunk, nem rontja a statisztikánkat az idő továbbszámolásával.
A térkép a Google Maps fő adatbázisát használja, azonban kétféle felületet (Layer-t) is beállíthatunk hozzá. Az egyik az inkább országúti kerékpárosoknak ajánlott OpenStreetMap (OSM), ami a normál utcanézetet jeleníti meg, illetve az OpenCycleMap (OCM), ami egy turista-térkép jellegekkel bíró felület, és leginkább az erdőben / zöld övezetben kirándulóknak lehet jó választás.
A második fülre kattintva tulajdonképpen az imént említett térképet / térképeket érhetjük el egy kicsivel nagyobb méretben. Ennek a “növekedésnek” viszont ára is van, hiszen ebben a nézetben csupán az összkilométerek száma, és a pillanatnyi sebesség látszódik.
A harmadik fül leginkább azok számára lehet hasznos, akik inkább a tekerésükkel kapcsolatos számadatokra helyezik a nagyobb hangsúlyt, így az átlagsebesség, a maximális sebesség, vagy éppen az aktuális tengerszint feletti magasság érdekli őket. Ezek mellett megtekinthetjük még a túra alatt “elfogyasztott” kalóriákat, és az összesen elfogyasztottat is.
Az alkalmazás kellő mennyiségű beállítási lehetőséget is nyújt, noha én egy kicsit kevésnek éreztem például a SportyPal-hez képest. Az magától értetődő, hogy megadhatjuk a fontosabb testi adatainkat (testtömeg), sőt, akár még a bicikli tömegét is felvihetjük az adatbázisba. Emellett kiválaszthatjuk a kerékpárunk típusát, a megjelenítendő térképes felületet, és megadhatjuk, hogy egy adott túra teljesítése után elküldje Nekünk E-Mail-ben a legfontosabb adatokat, és az útvonalunkat.
A GPS résznél engedélyezhetjük a már említett “Auto Pause” funkciót, amit úgy hiszem, hogy mindenkinek érdemes beállítania. Egyrészt kényelmesebb, másrészt nem fordulhat elő a saját feledékenységünkből adódó statisztika-rontás.
Ami miatt a B.iCycle lecsúszott a dobogóról, az két igen fontos problémában keresendő. Az egyik, hogy nem rendelkezik online felülettel, így nem nézegethetjük, illetve menedzselhetjük a túráinkat egy komplett internetes oldalon, a másik pedig, ami mindenképpen levesz az eszmei értékéből, az az irreálisan magas ára. Jelenleg 2.175 magyar forintot kérnek érte, ami, annak tudatában, hogy még egy komplett internetes adatbázissal sem rendelkezik, nagyon soknak mondható. Emellett ráadásul még magyarul sem tud, így az angolul esetleg nem tudók problémákba ütközhetnek, ha alkalmazni szeretnék a programot.

Beszerzési link (többféle platform): http://b-icycle.com/home.html

Díjszabás: 2175 forint
3. helyezett
MapMyRIDE (iPhone, Android, BlackBerry)
A dobogó harmadik fokára a MapMyRIDE névre keresztelt alkalmazás állhatott fel. Ez az alkalmazás egy nagy termékcsoport egyik tagja, amely a kerékpározást foglalja magába. A program méltán érdemelhette ki a dobogó harmadik fokát, sőt talán még fentebb is kapaszkodhatott volna, de hogy miért nem tette arról később. Nézzük elöször, hogy mivel is érdemelte ki, hogy itt említsük. Az operációs rendszerek támogatottsága viszonylag széles, iOS-en (iPhone-on), BlackBerry-n és Android-on is kiválóan futtatható.
A kliens indítása utána az első dolog ami szembetűnő, hogy a felület letisztult és magyar! Bordó alapon kapunk kis szimbólumokat alatta az ezekhez tartozó megnevezésekkel. Ez a program, picit több mint egy “merre szaladgálok, biciklizek program”, kialakíthatunk egy profil-t, aminek segítségével később elemezhetjük teljesítményünket. Megnézhetjük az útvonalterveket, a korábbi edzéseket, bejelölhetjük edzőtársunkat és nyomonkövethetjük az ő edzéseit is.

Az “Élő” felirat segítségével lehetőség van a barátainkkal egy térképen való edzésre, ilyenkor az edzés kezdetét is jelzi a program, amely egyféle live streamként üzemel Facebook-on és Twitteren. Amikor azt mondtam, hogy nem egy szimpla útvonalrögzítő, akkor a “táplálkozáskalkulátorra” is gondoltam. Hozzávetőlegesen, hangsúlyozom nem pontos adatokról van szó, de rögzíthetjuk, hogy mit és mennyit fogyasztottunk és ehhez igazíthatjuk az edzéstervünket.
Az edzés típusától függően választhatunk a programcsoport tagjai közül, legyen szó futásról, biciklizésről, sétálásról, triatlonról, edzőtermi fitnessről vagy túrázásról. Hamarosan elérhetővé válik a “Mountain” sportok kedvelői számára az ehhez igazodó felület is. Visszatérve a kliensre, kapunk még “GYIK”-ot is, de sajnos ez már csak angol nyelven érhető el.

A beállítások között lehetőség van a háttérvilágítás időtartamának állítására, a távolság egységének beállítására (kilométer), a hangos edzésre amely azt jelenti, hogy bizonyos idő elteltével vagy távolság teljesítése után egy hang bemondja hogy is állunk, milyen távot tettünk meg, mennyi idő alatt, milyen átlag, csúcssebességgel, ezeket saját magunk választhatjuk ki, mire is van szükségünk. Végül a kliensben beállíthatjuk az automatikus Facebook és Twitter megosztást is, így az edzés befejezésével azonnal megoszthatjuk barátainkkal a teljesítményünket.

A program használatához internetkapcsolatra nincs szükség, induláskor ha akarjuk akkor a környék térképét (gmaps) letölthetjük, de ez sem kötelező. Pozitívum még, hogy a rögzítés közben készíthetünk fényképeket is, melyeket az útvonalhoz csatolva megtekinthetünk majd akár az online felületen is. Végül eljutottunk arra pontra, hogy eláruljam miért is lett “csak” bronzérmes egy ilyen remek program: Nos, az online felület számunkra tragédia volt. Sajnos elég bonyolultra sikerült, nagyon sok mindent lehet állítani, kicsit zavaros, nem igazán áttekinthető, hogy mit hol lehet átnézni, mindemellett az internetes site-hoz már sajnos nem jár a magyar nyelv.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=w3VL25WWC1w]

Jó viszont, hogyha valakivel “barátságban vagyunk” akkor mint egy “FAL” jelennek meg edzéseink, így látjuk mit művel már megint a barátunk és miért is maradt le olyan nagyon tőlünk, sőt ha kedvünk van még oda is szólhatunk neki az edzés alatt található “comment” részben. A kevésbé áttekinthető felület ellenére a program vagy ahogy ma trendi nevezni “Felhő” nagyon jól teljesített és pontosan rögzített mindent, még azt is láttam ha átbicikliztem az út túloldalára. Ha valaki emellett az ingyenes alkalmazás mellett teszi le a voksát csalódni biztosan nem fog, de az elemzést meg kell tanulni a bonyolult felületen.

A tanulást és az ismerkedést elősegítve böngésszétek az eddig rögzített edzéseket az alábbi linken.

Beszerzési link (többféle platform): http://www.mapmyride.com/imapmy/
Díjszabás: Androidra Ingyenes, iPhone-ra 1,59$

2. helyezett
SportyPal Pro (Android, iOS, Blackberry)
A SportyPal talán az egyik legösszetettebb sportolásra kihegyezett alkalmazás, ami jelenleg több platformon is elérhető. Nagyszerű funckióinak és sokoldalúságának köszönhetően méltán érdemelte ki a második helyet Poc-OK-kal alkotott ranglistánkon, s ami még ezt az egészet megfejeli, az egy kiváló Internetes adatbázis, ahol az összes megtett kilométert elemezni tudjuk.
Még mielőtt azonban hozzáfognánk a program használatához, erősen ajánlott, hogy többek között az online megosztás érdekében létrehozzunk magunknak egy SportyPal account-ot a következő oldalon: SportyPal Sign Up
Miután ezzel végeztünk, indítsuk el a SportyPal-t, és jelentkezzünk be a frissen létrehozott fiókunkkal.
A főoldalon az összes fontos alapvető információt láthatjuk, mint például az új edzés indításra vonatkozó funckiógombot, illetve a havi, valamint negyedéves összteljesítményünket.
Amint elindítjuk a kerékpárprogramot a zöld Start gombbal, az alkalmazás megpróbál stabil GPS-jelet fogni, majd ha ez sikerült neki, akkor azonnal átvált “folyamat nézetre”, ahol részletezi az éppen aktuális eredményeinket (pillanatnyi sebesség, eltelt idő, átlagsebesség, stb.). A felső zöld csíkban az éppen elérendő kilométer van megadva, ami folyamatosan nő, ahogyan elértünk egy adott ütközőpontot (1 kilométer, 5 kilométer, 10 kilométer, stb.).
Menet közben átválthatunk térképes nézetre is, ami nagyjából ugyanúgy működik, mint például a B.iCycle esetében is, azaz láthatjuk az aktuális pozitúránkat a Google Maps térképrészletén. Annyi a különbség, hogy a SportyPal-ben sajnos nem elérhetőek az OpenMap-féle rétegek, ám annyira nincs is rájuk szükség.
A térkép természetesen nagyítható, kicsinyíthető, és felül a legfontosabb pillatnyi adatokat is képes kijelezni. Beállíthatunk központi nézetet is, ekkor úgy fog viselkedni, mint egy hagyományos GPS, azaz követni fogja folyamatosan a pozíciónkat.
A SportyPal főoldalán egyebek mellett lehetőség van az időjárás megtekintésére is, ami nagyban segítheti egy-egy túra megszervezését.
A jobb szélső ikonra kattintva még néhány új lehetőség is előbukkan, mint például a szívverés-érzékelő (ez csak egy megfelelő csatlakoztatott pulzusmérő mellett használható), valamint egy zenelejátszó, ami tulajdonképpen a gyári médialejátszót nyitja meg.
A SportyPal-ben lehetőségünk van célok kitűzésére is, azaz megadhatjuk, hogy hány kilométert szeretnénk mindenképpen megtenni, mielőtt hazamennénk, de akár időtartamot is beállíthatunk, ha a legfontosabb tényező a biciklizéssel töltött idő.
Ha befejeztük az edzésünket, akkor a program kiír egy összesítőt az elért eredményeinkről:

 

Itt lehetőségünk van az útvonal vizsgálatára, a közösségi feltöltésre, illetve a törlésre is.

Beállítások tekintetében kiemelkedő teljesítményt nyújt a SportyPal Pro. Rengeteg-féle lehetőséget rejt magában, ahogy az a következő képen is látszik:

Beállíthatjuk többek között a mértékegységeket, az automatikus szünetet / startot, valamint a Facebook, illetve Twitter csatlakoztatásával is bíbelődhetünk egy sort. A bal alsó ikonra kattintva pedig a személyes testi / fizikai adatainkat adhatjuk meg:
Ami igazán impozánssá teszi még a SportyPal Pro-t, az a széleskörűen felhasználható, online adatbázissal rendelkező internetes portál. A www.sportypal.com-on előzetes regisztráció után minden egyes rögzített utunkat végigkövethetjük, barátokat adhatunk hozzá a listánkhoz, akiknek a megtett túriát szitnén megvizsgálhatjuk, és a többi. Az alábbi videó pontosan ezt az online interfészt hivatott prezentálni:

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=g4tkXtsJ6M8]

S ami úgy igazán felteszi a pontot az “í”-re, az az, hogy a SportyPal Pro alapprogramja abszolúte ingyenes, ahogyan az online weboldal is. Van azonban néhány funckió, amit csak regisztrációs kóddal tudunk elérni, s ez a regisztrációs kód bizony pénzbe kerül, ráadásul nem is kevésbe. Emiatt a SportyPal amolyan felemás érzéseket tud kiváltani az emberből, de azt mindenképpen leszögezném, hogy ez a korlátozás tényleg csupán 1-2 szolgáltatást érint.
Szokták volt mondani, hogy ugye minden éremnek két oldala van. Na most a SportyPal-lel az a helyzet, hogy bár a maga nemében egy kiváló program, a GPS-es tracklog-ot valamiért eléggé hibásan rögzíti. Sok a mellécsúszás, a pontatlanság, egyszóval nem kerek még az egész – emiatt sem kerülhetett az első, aranyérmes helyre.
Ha kíváncsiak vagytok, itt megnézhetitek az egyik tracklogomat, amit a SportyPal segítségével készítettem: SportyPal Tracklog
Beszerzési link (többféle platformra): http://www.sportypal.com/Download

 

Díjszabás: ingyenes alapprogram, 12$ / éves regisztrációs kód (+ funckiók eléréséhez)
1. helyezett, ARANYÉRMES
Runtastic (iPhone, Android, Blackberry, WP7 + Sportórák)
Nincs mit tenni, el kell árulni a győztes, az aranyérmes nevét, ez pedig nem más mint a Runtastic! A program neve szerintem kevés embernek mond valamit is, töredelmesen bevallom én sem ismertem, egy fórumon találtam rá. Azt viszont be kell látni, hogy a program nem Runtasticus, hanem fantasztikus. 😀 Nem nagyon tudok belekötni, minden téren tökéletes, de mielőtt belemennénk a részletekbe nézzük a támogatott platformok listáját: iPhone, Android, BlackBerry és WP7 is, egyszóval egyedül a jóöreg Windows Mobile marad ki a listából. A támogatott platformok végén pedig szerepelnek a digitális “sportórák” is, így akár elő sem kell vennünk készülékünket a távolság legyőzése közben kapunk információt hogy hol is tartunk. Talán picit túlzásnak tűnhet ez a digitalizáció a sportolásnál, hiszen olyan mintha nem is élveznénk már a sportolást, de ez nem igaz! Igenis élvezzük és szeretünk sportolni, ezeket az opciókat nem feltétlen kell használni és közben nézni, bőven elég ha hazaértünk egy 5 perc alatt átfutni az adatokat.

Ez a “felhő” véleményem szerint sokkal közelebb áll a realitáshoz, mint korábban felsorolt társuk. Lehetőség van ingyenes alkalmazás használatára, de ha úgy gondoljuk hogy számos funkcióval szeretnénk bővíteni programunkat, meg is vásárolhatjuk a fizetős kiadást. A fizetős verzió a hangnavigációval, a szívritmus mérésével és naplózásával, valamint a “live stream” funkcióval tud többet mint az ingyenes verzió. Ezen funkciókról ejtenénk pár szót: A hangnavigáció alatt itt is a teljesítményünk hangos felolvasását értjük, konfigurálhatjuk tetszés szerint, akár megtett kilométerenként, akár eltelt időközönként olvassa fel egy bárjos női hang a kért edzésadatokat.

A pulzusmérésre természetesen csak a bluetooth-os kiegészítő megvásárlásával van lehetőség mégis sokkal jobb kezdeményezésnek tartom mint az étrend rögzítését. Ezen program, akár túlsúlyos emberek orvos által felügyelt edzését is biztosíthatja, hiszen az szervezet terhelés alatt is megfigyelhető, noha vannak erre pontosabb műszerek is, nem rossz teljesítmény. Az online közvetítésről sokat nem beszélnék, hát ezt a funkciót nem nagyon értjük, gyakorlatilag ha be van kapcsolva az online profilban megjelenik, hogy edzés kezdődött és térképen nyomonkövethetjük a pozíciónkat, de akár barátunk is megtekinheti azt, őszintén bevalljuk egyikünk sem ült otthon tűkön, hogy vajon hol jár a másik… 😀

A kliens alsó menüsorát 4 ikon alkotja, melyek balról jobbra haladva rendre:

-Session: itt indítható el az edzés, illetve láthatjuk, hogy a GPS érzékelte-e az aktuális pozíciónkat, az eddig eltelt időt és a megtett távolságot. Nagyon tetszik a “fícsör”, hogy az indítás után még ad 15mp-et az elkészülésig, így ha nincs a kerékpárunkon PDA tartó akkor is el tudjuk tenni például egy övtáskába a vasat, amely 5-től visszaszámol és indítja az edzést.

-Map: értelemszerűen megtekinthetjük saját pozíciónkat és az eddig rögzített útvonalat. Mindezt Map (utcanézetben) és Satellite-ban is megtehetjük.

-History: Egy nagyon fontos pontja az alkalmazásnak, itt tekinthetjük meg az összes korábbi edzésünket. Ezeket bárhol bármikor visszanézhetjük, elemezhetjük akár a telefonunkon is. Ha valamikor azonban nem vittük volna magunkkal a készülékünket, akkor sem kell aggódnunk, hiszen manuálisan is hozzá lehet adni az edzést, ilyenkor a megtett kilométert, az edzés fajtáját, eltelt időt, az edzés időpontját kell megadni, amiből a program -mint mindig- kiszámolja az elégetett kalóriát. (ehhez a profilban szükséges megadni a tömegünket, magasságunkat, életkorunkat…)

-Végül, de nem utolsó sorban a Settings menüpont, ahol természetesen a program tökéletes méréséhez és üzemeléséhez szükséges beállításokat kell elvégezünk. Érdemes ezzel a menüponttal kezdeni az alkalmazás használatát. Itt a sport jellegét is beállíthatjuk amely lista igencsak bőséges 60 sportágat foglal magába, a jógától kezdve, a futáson, túrázáson, hegymászáson át, a squash-ig.

Az első edzést követően fenntartásaim voltak a Runtastic-kal kapcsolatban ugyanis valami miatt egyszerűen kifagyott a PDA, de úgy, hogy semmire nem reagált (SGS), 8mp-es restart segített csak. Utólag kiderült ez mégsem egészen a GPS program hibája volt, hanem valami más történhetett, lehet rengeteg minden futott egyszerre, ugyanis volt, hogy mindegyik program naplózott… A legpontosabb méréseket ezzel tudtuk végrehajtani, ha valahol is tévedett az az SGS GPS moduljának vagy a műholdak takarásának tudható be. Ilyen tévedés volt pl egyszer a 10 emeletesek között biciklizés, de azt hiszem ez a hiba valahol érthető. Az edzés szüneteltetésére is van lehetőség, így ha például be kell mennünk egy boltba akkor eldönthetjük, hogy hagyjuk futni a mérést vagy sem, ha kijöttünk ugyanott folytathatjuk ahol abbahagytuk.

És akkor térjünk is rá a győztes online felületre: Kellemes színvilággal rendelkezik, szép táj a háttér, talán egy picit csajosra sikerült a design, de szerintem nem ez a legfontosabb szempont.

A vízszintes menüsorból szinte csak az első menüpontot (Home) fogjuk használni, a többi csak tájékoztatókat, támogatást, programismertetőt foglal magába. Jobb oldalon a LIVE edzéseket tekinthetjük meg szerte a nagyvilágból, alatta pedig a Facebook lájkolók fotói találhatók. Picit lefelé görgetve a saját barátaink fényképeit és egyféle “Kit ismerhetek” boxot fedezhetünk fel.

A bal oldal közösségi oldalakon megszokott profilképet/profilt és egy fontos menürendszert tartalmaz, ahol különféle statisztikák, kimutatások tekinthetők meg. Lehetőség van például edzésünk kilométer szerinti elemzésére is, ilyenkor megnézhetjük, hol milyen szintkülönbségek voltak, mennyire vetette ez vissza sebességünket, hanyadik kilométernél történt mindez, hol készítettünk fotókat és még megannyi mást. Nagyon jó és hasznos rész lehet, hogy grafikonokat is készít edzésünkről, így azt napi, heti, havi nézetekben is megtekinthetjük, sőt ha kérjük akkor akár barátunk edzéseit is berajzolja a grafikonunkba, így könnyen áttekinthető, hogy ki mennyit futott vagy például biciklizett csütörtökön!

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=B2wnKpRtWCo]

Továbbá, lehetőségünk van előre definiálni úgynevezett “Track”-eket is, így azt a távot amit mi futottunk bárki teljesítheti, könnyen rá lehet keresni a környék ilyen mentett pályáira, akár versenyszituáció is kialakulhat a lelkes felhasználók között. Nagyon jó buli!

Ha ez valakinek nem lenne elég, akkor a felületen üzeneteket is lehet egymásnak küldeni, sőt akár meghírdetett eseményekről is kaphatunk tájékoztatást. A profilunkat mindenképpen érdemes alaposan kitölteni, hiszen a felület kikalkulálja az elégetett kalóriát is, ugyanakkor naplózhatjuk vele testsúlyunkat (célszerű mindig ugyanabban az időpontban mérni), valamint adott életkornak megfelelően besorol minket egy testzsírindexnek megfelelő kategóriába is.

Természetesen Facebook és Twitter megosztás itt is elérhető, de ez manapság már szinte természetes.

Ha akad köztetek olyan, aki nem hisz nekünk, az próbálja ki a felületet, melyet az alábbi linken ér el.

Beszerzési link (többfele platformra): Runtastic

Díjszabás: ingyenes és PRO változat (iPhone: ~5$, BB: ~6$, Android: ~5$)

A tesztpadon szerepelt még így mindenképpen meg kell említeni az Endomondo alkalmazást is, amely funkcióját tekintve megfelelt, de kimagasló tudással nem rendelkezett és a design is szegényesre sikerült. A programteszt listáját bővítette még a RunKeeper alkalmazás is, amely szintén hasonló okok miatt nem került részletezésre, bár itt egy fokkal már jobb a helyzet, mégsem kínált elegendő funkciót + nem sikerült az online felületre rögzíteni a naplózást.

Azt hiszem, egy-egy kemény nap után, mikor az irodában sok stressz és idegesség éri az embert, megfelelő kikapcsolódás lehet a sport! Persze nem kötelező ezt versenyként felfogni, a lényege az, hogy feltöltődjön az ember és szeressen mozogni. Már csak hab lehet a tortán, hogy ezzel sokkal egészségesebben is élünk.

Itt szeretnénk minden sportot kedvelőt megszólítani, hogy nyeregre fel! Reméljük, hogy kimerítő teszttünkkel sikerült némi kedved csinálni a sportoláshoz és annak online naplózásához!

Jó sportolást!


 

Poc-OK & Kromosome

PDA Fan Club

1 hozzászólás a cikkhez

Vélemény, hozzászólás?